Foute aannames over het maken van een wereldreis

Reismeisje 01 mei 2017

Toen we 1.5 jaar geleden op wereldreis vertrokken, had ik eigenlijk geen idee waar ik aan begon Knipogen. Serieus. Natuurlijk bereid je zo'n reis goed voor, lees je er van alles over en heb je een beeld bij hoe het gaat zijn. Maar eerlijk? Het was voor mij gewoon een grote sprong in het diepe. Gerben was al eens eerder zo'n 1.5 jaar op reis geweest, dus hij had wel een beter idee van hoe het zou gaan zijn. Nu we al weer heel wat maandjes terug zijn, kan ik gerust zeggen dat sommige dingen toch wel anders bleken te zijn en dat veel informatie die je leest over het maken van een wereldreis niet per se iets te maken heeft met de werkelijkheid Tong uitsteken. Al is die natuurlijk voor iedereen ook weer anders. Vandaag vertel ik je in elk geval over wat voor mij de grootste, foute aannames zijn over het maken van een wereldreis. Benieuwd of je ze herkent!

Wereldreis 8

Altijd lachen, gieren, brullen. Ok, de wereld over reizen is niet bepaald een vervelende bezigheid. Dat lijkt me duidelijk Knipogen. En als ik er nu op terug kijk was het eigenlijk een aan een schakeling van bijzondere momenten. Tegelijkertijd wordt het reizen ook je dagelijkse leven als je langer weg bent. En net als in het echte dagelijkse leven, zitten daar soms ook minder leuke momenten bij. Dagen waarop niets loopt zoals je zou willen, een week waarin je ziek op je krakkemikkige hostelbed ligt of ellenlange busritten over hobbelige wegen. Veel blogs over wereldreizen laten alleen de leuke kant zien, maar een feit is gewoon dat het niet altijd lachen, gieren, brullen is. En dat is ook helemaal prima.

Je moet alles tot in de puntjes uitgezocht en geregeld hebben. Van tevoren heb ik zo superveel artikelen gelezen waarin sterk werd aangeraden goed te weten waar je aan begint. Dat je alles helemaal tot in de puntjes uitgezocht moet hebben; welke vaccinaties je moet hebben, hoe het zit met visa, het onderverhuren van je huis en ga zo maar door. Natuurlijk is het verstandig dingen goed uit te zoeken en te weten waar je in stapt, maar ik heb ook vooral geleerd dat je het ook maar moet laten gebeuren. Dingen lopen toch altijd anders dan je verwacht en dat zie je dan wel weer. Plus dat ik echt zou aanraden sowieso lekker flexibel te zijn tijdens je reis; leg zo min mogelijk vast en zie waar je uit komt Lachen.

Wereldreis 9

Wereldreizen doe je maar na je studie. Als je door Zuidoost Azië reist, zou je soms kunnen denken dat je niet ouder dan een jaar of 25 hoort te zijn om met een rugzak op rond te gaan reizen. Dat is natuurlijk ook een typische regio voor jongeren, want goedkoop, makkelijk bereisbaar, divers en heerlijk ingesteld op backpackers. Hoe vaak wij wel niet de vraag hebben gehad; zou je dat nu nog wel doen? Begin en eind 30, vaste baan, huis...Uhhhh, JA. Juist! Het zet je weer met je pootjes op de grond en maakt bovendien dat je je Hollandse leventje nog meer gaat waarderen. Fijne bijkomstigheid vond ik dat we nu wat meer geld te besteden hadden, wat na je studietijd toch vaak anders is. Daardoor hebben we bijvoorbeeld afgelegen landen als Papoea Nieuw Guinea, Samoa en Vanuatu kunnen bezoeken. Mocht je ergens de droom hebben om een wereldreis te maken, doe het dan! Volg je hart, je bent nooit te oud.

Je kunt het beste reizen met een round the world ticket. Nope. Niet waar. Het is waarschijnlijk wel de goedkoopste optie als je meerdere continenten wilt bezoeken, maar wat mij betreft zeker niet zo maar de beste. Met een round the world ticket ligt van tevoren namelijk vast in welke richting je vliegt, hoeveel stops je mag maken en ook waar. Handig, maar 0 flexibiliteit. En laat nu juist dat laatste zo heerlijk zijn aan langer reizen; dat je niet gehinderd wordt door tijd en flexibel kunt zijn in wat je doet of hoelang je ergens blijft. Voor mij telt dat veel zwaarder dan dat je wat goedkoper uit bent. 

Wereldreis 10

Een wereldreis is een grote vakantie. Met name mensen die nog nooit een verre reis hebben gemaakt kunnen deze opmerking nog wel eens maken Knipogen. 'Sjonge, een jaar lang vakantie! Jij bent zeker wel lekker uitgerust?!' Reizen is echt niet hetzelfde als vakantie vieren. En al helemaal het maken van een wereldreis niet. Je bent erg veel tijd kwijt met uitzoeken hoe je van A naar B komt, slaapt regelmatig in niet heel relaxte hostels, moet soms dagen wachten op een visum, je krijgt minstens een paar keer voedselvergiftiging en bent niet de schoonste versie van jezelf...Dat staat echt allemaal in het niet bij wat het je oplevert, maar het is niet zo dat je een jaar lang lekker met je beentjes over de rand van een hangmat bungelt zeg maar. 

En zo kan ik nog wel even door gaan Knipogen. Heb jij nog onterechte aannames over het maken van een wereldreis die hier niet tussen staan?

 

#wereldreis #reizen #RTW

2 reacties

 • Esmee

  01 mei 2017 om 11:07

  "Dan zullen je ouders wel mee betaald hebben..." Als je 23 bent en bijna een jaar gaat reizen dan gaat men er automatisch vanuit dat je dit niet zelf kunt bekostigen (als je niet gaat werken tijdens het reizen). Heel vermoeiend om dit steeds weer aan te horen.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Esmee

   01 mei 2017 om 18:15

   Ow ja, die is inderdaad ook goed ;-)

 • Shamira | Kompas 24

  02 mei 2017 om 00:32

  Een aantal zijn zeker herkenbaar! Die laatste aanname wordt ook nog wel eens in combinatie gebracht met de aanname dat je rijk moet zijn om een wereldreis te kunnen maken. Alsof de 'gewone' Nederlander zoiets nooit zou kunnen betalen. Sparen en discipline is dan mijn antwoord :)

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Shamira | Kompas 24

   02 mei 2017 om 07:43

   Helemaal eens!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.