Het Zuiden van Zuid-Afrika: Garden Route, West-Kaap, Stellenbosch en Kaapstad

Reismeisje 13 augustus 2023

Zuid Afrika zuiden

Geschreven door Stefanie

De bruisende hoofdstad, de beroemde wijnstreek en de prachtige Garden Route; het zijn fantastische highlights in het Zuiden van Zuid-Afrika. Highlights die je wat mij betreft zeker niet mag missen! In dit artikel neem ik je mee op een prachtige reisroute: van Addo richting Plettenbergbaai naar Swellendam, Stellenbosch en naar Kaapstad.Een route die niet vergelijkbaar is met het Noorden en daarom extra leuk is om met elkaar te combineren.

Onze reis door Zuid-Afrika startte in Johannesburg, in het Noorden van het land. Vanuit Durban zijn wij naar Port Elizabeth gevlogen waar onze 12 daagse trip door het Zuiden begon. Het landschap en gevoel zijn hier totaal anders dan in het Noorden; het is minder bergachtig en naarmate je meer in de buurt van Kaapstad komt, wordt het allemaal wat meer westers. Het Zuiden van Zuid-Afrika is welvarender dan het Noorden is. Minder authentiek, maar nog steeds een enorme aanrader.

Lees ook mijn andere artikelen over Zuid-Afrika:

Alle tips om je reis door Zuid-Afrika voor te bereiden

Reisroute en -tips voor het Noorden van Zuid-Afrika

Autohuur Zuid Afrika

De Garden Route

Wij begonnen onze reis meteen met een must-do, namelijk de Garden Route. De Garden Route is voor veel reizigers een favoriet deel van Zuid-Afrika. De naam van de route is ontstaan vanuit de prachtige natuurparken die verspreid liggen in dit enorme gebied. De Garden Route loopt grofweg van Jeffreys Bay in de Oostkaap tot Mossel Bay in de Westkaap. Al is er geen officieel begin- en eindpunt vastgesteld. De gehele route is zo’n 700 kilometer lang en zit boordevol hoogtepunten, zoals prachtige natuurreservaten, kustlijnen, mooie dorpen en het Addo Elephant park. Voor de Garden Route heb je ongeveer 6 dagen nodig om alles te zien en wel lekker de tijd te hebben. Wij hadden te maken met veel slecht weer en hebben daarom de Garden Route in een rap tempo afgelegd (4 dagen). Wat zonde is, want ik had graag nog wat langer willen genieten van de natuur, de mooie hikes en de prachtige stranden. Ondanks ons wat vertroebelde beeld van de Garden Route had ik het zeker niet willen overslaan! Het is een prachtige route die je in je reis ook wat rust kan geven na alle indrukken, omdat je hier actieve activiteiten goed kunt afwisselen met relaxen aan de kust.

In de Garden Route verbleven wij bij de volgende plaatsen: Addo, Plettenbergbaai en Swellendam. Vanuit hier bezochten wij meerdere parels van plekken zoals het Addo Elephants park, Tsitsikamma National Park, Nature’s Valley Beach, de Robbeberg hike¸ Keurboomstrand en Knysna Heads.

Zuid Afrika Addo

Addo

Adviesverblijfduur: minimaal 2 nachten 

De plek Addo zelf is eigenlijk een vrij nietszeggend dorpje. Een bezoek aan Addo plan je vooral om het Addo Elephant Park te bezoeken. Als je graag olifanten in grote aantallen wilt zien, is dit the place to be! Echt heel gaaf om mee te maken. Om zoveel mogelijk in een dag te zien, raden we je aan om het park via Addo Main Camp binnen te gaan. Vanaf hier kun je allerlei verschillende loops maken. Rijd zoveel mogelijk langs de waterpoelen, want hier heb je de meeste kans op het bezichtigen van grote kuddes olifanten. Neem vervolgens de route richting het Zuiden naar Matyholweni Gate. Hier kun je het park weer verlaten. Wanneer je nog niet klaar bent met het bekijken van olifanten, dan kun je ook over de hoofdweg de route weer terug volgen naar het Main Camp. Zo rijd je binnen 15 minuten weer terug naar Addo. 

Verblijftip: voor je verblijf raden we het sfeervolle Addo African Home aan. Hier vind je traditionele Afrikaanse huisjes die sfeervol zijn ingericht. Het is een prachtige plek, die mooi aangekleed is en waar je optimaal kunt genieten. De accommodatie heeft zelf een restaurant waar je zalig kunt eten en is gelegen in een tropische tuin met een natuurlijk zwembad. Wanneer je een dag op avontuur bent geweest in het Addo Elephant park kom je hierna volledig tot rust in de heerlijke omgeving van Addo African Home. 

Vanuit Addo African Home kun je ook een tour boeken om meer te weten te komen over de cultuur in de omliggende wijken. De omliggende sloppenwijken verschillen in armoede niveau, maar zijn indrukwekkend om door heen te rijden. De meeste huisjes bestonden uit een paar ijzeren platen en ze zijn niet voorzien van gas, water of licht. Wat mij betreft is het goed en belangrijk om dit met eigen ogen te zien. Zo leer je meer over de cultuur en word je meegenomen door een local die je ook de andere kant van het leven in Zuid-Afrika laat zien.

Bekijk hier Addo African Home

Zuid Afrika zeehonden

Plettenbergbaai 

Adviesverblijfduur: minimaal 2 nachten – 3 dagen

Plettenbergbaai is een kustdorpje gelegen in het Zuiden van Zuid-Afrika in de provincie de West-Kaap en wordt gekenmerkt door de mooie stranden. Je kunt vanuit hier gemakkelijk verschillende activiteiten ondernemen in en rondom Plettenbergbaai. Het is aan te raden om hier een aantal dagen te verblijven en te genieten van de leuke activiteiten, zon, zee en strand.

In de route vanuit Addo naar Plettenbergbaai zitten al verschillende mooie stops die je kunt meepakken. Denk aan Jeffreys Bay, Storms River Bridge, Tsitsikamma National Park en Nature’s Valley.
 Wij kozen er voor om vroeg te vertrekken en meerdere hoogtepunten op de route mee te pakken.

Storm river bridge

Storms River Bride - het Tsitsikamma National Park- Nature’s Valley Beach

Onze eerste stop is de Storms River Bridge. Vanaf de Storms River Bridge heb je een goed uitzicht over de Storms River kloof op de één na hoogste betonnen brug van Afrika (120 meter hoog). Voor een mooi uitzicht is een korte stop hier zeker aan te raden. Vanaf daar reden wij door naar het Tsitsikamma National Park. Het Tsitsikamma is een ontzettend groot natuurreservaat, er valt van alles te doen en te zien. De twee meest populaire activiteiten zijn de Mouth Trail; een wandelroute van één uur die je naar de bekende hangbruggen brengt en waar je supermooi kunt kajakken. Door het slechte weer kozen wij er voor om alleen de Mouth Trail wandelroute te lopen. Maar het is, na wat ik gezien heb, ook een prachtige plek om tussen de kloven door te kajakken! 

Na Tsitsikamma rijd je binnen 45 minuten door naar Nature’s Valley Beach. Nature’s Valley is een piepklein dorpje dat verstopt ligt in de natuur. Om hier te komen moet je eerst 15 minuutjes over een slingerweggetje door de bergen rijden. Deze weg loopt door een soort tropisch regenwoud en met een beetje geluk kom je bavianen tegen. Zó gaaf! Nature’s Valley Beach hebben wij alleen met slecht weer kunnen bewonderen.  Super zonde, want vanuit de filmpjes en verhalen van andere reizigers is dit een waanzinnig mooi strand met oranje gekleurd water. Maar zelfs met regen hebben wij nog genoten.

Zuid Afrika Plettebergbaai

Robberg natuurreservaat

De volgende dag raden we je aan om de Robberg hike te maken op Robberg schiereiland, Plettenbergbaai te ontdekken en een stop te maken bij Keurboomstrand. Keurboomstrand is een mooi strand en schijnt ook prachtig te zijn met zonsondergang! Vlakbij Plettenbergbaai vind je dus het Robberg Schiereiland, dat ook wel Robbeberg Peninsula wordt genoemd. Dit schiereiland is een natuurreservaat, een nationaal monument en werelderfgoed. Je vindt hier drie verschillende hikes. Wij kozen voor de Witsand. Deze wandelroute duurt 5,5 km en je wandelt via “The Gap” naar “Witsand” en “The Island” en daarna weer terug naar de ingang. De Witsand hike duurt ongeveer 2 uur. De route wordt aangegeven als best pittig, maar wij vonden ‘m goed te doen. We raden je wel aan om vroeg in de ochtend te beginnen. Tijdens de wandeling word je beloond met prachtige uitzichten over de kust en langs de rotsen liggen, als je geluk hebt, groepen zeehonden gezellig bij elkaar. Plettenbergbaai staat namelijk ook bekend om de vele zeehonden en dolfijnen voor de kust en er worden dan ook meerdere tours aangeboden om dichtbij de zeehonden te komen of zelfs met ze te snorkelen.

Verblijftip: in Plettenbergbaai verbleven wij bij Stanley Island; gelegen op een eilandje tussen Plettenbergbaai en Keurboomstrand aan de Keurbooms River. Een unieke locatie, want je kunt hier alleen komen met een bootje die je binnen 5 minuten varen naar het eilandje brengt. Stanley heeft ruim opgezette verblijven en in de tuin lopen zebra’s rond. Hoe tof toch?! Bij het verblijf is een restaurant aanwezig en er worden verschillende leuke activiteiten aangeboden.

Bekijk hier Stanley Island

Reisroute Zuiden Zuid Afrika

Swellendam

Adviesverblijfduur: 1 nacht

Wanneer je verder de Garden Route gaat rijden richting Swellendam kom je al snel bij het plaatsje Knysna uit. Dit is een leuke plek om te stoppen. Het bekendste plekje van Knysna is ‘Knysna Heads’. Hier komt de lagune samen met de zee en vanaf verschillende viewpoints heb je een mooi uitzicht over de zee, de lagune en de rotsen. Als je geluk hebt, kun je vanaf hier zelfs walvissen spotten. Wij hebben hier heerlijk geluncht bij East Café Head. Daarna zijn wij doorgereden naar Swellendam. Swellendam gebruikten wij puur om een nacht te verblijven, omdat de rit naar Stellenbosch anders te lang was. Swellendam is een rustig dorpje gelegen tussen de wijnvelden.

Verblijftip: Swellendam Country Lodge. Deze lodge wordt gerund door Nederlanders en is een heerlijke uitvalsbasis.

Bekijk hier Swellendam Country Lodge

Zuid Afrik wijnboerderij

Stellenbosch – wijnboerderij Spier

Adviesverblijfduur: minimaal 1 nacht en een dag

Ik moet er nog steeds aan wennen dat je ook wijngaarden kunt vinden in Zuid-Afrika, maar man ó man wat zijn ze prachtig! Sla dus één van deze gebieden zeker niet over. Het is te leuk en te mooi om ze niet te bezoeken. Vooral als je bedenkt dat ‘wijn’ één van de belangrijkste inkomstenbronnen van het land is. In Stellenbosch bezochten wij wijnboerderij Spier. De wijnkelder van Spier stamt uit 1767 en is daarmee de oudste van Zuid-Afrika. De wijnboerderij is gelegen in een omgeving van hoge rotsen en de groene wijnvelden steken daar prachtig tegen af. Je kunt Spier voor een dag bezoeken, maar wij raden je aan om ook hier te verblijven. Maak een seg-way tour door de wijnvelden, geniet van een picknick in de prachtige tuinen, relax bij het zwembad, plan een massage in en geniet daarna van zalige wijnen. Naast de wijnproeverijen is hier nog zoveel meer te doen!

Bekijk hier wijnboerderij Spier

Kaapstad

Adviesverblijfduur: minimaal 5 nachten

Kaapstad was voor ons de eindbestemming van deze fantastische reis en wat voor eentje! Deze levendige stad is gelegen in een mooi berggebied met als bekendste bergen natuurlijk de Tafelberg en de Lions Head. De stad is gelegen aan een prachtig kustlijn met een azuurblauwe oceaan en daarom kun je hier dan ook goed vakantie vieren. De stad heeft echter ook een andere kant. In Kaapstad is het contrast tussen arm en rijk namelijk enorm goed zichtbaar. De leefomstandigheden van de armere mensen zijn slecht en dat is in en in triest om te zien… Tegelijkertijd is het ook de realiteit en is het als reiziger wat mij betreft belangrijk je ogen hier zeker niet voor te sluiten. Laat je hier ook niet door afschrikken, want ik heb me persoonlijk echt veilig gevoeld in Kaapstad.

Kaapstad is verder een bruisende stad waar je enorm veel kunt zien en beleven. Ik zou er minimaal 5 dagen voor uittrekken. Heb je meer tijd? Ga dan zeker ook wat mooie plekken rondom Kaapstad bekijken, zoals Boulder Beach om pinguïns te spotten of rijdt Chapman’s Peak Drive op. Mocht je geen auto tot je beschikking hebben, maak dan gebruik van Uber in Kaapstad zelf. De stad is namelijk druk en een Uber is er heel goedkoop. In bepaalde gebieden van Kaapstad wordt ook aangeraden om ‘s avonds niet over straat te lopen.

Bekijk hier autohuur in Kaapstad

Lions Head

Beklim Lions Head

Mijn favoriete activiteit in Kaapstad was het beklimmen van Lions Head. Deze berg met een hoogte van 669 meter geeft je een waanzinnig uitzicht over Kaapstad, de Tafelberg en de oceaan. De hike is niet moeilijk en je staat ongeveer binnen een uur boven. Het grootste deel kun je wandelen, maar er zijn ook stukjes bij waar je een beetje moet klimmen. Trek dus goede schoenen aan. De hike voelt door de ruige natuur en de steile afgronden hier en daar toch avontuurlijk aan en bij zonsondergang én zonsopgang zijn de uitzichten nog spectaculairder.

Kaapstad kust

Relaxen aan de kust

In Kaapstad kun je optimaal genieten van zon, zee en strand. Camps Bay of Clifton Beach zijn daar echte aanraders voor. Met Camps Bay als mijn favoriet, omdat je hier een echt vakantiegevoel krijgt. De omgeving is gezellig en prachtig, het strand zelf mooi wit en het wemelt er van de palmbomen, restaurants en bars. Daarnaast geef het een indrukwekkend plaatje om vanaf het strand de Tafelberg en de Lions Head de zien liggen. Wil je liever een rustiger strand opzoeken, dan kun je het beste naar Clifton Beach gaan. De stranden van Clifton bestaan uit 4 kleine stranden die van elkaar gescheiden worden door rotspartijen. Je hebt hier alleen geen restaurantjes, dus neem genoeg eten en drinken mee.

De prachtige lichtblauwe oceaan bij Kaapstad is een plaatje om te zien, maar minder fijn om in te zwemmen. Het water staat namelijk in verbinding met het water vanuit Antarctica en is echt ijskoud. Wil je daarom wel van de kust genieten en toch kunnen zwemmen? Ga dan een dagje relaxen bij Sandy B gelegen bij het Bay Hotel. Hier heb je een heerlijk zwembad, zalige zonnebedjes en een mooi uitzicht op de zee. Het beste van twee werelden! 

Bekijk hier The Bay in Kaapstad

Kaapstad Bo Kaap

De kleurrijke wijk Bo-Kaap

Kaapstad bestaat uit veel verschillende wijken en de wijk Bo-Kaap is er daar eentje van. Het is een aanrader om hier even doorheen te lopen en wat foto’s te maken. Deze wijk bestaat uit gekleurde huizen en dat ziet er meteen leuk uit! Er zit bovendien achter de gekleurde huizen ook een bijzonder verhaal. In de tijd van de slavernij was het voor de slaven namelijk verboden om kleurrijke kleding te dragen. Na de afschaffing van de slavernij gaven de mensen uit Bo-Kaap hun huizen dan ook meteen een vrolijke kleur en zo ontstond een wijk met huizen die alle kleuren van de regenboog dragen.

Verblijftip: voor je verblijf raden we je aan om in The Gardens te verblijven. Hier vind je vele leuke restaurantjes terug en ben je gemakkelijk in de buurt bij de levendige straten als Kloof en Longstreet. Wat fijn is in dit gebied is dat je ook ‘s avonds veilig over straat kunt lopen en de sfeer hier heel goed voelt. Wij verbleven bij In Awe Stays. Deze B&B is een plaatje en Doreen, de gastvrouw, en haar man zijn lieve mensen die je overal graag bij helpen. Je voelt je enorm thuis en het huis is gelegen in een prachtige tuin met een heerlijk zwembad dat uitkijkt op de Tafelberg. Zowel het verblijf, als de omgeving en de harmonie van de B&B zijn zalig . Naast in Awe Stays hebben wij nog een paar nachten verbleven in Number5 Guesthouse. Ook dit verblijf is goed en fijn en de ontbijtjes verrukkelijk.  

Bekijk hier In Awe Stays in Kaapstad

Bekijk hier Number 5 Guesthouse in Kaapstad

Tot slot: Kaapstad barst van de fijne restaurantjes en cafeetjes! Dit zijn onze favorieten:

Diner: Maria’s Greek - Soi Sushi - Kloof Street House - Sea Breeze - Carne on kloof

Drankjes: the Power & the Glory of Blondies. 

Ontbijt: Bread Milk & Honeywell en Kauai. 

Kaapstad pinguins

Zo dit waren dan al weer al mijn avonturen door het Zuiden van Zuid-Afrika. Prachtige herinneringen die ik in minstens drie artikelen heb verwerkt, omdat het gewoon zó geweldig was! Ik hoop dat je ervan hebt genoten. Het was voor mij een waanzinnige reis waarvan ik geen moment had willen missen. Begonnen in het Noorden – Johannesburg en eindigen in het bruisende Kaapstad. Zuid-Afrika is voor mij een bijzonder, prachtig en indrukwekkend land door haar fantastische flora en fauna. Met een rugzak vol verbluffende avonturen dus naar huis. Er gaat bijna nu, 3 maanden later, nog geen dag voorbij dat ik er niet aan terug denk. Zo veel geleerd en zo veel gezien!

Bezoek daarom een keertje Zuid-Afrika als je de kans krijgt. Daarna weet ik zeker dat je dit vriendelijke maar vooral belachelijk prachtige land in je hart zult sluiten. Je zal er echt geen spijt van krijgen!

@Afrika #Zuid-Afrika #Afrika #kaapstad #reistips #reisroute #roadtrip

2 reacties

 • TONY SMITH

  31 oktober 2023 om 23:35

  Investment is one of the best ways to achieve financial freedom. For a beginner there are so many challenges you face. It's hard to know how to get started. Trading on the Cryptocurrency market has really been a life changer for me. I almost gave up on crypto at some point not until saw a recommendation on Elon musk successfully success story and I got a proficient trader/broker Mr Bernie Doran , he gave me all the information required to succeed in trading. I made more profit than I could ever imagine. I'm not here to converse much but to share my testimony; I have made total returns of 3.6BTC from an investment of just 0.6BTC. Thanks to Mr Bernie I'm really grateful,I have been able to make a great returns trading with his signals and strategies .I urge anyone interested in
  INVESTMENT to take bold step in investing in the Cryptocurrency Market, you can reach him on WhatsApp : +1(424) 285-0682 or his Gmail : BERNIEDORANSIGNALS@GMAIL.COM, bitcoin is taking over the world, tell him I referred you, LOVELY BLOG BY THE WAY

  Beantwoorden

 • Maria

  24 maart 2024 om 11:30

  Dit is mijn getuigenis over hoe ik uiteindelijk lid werd van de nieuwe wereldorde, Illuminati, nadat ik nu al meer dan 2 jaar probeerde lid te worden, maar oplichters meerdere keren geld van mij afpakten. Ik ben al zo lang op zoek om me bij de Illuminati aan te sluiten, maar oplichters blijven mijn geld afpakken tot begin dit jaar, toen ik Lord Felix Morgan online ontmoette. Ik nam contact met hem op en ik legde hem alles uit en hij adviseerde de gebruikte registratie en ik betaalde voor de groot lid om mij op weg te helpen en ik werd ingewijd in de Wereldorde en ik ontvang de som van $ 1.000.000 dollar nadat mijn initiatie was voltooid. Ik ben erg blij! En beloof het goede werk van Lord Felix Morgan te verspreiden. Als je geïnteresseerd bent om vandaag nog lid te worden van de nieuwe wereldorde Illuminati, neem dan vandaag nog contact op met Lord Felix Morgan. Hij is je beste kans om lid te worden van de Illuminati waar je altijd naar verlangt. Neem contact op met Lord Felix Morgan E-mail: Illuminatiofficial565@gmail.com of WhatsApp +2348055459757

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.