Reistips om je reis naar Zuid-Afrika voor te bereiden

Reismeisje 27 mei 2023

Zuid Afrika bergen

Geschreven door Stefanie

Wanneer je door Zuid-Afrika gaat reizen heb je de keuze uit ontzéttend veel mooie plekken. Zuid-Afrika is namelijk groots, wijds en wat mij betreft enorm prachtig! De activiteiten zijn er eindeloos en daarom raad ik een goede voorbereiding voor je reis door Zuid-Afrika zeker aan. Ik heb gemerkt dat de meningen over Zuid-Afrika verdeeld zijn en eerlijk is eerlijk; het contrast tussen arm en rijk is er groot. Dat maakt dat het imago van Zuid-Afrika niet altijd even veilig is. Ik heb zelf met ontzettend veel plezier en rust door het land gereisd en dat heeft vooral ook gelegen aan een goede voorbereiding. In dit artikel deel ik dan ook graag al mijn reistips voor een goede voorbereiding van een prachtige reis door Zuid-Afrika!

Reistips Zuid Afrika

Reismogelijkheden en -richting

Verreweg de meeste mensen die gaan reizen door Zuid-Afrika kiezen ervoor om van Johannesburg naar Kaapstad te reizen of andersom. Wat ons betreft is Johannesburg het ideale startpunt om je reis te beginnen en dan te eindigen in het bruisende Kaapstad. Hoe meer je richting Kaapstad komt, via de Garden Route, hoe meer je zult merken dat deze kant welvarender is en meer westers aanvoelt.

Zuid-Afrika kun je eigenlijk onderverdelen in twee delen. Het noordelijke deel (Johannesburg tot aan Durban) en het zuidelijke gedeelte (Kaapstad tot aan Port Elizabeth). Een keuze maken in welke delen je wilt gaan bezoeken hangt af vanaf hoeveel tijd je hebt en waar natuurlijk je persoonlijke voorkeuren liggen. Wij kozen ervoor om beide gedeeltes te bezoeken, iets wat ik je ook zeker kan aanraden. Het noord/oost gedeelte is namelijk rustiger, authentieker en je vindt er veel safariparken. Hoe meer je richting de zuid/west kant trekt, hoe meer je ook de mogelijkheid krijgt om te genieten van de kust in combinatie met cultuur en natuur. Beide kanten zijn totaal verschillend en voor mij niet met elkaar te vergelijken. Ik raad je dus zeker aan ze te combineren tijdens je reis door Zuid-Afrika.

Autohuur Zuid Afrika

Vervoer in Zuid-Afrika

Reizen door Zuid-Afrika gaat het gemakkelijkst met een huurauto. De afstanden zijn namelijk groot en het openbaar vervoer is niet goed geregeld. Een eigen auto is daarom echt aan te raden. Daarnaast zijn er ook plekken in Zuid-Afrika waar het s’ avonds simpelweg ook veiliger is om de auto te pakken vanwege de wilde dieren. Naar onze mening is daarom een huurauto eigenlijk essentieel. Rijden in Zuid-Afrika is overigens veilig en gemakkelijk, ondanks dat ze hier links rijden. Zo af en toe kom je weleens een wat slechter wegdek tegen. Maar de grote wegen zijn goed te berijden en je wordt netjes gewaarschuwd voor ‘potholes’ (kuilen). De benzine in Zuid-Afrika kost ongeveer €1,- per liter.
Onze huurauto hebben wij in Zuid-Afrika gehuurd via Sunny Cars. Iets wat ik je ook zeker kan aanraden! Een huurauto is altijd all-in verzekerd als je via Sunny Cars huurt, zo kom je nooit voor ongewenste verrassingen te staan. Daarnaast biedt Sunny Cars alleen maar relatief nieuwe huurauto’s aan (jonger dan 1 jaar of maximaal 25.000 km op de teller), waardoor de kans op pech minimaal is. Is er wel iets? Dan staat er een heel team in Nederland klaar om je te helpen en dat is wel zo fijn!

Bekijk hier autohuur met Sunny Cars in Zuid-Afrika

Extra tip: download de offline kaarten van Maps.me of Google Maps op je telefoon, zo vind je altijd en overal de weg en hoef je geen auto met navigatie te huren.


Budget Zuid Afrika

Kosten & dag budget Zuid-Afrika

De munteenheid in Zuid-Afrika heet Rand. Aangeraden wordt om nooit te veel geld op zak te hebben en je kunt eigenlijk overal pinnen. In Zuid-Afrika zijn de verblijven goed te betalen. Voor €25 per nacht p.p. verblijf je in een middenklasse accommodatie. Als je daarnaast een dag budget van €25 aanhoudt voor eten dan kun je in Zuid-Afrika goed rond komen. Voor zowel lunch en ontbijt ben je meestal rond de € 7,50,- kwijt. Een fles wijn scoor je in een restaurant al tussen de €7-10 euro en een goed hoofdgerecht kost rond €7,50,-. Voor avondeten kun je dus rond de € 15,- p.p. prima eten en drinken. De Zuid-Afrikaanse keuken is vooral gebaseerd op Westerse gerechten dus je komt weinig eten tegen wat je niet zult kennen. Het eten is smaakvol en je proeft de verse producten. Wanneer je dus een dag budget van €50 voor verblijf en eten aanhoud, zit je wat mij betreft goed.

Reistijd Zuid Afrika

Onze reisroute

Zoals ik al schreef, kozen wij ervoor om van Johannesburg naar Kaapstad te rijden. Tussendoor zijn we op veel verschillende plekken gestopt, om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van Zuid-Afrika. In volgende artikelen ga ik je zeker nog uitgebreid meenemen in de afzonderlijke plekken. Met onze reisroute hebben wij in totaal meer dan 3.200 km gereden (plusminus 50 uren rijden) en hebben wij een binnenlandse vlucht genomen via Durban naar Port Elizabeth. Ondanks het vele reizen had ik geen plek willen missen. Het is soms pittig qua lange afstanden maar wel goed te doen en zo de moeite waard!  De plekken die wij bezocht hebben zijn:

Johannesburg/Pretoria – Graskop – Hoedspruit - Krugerpark – Swaziland – St. Lucia – Addo – Plettenberg baai – Swellendam – Stellenbosch – Kaapstad.

Bekijk hier de mooiste accommodaties langs de Garden Route

Reisroute Zuid Afrika

Hoeveel tijd heb je nodig voor Zuid-Afrika?

Wanneer je deze reisroute wilt volgen, van Johannesburg tot aan Kaapstad, raad ik je aan om hier minimaal drie weken voor uit te trekken. Zo kun je echt veel zien, doen en ook nog relaxen. Heb je langer de tijd? Twijfel dan niet en plak er nog een aantal weken aan vast. In Zuid-Afrika raak je niet uitgekeken en naast mijn bezochten plekken zijn er nog veel meer mooie plekken om te bezoeken. Heb je korter de tijd dan drie weken? Dan zou ik je aanraden om te beginnen in het noorden (Johannesburg – Graskop – Kruger – Swaziland – St. Lucia) en daarna door te vliegen van Durban naar Kaapstad. Zo sla je wel de Garden Route over maar zie je naar mijn mening de mooiste highlights van Zuid-Afrika. Voor deze route zou je iets meer dan twee weken nodig hebben.

Een directe vlucht naar Zuid-Afrika duurt ongeveer 11 uur. Omdat Zuid-Afrika bijna geen tijdsverschil kent met Nederland heb je ook geen last van een jetlag, ideaal! Een retour vliegticket naar Zuid-Afrika boek je vanaf ongeveer €600 p.p.

Vergelijk hier de beste vliegtickets naar Zuid-Afrika

Tips Zuid Afrika

10 extra tips die handig zijn voor jouw reis door Zuid-Afrika

1) In Zuid-Afrika hebben ze te maken met een te kort aan elektriciteit. Ook wel load shedding genoemd. Wat betekent dat het land op verschillende momenten van de dag te maken heeft met geen elektriciteit. Deze momenten wisselen elkaar af en kun je bekijken via deze app. De verschillende tijden worden vaak ook aangegeven bij accommodaties. Desondanks is het wel handig om bijvoorbeeld een zaklamp of powerbank mee te nemen. Zelf heb ik het niet als vervelend ervaren maar het is wel handig om er rekening mee te houden.

2) Neem de juiste wereldstekker mee. De wereldstekkers die je in Nederland kunt kopen passen namelijk vaak niet. Koop daarom de juiste adapter, type M. Wij kochten hem hier. Je kunt ook wachten en in Zuid-Afrika de juiste adapter kopen, vaak gewoon al in de meeste supermarkten. Vraag naar een two point plug mocht je het zelf niet kunnen vinden.

3) Kies voor je eigen veiligheid. Ondanks dat ik me niet onveilig heb gevoeld in Zuid-Afrika heb ik me ook wel aan bepaalde dingen gehouden. Omdat je soms niet weet op wat voor plekken je kunt komen wil ik je de volgende veiligheidsadviezen wel meegeven. Rijd met de deur op slot, ramen dicht, stop niet bij een ongeval en neem geen lifters mee. Loop in bepaalde wijken van grotere steden zoals bijvoorbeeld Johannesburg en Kaapstad s ’avonds niet over straat en zwaai niet met dure spullen. In de stad zal je opmerken dat het verschil tussen arm en rijk groot is en wanneer iemand dagen niet gegeten heeft kan deze persoon ook uit nood vervelende keuzes maken. Schrik hier niet van af; er zijn namelijk genoeg plekken waar je bijvoorbeeld wel s’ avonds gewoon over straat kunt lopen. Vraag het na bij elke bestemming die je bezoekt, de mensen helpen je namelijk graag verder.

4) Maak een foto van je paspoort zodat je 'm altijd bij je hebt. Bij veel natuurparken vragen ze om een identificatie. Je wordt vooraf aan je bezoek namelijk geregistreerd zodat ze weten wie er allemaal in en uit zijn gegaan. Zorg er dus voor dat je hem altijd op zak hebt. 

5) Neem genoeg eten en drinken mee voor onderweg. Op de lange afstanden die je moet rijden kom je soms weinig tegen en zo ga je goed voorbereid op pad. 

6) Houd rekening met de seizoenen van Zuid-Afrika. Omdat Zuid-Afrika op het zuidelijk halfrond ligt zijn de seizoenen tegenovergesteld aan die van ons. Als het bij ons zomer is, is het in Zuid-Afrika winter. Als winterzonbestemming kun je in Zuid-Afrika daarom uitstekend terecht. Wie echter op safari wil gaan, moet er rekening mee houden dat het tijdens de lokale zomermaanden in de meeste natuurparken natter en groener is. De bomen en struiken staan vol blad en de grassen kunnen zo hoog groeien dat veel dieren moeilijk te spotten zijn. Bekijk daarom vooraf goed wat je heel graag wilt zien en wanneer dit het beste te doen is. Dit verschilt namelijk per seizoen sterk. Walvis spotten kun je bijvoorbeeld gemakkelijker doen in de winter en zie je veel minder makkelijk in de zomer.

7) Neem een verrekijker mee. Je zult 'm zeker willen gebruiken in de safariparken. Wil je een luipaard spotten? Dan is een verrekijker helemaal een must!

8) Verschillende soorten kleding door het wisselende weer en temperatuur. Er staat bijvoorbeeld in Kaapstad een sterke, in de avond wat kille wind, maar in bijvoorbeeld St. Lucia is het altijd vochtig en warm.

9) Neem genoeg zonnebrand mee. De zon is sterk in Zuid-Afrika en je kunt er snel verbranden.

10) Gun jezelf soms eens een wat luxere accommodatie, want soms is dat echt een kers op de taart qua locatie. In onze reis zitten er een aantal en wat werden wij daar blij van. Van prachtige lodges tot mooie boutique hotelletjes. Daarover later meer!

Tot slot: wil je Zuid-Afrika heel graag ontdekken, maar vind je het toch wat te spannend of te veel gedoe om dit op eigen houtje te doen? Neem dan een kijkje bij één van de volledig georganiseerde reizen naar Zuid Afrika:

Bekijk hier het aanbod van reizen naar Zuid-Afrika

Zo dit waren al mijn tips die je nodig zult hebben voor een goede voorbereiding voor je reis door Zuid-Afrika! Ik hoop dat je er iets aan hebt. Heb je een vraag of opmerking? Laat het ons dan gerust weten!

@Afrika #reistips #Afrika #Zuid-Afrika #kaapstad #johannesburg

1 reactie

  • Charlie

    14 april 2024 om 16:53

    Dit is mijn getuigenis over hoe ik uiteindelijk lid werd van de nieuwe wereldorde, Illuminati, nadat ik nu al meer dan 2 jaar probeerde lid te worden, maar oplichters meerdere keren geld van mij afpakten. Ik ben al zo lang op zoek om me bij de Illuminati aan te sluiten, maar oplichters blijven mijn geld afpakken tot begin dit jaar, toen ik Lord Felix Morgan online ontmoette. Ik nam contact met hem op en ik legde hem alles uit en hij adviseerde de gebruikte registratie en ik betaalde voor de groot lid om mij op weg te helpen en ik werd ingewijd in de Wereldorde en ik ontvang de som van $ 4.000.000 dollar nadat mijn initiatie was voltooid. Ik ben erg blij! En beloof het goede werk van Lord Felix Morgan te verspreiden. Als je geïnteresseerd bent om vandaag nog lid te worden van de nieuwe wereldorde Illuminati, neem dan vandaag nog contact op met Lord Felix Morgan. Hij is je beste kans om lid te worden van de Illuminati waar je altijd naar verlangt. Neem contact op met Lord Felix Morgan E-mail: Illuminatiofficial565@gmail.com of WhatsApp +2348055459757

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.