FAQ over het maken van een wereldreis

Reismeisje 01 februari 2017

Wereldreis vragen

Voor we op wereldreis vertrokken, speurde ik het hele internet af naar handige tips, leuke weetjes en dingen waar ik zelf niet 1-2-3 aan had gedacht. Her en der vond ik best veel info, maar niet erg veel op Nederlandstalige sites of blogs. Juist daarom nam ik me voor lekker veel te gaan bloggen over onze wereldreis Lachen. Zelfs nu we al weer een half jaartje terug zijn, heb ik nog meer dan genoeg om over te schrijven. Wekelijks krijg ik ook mailtjes met allerlei vragen rondom het maken van een wereldreis. Een aantal van die vragen heb ik al wel eens apart behandeld op Reismeisje, maar voor vandaag leek het me eens leuk een artikel te schrijven met een aantal van de meest gestelde vragen over wereldreizen. Komen ze!

1. Wat kost het maken van een wereldreis? Een vraag die ik heel vaak krijg Tong uitsteken. En logisch ook. Het is tegelijkertijd ook een vraag die niet helemaal eenduidig te beantwoorden is, omdat het alles te maken heeft met waar je heen reist, hoe je reist en zelfs ook wat je er voor over hebt. Het ene continent of land is stukken goedkoper dan het andere en wil je bijvoorbeeld een jaar lang echt alleen maar reizen of is werken onderweg ook een optie? In het algemeen kun je echter zeggen dat je in bijvoorbeeld Azië voor ongeveer €750-€1.000 per persoon per maand rond kunt komen. Dan reis je backpackend, maar hoef je echt niet op een houtje te bijten. Wil je door Zuid-Amerika reizen? Dan moet je rekening houden met ongeveer €1.250-€1.500 per persoon per maand, afhankelijk van de landen die je bezoekt. In dit artikel lees je wat onze wereldreis in totaliteit heeft gekost. 

Wereldreis vragen 3

2. Vond je het niet supereng om alles achter te laten? Nou. Nee. Eigenlijk niet echt. Natuurlijk vond ik de eerste stapjes best spannend en ga je wel een groot avontuur aan, maar uiteindelijk heb ik altijd heel sterk gevoeld dat ik die reis boven alles wilde maken. Dat al die ervaringen, ontmoetingen en vrijheid alles meer dan waard zouden gaan zijn. En weet je wat het mooie was? Toen we echt dingen voor onze wereldreis begonnen te regelen en vooral ook los moesten gaan laten, begon alles op zijn plek te vallen. Echt alles. Van werk tot huis en andere praktische dingen; het klopte ineens gewoon allemaal. Ik heb geen seconde spijt gehad en ik zou het zo weer doen Lachen!

3. Welke landen zou je aanraden te bezoeken? Het behoeft niet veel uitleg denk ik dat dit erg afhangt van je persoonlijke voorkeur. Wat ik echter wel altijd aanraad is je budget en de seizoenen daarin mee te wegen, zodat je niet voor minder fijne verrassingen komt te staan...Het laatste wat je tijdens je reis wilt, is je zorgen hoeven maken over geld. Of steeds overal in het regenseizoen aankomen. Ik vond het zelf heel erg leuk om verschillende continenten te bezoeken en tegelijkertijd wel genoeg tijd per werelddeel te hebben om alles lekker over land te kunnen bereizen, maar welke landen je precies kiest is echt afhankelijk van je eigen voorkeuren.

Wereldreis vragen 4

4. Hoeveel spullen neem je mee als je gaat backpacken? Zo weinig mogelijk Knipogen. Serieus. Je zeult er lange tijd mee rond en geloof me; je hebt uiteindelijk maar weinig nodig. Tijdens onze wereldreis heb ik al die tijd met zo'n 15kg in mijn grote backpack van 65 liter gereisd. Het grootste deel daarvan bestond uit praktische dingen als een muggennet, EHBO kit, slaapzak, Instax camera enzovoorts. Kleding had ik echt minimaal bij me en qua schoenen alleen mijn trailruns shoes en slippers. En ik heb nooit iets gemist, echt niet. Probeer heel kritisch te kijken naar wat je inpakt; later zul je er blij mee zijn.

5. Hoe heb je dat met je baan  gedaan? Tja. Dat was natuurlijk wel even een dingetje. Zeker mijn baan. Voor we op wereldreis vertrokken had ik namelijk een superleuke baan, waar ik eigenlijk niet mee wilde stoppen. Maar ja, die droom...Die was zo groot. Uiteindelijk heb ik mijn baan opgezegd en wat schetste mijn verbazing? Ik mocht terug komen na onze reis Lachen. Fan-tas-tisch en wat een enorme luxe! Los even van deze fijne afloop, zou ik toch zeker aanraden voor je droom te gaan. Ja, het is spannend vastigheid op te geven. Onzeker zelfs wel. Zorg gewoon dat je wat extra centen achter de hand hebt en wat je, een paar maandjes voor je terug komt, misschien al wat gaat solliciteren. En bovenal; heb vertrouwen. Alles komt uiteindelijk goed Lachen

Dat zijn een aantal van de meest gestelde vragen over het maken van een wereldreis. Mocht je overwegen langer te gaan reizen, hoop ik dat je hier iets aan hebt. Misschien heb je zelf nog andere vragen? Stel maar raak!

 

#wereldreis #RTW #reizen

3 reacties

 • Jeroen

  02 februari 2017 om 15:34

  Wellicht interessant om te weten hoe je het gedaan hebt met het uitschrijven bij de gemeente en met de zorgverzekering en dergelijke. Of verschilt dat per gemeente hoe dat werkt?

  Beantwoorden

  • Nicole Jeroen

   03 februari 2017 om 08:21

   Op de website van joho kan je hier wel informatie over vinden

   • Jeroen Nicole

    06 februari 2017 om 07:25

    Thanks! Ik ga er eens buurten binnenkort.

  • Reismeisjenl Jeroen

   03 februari 2017 om 09:12

   Ow ja, goede. Dat verschilt wel per gemeente inderdaad, maar ik kan er zeker eens een artikel over schrijven!

 • Melinda

  06 februari 2017 om 21:58

  Leuk artikel! Ik heb zelf eindelijke de knoop door gehakt en ga in september nu een reis maken! Ik twijfel echter enorm aan de reisduur. Heb nu 6 maanden onbetaald verlof opgenomen maar zit te denken aan 12 maanden. Heb je tips hoe ik deze keuze makkelijker kan maken?

  Beantwoorden

 • Girl of the globe

  08 februari 2017 om 19:54

  Super tof dat je je baan hebt opgegeven!

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.