Tips om voor €25 per dag een wereldreis te maken

Reismeisje 01 april 2016

Budgettips

Regelmatig krijg ik vragen over reis budgetten. Zeker nu we een wereldreis maken en met Zuid-Amerika en de South Pacific niet de meest goedkope regio’s hebben uitgekozen…Ik zal niet zeggen dat het in die delen van de wereld óveral mogelijk is om met een beperkt budget te reizen, maar er zijn zeker mogelijkheden. Soms zelfs tot op het prijsniveau in Zuidoost Azië! Lijkt het maken van een wereldreis of langere reis jou ook wel iets, maar heb je echt een beperkt budget? In dit artikel vind je tips om met een dagbudget van €25 per persoon rond te kunnen komen.

Wees kieskeurig in de keuze van landen in duurdere gebieden. Het lijkt me duidelijk dat Zuidoost Azië voor een langere reis on a budget de beste regio is, maar dat wil echt niet zeggen dat je het duurdere Zuid-Amerika of Afrika links moet laten liggen. Het gaat echt allemaal om keuzes maken. Zo wisten we van tevoren dat Argentinië, Chili, en Brazilië de duurdere bestemmingen in Zuid-Amerika zouden worden. Daar zijn we dan ook bewust wat korter gebleven en hebben we veel gebruik gemaakt van onze eigen tent. In de goedkopere landen zoals Peru, Ecuador en Colombia zijn we vervolgens wat langer blijven hangen. Kies landen zorgvuldig op basis van een reëel dagbudget en je kunt echt voor €25 per dag rond reizen.

Budgettips zelfstandig

Onderneem zo veel mogelijk zelfstandig. Één van de hoogste kostenposten op reis zijn vaak tourtjes. Gave hikes, het bezoeken van opgravingen of een reisje naar de jungle; dat soort uitstapjes zijn over het algemeen niet goedkoop. Hoewel veel lokale bureautjes je graag anders willen doen geloven, kun je echt heel veel plekken zelfstandig bezoeken. Ja, het kost je waarschijnlijk wat meer tijd en uitzoekwerk, maar je zult er in de meeste gevallen honderden euro’s mee besparen. Zo lopen veel mensen de bekende Inca Trail begeleid naar Machu Picchu, maar je kunt ook zelfstandig de alternatieve Salkantay hike doen. Een voorbeeld van hoe je serieus kosten kunt besparen.

Koop reisspullen op reis. Er zijn van die dingen die je waarschijnlijk graag vanuit Nederland mee op reis neemt. Een goed waterdicht jack, een sterk hoofdlampje en een lekkere lakenzak bijvoorbeeld. Toch zou ik aanraden veel van je reisspullen gewoon op reis te kopen. Mijn ervaring is dat je standaard te veel mee neemt; spullen die je verwacht te gaan gebruiken, maar die vervolgens een half jaar ongebruikt in je backpack blijven zitten…En daarbij, je kunt vrijwel overal alles krijgen tegen een scherpere prijs dan in Nederland het geval is. Ook in Zuid-Amerika, laat staan in Zuidoost Azië.

Budgettips koken

Ga niet 3x per dag uit eten en kook zelf. In sommige landen kun je gerust 3x per dag uit eten gaan en alsnog op een klein budget rond reizen. Of, eigenlijk niet echt uit eten, maar eerder eten bij straatstalletjes. Vaak nog lekkerder ook! In landen die duurder zijn, kunnen de kosten voor eten en drinken snel op lopen. Ik zou dan ook echt lekker zelf gaan koken. Dus kiezen voor ene leuk hostel of gezellig guesthouse, waar je gebruik kunt maken van een keuken. Kun je ’s ochtends je eigen eitje bakken, ’s middags een lekkere salade in elkaar flansen en ’s avonds van een pasta’tje smullen. Scheelt echt veel geld!

Kies voor één continent en vlieg soms binnenlands. Natuurlijk is het te gek om meerdere continenten te bezoeken tijdens je wereldreis. De verschillen te zien en onder gedompeld te worden in andere culturen. Maar hoe je het ook went of keert, een reis die je over meerdere continenten brengt zal echt duurder uitvallen. Intercontinentale vluchten zijn nu eenmaal niet goedkoop en kunnen je budget flink opschroeven. Kies daarom echt voor één continent als je on a budget moet reizen. Binnenlands heb je trouwens wel vaak low cost airlines waar je soms voor minder geld mee kunt vliegen dan dat je over land zou reizen. In Azië is Air Asia een heel goedkope, prima maatschappij en in Zuid-Amerika heb je bijvoorbeeld Copa, Gol en Viva Colombia.

Budgettips dagbudget

Maak een reëel budget van tevoren en houd je er aan. Misschien wel het allerbelangrijkste. Zorg dat je van tevoren helder hebt wat je kunt verwachten aan standaard kosten per dag voor slapen, eten/drinken en lokaal transport. Doe echt goed vooronderzoek, zodat je op die manier een reëel budgetplaatje per land in elkaar kunt flansen. Houd dat budget vervolgens op reis regelmatig in de gaten en zorg dat je er niet te veel over heen gaat. Op een gegeven moment weet je dan wel zo’n beetje wat je uit geeft per dag en kun je de teugels wat laten vieren.

Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips! Er zijn meer dan genoeg landen op de wereld waar je echt voor rond €25 per dag gemiddeld per persoon kunt reizen. Je zult niet altijd in de meest luxe accommodaties overnachten of de meest comfortabele busritten ever hebben, maar je ontdekt wèl de wereld! Welke bestemmingen heb jij bezocht waar je voor weinig geld rond kunt reizen?

#wereldreis #RTW #budget #backpacken

3 reacties

 • Gaby

  01 april 2016 om 10:37

  Leuk verhaal weer! Ik ga eind deze maand naar een lezing van Tomislav Perko. Die reist de wereld rond voor $10 per dag. Niet dat ik dat ook wil, wel interessant en het inspireert vast!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Gaby

   01 april 2016 om 12:27

   Ow wauw! Dat is helemaal weinig zeg. Er zijn zeker plekken waar je voor minder kunt rond komen ja. Ben benieuwd, have fun!

   • Henk Reismeisje

    02 april 2016 om 10:03

    Prima tips! Vaak is de discipline, om niet over een vooraf vastgesteld budget te reizen, nog de grootste uitdaging! Misschien erg brutaal, maar ik ben erg benieuwd wat 6 maanden Zuid-Amerika jullie nou in totaal heeft gekost. In juli ga ik voor 1 tot 1.5 jaar op reis:)

    • Reismeisje Henk

     05 april 2016 om 01:26

     Helemaal niet brutaal ;-). Ik ga er binnenkort een uitgebreid artikel over schrijven, maar ik kan je al vast zeggen dat het ons ongeveer €1.200 per persoon per maand heeft gekost. Het ene land is iets goedkoper en het andere wat duurder.

 • Ilse

  04 april 2016 om 17:08

  Prachtige foto's! Welke camera gebruik je hiervoor? Ik ben zelf mijn eigen reisje aan het plannen en ik kan je tips goed gebruiken

  Beantwoorden

  • Reismeisje Ilse

   05 april 2016 om 01:27

   Gerben maakt vrijwel alle foto's. Hij werkt met een Nikon D810!

 • taja

  15 januari 2022 om 11:35

  Heeft u financiële problemen? Wilt u uw bedrijf laten groeien?
  Heeft u een persoonlijke lening nodig?
  Wij kunnen u leningen verstrekken van 3.000 tot 550.000 euro met een rentepercentage van 3%.
  Neem contact met ons op:
  gtano4867@gmail.com

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.