5x de gaafste wildlife encounters van onze wereldreis

17 januari 2017

Zoals je misschien wel weet zijn wij gek op dieren. Thuis én op reis. Voordat we dus op wereldreis gingen hebben we van alles uitgezocht over waar we naartoe wilden om mooie natuur, maar vooral ook dieren te zien. Dat is uiteindelijk redelijk gelukt. Een aantal dieren die hoog op ons lijstje stonden hebben we helaas niet kunnen zien, sommige anderen weer wel. Vandaag vertel ik je over onze mooiste wildlife encounters op wereldreis! Hier komen ze!

paradijsvogel 148

1. Paradijsvogels spotten in Papoea Nieuw-Guinea. Deze komt misschien een tikkeltje als een verrassing, maar hij stond misschien wel helemaal bovenaan mijn bucketlist: het zien van één of meerdere birds of paradise. Er zijn 39 soorten paradijsvogels, de één wat mooier dan de ander, maar allemaal bijzonder. Waarom? Omdat deze dieren alleen voorkomen op (Papoea) Nieuw Guinea. Op de één of andere manier hebben deze dieren zich zo weten te ontwikkelen dat ze bizarre eigenschappen of kenmerken hebben gekregen. En omdat ik dol ben op vogels én PNG wilde bezoeken, is één en één natuurlijk al snel twee. Maar dan moet je ze nog wel weten te vinden Lachen. Uiteindelijk hebben we in de hooglanden van PNG zes soorten paradijsvogels gezien, waaronder de voor mij twee belangrijkste soorten, de Raggiana en Superb bird of paradise. Dit zijn ze. Zeg nou zelf, prachtig toch?

Daarnaast hebben we ook de King of Saxony met zijn prachtig lange draden op zijn hoofd gezien, de Brown Sicklebill en nog twee andere soorten. De Brown Sicklebill is niet eens zo mooi, maar maakt een geluid van een machinegeweer. Er gaat zelfs een verhaal dat toen de Japanners in deze regio gelegerd waren tijdens de Tweede Wereldoorlog dachten dat ze werden beschoten, maar het deze vogel was. Niet voor niets is zijn bijnaam "machinegun bird". Ha, te gekt tochVerrast!? Benieuwd hoe dit klinkt? Luister dan naar dit filmpje op de site van National Geographic. 

 wildlife encounters 8756

2. Zwemmen met zeeleeuwen op de Galapagos. Oké, ook in Argentinië (op Peninsula Valdez) hebben we gezwommen met zeeleeuwen, wat een te gekke ervaring was. Waarom noem ik dan toch de Galapagos? Omdat we in Argentinië op een betaald tourtje gingen. Vervolgens mochten we een poosje blijven om te zwemmen met de zeeleeuwen en toe gingen we weer weg. Op de Galapagos loop je in je eentje het water in en komt er ineens een zeeleeuw met je zwemmen. In eerste instantie schrok ik want hij kwam echt ontzettend dichtbij (lees 10 centimeter van mijn gezicht!). Eerst dacht ik dat hij mij wilde wegjagen, maar later merkte ik dat hij alleen maar wilde spelen. En het mooie was dat er echt interactie was met dit dier. Hij reageerde op mij en ik op hem. Uiteindelijk kwamen er nog wat andere mensen bij die zagen dat ik met dit dier aan het zwemmen was, maar hebben we uiteindelijk ruim 45 minuten met elkaar gespeeld. Zonder twijfel één van de hoogtepunten van de reis voor mij! Zie hier een deel van het filmpje over zwemmen met zeeleeuwen.

wildlife encounters 9579

3. Walvissen spotten op Peninsula Valdez. Het Valdez schiereiland staat bekend om de grote groepen walvissen die naar deze rustige wateren komen om geboorte te geven aan hun kalveren. Gedurende het hoogtepunten zwemmen er dan zo meer dan 1000 walvissen in de baai en zie je ze vanaf Puerto Piramides zo voor de kust zwemmen en spelen met hun baby's. Wij zijn ook nog op een walvistour geweest en om die reuzen vanaf enkele meters afstand te zien is echt te gek. Als je gek bent op dieren, dan is een trip naar Valdez zeker aan te raden!

wildlife encounters 1590

4. Duiken met manta's. Mijn eerste ervaring met een mantarog was ook meteen de meest indrukwekkende. Ik ging duiken bij Kicker rock op de Galapagos. Een grote rots in ruig water een stuk voor de kust. Ik dook samen met mijn gids het water in en al na ongeveer drie minuten, terwijl we nog aan het afdalen waren, werd het ineens heel donker. Mijn gids klopte mij op de rug, ik draaide me om en zag niets meer. Bleek dat er op enkele meters een mantarog overzwom. Een rog met een doorsnee van een meter of zes. Langzaam verdween hij weer de mysterieuze diepte in. Ge-wel-dig!!

wildlife encounters 9449

5. Orka's kijken vanaf het strand op Valdez. Ja, alweer Valdez Tong uitsteken. We hebben hier gewoon veel mooie dieren gezien. Peninsula Valdez, en dan met name de stranden van Caleta Valdez en Punta Delgada staan als enige plek ter wereld bekend om plaatsen waar orka's zichzelf het strand opwerpen om zeehonden pups te grijpen. Dit vereist speciale techniek want als ze zichzelf te ver het strand op werpen dan komen ze niet meer terug. Een echte strandlanding hebben we niet gezien, maar we hebben wel hele groepen orka's zien jagen op enkele meters afstand van de kust. Kijkend naar welke pup ze te pakken kunnen nemen. Echt meesterlijk!

wildlife encounters 2325

6 Nog een keer vogels spotten. Ik ga ze niet allemaal opnoemen, maar we hebben heel wat te gekke vogels gezien op onze reis. Hyacinth macaws, rode en blauwe ara's, toekans en uilen in de Pantanal. Honderden hummingbirds in Ecuador en de Cock-of-the-rock in zowel Ecuador als Guyana. En allemaal waren ze even fantastisch. Maar vooral de Cock-of-the-rock was wel bijzonder. Iedere ochtend om zes uur verzamelen mannetjesvogels zich op een specifieke plek en maken ze een dansje om het vrouwtje te verleiden. Echt heel bijzonder om te zien (en horen).

Dit waren zeker niet de enige dieren die we hebben gezien, maar wat mij betreft wel een aantal van de gaafste ervaringen tijdens onze wereldreis. Vertel, wat is jouw favoriete bestemming als het gaat om wilde dieren?

@Argentinië @Brazilië @Ecuador @Zuid-Amerika #reizen #backpacken #dieren #wildlife

5 reacties

 • Ruud Kok

  17 januari 2017 om 07:44

  Wij zijn vorig jaar in Borneo geweest, en dat was ook echt een walhalla voor dieren spotten! Prachtige vogels, neusapen, slangen, en als absoluut hoogtepunt de oeran oetangs!

  Beantwoorden

 • Suzanne

  17 januari 2017 om 08:13

  Gave foto's! Vooral die paradijsvogel, die heb ik nog niet in het wild mogen aanschouwen!
  Op onze huwelijksreis drie maanden geleden 7000km door Afrika gereden in een 4x4. Heel veel gave dieren van heel dichtbij gezien, denk aan een hippo naast de auto en een giraf die in onze tent kwam kijken. Maar het hoogtepunt was toch wel de black mamba slang die we op twee meter afstand opeens naast onze auto zagen liggen toen we terug kwamen van een wandeling (we zaten dus niet in de auto). Wat een machtig mooie slang en de gedachte dat hij ons beiden in een split second kon vermoorden hielp natuurlijk ook mee ;-)

  Beantwoorden

 • Dionne

  17 januari 2017 om 11:13

  Favoriete bestemming! Tsja, lastig. Dieren maken een land zo compleet. Dus wij kiezen vaak een land wat bekend staat om zijn dierenleven.
  Gaafste dieren: walvissen vanaf de kust bij Hermanus in Zuid Afrika. Pinguïns op de galapagos. Alle dieren op de galapagos. De dieren in het oerwoud van Costa Rica. De roze dolfijnen in Thailand. De schildpadden in Sri Lanka en Costa Rica. Maar ook het ijsvogeltje van vorig week in een straatje achter ons huis. Het maakt me blij. Het maakt me nog blijer als ik het aan mijn kids kan laten zien. Hun reacties toen we in Costa Rica waren en walvissen zagen. Onbeschrijfelijk.

  Beantwoorden

 • Jeroen

  17 januari 2017 om 12:46

  Gaafste dieren bestemming... twijfel twijfel, Antarctica of Spitsbergen...
  Hoe dan ook, allebei meer als de moeite waard. Geweldig om diverse soorten walvissen te zien, honderden zo niet duizenden pinguins en natuurlijk king of the arctic de ijsbeer.
  Zou toch ook nog graag naar South Georgia willen om daar eens rond te lopen tussen de koningspinguïns.

  Beantwoorden

 • Dominique || dominiquetravels.com

  17 januari 2017 om 19:27

  Mijn favoriete diertjes naar lemuren die ik nog nooit in het wild heb gezien zijn pinguins. Ik heb in Zuid-Afrika met ze gezwommen in Boulder Beach en ik heb hele kolonies gezien in Stony Point.

  De Sri Lankese luipaard familie spotten was trouwens ook heel bijzonder

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.