Dingen die ik anders zou doen op wereldreis

Reismeisje 23 mei 2016

El Tatio Chili2

Nu onze wereldreis langzamerhand tot een einde begint te komen, begin ik steeds meer terug te kijken op de afgelopen maanden. Op alle landen waar we geweest zijn, de mensen die we hebben ontmoet, plekken die helemaal te gek waren en bestemmingen die wat tegen vielen. Ik kan soms zelf nauwelijks bevatten wat we allemaal hebben gedaan en waar we zijn geweest! De tijd is echt voorbij gevlogen. Over de lijn ben ik helemaal gelukkig met hoe de reis tot nu toe is verlopen, maar natuurlijk zijn er altijd dingen die je, nu je het zelf ervaren hebt, anders zou doen of aanpakken Tong uitsteken. Vandaag vertel ik je wat ik anders zou doen als ik opnieuw een wereldreis zou maken.

1. Duidelijk keuzes tussen landen maken. Vóór we vertrokken, wisten we dat we sowieso door Zuid-Amerika en de South Pacific wilden gaan reizen. Daarna lag alles nog een beetje open en misschien zouden we aan deze twee werelddelen ook al wel genoeg hebben. Uiteindelijk zijn we zo’n 6 maanden in Zuid-Amerika geweest, wat wat mij betreft ook genoeg was om door vrijwel alle landen te reizen. Toch zou ik, als ik het opnieuw zou mogen doen, een keuze maken tussen landen en daar dan langer blijven. Zo waren er bijvoorbeeld nog wat plekken in Peru die we graag hadden willen bezoeken en had ik nóg wel 3 weken in Colombia kunnen blijven. Je weet natuurlijk van tevoren nooit helemaal hoe een land gaat bevallen, maar een tikkeltje een wat lager tempo en een aantal landen heel goed doen zou toch ook erg leuk zijn geweest.

 Tobago GvdW 1494

2. Minder zee. Ok. Als je de South Pacific op je lijstje hebt staan, weet je dat de meeste activiteiten niet bepaald op land plaats zullen vinden Tong uitsteken. En hoe afwisselend ik de eilanden in de deze regio ook vindt en hoezeer ze ook meer te bieden hebben dan duiken en snorkelen alleen, ik zou geloof ik toch niet alle eilanden bezoeken zoals we dat nu hebben gedaan. Simpelweg omdat ik niet zo’n zon-zee-strand type ben. En al helemaal geen waterrat…Met name in Frans Polynesië en op de Cookeilanden, kom je toch snel uit op wateractiviteiten. Op een gegeven moment zie je die zoveelste mooie vis niet meer en heb je je boek wel uit gelezen Roepen.

3. Spaans of iets anders supergoed leren. Gerben en ik spreken best een woordje Spaans. We redden ons prima zal ik maar zeggen, maar een echt diepergaand gesprek met je wandelgids voeren wordt lastig…Ons doel was van tevoren om ergens een paar weken te blijven hangen en daar ons Spaans flink op te vijzelen. Leuk bedacht, maar het is er gewoon niet van gekomen. In de eerste plaats omdat we serieus tot aan Ecuador geen plek hebben gevonden waar we graag een aantal weken zouden willen blijven. Daarna had het weinig zin meer, want we gingen weg uit de Spaanstalige landen. In de tweede plaats hebben we er ook niet echt de rust voor gepakt of zo. Stom hè? Juist op zo’n reis als deze kun je die rust ergens pakken en dan doe je het nog steeds niet! Als ik het over mocht doen zou ik daar dus wel de tijd voor willen nemen. Of bijvoorbeeld heel goed leren tango dansen of surfen.

4. Nog minder plannen. We hebben deze reis van tevoren niet erg gepland. Althans, niet in detail. De South Pacific moesten we echter op een gegeven moment wel wat meer gaan plannen, omdat je op sommige eilanden soms maar 1x per week kunt vliegen. Voor we het wisten zaten we aan een hele riedel vliegtickets vast, wat vaak prima was, maar soms ook gewoon irritant. Op Samoa hadden we bijvoorbeeld met gemak langer kunnen blijven en ook Vanuatu vinden we nu te gek. Maar ja, dat verrekte ticket hè…Hoewel deze regio het dus een beetje van je vraagt, zou ik dat toch anders doen als ik het opnieuw mocht doen. Dan maar wat meer tijd pakken en soms duiken zitten draaien op een of ander eiland. Er zijn vervelendere plekken Knipogen.

Verder zijn er eigenlijk geen dingen die ik anders zou doen. Ik vind dat we een TE GEKKE reis maken en geniet met volle teugen. Zo veel verschillende landen, andere culturen en prachtige landschappen. Ik had het voor geen goud willen missen. Vertel, zou jij wel eens op wereldreis willen? Of misschien ben je al eens langere tijd weg geweest en heb je nog tips?

#wereldreis #RTW #reistips

6 reacties

 • Sander

  23 mei 2016 om 08:10

  Stom hé dat je op reis toch ook snel weer in het gehaaste patroon terecht komt. Zou het komen door het gevoel dat je niets wilt missen.... Wij willen ook niets plannen maar stiekem staan er ondertussen toch al wel wat dingen gepland zoals bezoek van onze vrienden in Montevideo en de Olympische Spelen.

  Oja, wij vertrekken over precies twee weken en we kunnen nu echt niet meer wachten. ZIN IN!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Sander

   23 mei 2016 om 11:13

   Geen idee. Ik denk zoiets ja. Heel bijzonder hoe dat gaat inderdaad ;-). Heerlijk, heel veel plezier al vast!!

   Beantwoorden

  • gerben Sander

   28 mei 2016 om 00:16

   Klopt wel wat je zegt ;-) Maar heel veel plezier jullie, maak er een te gekke reis van!!!

   Beantwoorden

 • Susan

  23 mei 2016 om 10:26

  Leuk stuk! Ik ben nu/ was op wereldreis. Heb eerst vrijwilligerswerk in Cambodja gedaan en rondgereisd in Azië. Plan was daarna eerst Noordereiland NZ reizen en dan werken, maar na drie maanden Auckland ben ik nog nauwelijks uitgeweest - verliefd geworden, baan en huis gevonden. Ik ben erg benieuwd waar ik over een jaar sta en hoe ik dan op deze tijd en keuzes terugkijk!

  Geniet van jullie laatste maanden, ik kijk uit naar de artikelen over de pacific!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Susan

   23 mei 2016 om 11:13

   Thanks. En wat een leuk verhaal zeg! Zo kan het dus ook lopen ;-). Leuk dat je ons volgt en heel veel geluk!

   Beantwoorden

  • gerben Susan

   28 mei 2016 om 00:17

   Such is life! Mooi avontuur Susan!

   Beantwoorden

 • Sanne

  23 mei 2016 om 14:10

  Vind het helemaal niet leuk dat jullie naar huis 'moeten'. Of blijf je verhalen schrijven?
  Ga de verhalen van nu in keer geval wel missen!
  Vergeet niet om ook de laatste weken optimaal te genieten en alles goed in je op te nemen! Heel veel plezier nog!!

  Beantwoorden

 • Dunya

  23 mei 2016 om 14:58

  Ga je nog naar Bali? Of is het nu echt het einde?!

  Beantwoorden

 • Fabian

  24 mei 2016 om 10:28

  Hoi hoi, sinds 2 maanden heb ik een definitief besluit genomen om op wereldreis te gaan. Al snel kwam ik uit bij verhalen en blogs op jullie site en heb er een hoop aan gehad

  Beantwoorden

 • Marcella

  27 mei 2016 om 22:20

  Interessant om te lezen! Goed dat je ook kritisch terugblikt. Daar hebben je lezers die ook op wereldreis gaan vast veel aan!

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.