Hiken en een te gekke eco lodge in Jordanië

Reismeisje 03 oktober 2015

Feynan Jordanie 11

Bij Jordanië denk je al snel aan Petra, woestijn en de Dode Zee. Ik vóór mijn reis door Jordanië in elk geval wel Knipogen. En hoewel dit zeker drie van de grote highlights zijn, heeft het land nog zó veel meer te bieden! Één van plekken die mij het meest heeft verrast in Jordanië, ligt in het zogeheten Dana national reserve. Een prachtig stukje authentiek, uitgestrekt en uniek Jordanië waar ik echt verliefd op ben geworden.

Feynan Ecolodge. Dana is groot. Het beslaat maar liefst een gebied van ruim 300 vierkante kilometer in het Zuiden van Jordanie. Van origine is dit een gebied waar de bedoeïenen leven. En dat merk je. Er is eigenlijk niets. Geen grote steden, luxe voorzieningen of winkels met 5 soorten ketchup. Daarvoor in de plaats zie je een desolaat, rauw landschap met prachtige bergen in de verte en om de paar kilometer een bedoeïenen tent. Je voelt dat het leven hier zwaar kan zijn. Van alle gemakken ontdaan. Tegelijkertijd komt er een soort rustige, pure levensstijl voor terug waar veel bedoeïenen sterk aan gehecht zijn. Begrijpelijk ook. 

Feynan Jordanie 1

Het gebied in Dana waar wij zijn geweest heet Feynan. Vanaf de grote weg is het nog ongeveer 20 minuutjes rijden in een 4x4. Een ruige, stoffige rit waarvan je je afvraagt waar ’t heen gaat. Tot er in de verte een soort oase op doemt. Wat zandkleurige gebouwtjes omringd door plukken groen. Feynan Ecolodge. Deze lodge is een aantal jaren geleden gebouwd en wordt gerund door een lokale NGO. Doel: toeristen een authentieke, pure ervaring bieden waarbij de locals mee profiteren en er zo weinig mogelijk footprint achter wordt gelaten. Ik houd van dit soort initiatieven. Zo mooi om te zien hoe tientallen gezinnen rondom de lodge wat extra inkomsten genereren en zo bijvoorbeeld de school voor hun kinderen kunnen betalen. Bovendien is de lodge zelf in één woord prachtig. Op een eenvoudige manier luxe en helemaal één met de omgeving. Te gek!

Feynan Jordanie 2

Lekker hiken. Vanuit Feynan Lodge worden allerlei activiteiten georganiseerd, waarvan het hiken wat mij betreft de topper is. Je kunt een paar uurtjes gaan wandelen in de omgeving, maar ook kiezen voor een meerdaagse hike. En altijd met een lokale gids, een bedoeïen, die prima Engels spreekt. Helaas hadden wij niet heel veel tijd en zijn we alleen een middagje in de buurt gaan wandelen, maar wat was dat al gaaf zeg! Fantastische vergezichten, rauwe bergen en verder niets dan stilte. Eindeloze stilte. Aan het einde van de middag beginnen de bedoeïenen in de omgeving eten te koken op hun eigen gestookte vuren. Een magisch gezicht, omdat er in de wijde omtrek geen enkel licht is verder. Om nog maar niet te spreken over de fonkelende sterrenhemel die je in Feynan kunt zien. Ow my. Romantischer wordt het niet Zoenen.

Georganiseerd reizen naar Jordanië. Lijkt een reis naar Jordanië jou ook wel iets, maar vind je het wat lastig om dit zelf te regelen of te organiseren? Dan kun je terecht bij middenoostenreizen.com. De naam zegt het al: een reisorganisatie die helemaal is gespecialiseerd in reizen naar landen in het Midden-Oosten. Enthousiaste en ervaren reizigers Ralph en Rob zijn beiden helemaal fan van het Midden-Oosten en weten onwijs veel van deze regio af. Zo ook van Jordanië. De mooiste bezienswaardigheden, fijnste eettentjes en leukste off the beaten track bestemmingen; met middenoostenreizen.com kun je er komen Je kunt kiezen uit groepsreizen óf samen met een reisadviseur je eigen, individuele reis samenstellen. Ideaal voor als je graag naar Jordanië zou willen reizen, maar een stukje gemak wel prettig vindt Knipogen.

Ik ben benieuwd of een reis naar Jordanië jou aanspreekt?

Dit is een gesponsord artikel. Het artikel is door mij geschreven op basis van mijn eigen mening en ervaringen.

@Jordanië @Midden-Oosten #jordanie #feynan #hiken

1 reactie

  • Jeroen

    05 oktober 2015 om 07:21

    Lijkt me heerlijk zo een paar dagen daar in die oase van rust en ongerepte natuur! Is het er overdag nog een beetje te doen qua temperatuur of is het met name de ochtend en avond dat er goed rond te lopen is?

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.