Reisroute van een roadtrip door Oeganda

Reismeisje 17 september 2019

Reisroute Oeganda

Oeganda. Waarschijnlijk is het niet de eerste bestemming waar je aan denkt bij een reis door Afrika Knipogen. Landen als Tanzania, Zuid-Afrika en Kenia zijn in die zin meer populair. Voor de hand liggend. En toch koos ik een aantal jaren geleden voor Oeganda. De interesse kwam vanuit een specifieke reden. De berg gorilla's die er leven. Machtige dieren. Zilverruggen die regeren als koningen van het dierenrijk. Families die hun hele leven samen door de jungle struinen. Jarenlang zijn ze intens bedreigd geweest. Triest maar waar. De populatie nam extreem af. Tot milieubewegingen aan de bel trokken. Ondertussen lijkt de berg gorilla populatie weer licht te stijgen. Er zijn er nu een kleine 1.000 in de regio waar ik ben geweest. Verdeeld over Oeganda, Rwanda en een groot deel Congo. Het was voor mij de hoofdreden om voor Oeganda als reisbestemming te kiezen. Ik wilde die prachtige dieren met mijn eigen ogen zien.

Hoe meer ik me verdiepte in Oeganda, hoe enthousiaster ik werd. Het werd me al snel duidelijk dat Oeganda alles heeft wat het continent Afrika voor veel toeristen zo aantrekkelijk maakt: grootschalige natuurgebieden, een rijk en divers wildleven en een inheemse, eigen cultuur. Minus de grote groepen toeristen, want de massa heeft Oeganda nog niet zo ontdekt. En zo kwam het dat we vliegtickets naar Oeganda boekten en een prachtige reis door dit Afrikaanse land maakten. Vandaag neem ik je mee op de reisroute die we door Oeganda hebben afgelegd. Mét een eigen auto wel te verstaan!

Oeganda4

Van de hoofdstad Kampala naar Kidepo National Park en Murchison Falls

Vliegen op Oeganda vanaf Amsterdam was financieel niet aantrekkelijk. Uiteindelijk kozen we voor een retourvlucht vanaf Düsseldorf naar Entebbe in Oeganda. We vlogen met Emirates en hadden dus een tussenstop in Dubai. Prima. Sowieso vind ik Emirates één van de betere vliegmaatschappijen. Entebbe is trouwens niet de hoofdstad van Oeganda, dat is Kampala. Het vliegveld is daar alleen gesitueerd. Na aankomst zijn we meteen naar Kampala gegaan per taxi. Naar ICU Guesthouse; een aanrader als rustige basis in het drukke Kampala. Een double boek je hier vanaf €35 per nacht en ze kunnen je er helpen met allerhande tourtjes, vervoer en boekingen elders in Oeganda.

Roadtrip Oeganda2

Na een nacht haalden wij onze auto op Lachen. Na heel wat vooronderzoek, was me duidelijk geworden dat het openbaar vervoer in Oeganda erg wisselend is. Reisschema's zijn er weinig, wegen zijn er lang niet overal in voldoende staat en sommige bestemmingen die ik op het vizier had waren simpelweg met openbaar vervoer niet bereikbaar. Dan ben je al snel veel op taxi's of liften aangeraden. En zo kwamen we op het idee een eigen auto te huren. Een 4x4 inclusief kampeerspullen, waarmee we in één klap ook flexibel waren qua overnachten. Vooral in de national parken kun je daar veel geld mee besparen. Wij hebben een auto gehuurd via Roadtrip Uganda voor ongeveer €60 per dag, ex brandstof. 

Oeganda Kidepo national park

Vanaf Kampala zijn we in twee dagen naar het uiterste Noorden gereden. Kidepo National Park. Het was een vreselijk lange weg. Stoffig en hele gedeeltes waren erg slecht. Zand, modder, kuilen. 14 uur lang. En toch vond ik het het waard! Kidepo is fabelachtig mooi. Alles wat je je voorstelt bij een national park in Afrika en dan zonder de drukte. Juist omdat het relatief afgelegen ligt, komen er weinig toeristen. En het barst er van het wild. We zijn een aantal dagen in Kidepo gebleven en reden gewoon met onze eigen auto door het park heen. Olifanten, giraffes en leeuwen letterlijk vóór onze auto. Terwijl je zelf rijdt. Waar heb je dat nou?! Kleine kanttekening: Kidepo National Park ligt dichtbij de grens met Zuid-Soedan. Een regio die instabiel en lang niet altijd veilig is. In Kidepo merk je daar op zich niets van, maar ik zou je zeker aanraden je goed te laten informeren over de actuele situatie vóór je naar Kidepo reist.

Oeganda Murchison Falls

Na Kidepo zijn we weer richting het Zuiden gereden; naar Murchison Falls. Wederom een national park. De grootste highlight van dit park is de rivier die er doorheen loopt. De Nijl. Het is de leefomgeving van ontelbaar veel nijlpaarden Lachen. Wát een leuke dieren vind ik dat! Het gescharrel in het water en hun knorrende geluiden waar je 's avonds bij in slaap valt. Toch kunnen ze ook behoorlijk gevaarlijk zijn. Het schijnt dat nijlpaarden jaarlijks bijvoorbeeld meer slachtoffers maken dan leeuwen of tijgers doen... De Nijl in Murchison Falls barst verder ook van de meterslange krokodillen. Vooral 's avonds geeft dat een magische, spookachtige sfeer. Al die oplichtende oogjes in het water.

Oeganda Nile Safari Lodge

Een absolute aanrader hier qua accommodatie vond ik Nile Safari Lodge. Een verzameling van allemaal hutjes en kamers, rondom een gezellig restaurant waar je uitkijkt op de Nijl. Een overnachting bij Nile Safari Lodge in een double boek je hier vanaf €115 per nacht. 

Oeganda Queen Elizabeth

Queen Elizabeth National Park en de berg gorilla's in Bwindi Impenetrable Forest

Na Murchison Falls zijn we nog een stuk verder naar het Zuiden gereden. Naar Queen Elizabeth National Park. Voor mij was dit de minst bijzondere ervaring qua national parks die we hebben bezocht. Simpelweg omdat we er weinig wild hebben gezien. Met Kidepo en Murchison was ik natuurlijk ook al wel verwend Knipogen. Wat Queen Elizabeth wel de moeite maakt, is het unieke landschap. Dat is er echt anders dan in andere parken. Je vindt er namelijk kratermeren, uitgestrekte savannes en zoutmeren. Mocht Queen Elizabeth dus op je route liggen, zou ik het wel mee pakken.

Oeganda berg gorillas

Na Queen Elizabeth was het zo ver. Hetgeen dat me überhaupt Oeganda had doen overwegen. De berg gorilla's. Er zijn verschillende plekken waar je ze kunt spotten. Wij kozen voor een uitgestrekt en enorm dichtbegroeid gebied in het Zuidwesten van Oeganda. Bwindi Impenetrale Forest. Ik zou je aanraden van tevoren een accommodatie te regelen, waar ze je tevens kunnen helpen met het reserveren van je wandeling naar de berg gorilla's. Omdat ze de berg gorilla's zo veel mogelijk beschermen, mogen er dagelijks slechts een beperkt aantal mensen in de buurt komen. Een goede zaak vind ik. Het betekent echter wél dat je dit dus van tevoren moet boeken én dat het niet goedkoop is. Zeg gerust duur. Wij hebben een aantal jaren geleden $600 per persoon betaald. Wellicht dat dit nu al weer iets duurder is. Je leest het goed: $600. Geen kattenpis. Wél absoluut de moeite. Ik vond het een geweldige ervaring, die me mijn hele leven bij zal blijven. Prachtig. Fascinerend. 

Oeganda Nkuringo Gorilla Camp

Qua verblijfplaats verbleven wij bij Nkuringo Gorilla Camp. Een accommodatie met verschillende prijsklassen, inclusief tenten. Het is één van de meer betaalbare opties in de regio. Een eenvoudige double inclusief ontbijt en set menu 's avonds boek je vanaf €150. Al met al een flink kostbaar iets, die berg gorilla's willen zien.

Oeganda Lake Bunyonyi

Lake Bunyonyi, Ngamba Island en terug naar Entebbe

Na de berg gorilla's was het tijd voor buurland Rwanda. Uiteindelijk zijn we daar maar kort gebleven. Voor deze reisroute laat ik het daarom achterwege. De route ging verder naar Lake Bunyonyi. Een prachtig mooi meer in het Zuiden van Oeganda. Het was de perfecte plek om een aantal dagen uit te rusten van de lange reisdagen, het hiken en de vele indrukken. We zijn uiteindelijk drie dagen gebleven bij Amasiko Homestay. Een eenvoudige en supermooi gelegen accommodatie aan Lake Bunyonyi. 

Een double bij Amasiko Homestay boek je hier vanaf €25 per nacht. Een aanrader!

Oeganda Ngamba Island

Na Lake Bunyonyi was het tijd om terug te rijden richting Entebbe. Vanaf daar hebben we nog een boot gepakt naar Ngamba Island; een eiland dat bij Entebbe voor de kust ligt. Ze vangen er verwaarloosde chimpansees op. Weesjes ten gevolge van stroperij, slachtoffers van mensen die het wel een leuk huisdier vonden, dat soort afschuwelijke verhalen... Op Ngamba Island zitten de chimpansees die het niet zouden overleven in de pure wildernis, maar hun leefomgeving op het eiland is tegelijkertijd zo wilt mogelijk. Ik vond het een bijzondere ervaring om daar twee dagen te verblijven en de chimpansees van zo dichtbij mee te maken. Mooie dieren.

Daarna was het tijd om terug naar huis te gaan. Vanaf het vliegveld van Entebbe. 3 weken lang hebben we door Oeganda gereden. 3.000 kilometer afgelegd. Ik vond het bij vlagen behoorlijk intensief, maar dat weegt voor mij niet op tegen het voordeel van je eigen auto hebben: je bent flexibel, hebt een unieke ervaring ín de parken zelf omdat je zelf rijdt én we hebben uiteindelijk flink wat kosten bespaard door regelmatig te kamperen. Oeganda in het algemeen kan ik je absoluut aanraden. Het is een land dat barst van de mooie landschappen, het wildleven is er rijk, de locals zijn vrolijk en behulpzaam en het reizen is er onwijs divers. Zeker het overwegen waard!

Spreekt Oeganda jou aan? Waarom wel of niet? 

 

@Afrika @Oeganda #Afrika #oeganda #reisroute #Rwanda #reistips #roadtrip

3 reacties

 • Bas gommans

  13 oktober 2019 om 09:51

  Super mooi verslag. Oeganda staat al jaren op onze bucketlist en we zijn het dan nu ook aan het plannen voor Maart 2020. Wellicht dat we 18 dagen weg kunnen, maar willen ook graag een dag of 5-6 duiken in Zanzibar. Als je de reis opnieuw zou plannen, en had bijna 2 weken in Oeganda. Wat zou je dan zéker doen (behalve de gorilla’s

  Beantwoorden

 • Eeltje Gotink

  29 augustus 2021 om 13:30

  Wat een inspirerend verslag. Wij zijn ons aan het oriënteren om ook zelf te rijden maar ik lees dat je met een 4x4 incl.kampeerspullen naar het Kidepo NP bent geweest. Was dit een RAV..?
  Ik las nu ergens dat je daarmee niet naar Kidepo zou mogen. Daar zou je een landcruiser of Hillux voor moeten huren. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten…, zo’n 50 euro per nacht.
  Voor ons een overweging om dan maar niet naar het noorden te gaan.
  Hoe hebben jullie dat geregeld?

  Beantwoorden

  • Karin Eeltje Gotink

   17 mei 2022 om 18:54

   Hoi Eeltje,

   Wij hebben precies dezelfde vraag! Heb je nog een reactie gekregen of hoe hebben jullie het uiteindelijk gedaan? :)
   Wij gaan deze zomer naar Oeganda; zin in!!!

 • Bart

  12 april 2022 om 21:45

  Goedenavond,
  Heb jij toevallig het reisschema van jouw reis in Oeganda? Wij gaan in Juni drie weken naar Oeganda maar zitten een beetje met het plannen van de tijd per locatie.

  Groeten Mirle en Bart

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.