Een winterse stedentrip naar Jeruzalem

Reismeisje 25 november 2019

Jeruzalem

Jeruzalem. Het is en blijft één van mijn favoriete steden voor een stedentrip. Al doet het geen recht aan Israël en de Palestijnse Gebieden. Beiden erg de moeite waard. Sowieso is dit een regio die me erg intrigeert. Er doorheen reizen heeft me ontzettend verrast en op een totaal andere manier naar het Israëlisch Palestijnse conflict doen kijken. Maar dat is een ander verhaal Knipogen. In dit artikel wil ik je specifiek mee nemen naar Jeruzalem. Het prachtige, oude, bij vlagen verscheurde Jeruzalem. Ik ben er zelf midden in onze winter geweest. Het was er wat frisjes, maar nog steeds met een aangename belofte van warmte in de lucht. Heerlijk. En er is zó onwijs veel te zien! Mocht je een stedentrip naar Jeruzalem overwegen, zou ik je aanraden er minimaal 4 á 5 dagen voor uit te trekken. Die dagen heb je echt wel nodig om de stad écht te ervaren. In dit artikel vertel ik je graag alles over een stedentrip naar Jeruzalem.

Vliegen naar Israël

Vliegen naar Israël kan rechtstreeks vanaf verschillende luchthavens in Nederland, waaronder Amsterdam Schiphol en Eindhoven Airport. Tegenwoordig zijn er ook veel luchtvaartmaatschappijen die naar Israël vliegen, dus dat maakt dat je voor een relatief lage prijs al een vliegticket die kant op boekt. Het ligt een beetje aan wanneer je precies vliegt, maar een vliegticket in onze winter boek je al vanaf €130 per persoon retour. De vliegtijd bedraagt rond 4.5 uur en je vliegt dan op Ben Gurion Airport. Vanaf het vliegveld is het zo’n 60 kilometer rijden naar het centrum van Jeruzalem. 

Vergelijk hier de beste vliegtickets naar Israël vanaf €130

Jeruzalem accommodaties

Accommodaties in Jeruzalem

Het barst in Jeruzalem van de accommodaties. Je vindt er niet zo veel chique, hippe plekken als in Tel Aviv het geval is, maar dat maakt het wat mij betreft juist leuker. Authentieker. Veel accommodaties in het centrum zijn namelijk gevestigd in heel oude panden. Dat geeft een hotelletje al snel veel sfeer. Ik zou je sowieso aanraden om in het oude centrum van Jeruzalem te verblijven; in de buurt van bijvoorbeeld Jaffa Road of de Nieuwe Poort richting het voetgangersgebied in de oude stad. Op die manier ben je echt onderdeel van het lokale leven in Jeruzalem en wandel je ’s avonds ook gemakkelijk nog even de sfeervolle straatjes in. Ik heb zelf 4 nachten in Jerusalem Hostel overnacht; een klein hostel letterlijk aan Jaffa Road en op 5 minuutjes lopen van de oude stad. Het is een eenvoudig hostel met een typisch hostel ontbijtje, maar schoon en perfect gelegen. Bovendien slaap je er als het goed is alleen maar. Een overnachting hier kost rond €50 per nacht voor een double, inclusief ontbijt.

Bekijk hier Jerusalem Hostel vanaf €50

Booking.com

Jeruzalem bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden in Jeruzalem

Jeruzalem is een enorm rijke stad. Cultureel en historisch. Het is niet voor niets dat Jeruzalem al eeuwenlang onderwerp van discussie is. Voor verschillende religies is Jeruzalem een erg waardevolle stad. Het Christendom, Jodendom en de Islam zijn daar voorbeelden van. De historie van deze religies wortelt hier. Je ziet het ook aan dat Jeruzalem officieel nog steeds de hoofdstad is van zowel Israël als ook Palestina. Al wordt Palestina door vrijwel geen enkel land erkent als officiële staat… Het geeft in elk geval de waarde en het belang van de stad Jeruzalem weer. Een deel van het Oosten van Jeruzalem wordt door de Palestijnen als Palestijns geclaimd. Dat zie je ook in het straatbeeld. De rest van de stad is al jaren veroverd door Israël en is voor Palestijnen die búiten Jeruzalem wonen vrijwel niet toegankelijk. Maar wat valt er nu verder te zien en te beleven als je in Jeruzalem bent? Veel! Ik som een aantal van mijn favoriete, meest bijzondere bezienswaardigheden in de stad op:

Jeruzalem Klaagmuur

#1 Westmuur of Klaagmuur

Dit is misschien wel het meest bekende beeld van Jeruzalem: Joden die gebeden reciterend voor een prachtige, oude muur staan. De Klaagmuur noemen we ‘m hier. In Israël noemen ze het de Westmuur. Het is een eeuwenoude muur, waarvan men zegt dat het een overblijfsel is van een Joodse tempel op de Tempelberg; een belangrijke religieuze plek voor Joden. Tegelijkertijd ondersteunt deze muur het gebied waar de Rotskoepel en Al Aqsa moskee staan; een plek van enorme waarde voor moslims. Het levert een bijzonder gezicht op. Bij de muur zelf vind je dagelijks honderden Joden die, met hun Thora in de hand, bidden. Aan de achterkant zie je de gouden Rotskoepel er bovenuit steken en staan moslims in de rij om te bidden tot hun God. Een enorm contrast waar ik uren naar kon kijken. Ik raad je aan om er zeker ook op vrijdag aan het einde van de middag heen te gaan. Dan is het Sabbat en verzamelen enorme groepen Joden zich bij de Klaagmuur om dat te vieren. Een prachtig gezicht.

Jeruzalem Rotskoepel

#2 Rotskoepel en Al Aqsa moskee

De Al Aqsa moskee is één van de drie meest heilige plekken voor moslims. Dat maakt ook dat dit deel van Jeruzalem zo belangrijk is voor moslims. De Al Aqsa is tevens de grootste moskee in Jeruzalem; er is ruimte voor maar liefst 5.000 mensen. Er naast staat de Rotskoepel. Veel toeristen denken dat dit ook een moskee is, maar dat is niet het geval. De Rotskoepel is een belangrijke gedenkplaats voor moslims. Het is echt een prachtig gebouw. Aan de buitenkant schittert het azuurblauwe mozaïek, dat vol staat met inscripties in het Arabisch schrift. Je waant je er echt in de Arabische wereld. Als je de Rotskoepel en Al Aqsa moskee wilt bezoeken, raad ik je aan ’s ochtends vroeg te gaan. Echt vroeg. De rijen zijn soms enorm lang en het kan er warm worden. Neem ook zeker even de tijd om rustig bij de Rotskoepel buiten te gaan zitten. Praat met lokale Palestijnen en leer over hun leven. Onvergetelijk.

Jeruzalem Mahane Yehuda market

#3 Bezoek Mahane Yehuda Market

Ik houd van marktjes op reis. De geuren, kleuren en al die vreemde specerijen. Het geeft een inkijkje in het lokale leven. Midden in Jeruzalem vind je één van de grotere, overdekte markten; Mahane Yehuda Market. Een absolute aanrader! Er zijn meer dan 250 (!) marktverkopers, die enthousiast hun koopwaar aanprijzen Lachen. Overal kun je de meest heerlijke olijven, romige humus en het meest knapperige brood proeven. Heerlijk. Ga hier rond lunchtijd heen, wandel rond en ga eten bij één van de eetstalletjes. Simpel, goedkoop en supervers!

Jeruzalem Yad Vashem

#4 Bezoek Yad Vashem, het Holocaust Museum

Ik ben niet zo’n enorme museumganger. Eerlijk is eerlijk. En toch heb ik uren rond gelopen in dit museum in Jeruzalem. Yad Vashem. Een enorm groot museum over de Holocaust. De focus ligt op de gruwelijkheden in de Tweede Wereldoorlog, maar ook andere periodes waarin Joden werden vervolgd komen aan bod. Het maakte een diepe indruk op me en ik zal het nooit vergeten. Als je in Jeruzalem bent, bezoek dan echt dit museum. Vanuit het oude centrum kun je er met de tram rechtstreeks naar toe en de toegang is gratis.

Jeruzalem Grafkerk

#5 Bezoek oud religieuze plekken

Of je nu in de Bijbel geloof of niet, Jeruzalem heeft een bepaalde magische sfeer. Je vóelt gewoon dat er veel historie ligt. Dat het voor oude beschavingen al een heel belangrijke stad is geweest. Ik zou je aanraden om zeker een dagdeel te besteden aan het bezoeken van oude, religieuze plekken in Jeruzalem. Het is een soort levend Bijbel verhaal. Heel bijzonder vond ik ‘t. Denk bijvoorbeeld aan de Olijfberg, waar je ook de tuinen van Getsemane vindt. Naar verluidt werd Jezus hier door zijn discipel Judas verraden. Onder een olijfboom. De olijfbomen die je er vandaag de dag nog vindt, zijn van vóór onze jaartelling… Of wat te denken van de Heilige Grafkerk? Volgens de overlevering zou Jezus hier begraven hebben gelegen tot zijn wederopstanding. Nogmaals, of je er nu in gelooft of niet; het zijn stuk voor stuk bijzondere plekken om te bezoeken. In de Lonely Planet van Israël & de Palestijnse Gebieden vind je een aantal mooie wandelingen die je langs dit soort plekken brengt.

Bekijk hier de Lonely Planet van Israël & de Palestijnse Gebieden

Jeruzalem Mea Shearim

#6 Wandel door de orthodoxe wijk Mea Shearim

Toegegeven, in deze wijk is verder weinig te beleven. Het gaat meer om het straatbeeld. Dat is fascinerend. Je waant je er echt een eeuw terug. Hoewel je in heel Jeruzalem orthodoxe Joden ziet lopen, inclusief hun traditionele kleding, is het nergens zo zichtbaar als in Mea Shearim. Vanuit de oude binnenstad in Jeruzalem wandel je er zo heen. Het straatbeeld lijkt op dat van een oud getto. Rauw, ontdaan van opsmuk en bij vlagen desolaat. Donker ook. De bewoners die er lopen passen daar helemaal in. In het zwart gehuld. Mannen met een keppeltje, krullen en een lange baard. Vrouwen in een lange jurk en met een doekje om hun haar geknoopt. Een groot gezin er bij. Het is bijzonder om te zien. Mocht je Mea Shearim bezoeken, pas dan op met fotograferen of hand in hand lopen als koppeltje. Mea Shearim is op alle fronten traditioneel en orthodox.

Palestijns Gebied

Tot slot: reistips Israël en de Palestijnse Gebieden

Tot slot nog een aantal aanvullende reistips die ik je mee wil geven voor een reis naar deze regio:

Probeer waar je kunt ook een bezoek te brengen aan de Palestijnse Gebieden. Echt. Laat je niet afschrikken door de media. Het enige gebied wat ik je niet aan zou raden is Gaza, maar verder zijn er zeker stukken die je als toerist prima kunt bezoeken. Ook vanuit Jeruzalem. Een voorbeeld is de zogeheten Westbank; een strook Palestijnse Gebied midden in Israël. Je kunt zelfstandig de grens over reizen. Maak aan de Palestijnse kant contact met locals; je wordt overal uitgenodigd voor koffie of een maaltijd met het gezin. De gastvrijheid van de Palestijnen is overweldigend.

Als Nederlander mag je 90 dagen in Israël verblijven zónder visum. Daar hoef je van tevoren dus niets voor te regelen. Als je veel reist, raad ik je aan het Israëlische stempel bij aankomst op een apart papiertje te laten zetten. Niet direct in je paspoort. De reden is dat er toch een aantal landen in de wereld zijn, die niet bepaald vriendjes met Israël zijn. Als jij naar een dergelijk land reist ná je bezoek aan Israël en mét stempel in je paspoort, kunnen ze je zo maar weigeren. Denk aan landen als Indonesië, Maleisië en Iran. Je kunt dit gewoon aangeven op het vliegveld in Israël. Mijn ervaring is dat ze er niet moeilijk over doen.

Meer informatie qua beste reistijd, feestdagen, vaccinaties en reisbudget vind je op de landinformatie pagina van Israël.

Tot zo ver een stedentrip naar Jeruzalem. Ik denk dat mijn enthousiasme wel duidelijk is Knipogen! Ben jij al eens in Jeruzalem geweest? Zo ja, wat vond je er van en zo nee, zou je er heen willen?

@Israël @Midden-Oosten #Israël #jeruzalem #stedentrip #reistips

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.