Een weekend Texel: festival, gastronomie & varen
Reismeisje 06 september 2019
Als je me volgt via Instagram, is het je vast niet ontgaan . Afgelopen weekend zat ik op Texel. Het prachtige, steeds weer verrassende Texel. Ruim 2 jaar geleden was ik er voor het eerst. Sindsdien heb ik de tijd er in gehaald. We zijn er zeker zes keer geweest. Lange weekenden en eindeloze weken. Texel doet iets met me. Vanaf de allereerste keer voelde het alsof ik er thuis kwam. Alsof het nooit anders was geweest. Terwijl ik nooit een uitgesproken zee type ben geweest. Ik ben opgegroeid in de bossen en daar woon ik nog steeds. Ik houd van heuvels en groen. Een totaal andere beleving dan het rauwe, pure en van opsmuk ontdane landschap van Texel.
De afgelopen 2 jaar hebben we steeds nieuwe stukjes van Texel ontdekt. Op oud & nieuw na verbleven we steeds op een ander deel van het eiland. Huisjes. Een klein hotel. Aan de Noord- én Waddenzee. Elk deel is weer anders. Dat is ook één van de redenen waarom ik Texel zo gaaf vind; die diversiteit. Dat kan ook met de oppervlakte die het eiland heeft. 20 kilometer lang en gemiddeld 8 kilometer breed. Niet super klein. Het is het grootste Waddeneiland dat we hebben. Dat maakt dat elk verblijf er weer anders is. Dat je kunt kiezen voor rust, ruimte, gezelligheid en alles daar tussen in. Texel verveelt voor mij nooit.
Festival op Texel
Afgelopen weekend was het dus weer zo ver. We stapten op de boot naar Texel. Een lang weekend dit keer. Vrijdag tot en met dinsdag. Het had een specifieke reden dat we juist dít weekend het eiland bezochten: het TipiToe Festival. De eerste editie. Een Texels festival vol workshops en lezingen over yoga, mindfulness, massage, ademhaling, lekker eten en gezondheid. Op een prachtige locatie in het Zuidwesten van het eiland. Het TipiToe Festival zou 2 dagen duren, zaterdag en zondag. Toevallig lag de locatie letterlijk om de hoek van ons chaletje in de duinen . Ideaal! Op zaterdag bezochten we het festival. Ik had me ingeschreven voor een aantal workshops. Iyengar yoga, ademhaling, ayurveda. Onderwerpen die me boeien. Ook vanuit mijn yoga bedrijf Yogabubbel.
We hadden onwijs mazzel met het weer; 28 graden, zon en een Texels briesje. Heerlijk. Ik vond het oprecht een ontzettend leuk opgezet festival. Heel eigen en met veel lokale ondernemers. Het aanbod qua workshops is heel breed en er hing een gemoedelijk sfeertje. Overal zitzakken, gezellige lampjes en een relaxt muziekje op de achtergrond. We zijn er een groot deel van de zaterdag gebleven; ik volgde de workshops, we hebben lekker gegeten en geproost op deze eerste editie. Dat er nog maar meer mogen volgen!
Gastronomie op Texel
Dat Texel over goede restaurants beschikt, wist ik wel. We hebben al verschillende keren fantastisch goed gegeten. Texel heeft in die zin ook wel een eigen keuken. Streekproducten en -gerechten. Texelse schapenkaas, veel vis, Texels lam en Skuumkoppe bier. Het zijn maar zo een aantal typisch Texelse producten. Dit weekend stond er een voor ons nieuw restaurant op het programma. In Den Burg. De hoofdstad van het eiland. Het Kook Atelier heet het. Gerund door Valérie en haar partner Joram, die tevens de chefkok is. En wat voor één! De passie straalde er van af. In het koken zelf, de oprechte gastvrijheid en natuurlijk het eten. Het heerlijke eten. Ik heb zó verschrikkelijk lekker gegeten die avond. Hoewel er voor vegetariërs steeds meer aanbod is, vind ik het toch altijd weer knap als ik totaal andere gerechtjes op mijn bord heb liggen. En die qua smaken een explosie veroorzaken. Dat was bij het Kook Atelier dus het geval. We hebben onder andere genoten van bijzondere gerechtjes als een gepofte sjalot met geitenyoghurt, verse makreel met mierikswortel en gazpacho en groene asperges met garnaaltje uit de Waddenzee in karnemelk. Mocht je op Texel zijn en van lekker lokaal eten willen genieten, kan ik je het Kookatelier absoluut aanbevelen. Een kleine impressie van het restaurant en het eten:
Bij elk gerecht werd een bijbehorende wijn geserveerd. Heerlijk!
De smaak was niet alleen geweldig; de manier waarop de gerechtjes werden geserveerd leek wel kunst!
Toetje .
Varen en zeehonden spotten op Texel
Dit weekend stond in het teken van nieuwe ervaringen op Texel . Afgelopen maandag besloten we een boottocht te gaan maken. Iets wat we al vaker wilden doen en er niet eerder van was gekomen. Vanuit het dorpje Oudeschild zijn er verschillende mogelijkheden. Wij gingen er op de bonnefooi heen. Ik weet niet hoe het er in het échte hoogseizoen aan toe gaat, maar voor nu werkte dit prima. We kozen voor de TX44; een grote boot, die een twee uur durende tocht maakte richting de zogeheten Razende Pol in het Zuidwesten en van daaruit via de haven van Den Helder door de Waddenzee weer terug vaart naar Texel. Met name de Razende Bol sprak mij erg aan. Dat is een zandplaat dichtbij Texel, die zo'n 100 jaar geleden is ontstaan en wat ecologisch een belangrijke plek is. Het is een plek waar duizenden migrerende vogels uitrusten en zeehonden dagelijks op het land liggen.
Ik kan niet anders zeggen dan dat het er prachtig is! We hadden natuurlijk erg mazzel met het mooie weer, maar wat een natuurpracht. Ik had gehoopt dat we nog iets dichter bij de zandplaat zouden kunnen varen. Om de zeehondjes en vogels van nog iets dichterbij te zien. Aan de andere kant is dit natuurlijk ook goed. De natuur met rust laten en je echt op te stellen als verre toeschouwer. Schipper Erik vertelde ondertussen van alles over Texel en het Waddengebied en later over de haven van Den Helder. Ik vond het een prachtige vaartocht en kan 'm je zeker aanraden. De TX44 vertrekt (vrijwel) dagelijks vanuit de haven van Oudeschild. Een kaartje kost €15 per persoon.
Al met al hebben we wederom heerlijke dagen op Texel gehad. Ik heb het eiland opnieuw van een andere kant gezien. Nieuwe dingen gedaan, nieuwe restaurants ontdekt en genoten van een festival. Én we hebben een mooi natuurgebied ontdekt, waar we ook nog niet eerder waren geweest. Daarover in een ander artikel meer . Mocht je zelf naar Texel willen en nog op zoek zijn naar een leuke accommodatie, kan ik je aanraden bij het aanbod van de VVV Texel te kijken. Zij bieden heel veel leuke accommodaties aan; van huisjes tot chalets en B&B's. Wij verbleven zelf nu ook weer op een heerlijke plek in het Zuidwesten van Texel. Bij Loodmansduin, midden in de duinen. De foto spreekt wel voor zichzelf denk ik.
Ben jij al eens op de Waddeneilanden geweest en/of Texel specifiek? Wat vind jij van dit gebied?
Er zijn nog geen reacties geplaatst