FAQ: wereldreizen en visa + win 4x een reisvisum voor Australië!

Reismeisje 02 november 2016

Praktische zaken in combinatie met een wereldreis. Hoe vaak ik daar geen vragen over krijg Knipogen. Van een reisverzekering tot de fijnste backpack om mee te reizen, geldzaken en wat je doet met je koophuis terwijl je reist; het komt allemaal regelmatig voorbij. Herkenbaar ook, want in de aanloop naar onze wereldreis heb ik zelf ook heel wat uurtjes online door gebracht op zoek naar allerlei praktische informatie. Couldn't get enough! Laatst kreeg ik een uitgebreide mail met vragen over het regelen van visa terwijl je de wereld over reist. Ik weet natuurlijk ook niet alles, maar ben ondertussen wel al tegen heel wat dingen aangelopen qua visa. En dus leek het me leuk daar eens een artikel over te schrijven! Vandaag beantwoord ik een aantal van de meest gestelde vragen rondom het regelen van visa en wereldreizen. Inclusief een aantal tips. Ik hoop dat je er iets aan hebt!

Visum 1

Heb je voor alle landen buiten Europa een reisvisum nodig? Nee. Gelukkig niet zeg Knipogen. Dat zou het reizen een stuk ingewikkelder kunnen maken! Zo heb je als Nederlander voor vrijwel alle landen in Zuid-Amerika geen visum nodig. Dat betekent niet dat er geen regeltjes zijn of dat je geen stempeltje in je paspoort nodig hebt. In tegenstelling, maar het betekent wel dat je van tevoren niets hoeft te regelen en letterlijk de grens over kunt wandelen. Je staat er hooguit een poosje in de rij bij 'customs', maar dan krijg je vanzelf een stempel waarmee je voor een x aantal dagen toegang hebt tot het betreffende land. Het wisselt sterk hoelang die periode is, maar meestal ligt het ergens tussen de 4 weken en 3 maanden. Zorg wel echt dat je binnen de aangegeven termijn het land weer uit bent en ook echt wordt uit gestempeld in je paspoort, want anders kun je er serieus in de problemen komen.

Hoe kom je er achter of je een visum voor een land nodig hebt? Tja. Op de landinformatie van Reismeisje kijken Tong uitsteken. Nee, zonder dollen; gewoon goed onderzoeken. Bij sommige landen zoals Noord-Korea, Iran en India is het wel redelijk evident dat je een visum nodig hebt, maar bij net zo veel landen eigenlijk niet. Als je even googlet kom je vaak al een heel eind. Hoewel ik niet altijd een fan ben van de reisinformatie die het ministerie van buitenlandse zaken verstrekt, zijn ze wel erg up to date in het geven van info omtrent reisvisa. Mocht je twijfelen, zou ik dus zeker even een kijkje nemen op hun website en/of de site van de bijbehorende ambassade. Op die manier kom je er snel genoeg achter. 

Visum regelen

Hoe regel je vervolgens een visum? Dat hangt van je bestemming en de plek waar je zelf bent af. Als je op reis bent en je visum niet van tevoren hebt kunnen regelen, zit er niets anders op dan het onderweg zelf te fixen. Dat kan ook prima, zolang je er maar tijd voor reserveert. In veel gevallen gaat er namelijk best wat tijd over heen voor je ontdekt hebt waar de ambassade van het betreffende land zich bevindt en je eenmaal dat felbegeerde stempeltje hebt. Je zult ook vrijwel altijd je paspoort achter moeten laten bij de ambassade; schrik daar niet van en heb vertrouwen Knipogen. In verreweg de meeste gevallen kun je een visum voor land x in een buurland krijgen. Zo hebben wij ons visum voor Suriname geregeld via de Surinaamse ambassade in Frans-Guyana. Kostte wat tijd en geduld, maar prima. 

Als je weet wanneer je in een bepaald land aan gaat komen en je bent nog in Nederland, kan het praktisch zijn je reisvisum al vast in Nederland te regelen. Je kunt er dan voor kiezen dat op dezelfde manier te doen als wanneer je reist (dus zelf naar de betreffende ambassade in Den Haag stappen), maar een praktischer manier is dit te regelen via een online visum-bureau als Evisumservice.nl. Je betaalt dan ietsje meer, maar je weet wel zeker dat je visum goed geregeld wordt en je hebt er verder geen omkijken meer naar. Bovendien weet ik uit ervaring dat er landen zijn die echt superstreng zijn in de afgifte van visa Onbeslist, waardoor je aanvraag soms een paar keer opnieuw moet worden gedaan. Als je dit via Evisumservice.nl doet, weet je meteen welke informatie en bijlagen er allemaal nodig zijn en gaat het in 1x goed!

Wat heb je nodig voor het regelen van een visum als je onderweg bent? Mocht je een langere reis gaan maken en nog niet helemaal weten welke landen je gaat bezoeken, zou ik sowieso zorgen dat je paspoort bij vertrek nog langer dan een jaar geldig is. Ruim het liefste. Voor de meeste visa aanvragen moet je paspoort nog 6 maanden geldig zijn, maar er zijn landen waar dit het dubbele is. Beter dus om die termijn ruim aan te houden. Verder zou ik altijd wat pasfoto's meenemen. De meeste visa bestaan simpelweg uit een stempeltje of een hele pagina met informatie, maar in bepaalde landen hebben ze pasfoto van je nodig. En dat zijn nu net de landen waar pasfoto hokjes op het vliegveld of aan de grens niet per se gebruikelijk zijn Tong uitsteken. Zorg dus dat je een aantal recente pasfoto's bij je hebt. Tot slot is het ook altijd goed om wat cash Amerikaanse dollars op zak te hebben. Visa kosten geld en je moet vaak meteen, veelal cash, betalen. Zeker als je op een vliegveld aan komt, heb je meestal nog geen lokale valuta in je bezit. Amerikaanse dollars worden overal aangenomen, dus ik zou aanraden een stapeltje van die flappen mee te nemen. Altijd handig.

Visum Australie

Winactie. Weet je wat extra leuk is? Dat ik namens Evisumservice 4 reisvisa voor Australië t.w.v. €19.95 per stuk weg mag geven Lachen. Hoe leuk is dat?! Ga je dus toevallig binnenkort naar Australie en heb je je visum nog niet geregeld? Doe dan mee met deze leuke winactie! Ik mag 4 visa weg geven, dus je hebt 4x kans. Wat je er voor moet doen? Very easy:

- Volg de Facebook pagina van Evisumservice.nl, deel 'm;

- Vertel in een reactie onder dit bericht waarom je graag kans wilt maken op een van de Australische reisvisa;

- And you're in! De meest enthousiaste en originele reacties winnen!

Deze actie loopt tot en met 8 november 2016 en de winnaars ontvangen schriftelijk bericht. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. Good luck!!

 

@Australië @Oceanië #wereldreis #visum #reistips #reizen

10 reacties

 • Eleni Saarloos

  02 november 2016 om 08:30

  Wat een leuke (en handige!) winactie :) Ik vertrek over 4 maanden samen met mijn vriend voor een reis van ongeveer een half jaar en hoewel we het nog niet over alle landen eens zijn, gaan we sowieso naar Australië! Omdat ik wel een beetje stress over visums en die dingen heb, zou het toch super fijn zijn om daar een handje mee geholpen te worden!
  Dus sowieso een handig artikel dit!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Eleni Saarloos

   02 november 2016 om 10:41

   Ha! Kijk. Dat gaat vast heel leuk worden :-).

 • Sylvia van der Ree

  02 november 2016 om 08:41

  wow perfecte timing! ik heb 2 dagen geleden besloten om voor een maand naar australie te gaan in me eentje en ik vlieg 8 december al.
  Heb best een tijdje gewacht en getwijfeld omdat ik niet alleen durfde te reizen, maar ik ga het nu toch gewoon doen en zie wel waar ik naar mijn maand australie weer heen ga. Ik heb er in ieder geval super veel zin in en dit zou erg mooi uitkomen!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Sylvia van der Ree

   02 november 2016 om 10:41

   Mooie reactie Sylvia ;-).

  • Reismeisjenl Sylvia van der Ree

   10 november 2016 om 10:18

   Zou je mij willen mailen op wendy@reismeisje.nl Sylvia? Thanks!

 • Jeroen

  02 november 2016 om 09:54

  Ik mag binnenkort weer door de molen voor mijn India visum... Geen pretje maar gaat goed komen.
  Wel handig om te weten is dat bijvoorbeeld India een ander formaat pasfoto wenst als wij hier in NL gewend zijn. Dus even goed op letten als je pasfoto's laat maken.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Jeroen

   02 november 2016 om 10:42

   Dat is inderdaad een goede! Wij hebben dat ook al eens gehad voor India...Dank voor je aanvulling.

 • Shamira | Kompas24

  02 november 2016 om 10:46

  Handig artikel en wat een leuke winactie met een goede timing! Mijn vriend en ik starten 1 maart met onze wereldreis van 6 tot 8 maanden, waarvan we maar liefst 3 maanden down under gaan! De visa staan nog op onze to do list, eentje winnen zou top zijn!

  Beantwoorden

 • Chantal Smit

  02 november 2016 om 15:07

  Wat een leuk artikel en goeie tip dat evisumservice.nl. Daar ga ik eens een kijkje nemen. Ik vertrek 7 december richting Azië (Thailand, Laos en Vietnam) en daarna richting Nieuw Zeeland en daarna....zie ik wel. Zou zo maar eens Australië kunnen worden. Dat is voordeel van die wereldreis, ruimte voor spontaniteit en (geen) planning. Maar wel makkelijk als ik onderweg nog visa moet regelen, ik nu weet waar ik moet zijn :-).

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Chantal Smit

   02 november 2016 om 16:58

   Top Chantal! Goed te horen :-).

 • Manouk - Groetjes uit Verweggistan

  02 november 2016 om 16:40

  Handig! Fijn om te zien dat het voor Zuid-Amerika allemaal niet zo ingewikkeld is, dat had ik zelf ook al een beetje gevonden, maar ervaring is altijd prettig ;) Ik doe niet mee aan de winactie, want ik ga niet naar Australië (helaas), maar zeker fijn als je dat nodig hebt!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Manouk - Groetjes uit Verweggistan

   02 november 2016 om 16:59

   ;-) Snap ik. Zuid-Amerika is inderdaad erg fijn. Voor verreweg de meeste landen heb je geen visum nodig!

 • Charlie

  02 november 2016 om 20:33

  De perfecte timing voor deze geweldige prijs. Hebben gister definitief besloten om naar Australie te gaan voor minimaal 8 maanden. Allebei net onze studie afgerond en mega zin in een nieuw hoofdstuk in ons leven, en waar is dat beter om te beginnen dan in Australie?! can't waitttt voor alle mooie nieuwe herinneringen die we gaan maken.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Charlie

   03 november 2016 om 07:44

   Echt?! Nou inderdaad zeg! Wat een gaaf avontuur!

 • Elise

  02 november 2016 om 22:26

  Hi Wendy! Dit is de eerste keer dat ik een berichtje plaats, maar ik lees meer dan een jaar (ongeveer sinds jullie wereldreis) élke dag jouw nieuwe artikelen!
  Mijn vriend, Rick en ik gaan op 1 maart 2017 op wereldreis voor ongeveer een jaar! Er zijn een heel aantal visa's die we moeten gaan regelen en het zou super fijn zijn om daarmee een beetje geholpen te worden! Australië staat namelijk hoog op onze bucket list! :)

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Elise

   03 november 2016 om 07:45

   Wat leuk om van je te horen Elise! En nog gaver dat je ons zo gevolgd hebt, dank daarvoor :-). Heerlijke plannen zo te lezen! Heel veel succes en plezier met de verdere voorbereiding!

 • Imke

  07 november 2016 om 16:44

  Vandaag besloten om alvast wat voorbereidingen te gaan treffen voor mijn reis door Australië en Nieuw Zeeland. En als het een beetje mee zit wil ik daarna nog een stukje van Azië meepakken. Aangezien dit waarschijnlijk een leuk bedrag zal gaan kosten, zou een visum winnen mooi meegenomen zijn! Alle beetjes helpen ;)

  Beantwoorden

 • Marije

  07 november 2016 om 17:53

  Haha na vele pogingen staat mijn berichtje er dan toch op! Wat ontzettend leuk deze win actie! Het zou mijn deur naar Australië alleen maar verder open zetten! Na mijn 4 jarige hbo opleiding wil ik in juli 2017 een jaar gaan backpacken. Ik vind het ergens ook best spannend om voor het eerst een jaar weg te gaan; alleen! Nou ja alleen.... Ontmoetingen genoeg denk ik! En sws gaat het helemaal goed komen, reizen is zó ontzettend heerlijk, inspirerend, leerzaam en leuk om jezelf te ontwikkelen :) Omdat het de eerste keer zo lang is vind ik het ideaal dat er blogs zijn waar je veel info vanaf kunt halen. Dat scheelt zoveel, dank jullie wel! Op dit moment heb ik nog niks officieel geregeld qua visums en dergelijke... dus wie weet wordt de eerste 'echte' stap door jullie gezet! ;)
  Heerlijk dat jullie zo van het leven en de wereld genieten! Ik geniet op afstand van jullie verhalen, tips en foto's :)

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Marije

   10 november 2016 om 10:18

   Hoi Marije! Zou je mij willen mailen op wendy@reismeisje.nl? Dank!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.