Backpacken in Iran: accommodaties en tips

Reismeisje 20 september 2019

Iran4

Er is geen bestemming waar ik méér vragen over krijg dan Iran Knipogen. En dat begrijp ik ook wel. Iran is niet bepaald een mainstream bestemming. Al beginnen backpackers dit prachtige land wel te ontdekken. Decennia lang heeft Iran toeristisch gezien geleden onder een onveilig imago. Economisch en cultureel trouwens evengoed. Met het aan de macht komen van Khomeini eind jaren 70 van de vorige eeuw, werd een compleet nieuwe tijdperk voor Iran ingeluid. Daarvóór was Iran een bondgenoot van de Verenigde Staten. Het was één van de meest ontwikkelde landen in het Midden-Oosten. Welvarend. Modern. Dat veranderde toen snel. Iran werd hermetisch afgesloten van invloeden van buitenaf. Intern werd een streng islamitische staat gecreëerd met scheiding van de geslachten in het openbaar. Ik kan hier nog alinea's vol over schrijven. Over die fascinerende geschiedenis van Iran en hoe dat tot op de dag van vandaag door werkt. In alles. Tegelijkertijd heb ik ondertussen zelf ervaren dat Iran zich opent. Onder leiding van president Rohani. Hij is gematigd en staat meer open voor de wereld buiten zijn landsgrenzen. Dat heeft grote impact op en voor de Iraniërs.

Economisch geeft het ze meer perspectief en ze krijgen toegang tot merken, boeken en gedachtegoed waar ze nog niet heel lang geleden slechts van konden dromen. Het creëert een niet te vervullen honger naar méér. Meer van die buitenwereld. De wereld buiten Iran.

Dat is wat ik erg heb gevoeld en gehoord tijdens het reizen door Iran. Hoe dan ook, Iran is een bestemming die ik je absoluut aan kan raden. Het is prachtig mooi land. Divers, cultureel ontzettend rijk, de locals zijn ongelofelijk vriendelijk én het is simpelweg fascinerend. Fascinerend om als Europese door dit zo totaal andere land te reizen. Ik heb me geen seconde onveilig gevoeld en van elke bestemming genoten. De reisroute die we hebben afgelegd vind je hier.

Accommodaties in Iran

Één van de dingen waar ik veel vragen over krijg met betrekking tot Iran, zijn accommodaties. Wat zijn fijne plekken om als uitvalsbasis te pakken voor backpackers? In een land dat niet erg is ingericht op rondreizende avonturiers Knipogen. De Lonely Planet van Iran biedt veel goede tips moet ik zeggen. Daarnaast heb ik zelf een aantal pareltjes van accommodaties in Iran ontdekt, waarvan ik er graag een aantal voor je op een rijtje zet. Komen ze!

Iran Yazd3

♡ Adobe House Hostel in Yazd. Als er één backpacker bestemming in Iran is, is het Yazd. Yazd is een oude woestijnstad, die om de één of andere reden een magische uitwerking heeft op toeristen en specifiek backpackers. Hoewel ik het uit zand opgetrokken oude centrum van Yazd én de vele dakterrassen prachtig vond, viel het stadje me verder eerlijk gezegd wat tegen. Yazd ligt echter voor de meeste reizigers wel op de route, dus in dat geval zou ik het absoluut mee pakken. Een mooie accommodatie is Adobe House Hostel. Eenvoudige kamers, gesitueerd rondom een sprookjesachtige tuin en ze serveren er heerlijk Iraans eten.

Een double boek je hier vanaf ongeveer €27 per persoon per nacht. 

Iran Shiraz3

♡ Golshan Hostel in Shiraz. Shiraz is één van mijn favoriete steden in Iran. Vanuit het oud Perzische rijk was Shiraz een belangrijke stad en dat zie je vandaag nog steeds terug in de prachtige architectuur, de fantastisch mooie moskeeën en de druk bezochte bazaar. Wij zijn er uiteindelijk zelfs 5 dagen gebleven! Golshan Hostel is een mooie uitvalsbasis voor een verblijf in Shiraz. Gevestigd in een traditioneel Iraans gebouw en gerund door een gastvrije familie.

Een double boek je hier vanaf rond €15 per persoon per nacht.

Iran Isfahan

♡ Amir Kabir Hostel in Isfahan. Isfahan was mijn favoriete stad. Vooral vanwege het prachtige centrale plein, waar de bazaar en adembenemend mooie moskee van Isfahan aan gelegen zijn. Elke avond barst het hier van de locals die er gezellig picknicken. Overal word je uitgenodigd en krijg je zoete thee aangeboden. Ik heb heel leuke herinneringen aan de dagen die we in Isfahan hebben door gebracht. Als uitvalsbasis kan ik je Amir Kabir Hostel aanraden. In het centrum, eenvoudige maar prima kamers en een oase van een binnentuin.

Een double boek je hier vanaf €20 per persoon per nacht.

Iran reistips

Praktische reistips voor Iran

- Allereerst de veiligheid. Ik zei het al even in de inleiding van dit artikel. Ik heb me oprecht ontzettend veilig gevoeld in Iran. Nergens voelde het bedreigend of überhaupt maar spannend. Ook 's avonds niet, als voor veel Iraniërs het privé leven echt begint en ze er op uit trekken. Laat je niet afschrikken door de negatieve verhalen of wat de media ons eenzijdig over Iran willen vertellen. Ik zou je zeker aanraden om vóór vertrek de actuele veiligheidssituatie in Iran te checken, maar dat geldt voor veel landen.

- Dan het vliegticket. Ik ben zelf vanuit Abu Dhabi op Iran gevlogen en daarna door gereisd naar Dubai. Ik heb dus geen vliegticket vanuit Nederland gekocht. Wel kan ik je vertellen dat je voor een retour vliegticket vanuit Nederland moet rekenen op prijzen vanaf €550.

De beste vliegtickets naar Iran vind je hier.

Iran reizen

- Reizen door Iran als niet moslim, en zéker als vrouw, vraagt wat voorbereiding en vooral aanpassing. Wat mij betreft is dat niet meer dan logisch; je bent immers te gast in een land met een eigen cultuur en traditie. Als vrouw geldt dat je je haar, polsen, schouders en enkels dient te bedekken én bovenkleding dient te dragen die over je billen valt. Bij voorkeur wijder. In de praktijk betekende dit voor mij dat ik vooral in een spijkerbroek liep, lange tuniek en een losse shawl om mijn hoofd geslagen. Het went snel genoeg.

- Visum. Als Nederlander heb je het in Iran qua visum relatief makkelijk. On arrival kun je in Teheran een visum krijgen, waarmee je 30 dagen door Iran mag reizen. Denk er aan een pasfoto mee te nemen; die gebruiken ze in het visum. Let ook van tevoren op dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is. Mocht je stempels van landen als de Verenigde Staten, Indonesië en Israël in je paspoort hebben staan, informeer dan vóór vertrek bij de ambassade. De regels hieromtrent veranderen nogal eens, maar in basis zijn dit soort landen geen vrienden van elkaar en sturen ze regelmatig binnenkomende toeristen met dergelijke stempels rechtstreeks terug... Wil je echt zeker zijn dat het goed geregeld is? Dan kun je je visum voor Iran ook van tevoren regelen via Kes Visum

Iran geld

- Neem voldoende cash geld mee. In Iran werkt je westerse bankpas niet. Je kunt er dus niet pinnen en ook niet met een creditcard betalen. Er zit dan ook niets anders op dan voldoende cash mee te nemen, wat je dan om kunt ruilen voor Iraanse Rial. Euro's nemen ze prima aan. 

Tot zo ver mijn reistips en accommodatie tips voor Iran. Nogmaals, het is een bestemming die ik je écht aan kan raden. Juist nu het nog relatief traditioneel is. Dat maakt het reizen er misschien wat minder gemakkelijk, maar het is op dit moment nog wel één van de meest eigen, andere landen ter wereld. Dat verandert nu met Rohani aan de macht. De veranderingen gaan nu nog niet razendsnel. Ik denk dat dat een kwestie van tijd is. Tot de kritische massa groot genoeg is en op staat. Dan gaat het snel en zal een reis naar Iran anders worden. Als het je ergens dus aan spreekt, ga dan nú!

Ik ben benieuwd of Iran een bestemming is die jou aanspreekt? Waarom wel of niet?

@Midden-Oosten @Iran #Iran #midden-oosten #reistips #shiraz #isfahan #yazd #backpacken

2 reacties

 • Simone

  22 september 2019 om 09:08

  Wij vertrekken a.s. woensdag naar Iran. Zo veel zin in!!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Simone

   23 september 2019 om 07:42

   Te gek! Ik wens je al vast heel veel plezier!

 • Lianne

  02 april 2020 om 08:27

  Isfahan is ontzettend mooi. Maar onze favoriet is zonder twijfel Shiraz. Ook prachtig, met de Perzische tuinen en unieke paleizen en moskeeën. Maar vooral door de bijzonder prettige sfeer in Shiraz.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.