4x life changes na onze wereldreis

Reismeisje 17 oktober 2016

Reismeisje 1118

Je zou zeggen dat ik wel een keertje uitgeschreven ben over onze wereldreis Knipogen, maar er blijven gewoon onderwerpen op komen waar ik voor mijn gevoel iets mee moet. Dingen die ik ineens heel anders zie nu we zo lang over de wereld hebben gereisd. Situaties waar ik even geen zin meer in heb. En heel simpele dingen die me opvallen, terwijl ik er vroeger geen seconde over nadacht. Het klinkt misschien allemaal wat dramatisch, maar ik kan gewoon niet anders dan zeggen dat het afgelopen jaar echt wat met me heeft gedaan. Meer dan ik had verwacht. En op de een of andere manier wil ik dat ook bewust zo vast zien te houden. Hoe lastig soms ook als je weer terug bent in het drukke, volle, Hollandse leven. Vandaag vertel ik je wat ik anders doe sinds we terug zijn van onze wereldreis en waar ik hoop nog stapjes te gaan zetten. Ik ben heel benieuwd of je je er in herkent!

1. Vegetariër. Of bijna. Toegegeven, ik ben nooit een grote vleeseter geweest. Van huis uit ben ik eigenlijk wel opgegroeid met elke dag een stukje vlees of vis, maar vanaf het moment dat ik op mezelf ben gaan wonen veranderde dat. In het begin niet heel bewust of zo, maar doe mij gewoon maar een lekker bordje groenten, vegetarisch pastaatje of gebakken eitje er bij. Hoe minder vlees ik at, hoe minder zin ik er ook in kreeg. Toen ik Gerben ontmoette, veranderde dat niet veel en zaten we denk ik op zo'n 3-4x per week vlees of vis. Flexitarier noemen ze dat tegenwoordig heel hip Tong uitsteken. Prima. Tijdens onze wereldreis hebben we bijna geen vlees gegeten en begon het me steeds meer tegen te staan. Zeker als ik dan kijk naar de manier waarop wij met (slacht-)dieren om gaan in Nederland. Je hebt de keus om daar 'nee' tegen te zetten en waarom zou ik eigenlijk niet? Daar komt bij dat ik door het duiken echt heb gezien wat er gebeurt in de oceanen door overbevissing. Vreselijk. Ik wil daar zo weinig mogelijk meer onderdeel van zijn...Dat gevoel ontstond bij ons allebei en dus besloten we bij terugkomst in Nederland zo goed als vegetarisch te gaan eten. I know, een klein beetje slappe hap is het wel, maar we komen beiden vanwege ons werk best wel in situaties waarin er weinig te kiezen valt. En eerlijk is eerlijk, heel af en toe is een stukje vlees of vis gezond voor je. Dan echter wel duurzaam en waar we de keuze zelf hebben, gaan we voor vegetarisch. 

Rustig aan 5638

2. Afstand nemen en rust pakken. Ik ben nogal een druk baasje. Volle baan, Reismeisje, moestuin, 4x per week trainen en een rijk sociaal leven. Allemaal heel fijn en leuk, maar soms ook gewoon wat te veel. Voor we op wereldreis gingen maakte ik mezelf echt soms helemaal dol. Tijdens onze reis heb ik me echt voorgenomen bij terugkomst meer afstand te nemen van alles en op tijd mijn rust te pakken. Ben ik aan het eind van een lange werkdag erg moe? Jammer, dan maar niet hardlopen. Doordeweeks meeten met vriendinnen? Alleen als ik zeker weet dat ik niet half afgedraaid bij het weekend uit ga komen. En op zondag pak ik minimaal een uurtje of meer om gewoon met een boek op de bank te ploffen. Ik vind het oprecht moeilijk om soms gas terug te nemen, maar ik merk wel dat ik me er veel beter bij voel. 

3. Niet zo veel consumeren. Man man, we kunnen er wat van! Consumeren. We waren nog geen week terug van onze wereldreis of ik stond al weer 5 verschillende setjes kleding voor de spiegel uit te proberen. En geen een setje was er goed Roepen. Waar slaat dat op?! Tijdens het reizen had ik een paar setjes en dat was prima. Een jaar lang. We hebben hier gewoon echt veel te veel spullen. En keuze. Los van dat we sowieso niet heel materialistisch zijn, kon ik daar best wel eens in mee gaan. Online dingen in mijn winkelmandje slepen en kopen. Just for the fun of it bijna. No more! Ik heb echt besloten serieus niet meer zo heftig te consumeren. Goed na te denken over aankopen die ik dreig te gaan doen. Heerlijk bevrijdend!

vrienden 3504

4. Mensen helpen bij een beter bestaan. Dit is iets wat we elk jaar willen gaan doen. Tijdens onze reizen hebben we ondertussen al behoorlijk wat lokale mensen ontmoet, die ons hebben geraakt met hun verhaal, gastvrijheid of simpelweg hun beperkte toekomstperspectief. Met een aantal van die mensen zijn we ook nog steeds in contact. Per mail en soms sturen we kleine pakketjes op. We hebben echter besloten om elk jaar een aantal van die fijne mensen in december een extraatje te gaan geven. Betaald vanuit wat we dus consuminderen Knipogen. Op die manier hopen we een heel klein steentje bij te kunnen dragen aan een beter bestaan en blijven we ons tegelijkertijd heel concreet bewust van hoe goed we het hier hebben.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere dingen waar we mee bezig zijn, die vooral te maken hebben met meer duurzaam leven. Groene energie, bewuster kiezen voor een financiële dienstverlener en gewoon in z'n algemeenheid wat simpeler leven. Belangrijk voor me. Hoe is dit voor jou? Heb jij aanpassingen in je leven gedaan naar aanleiding van een reis?

#wereldreis #RTW #reizen #backpacken

7 reacties

 • Debbie

  17 oktober 2016 om 07:43

  Zo grappig
  Allemaal super herkenbaar!!
  Bijna eng ;-)

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Debbie

   17 oktober 2016 om 08:06

   haha ;-). Leuk om te horen.

   Beantwoorden

 • Carla

  17 oktober 2016 om 08:06

  Ja, ja, een beetje en ja :-). En dat niet eens na een wereldreis, maar wel na een aantal verre reizen naar arme(re) landen.

  Vooral afstand nemen en rust pakken. Het blijft er een die enorm moeilijk vol te houden is op de lange termijn (voor mij tenminste), maar wel o zo belangrijk! En een goed excuus om vaker op reis te gaan ;-), zodat je tegen de tijd dat je weer in je oude patroon vervalt er via een volgende reis weer even aan herinnerd wordt en weer wat gas terug neemt.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Carla

   17 oktober 2016 om 12:50

   Haha, ja zo kun je het ook bekijken inderdaad ;-). Het is in elk geval zo belangrijk je bewust te blijven van dingen! Hoop dat me dat blijft lukken.

   Beantwoorden

 • Malou

  17 oktober 2016 om 08:06

  Inderdaad, zo herkenbaar. Ik vind dat puntje van rust pakken ook lastig, terwijl je weet hoe goed het voor je is..

  Beantwoorden

  • gerben Malou

   17 oktober 2016 om 09:01

   :-) Helemaal mee eens Malou. Ik kan het zelf ook bijna niet. Echt heel lastig! Misschien moeten we daarin iets harder worden naar onszelf toe :-)

   Beantwoorden

   • Mariska gerben

    17 oktober 2016 om 17:50

    Hi Gerben, ik denk juist iets liever naar jezelf toe (ipv harder)! Rust pakken wanneer dat nodig is, is luisteren en lief zijn voor jezelf. En van jezelf van alles "moeten" is dat eigenlijk niet. Een vriend van mij heeft een mooi mantra voor energiemanagement: niet zozeer minder dingen doen (om energie te sparen/bij te tanken), maar vooral meer dingen doen die je energie geven!

    Beantwoorden

 • Manouk - Groetjes uit Verweggistan

  17 oktober 2016 om 10:21

  Niet eens per se door een reis, want ik ben alleen nog maar in Europa geweest. Maar we zijn wel bewuster met energie en eten bezig. Zo hebben we groene energie en zelfs zonnepanelen. En we eten minder vlees en dan neem ik nooit de goedkoopste kip of geen tonijn. Als ik straks ben afgestudeerd en hopelijk wat meer verdien wil ik het liefst helemaal voor goed vlees gaan :) Ik hoef het niet elke dag maar vind het wel lekker.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Manouk - Groetjes uit Verweggistan

   17 oktober 2016 om 12:50

   Klinkt goed :-). En hoeft inderdaad niet eens met een verre reis te maken te hebben, goed punt.

   Beantwoorden

 • Sarah

  17 oktober 2016 om 10:58

  Erg herkenbaar!
  Al was ik mij van minder vlees eten niet bewust maar ik merk dat ik er veel minder behoefte aan heb en daardoor vaker vegetarisch eet. Ik heb wel 15 boeken uitgelezen op reis, dat neem ik dan ook mee en daarbij heb ik een hangmat gekocht die ik nog ergens binnen wil ophangen als een soort leeshoekje haha!
  2 is dan ook een moeilijk punt in deze maatschappij, maar zeker een must! Leuk artikel!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Sarah

   17 oktober 2016 om 12:51

   Die hangmat <3!!! Leuk om van die herkenbare dingen te lezen zeg.

   Beantwoorden

   • Mariska Reismeisjenl

    17 oktober 2016 om 17:57

    Mooi artikel Wendy en heel herkenbaar! Toevallig vandaag weer gehad over minder vlees eten en toen kwam jouw artikel. Tot einde van onze reis gaan we in India helemaal vegetaries! En net groene stroom afgesloten voor terugkomst en ook de switch van bank staat op de terug-in-NL-lijst. Minder spullen hebben en kopen is ook iets waar we erg bewust mee bezig zijn. Hoe heerlijk overzichtelijk om dit jaar zo weinig spullen in dr rugzak te hebben! Ik vind jullie punt 4 heel erg mooi <3

    Beantwoorden

    • Reismeisjenl Mariska

     18 oktober 2016 om 09:17

     Thanks Mariska :-). Wat grappig he, dat als je een langere reis maakt dit soort dingen toch echt op de lijst komen te staan. Laten we het echt goed vol gaan houden!! Geniet nog heerlijk van het laatste stuk!

     Beantwoorden

 • Esther

  17 oktober 2016 om 18:13

  Grotendeels herkenbaar! Leuk geschreven :) wat ik ook heel erg heb, wat eigenlijk heel positief is, is dat ik ook thuis veel bewuster van het moment geniet. Vroeger leek ik alleen op reis echt om me heen te kijken en bijvoorbeeld het eten echt te proeven en te ruiken. Nu ben ik me ook thuis veel bewuster van mijn omgeving en wat ik zie, proef, ruik en voel, super toch eigenlijk dat reizen je dat oplevert! Uiteraard lukt het ook veel beter te relativeren en je in andermans schoenen te plaatsen. Je leert zoveel verschillende mensen kennen, daar word je zelf ook een veel opener persoon van! Mooi dat jij op deze manier iets teruggeeft aan je medemens, respect!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Esther

   18 oktober 2016 om 09:18

   Dat klinkt prachtig Esther. En dat opener worden herken ik inderdaad ook echt. Je houding wordt automatisch opener als je zo veel verschillende mensen spreekt en culturen ontdekt. Wat een rijkdom!

   Beantwoorden

 • Evelyn

  04 februari 2017 om 18:35

  Jaa dat helpen van mensrn vibd ik ook erg belangrijk. Ik heb al verschillende vrijwilligersbaantjes gehad e n het voelt okk zo goed te helpen. En jaa dat consumeren, komt toch automatisch terug als je weer een tijdje hier woont

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.