Het verhaal achter Petra in Jordanië

Reismeisje 06 april 2018

Petra 1

Er zijn van die plekken die je wilt zien. Móet zien. Omdat ze simpelweg te bijzonder zijn. Omdat ze je verbaasd doen staan. Van schoonheid, grootsheid of omdat ze betekenisvol zijn. Zo'n plek is Petra voor mij. In Jordanië. Toen ik jaren geleden voor het eerst door dit prachtige land reisde, stond Petra natuurlijk op de planning. Het is één van de wereldwonderen. Ik wist er niet zo veel van. Behalve dat Petra een heel oude stad was. Opgegraven uit een verlaten landschap in Jordanië. Huisjes, kerken en kloosters uitgehakt in de karmijnrode rotsen. Het fascineert me altijd, dit soort plekken. Fluisteringen van oude beschavingen. Een glimp van wat er ooit moet zijn geweest. Dat is ook precies waarom plekken als Machu Picchu. de Taj Mahal  en Tikal me zo zijn bij gebleven. Dat kleine inkijkje in hoe vindingrijk de mensheid vroeger al was.

Petra 2

Petra is de Griekse naam voor een stad die de inwoners, Nabateeërs, Raqmu noemden. Rond het begin van onze jaartelling leefden er 25.000 mensen. Wat we weten. Misschien was het wel het viervoudige. Makkelijk voor te stellen als je door Petra wandelt. Het is gróót. Uitgestrekt. Petra is gebouwd in een diepe, lange kloof. De stad is volledig uit de rotsen gehouwen. Over verschillende hoogtes heen, tussen de 800 en 1.350 meter. Volgens de overlevering is Petra ontstaan, omdat het op de doorgaande weg naar Jemen lag. Handelsroute voor met name wierook. Bovendien was het een strategisch kruispunt voor de oude karavanen. Petra verbond Egypte met Syrië en het Zuiden van Arabië met de Middellandse Zee. De welvaart ontstond. Gebouwen vol protserige krullen. Beelden. Symbolen. Het was pas toen de scheepvaart over de Dode Zee begon, dat Petra aanzien verloor. Mensen verlieten de stad. Het werd vernietigt. Pas in 1812 werd de stad herontdekt. Niets meer dan ruïnes. Dat zijn het nog steeds. Maar wel de mooiste die ik ooit gezien heb ♥.

Petra 4

Toen ik door de kloof bij Petra liep, voelde ik me klein. Overweldigd door de grootsheid van deze plek. Zowel in oppervlakte als historisch en cultureel. Het is lastig voor te stellen dat er aan het begin van onze jaartelling al een beschaving was die zó ver was. Kerken uit rotsen kon houwen. Hele bouwwerken waterpas naast elkaar. Een beschaving die het zelfs voor elkaar kreeg een oase te creëren. In een gebied dat gortdroog is. Hoe dan? Dat fascineerde me vooral. Ik weet zeker dat ik nog eens terug ga naar Petra. Je kunt er met gemak 2 dagen rond lopen en dan heb je waarschijnlijk nog niet alles gezien. Zonder twijfel één van de meest bijzondere, historische plekken waar ik ooit ben geweest.

Petra 3

Ben jij al eens in Jordanië en bij Petra geweest? Wat vond je er van?

@Jordanië @Midden-Oosten #petra #jordanie #midden-oosten #reizen

1 reactie

  • Nick

    07 april 2018 om 10:11

    Ik vertrek volgende week zaterdag naar Jordanië voor 10 dagen. Ik kijk er al lang naar uit, het zal zeker een unieke ervaring zijn om Petra met mijn eigen ogen te kunnen aanschouwen.
    Ik blijf er zeker 2/3 dagen om alles in mij op te nemen.
    Leuke website btw

    Beantwoorden

    • Janet | thatonetime Nick

      09 april 2018 om 19:59

      Ik ben er nog nooit geweest maar door alle positieve verhalen tegenwoordig is Jordanië hoog op mijn wishlist komen te staan!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.