Het mooiste national park van Oost-Afrika

Reismeisje 11 augustus 2014

Kidepo 1

Ok, met de titel van dit bericht begeef ik me natuurlijk op glad ijs ;-) . Er zijn zo veel mooie national parken in het Oosten van Afrika en het is ook zó persoonlijk wat je aanspreekt. Maar toch durf ik het wel aan :-) . Wat mij betreft ligt het allermooiste national park van Oost-Afrika in het Noorden van Oeganda, tegen Zuid Soedan aan: Kidepo National Park.

Kidepo en veiligheid.
Tot een aantal jaren geleden stond Kidepo niet echt bekend als veilig. Sterker, het werd echt afgeraden die kant op te gaan. Door de ligging in het uiterste Noorden, ingeklemd tussen het instabiele Oosten van Oeganda en het ronduit onveilige (Zuid) Soedan, was Kidepo niet echt the place to be. Sinds een aantal jaren is het er echter rustig en kun je er als toerist prima heen reizen. Helaas heeft Kidepo nog steeds een wat onveilig imago; voordeel daarvan is weer wel dat je weinig toeristen in Kidepo vindt. Wij zijn tijdens onze reis door Oeganda letterlijk geen enkele toerist tegen gekomen die net als wij naar Kidepo was geweest. Zonde, zonde!! Het kost je vanaf Kampala wel 14 uur met een eigen auto (!) om er te komen, maar ik zou het zo weer doen. De route is supermooi en als je eenmaal bij Kidepo aan komt is het landschap fenomenaal en ben je al dat gehobbel snel vergeten ;-) .

Kidepo 2 en 3 collage

Wild spotten in Kidepo National Park.
Net als met elk ander national park ga je er natuurlijk heen om wild te spotten. In Kidepo vind je geen grote groepen wild, maar wel veel diversiteit en de mogelijkheid om midden in het park te overnachten voor een habbekrats. Echt te gek! Wat ook bijzonder is, is dat je in Kidepo zonder gids een gamedrive mag doen. Nu zou ik voor die $20 die het je kost zeker voor een gids kiezen, maar toen we bijvoorbeeld uit Kidepo vertrokken, hebben we toch een half uur helemaal alleen door Kidepo gereden. Dan voel je echt de weidsheid van het landschap. Midden op de weg kwamen we ook nog eens 2 leeuwen tegen :-o . Op letterlijk een meter afstand hebben we ons zitten vergapen aan die prachtige beesten. Met het raampje dicht. Dat dan weer wel ;-) . Mocht je naar Kidepo gaan, zou ik zeker kiezen voor een overnachting op de camping. Er zijn er twee in Kidepo en dan slaap je dus letterlijk tussen het wild. No worries, er gaat altijd een gids met je mee die ’s nachts de boel bewaakt, vuur aan houdt en gewapend is. Een heel gave ervaring!

 

 Kidepo 4

Apoka Safari Lodge.
Er zijn niet veel accommodaties in Kidepo gevestigd, dus de keuze is wel beperkt. Als je niet zo’n enorm budget hebt, zou ik sowieso in Oeganda reizen met je eigen tentje. Verreweg het goedkoopste. Wat echter wel een leuke tip is, is een middagje inclusief lunch bij Apoka Safari Lodge. Je weet niet wat je ziet, zo luxe en supermooi gelegen. Met dito prijzen logischerwijs. Way out of my leage, maar daarom is die lunch dus zo leuk. Apoka Safari Lodge ligt namelijk iets verhoogd, waardoor je een te gek uitzicht hebt vanaf de lodge zelf. Vlak voor de lodge hebben ze een waterpoel aangelegd, waar dus al het wild op af komt. Terwijl jij van je soepje geniet, heb je een briljant uitzicht op zebra’s, waterbokken, pumba’s en ander wild. Ik denk dat ik zelden zo’n fantastisch mooie plek heb gezien!

Kidepo 5 en 6 collage

Na de lunch kun je lekker uitbuiken aan het zwembad. Op de foto kun je wel zien hoe mooi ook dat is gemaakt. Het zwembad is uit een rots gehakt en aan de zijkant heb je weer een fan-tas-tisch uitzicht. Heerlijk om een middagje te relaxen en mooi wat wild te spotten. Voor een overnachting bij Apoka Safari Lodge mag je mooi in de buidel tasten ;-) , maar we hebben wel even een kijkje genomen. Oordeel zelf. Supermooi toch?

Kidepo 7 en 8 collage

@Afrika @Oeganda #reizen #Afrika #oeganda #kidepo #wild #national park

5 reacties

 • Lisette | Travellust.nl

  11 augustus 2014 om 09:30

  Aah, ik ga Oeganda steeds leuker vinden! Ik ben benieuwd naar je budget trouwens, aangezien veel excursies vrij prijzig waren!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Lisette | Travellust.nl

   11 augustus 2014 om 15:29

   Goed zo ;-)! Ja, klopt. Het is niet de goedkoopste reis ever geweest...Maar als nog voor Oost Afrikaanse prijzen heel ok. Binnenkort maak ik een artikel over het budget voor Oeganda.

 • Miranda

  11 augustus 2014 om 14:56

  Zie ik jou nou met een verrekijker in je hand?! :-P
  Maar mooie foto's! Nu heb ik nog meer spijt dat wij er niet zijn geweest....

  Beantwoorden

  • Reismeisje Miranda

   11 augustus 2014 om 15:29

   WHAHAHA!!! Inderdaad ja ;-). Toegegeven, dit was een van de weinige keren hoor ;-).

 • Marcella

  11 augustus 2014 om 20:37

  Gaaaave foto's, ziet er onwijs tof uit!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Marcella

   12 augustus 2014 om 07:26

   Thanks ;-)!

   • Aarjan Reismeisje

    28 december 2018 om 18:26

    Live vanaf de camping kan ik je melden dat er inmiddels wel enorme kuddes buffels zijn: echt ontelbaar veel!

 • Reismeisje | Reisroute door Oeganda en Rwanda | Reismeisje

  15 augustus 2014 om 06:46

  […] volgende dag zijn we in nog eens 7 uur naar Kidepo gereden. Halleluja! Laatst heb ik daar al een artikel over geschreven, maar wat is dit een mooi park zeg. Adembenemend! Je bent hier weliswaar dicht bij […]

  Beantwoorden

 • Esther

  13 oktober 2016 om 00:42

  Nog ff flink doorsparen maar volgend jaar ga ik toch echt naar Oeganda! Niet backpacken, maar wel met een reisorganisatie die ook Kidepo op de route heeft staan, dat park wil ik echt niet overslaan!

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.