Tips voor een bezoek aan Petra in Jordanië

Reismeisje 22 september 2015

Petra Jordanie 1

Petra stond al behoorlijk lang op mijn wensenlijstje. Elke foto die ik ooit van Petra zag, fascineerde me. Magisch. Afgelopen week was het eindelijk zo ver; op reis naar Jordanië inclusief een bezoekje aan Petra Lachen. Hoewel ik op de een of andere manier altijd heb gedacht aan die ene tempel, bleek Petra zo veel meer te zijn dan dat. En zo veel groter ook! We hebben er een volle dag rond gelopen en nog slechts maar een fractie gezien van de hele stad. Vandaag zet ik een aantal praktische tips voor een bezoek aan Petra op een rijtje.

1. Trek er minimaal 2-3 dagen voor uit. Helaas hadden wij niet de tijd gehad om meerdere dagen van Petra te genieten, maar dat is eigenlijk echt zonde. Zeker omdat de sfeer en kleuren van Petra veranderen over de dag heen. Midden overdag is het al mooi, maar richting het einde van de middag worden de kleuren intenser, rotsen ronder en zie je ineens allerlei andere dingen. Bovendien beslaat Petra een behoorlijke oppervlakte, waardoor je simpelweg ook wel 2-3 dagen nodig hebt om het meeste te kunnen zien. Trek er dus echt een aantal dagen voor uit en bezoek Petra op verschillende tijdstippen.

Petra Jordanie 2

2. Hike naar het Monastery. Het meest bekende beeld van Petra is die hoge tempel, midden tussen de rotsen. Treasury genaamd. Echt te gek om te zien, maar wat mij betreft ligt de echte highlight van Petra veel verder de kloof in. Als je vanaf de Treasury het pad volgt en langs het restaurantje The Bassin loopt, zie je een pad naar boven klimmen. Het is even een pittig klimmetje van ongeveer 45 minuten, maar wat een fan-tas-tisch mooie hike is dat! Je loopt dwars door de rotsige kloof heen, ziet de meest vreemde tinten rood en hoe hoger je komt, hoe verder je weg kunt kijken. Uiteindelijk kom je uit bij het Monastery. Een soort Treasury look-a-like, maar dan helemaal vrijstaan waardoor het nog indrukwekkender is. Als je nog een stukje verder omhoog loopt, heb je van boven af een uitzicht op het Monastery en de daar achter liggende stad. Wauw. Voor mij was dit echt dé highlights van Petra!

3. Neem een lokale gids mee. Op zich vind ik dat je Petra meer dan goed zonder gids kunt bezoeken. De route is duidelijk en het is heerlijk er gewoon in je eigen tempo door heen te kunnen lopen. Het punt is echter dat de entree zonder gids maar liefst 90 dinar per persoon kost. Dat komt neer op ongeveer €120-€130. Terwijl je mét gids 50 dinar, rond €70, kwijt bent. Nogal een verschil. Voor dat verschil kun je dus net zo goed voor een gids kiezen, want je bent het geld toch wel kwijt ;-). Dan kun je altijd nog beslissen een deel van de dag op eigen gelegenheid rond te lopen.

Petra Jordanie 3

4. Neem je eigen lunch mee. Voor de reizigers on a shoestring onder ons ;-). Op zich kun je overal in Petra lunch, snackjes en hele maaltijden krijgen, maar dat is niet heel goedkoop. Zeker aangezien de entreeprijs al best hoog ligt, kun je er dus voor kiezen je eigen lunch mee te nemen. Een buffet lunch bij restaurant The Bassin kost bijvoorbeeld rond €25 per persoon. Ex drankje. Verse limoen-munt sapjes €4.50. Best duur toch? Goed om even rekening mee te houden voor je Petra in gaat.

Petra Jordanie 4

5. Drink thee met de locals. Petra is toeristen hotspot nummer 1 voor Jordanië. Al is het toerisme sinds een jaartje flink ingezakt L. Het is echter nog steeds zo dat er allerlei locals in Petra rond lopen, die je van alles proberen te verkopen. Van shawls tot ritten op ezeltjes en ansichtkaarten. En geef ze eens ongelijk. Laat je hier niet door afschrikken, want als je na het standaard verkooppraatje gewoon een gesprekje met ze aanknoopt, zal je merken dat de Jordaniers enorm vriendelijk en gastvrij zijn. Ze zullen je onmiddellijk thee aanbieden en gezellig met je kletsen. Man en vrouw. Als je richting de Monastery loopt, vind je verschillende locals die van origine uit Petra komen en dolgraag een babbeltje maken. Voor mij is dat wat reizen zo leuk maakt!

Petra heeft zonder twijfel aan al mijn verwachtingen voldaan. Wat een supermooie en bijzondere plek is dat! De historie, prachtige kleuren en het fantastisch gave landschap maken Petra voor mij echt een highlight binnen Jordanië. Ik ben benieuwd of jij er al eens bent geweest? Wat vond je er van? Of staat het misschien nog op je wensenlijstje?

@Jordanië @Midden-Oosten #jordanie #petra #reistips

13 reacties

 • Jeroen

  22 september 2015 om 08:16

  Het ziet er veel minder toeristisch uit als mijn verwachtingen. Of je hebt het heel goed gedaan met het maken van de foto's of mijn verwachtingen zijn compleet verkeerd. Die hordes toeristen (in mijn hoofd) hielden me nog wel tegen maar nu ik dit zie... zeker meer als de moeite waard.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Jeroen

   22 september 2015 om 13:48

   Je ziet het goed, die hordes zijn er dus gewoon echt niet! Dat heeft alles te maken met de onrust in de omliggende landen. Daardoor denken veel mensen dat Jordanie ook onveilig en blijven ze weg. We liepen echt met een handvol mensen in Petra, wat dan de highlight is van het land...

 • Kris

  22 september 2015 om 08:33

  Ik heb die wandeling andersom gedaan. We zijn via "de achterkant" petra ingekomen. Dat is ook super gaaf! Dan zie je opeens een klein torentje russen alle rotsen opdoemen van de monastry en dat wordt steeds iets groter. De wandeling er naartoe was prachtig en we konden naar beneden wandelen in petra! Wij zijn er wel meerdere dagen geweest en het was het meer dan waard. Je kan ook boven op de kloof komen waardoor je de treasury van bovenaf ziet. Ook daar staat dan weer een tentje waar je thee kan drinken. Super gaaf!!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Kris

   22 september 2015 om 13:49

   Ow wauw! Ik wist helemaal niet dat dat kon! Maar supermooie plek toch?

 • Robert | Traveljunks

  22 september 2015 om 08:33

  Mooie foto's! Ik heb niet veel met het Midden-Oosten, maar Petra heb ik altijd al willen zien. Eeuwenoude steden en tempels zijn helemaal mijn ding. Misschien er toch maar eens een weekje voor reserveren :-)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Robert | Traveljunks

   22 september 2015 om 13:50

   Dan zal je Jordanie zeker prachtig vinden inderdaad :-). Petra overtrof echt mijn verwachtingen!

 • Linda | Meisje van de Wereld

  22 september 2015 om 08:55

  Ik vond Petro ook enorm indrukwekkend, maar dat was ook het enige dat ik heb gezien van Jordanië. Ben dus ook heel benieuwd naar de rest van je verhalen!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Linda | Meisje van de Wereld

   22 september 2015 om 13:50

   ;-) Die volgen snel ;-)!

 • Sigrid Huisman

  22 september 2015 om 09:10

  Fantastische plek om geweest te zijn, helemaal mee eens. Jouw foto's laten zien hoe het ook daadwerkelijk is. Maar om er nou 2-3 dagen voor uit te trekken... dat lijkt mij weer wat veel.
  De kleuren veranderen gedurende dag, maar wat jij hebt gezien is ook in één dag prima te doen. Daarna was ik ook wel even klaar met Petra.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Sigrid Huisman

   22 september 2015 om 13:52

   Haha, echt? Ik had er echt nog wel 2 dagen kunnen rond lopen. Maar goed, zo iedereen z'n ding toch. Die kleuren zijn inderdaad zo supermooi!

 • Kelly | DutchieontheRoad

  22 september 2015 om 14:27

  Jordanië is echt geweldig! Ik vond de monastery ook het hoogtepunt van Petra...zo ontzettend mooi! Petra by Night vond ik ook echt een aanrader. Zo bijzonder om door de kloof te lopen en dan uiteindelijk een verlichte Khazneh te zien. Heel sfeervol. De hele kloof is dan verlicht met kleine lampjes en dan is het magisch om daar te lopen.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Kelly | DutchieontheRoad

   22 september 2015 om 15:49

   Ow daar heb ik van gehoord ja. Op maandagavond toch? Dat had ik ook graag willen zien, vast magisch!

   • Laura - What About Her Reismeisje

    23 september 2015 om 08:18

    Maandag, woensdag, donderdag! Zo, genoeg gereageerd hier hahaha. Geniet van je wereldreis!

    • Reismeisje Laura - What About Her

     27 september 2015 om 11:04

     Thanks! Gaan we doen. Zoooooooooo spannend!

    • Nathalie Laura - What About Her

     31 juli 2018 om 15:45

     Laura! Ik zou graag wat meer willen weten van je avonturen naar Petra!
     Ik ga zelf a.s. oktober vanuit Israel (weet nog niet of we via het noorden of via het zuiden de grens over gaan steken) een bezoek aan Petra brengen!

 • Mellisa - Grenzeloosreizen

  22 september 2015 om 16:55

  Mooie foto's! Wat was het rustig?! Komt dit doordat het toch niet meer echt in trek is bij de toeristen vanwege veiligheidsredenen?

  Beantwoorden

  • Reismeisje Mellisa - Grenzeloosreizen

   27 september 2015 om 11:05

   Ja, dat klopt helaas...Voordeel is inderdaad dat je met weinig mensen bent en soms uitzichtpunten voor jezelf hebt, maar voor het land zelf is het wel triest...Er schijnen 60% minder toeristen te zijn geweest dit jaar alleen al.

 • Laura

  23 september 2015 om 08:13

  Mijn lievelingsland! Een van de, tenminste. Was zo prachtig! En wat is het hier mooi geworden. Jullie gaan bijna, woehoe! (Je valuta klopt trouwens niet helemaal, entree Petra is zo'n 60 euro omgerekend. Wij betaalden dat (of ja, 50 in die tijd) trouwens zonder gids, is dat nieuw? :) Fijne herinneringen! Wij liepen ook te dwalen zonder gids en kwamen op de mooiste plekken. Een huisje in de rotsen waar een vrouwtje woonde en we thee kregen (geen verkoper, echt een local) en een moeder en dochter die in een rotsspleet woonden. Zo mooi, die tandenloze handen en voeten gesprekken. Heimwee!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Laura

   27 september 2015 om 11:07

   Mooi is het he? Ik vond het ook een heel bijzonder en warm land. Sowieso ben ik gek op die hele regio :-). Met die gids zal dan wel nieuw zijn inderdaad (?). Misschien heeft het te maken met de flinke teruggang van het toerisme daar. Dat ze op die manier willen stimuleren dat je een lokale gids in de arm neemt. En thanks voor je compliment ;-)!

 • Laura - What About Her

  23 september 2015 om 08:15

  Wij hadden trouwens geluk, de dag ervoor was er een rel tijdens Petra by night (ook gaaf, heel Petra verlicht door kaarsjes) en daardoor echt heeeelemaal leeg de volgende dag. Zo bijzonder!

  Ik mis trouwens een optie om m'n website toe te voegen hier, klopt dat?

  Beantwoorden

  • Reismeisje Laura - What About Her

   27 september 2015 om 11:08

   Ja, dat heb ik van meer mensen gehoord. Lijkt me echt zo magisch! Jammer dat we dat gemist hebben...Klopt inderdaad qua optie van je website toevoegen. Work in progress :-).

 • André

  07 mei 2017 om 17:50

  Vandaag en gisteren ook Petra bezocht. Ik kan me wel vinden in je verhaal.. Enige opmerking die ik wil maken: entree is nog steeds € 50,00 voor 1 dag, 55 voor 2 en 60 voor 3. Je moet alleen kunnen bewijzen dat je al enige dagen in Jordanië verblijft. Dit kun je bewijzen d.m.v. inreisvisum in je paspoort. Anders betaal je een extra bedrag. Dus in 1 dag vanuit Israel naar Petra en weer terug betekent een veel hogere toegangsprijs. Voor de rest vind ik ook dat Petra in 3 dagen zeker niet te kort is. Er zijn zoveel trails te lopen. Een dag kan uiteraard ook, maar dan doe je ogen tekort.

  Beantwoorden

 • Joke

  04 december 2017 om 19:33

  Mijn man en ik zijn van plan in oktober volgend jaar Jordanië te bezoeken. Met interesse heb ik je verhaal gelezen. Wat ik niet kan vinden in welk jaar dit was. Interessant vind ik bv wat je over Petra schrijft. Wij willen op eigen gelegenheid gaan en ik ben aan het zoeken welke route het beste is. Ook op de vlucht ben ik me aan het oriënteren.

  Beantwoorden

 • simone faber

  02 februari 2019 om 14:57

  Ik heb jordan passen besteld, maar per ongeluk met 1 dag Petra, kan ik dit nog omzetten in 2-dagen of kan ik ze nog annuleren?

  Beantwoorden

 • milou

  10 februari 2019 om 22:32

  Is Wadi Rum/ Petra makkelijk bereikbaar met de auto vanaf Aqaba? ivm zandwegen/ borden op de weg.
  Groetjes,

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.