Budget 3,5 week Oeganda

Reismeisje 02 september 2014

Op veler verzoek is ie hier dan eindelijk: een budget post van mijn laatste reis door Oeganda. Ik noem hier bewust Rwanda niet in, omdat we daar uiteindelijk maar 5 dagen zijn geweest en de kosten bovendien niet heel anders waren dan in Oeganda. Ik kan al vast zeggen dat dit niet een heel goedkope reis is geweest. Sterker, waarschijnlijk de duurste die we tot nu toe gemaakt hebben. Vanuit backpackers perspectief, dat dan wel ;-) . Toch is Oeganda wel serieus een goede en relatief betaalbare optie als je graag naar Afrika wilt, maar niet te veel geld uit wilt geven. Parkentree is nog heel betaalbaar, je mag je eigen game drives doen en op veel plekken kun je je eigen tentje pitchen. Een overzicht van de kosten!


Vliegtickets.

Voor het eerst heb ik met Emirates gevlogen. Nu vind ik ’t al snel prima, maar echt, Emirates…Halleluja! Dat is toch wel een paar stappen omhoog ten opzichte van bijvoorbeeld KLM. Heerlijk eten inclusief menukaartje, honderden films die je kunt kijken, warme doekjes voor je handen en lekker veel beenruimte. Top! Wij vlogen voor €620 per persoon retour van Düsseldorf naar Entebbe, met een tussenstop in Dubai. Bij die tussenstop zijn we op de terugweg ook nog een aantal dagen in Dubai geweest, wat de ticketprijs nog een stukje opdreef. Maar dan nog. Geen geld toch?

Budget Oeganda auto

Auto huren.

Ik heb ’t al eens eerder in een blogpost aangegeven; huur een auto in Oeganda!! Echt superleuk. Nog los van het praktische aspect, want met name het Noorden is erg lastig te bereizen met het openbaar vervoer. Er zijn verschillende autoverhuur bedrijven in de omgeving van Kampala gevestigd, maar ik kan zeker Roadtrip Uganda aanbevelen. Gerund door Nederlanders kun je er van uit gaan dat alles met Hollandse precisie voor je wordt geregeld :-) . Roadtrip Uganda verhuurt leuke Toyota Rav’s, 4x4 natuurlijk. Wij hebben voor het kleinste model gekozen plus kampeerspullen en zonder chauffeur. Dat laatste zou ik ook echt aanbevelen. Misschien lijkt het wat spannend om zelf achter het stuur te kruipen in een Afrikaans land, waar je ook nog eens links moet rijden (!), maar ons is het heel goed bevallen. Je bent heel flexibel, vrij en het geeft gewoon een extra avontuurlijk tintje toch? Wij hebben uiteindelijk €45 per dag betaald voor de huur van de auto plus alle kampeerspullen. Daarnaast kostte een volle tank benzine rond €50, waarmee je dan ongeveer 600 kilometer over slechte wegen kunt rijden. Het lijkt misschien best duur, maar bedenk wel dat je dus kampeerspullen bij je hebt en daarmee weer accommodatie kosten bespaart.

Budget Oeganda acc

Accommodaties.

Qua accommodaties ligt het er nog al aan of je het hebt over een simpel hostel in bijvoorbeeld Kampala of een leuk houten huisje bij een national park. Vooral dat laatste kan echt duur zijn. Toch zijn er ook altijd wel budget opties te vinden. In Kampala hebben we in een eenvoudig hostel geslapen waar een double €30 kostte. Ex ontbijt. Prima te doen. Heb je ’t echter over een backpackerplus optie in parken als Murchison, Queen Elisabeth of Bwindi betaal je gemiddeld zo’n €150 per nacht voor bijvoorbeeld een ingerichte safaritent op basis van full board. Full board betekent dus 3x per dag eten. Waarvan ’s avonds meestal 3-gangen ;-) . Op zich zou ik hier niet snel voor kiezen, maar in Oeganda heb je niet echt een keus. Het is namelijk niet zo dat je even het lodge terrein afloopt om een leuk eettentje te zoeken. Wat dat betreft zou ik zeker in de parken die ik net noemde voor een full board optie gaan. Wat echter de beste budget tip is, is je eigen tentje mee nemen! Serieus! Niet alleen is ’t een te gekke ervaring om letterlijk tussen de beesten te slapen, maar je bespaart erg veel geld. Wij hebben uiteindelijk ruim een week van de 3,5 gekampeerd. Reken bij kamperen op zo’n €7,50 voor 2 personen per nacht  :-) .


National parken.

Net als in veel andere Afrikaanse landen betaal je parkentree voor 24 uur. Als je daar een beetje slim mee om gaat, kun je dus makkelijk 3 game drives doen voor 1x de parkfee. Vrijwel alle parken rekenen zo’n €30 per persoon per 24 uur. Als je een eigen auto tot je beschikking hebt, is dit het dan ook. Je mag namelijk de parken in zónder gids. Ik zou in elk geval wel een aantal keer een gids mee nemen; die weten precies waar het wild zit en waar ze op moeten letten. Kost rond €10 per keer extra. Let wel even op als je zelf geen auto bij je hebt. Dan moet je er namelijk eentje huren en dat kan serieus wel duur worden. Ook hierom is het huren van je eigen auto zo gek nog niet.

Nkuringo 3

Berggorilla’s en Ngamba chimps.

De reden waarom Oeganda überhaupt op mijn wishlist stond: de berggorilla’s. Alleen al hierom is het zo de moeite om naar Oeganda te gaan. Geweldig! Maar het kost wel wat…€450 per persoon om precies te zijn. Ai. En voor dat geld loop je 1 tot 5 uur, kun je een uurtje bij de berggorilla’s blijven en loop je dan weer terug. Misschien wel het meest dure wat ik ooit op een reis heb gedaan en toch zou ik ’t zo weer doen. Echt bijzonder. Daarnaast hebben wij er ook nog voor gekozen naar Ngamba Island te gaan om chimpansees van heel dichtbij mee te maken. De forest walk die we daar deden met de chimps was voor mij echt het hoogtepunt van de reis, maar je bent wel €300 lichter…Ze doen er supergoed werk mee daar, dus wat mij betreft een goede investering, maar je moet het er wel voor over hebben.

Budget Oeganda koken  

Eten en drinken.

Tijdens deze reis hebben we regelmatig voor full board gekozen en anders gekampeerd en dus zelf gekookt. Ik kan dus wat lastig goede prijzen geven voor een gemiddeld bordje avondeten, maar reken op zo’n €5-€10 per persoon inclusief glas cola of fris biertje. In de steden kan het nog wat duurder zijn. Boodschappen zijn op zich helemaal niet duur. Wij hebben aan het begin flink ingeslagen in Kampala; pasta, zakken rijst, tomatensaus, koekjes, beleg, dat soort dingen. Voor de rest hebben we alles onderweg gekocht. 1,5 liter water kost rond €0.50, 8 mango’s een €1, een handje uien €0.80 en een flesje Fanta €0.30. Nogmaals, het hangt er wel een beetje van af waar je bent, maar over het algemeen zijn boodschappen niet duur.


Totale kosten.

Zoals ik al zei, dit was niet bepaald een reguliere backpack reis qua budget. Dat kwam echter ook vooral door de keuzes die we hebben gemaakt; met name de berggorilla’s en chimps hebben de boel toch wel opgedreven. Maar ja, Oeganda zonder in elk geval de berggorilla’s is toch ook maar het halve werk. En die auto; die heeft ons aan de ene kant juist kosten bespaard vanwege het kamperen en flexibiliteit in de national parken, maar aan de andere kant is het natuurlijk een stuk duurder dan het OV. In totaal waren wij voor deze reis rond €2.850 kwijt per persoon inclusief vliegticket. Moet je nagaan hoelang je voor dat geld door India zou kunnen reizen?! Toch kan ik ’t iedereen aanraden; je kunt bijvoorbeeld nog wat besparen door meer te kamperen, de auto korter te huren en de chimps achterwege te laten. Dat scheelt al enorm.  

Wat vind je van de kosten? Valt het je mee of tegen?

@Afrika @Oeganda #reizen #backpacken #Afrika #budget #kosten #oeganda

17 reacties

 • Lisette | Travellust.nl

  02 september 2014 om 07:22

  Hier zat ik op te wachten! ;) Opzich was dit ongeveer wat ik verwacht had van een Afrikaanse bestemming zoals dit. Af en toe mag je best zo'n uitschieter maken toch? :p

  Beantwoorden

  • Reismeisje Lisette | Travellust.nl

   02 september 2014 om 08:24

   Vind ik ook ;-). En het blijft natuurlijk nog steeds veel geld, maar als je bijvoorbeeld de gorilla's er uit haalt en een auto huren is Oeganda ineens best heel betaalbaar voor een Afrikaanse bestemming!

   • Han Reismeisje

    21 januari 2018 om 13:56

    Inmiddels kost een gorilla tracking $600-1500. Parkfee's worden ook steeds duurder, oa omdat er meer rangers nodig zijn. In Tanzania stijgen deze kosten ook enorm. Soms 20-25% per jaar.

    • Paulo Han

     26 maart 2018 om 00:07

     Kan je een bedrag noemen voor entree in een Park??? Geslapen in hostels, duur???
     Bedankt, ik wil in mei gaan.

 • Mandy

  02 september 2014 om 08:24

  Fijn overzicht. Misschien iets aan de dure kant, maar je krijgt er ook veel voor terug. Ik wil graag een keer met Emirates vliegen, ik ben zo benieuwd hoe het is om met nr. 1 vliegmaatschappij te vliegen.

  Beantwoorden

 • Robert | Traveljunks

  02 september 2014 om 10:08

  Handige lijst! Ik schrik een beetje van de prijs van de tour naar de gorilla's, maar verder valt het me allemaal wel mee. Dan is Madagaskar voor Afrikaanse begrippen nog goedkoop. Daar kostte een Toyota 4x4 45 euro per dag inclusief benzine. Ik moet er wel bij vertellen dat deze wel regelmatig een dag bijna geheel stil stond door parkbezoeken.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Robert | Traveljunks

   02 september 2014 om 16:10

   Ow echt? Madagaskar staat nog hoog op mijn lijstje :-)!!

 • Tessa | ReiZenZo.nl

  02 september 2014 om 17:48

  Niet reizigers denken: EUR 2.850,- is veel geld voor 3,5 week vakantie.
  Wij weten: EUR 2.850,- is niks voor een leven lang herinneringen.

  Beantwoorden

 • Miranda Bekkers

  02 september 2014 om 19:21

  Oeganda is inderdaad niet een van de goedkoopste bestemmingen maar biedt zoveel unieke aspecten dat het dubbel en dwars waard is!
  P.S. De Chimpanzee Santuary is Ngamba Island; Nkuringo ligt in het zuidwesten van het land waar de berggorilla's zich bevinden.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Miranda Bekkers

   03 september 2014 om 06:37

   Ow oeps sorry ;-), ik was even in de war. Pas het gelijk aan ;-).

 • Carlijn Backx

  05 september 2014 om 10:55

  Super handig dit! Ik ga over 2 weken naar Oeganda. 4 weken vrijwilligerswerk en dan 3 weken backpacken met mijn vriend maar wij hebben 0 ervaring haha.
  Ik vroeg me af wat heb je allemaal nodig om te kamperen, moet je dan ook echt een kookstelletje enz. meenemen. Of kan je wel ergens eten kopen of ergens mee eten in een restaurantje. Ik heb namelijk weinig ruimte en heb alleen een : tent, slaapzak, matje, lakenzak dat was het haha. Ik vind de kosten nog mee vallen met wat jullie hebben gedaan. Ik ga uit van 3000 euro, en wij gaan niet naar de ngamba chimps.

  Hadden jullie al wat lodges vastgelegd?

  Beantwoorden

  • Reismeisje Carlijn Backx

   05 september 2014 om 12:39

   Hey Carlijn! Wat te gek zeg! Je gaat het vast heel erg leuk hebben. Oeganda is echt supermooi en lieve mensen. Het ligt een beetje aan waar je precies heen gaat, maar in de national parken moet je voor kamperen wel echt zelfvoorzienend zijn. Dus inclusief gaspitje en eten e.d. Je kunt natuurlijk ook best creatief koken zonder echt te koken ;-), maar het is niet zo dat je even de hoek om loopt voor wat boodschappen. In Kampala kun je het beste de houdbare dingen in slaan zoals rijst, pasta, blikken tomatensaus etc. Onderweg kun je overal groenten en fruit kopen. Restaurantjes heb je zeker, maar wederom; in de nationaal parken niet. Je kunt bij een accommodatie wel voor half- of fullboard kiezen, zou ik ook zeker aanraden.
   Van tevoren hebben wij wel een aantal lodges geboekt ja. In het hoogseizoen is dat ook wel nodig. Zeker de meer betaalbare backpacker opties zitten snel vol. Mocht je nog tips willen verder, laat maar weten!

 • Carlijn

  06 september 2014 om 14:07

  Hey,

  Bedankt voor het reageren! Ik krijg er steeds meer zin in maar ik vind het wel spannend i.v.m. ebola. Het is daar 'nog' niet aanwezig maar is toch extra spannend.
  Ik heb gezien dat je de Murchison River Lodge een aanrader vindt, denk je dat het prima is om daar bijvoorbeeld 2 nachten te kamperen en dan bijv 1 nacht in een safari tent, hebben jullie vanuit daar gamesafari's gemaakt?
  Wij gaan trouwens in het regenseizoen dat is iets minder dus moeten we misschien ook een zeil meenemen.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Carlijn

   07 september 2014 om 08:14

   Ja is echt een heel mooie lodge met een supermooie ligging aan de Nijl. Wij hebben daar 2 nachten in een safaritent geslapen en 1 nacht gekampeerd. Is echt te gek! We hebben daar een eigen game drive gedaan, aan de overkant van de Nijl.

   • Desiree Reismeisje

    30 december 2015 om 16:55

    wat n leuke tips!!! wij zijn aan t overwegen om in 2016 naar Oeganda te gaan. liefst dus ook backpacken. waar kun je van te voren permits boeken? en welke kampeerspullen raadt je aan? behalve natuurlijk tent en slaapzak :-) en dan misschien ook vraag aan Carlijn. nog leuke ervaringen en tips te vermelden? maar ik denk niet dat zij dit zo leest maar misschien dat jij dit kunt doen...wij willen trouwens niet naar Rwanda alleen Uganda voor 2-2 1/2 week. nog meer tips??? bedankt

 • Victor

  12 april 2016 om 14:38

  Leuk om je verslagen over Oeganda te lezen. Wij gaan in augustus 3 weken met onze zoon van 6. Ook met 4x4 en camping gear.
  kan je nog een hostel in Kampala aanbevelen?

  Grt. Victor

  Beantwoorden

 • Sandra van Bruggen

  25 februari 2017 om 12:58

  Hi, wij gaan in mei naar Oeganda en we hebben al veel aan je tips gehad. Dit wordt onze eerste keer Afrika en 4x4 selfdrive. Ik heb nog wel een paar vragen als je het niet erg vindt? We hebben bij Oeganda roadtrip onze auto gereserveerd.
  Zijn er nog dingen die niet bij de campingspullen zaten, waarvan jij zegt dat moet je echt meenemen?
  En heb je alles met de 'papieren' kaart gedaan of een tomtom meegenomen?
  Heb je de autoverzekering genomen die Oeganda Roadtrip biedt of heb je nog bijverzekerd?
  Heb je nog absolute do's of dont's mbt de gorillatrekking? (met name mbt bagage en kleding)
  Ik kijk uit naar je reactie! Bvd Sandra

  Beantwoorden

 • Marloes

  01 maart 2017 om 22:03

  Kijk, hier heb ik wat aan! Superfijn overzicht. Ons ticket is geboekt inmiddels voor okt 2016, de auto hebben we ook al gereserveerd voor 26 dagen.
  Wel heb ik nog een vraag: heb je alle accomodaties vooraf geboekt? En zo ja; via welke sites?
  En is het oldschool kaartlezen goed te doen? En inderdaad; zijn er nog kampeerspullen die je aanraadt om zelf mee te nemen?
  Ik hoor graag van je!

  Beantwoorden

 • Silke

  04 maart 2017 om 16:00

  Dit is fijn om te lezen!
  Ik heb de kans om met school voor 10 dagen op summerschool te gaan, maar mijn ouders zien het minder zitten omwille van de financiële kosten. Het vliegticket zou betaald worden door school, dus dit is een grote kost die al wegvalt.
  Kan je misschien verder tips geven zoals bv een site voor een hostel/goedkoop hotel/de auto/...
  Zou het haalbaar zijn om met minder dan €1000 toe te komen voor 10 dagen eten en logement?
  Alvast bedankt en fijn om te lezen dat het daar heel fijn was!

  Beantwoorden

 • Kim

  03 augustus 2017 om 19:36

  Hai! Begrijp ik nou goed dat je in de parken zelf kunt slapen? Of camperen op een camping? Grtz

  Beantwoorden

 • Han

  21 januari 2018 om 13:49

  Valt idd mee. Alleen de chimpansee tracking is wel duur. Wij gaan met een groepsreis en is alles geregeld, maar kost een chimptracking $ 50 (QEP) of $ 150 (Kibale). Wij zijn dan ongeveer € 3000 totaal kwijt voor alles voor 2 weken. Excl gorllatracking. In een tentje tussen de dieren lijkt mij wel gevaarlijk. Oa nijlpaarden die alleen een slecht humeur kennen.

  Beantwoorden

 • Han

  21 januari 2018 om 14:52

  Inmiddels kost een gorilla tracking $600-1500. Parkfee's worden ook steeds duurder, oa omdat er meer rangers nodig zijn. In Tanzania stijgen deze kosten ook enorm. Soms 20-25% per jaar.

  Beantwoorden

 • moniek

  26 juni 2018 om 22:37

  hoi,
  wij gaan dit jaar naar oeganda, ik lees dat de auto huren en de parkentreegelden in dollars betaald moeten worden.
  moeten we dan voor 3 weken veel dollars (3 weken autohuur en 80 dollar voor elk park) zelf meenemen om te kunnen betalen of is er nog een ander advies

  Beantwoorden

 • Wilfred

  05 mei 2019 om 21:42

  Lekker praktische info. Zijn zelf van plan te gaan en dit is precies wat we willen weten om te beginnen met de planning. Bedankt!

  Beantwoorden

 • Anderson Morris

  02 oktober 2022 om 03:15

  Als u financiële hulp nodig heeft, neem dan contact met ons op, want wij bieden leningen tegen 2% rente. Neem voor meer informatie contact met ons op via e-mail andmorris0411@yahoo.com u kunt ook contact met ons opnemen via whatsapp-nummer: +447864822443 voor meer informatie

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.