Een kleurrijke reis door Cuba + reistips

Reismeisje 26 november 2018

Havana Vieja

Geschreven door Stefanie de Wit

Cuba. Het land van de kleuren, salsa, sigaren, oldtimers en de casa particulares. Waarschijnlijk heeft iedereen weleens van dit prachtige land gehoord. Maar wat was ik verrast toen ik dit stukje van de Cariben bezocht! Een eiland dat op dit moment nog zo authentiek is en waar je cultuur en natuur nog zo puur kunt vinden. Waar wifi niet de norm is en de Spaanse taal een pré is. De route die ik aflegde begon in Havana. De hoofdstad. Dat voelde voor mij alsof ik rond liep op een filmset uit de jaren 50. Met de prachtige Amerikaanse, oude auto’s en de sfeer van de oudheid van de stad om ons heen. Ik bleef maar om me heen kijken, ik kreeg er echt geen genoeg van! Daarna een reis terug in de tijd naar het boerendorpje Viñales. Waar je nog boeren & cowboys kunt vinden, rijdend op paard en wagen omringd door prachtige tabaksvelden. Gevolgd door koloniaal Trinidad. Kleur en cultuur. 

Menigeen zegt dat Cuba snel zal veranderen en ik deel dat. Zeker nu het land meer open staat voor handel met het Westen. Wil je dus ervaren hoe een land kan zijn zonder te veel westerse invloeden? Reis dan snel naar Cuba en proef de puurheid van dit prachtige land ♥. 

De reisroute

Mijn trip op Cuba begon dus in de bijzondere stad Havana. De hoofdstad. Verblijf vooral in het oude gedeelte van Havana, Vieja, echt een aanrader. De prachtige gekleurde, klassieke huizen en historische gebouwen; het geeft zoveel sfeer! Havana stad heeft vier pleinen waarvan ik Plaza de la Catedral en Plaza Vieja er echt uit vond springen. Je vindt hier de meeste sfeer, prachtige gebouwen en een onwijs mooie kathedraal. Daarnaast heb je nog Plaza San Fransico en Plaza de Armas. Ga op zoek in het oude gedeelte naar prachtige, propagandistische muurschilderingen en bezoek het Capitolio in het nieuwe gedeelte van de stad. Zelf kon ik er geen genoeg van krijgen en bleef ik uren slenteren door het oude gedeelte van Havana. Opzoek naar prachtige oldtimers en het bewonderen van het leven van een Cubaan op straat. Laat je meeslepen in hun passie; salsa & muziek. Straatmuzikanten, oude dames in prachtige salsa jurken, je vind ze gewoon op elke hoek van de straat. Voor ik het wist stond ik zelf op een podium met salsa ballen in mijn handen te zwaaien en kreeg mijn vriendin haar eerste salsa les midden in een café.

Dat enthousiasme, die puurheid, la pura vida; dát is misschien wel wat de Cubanen het meeste typeert ♥. 

Vinales

Na ons avontuur in Havana Vieja reisden we door naar Viñales. Viñales is beroemd vanwege de sigaren de er vandaan komen. Overal in de vallei (Valle de Viñales) vind je tabaksvelden, droogschuren en hardwerkende boeren. Om het platteland te verkennen huurden wij een mountainbike en fietsten de hele vallei door. De vallei wordt meestal verkend per paard, zoals de Cubanen het zelf ook doen in dit dorpje. Maar ik ben zelf niet z’n held met paarden en dit was dan een super goed alternatief Knipogen. In Viñales vind je het echte plattelandsleven van een Cubaan terug en de sfeer die ons dat gaf was echt iets speciaals. Iets wat ik wil ervaren en voelen in mijn reizen. Het dorp is niet voor niets uitgeroepen tot nationaal monument van Cuba. Maak vooral ook een uitstapje naar het prachtige strand Cayo Jutias. Je vindt hier geen hotels, alleen maar dagtripjes mensen die willen genieten van de azuurblauwe zee en het witte zandstrand!  

Trinidad

Daarna reizen we door naar de koloniale stad Trinidad. Een culturele stad  vol met pastelkleurige huizen, oldtimers en muziek. Het is net of de tijd ook in dit stadje is blijven stil staan. De hele stad ademt sfeer en gezelligheid uit. Trinidad is een stadje waar toerisme zich langzaamaan begint te ontwikkelen. Dat is ook niet zo gek. Genoeg leuke eettentjes, mojitos voor een klein prijsje en genoeg picture perfect plekjes. Daarnaast kun je ook nog eens super gemakkelijk leuke uitstapjes maken. Bezoek bijvoorbeeld de Valle de los Ingenios, een vallei vol met suikerrietplantages. Hike door natuurpark Topes de Collantes met zijn prachtige waterval. Of ga heerlijk genieten van een stranddag op Playa Ancon. Trinidad zelf bestaat uit twee gezellige pleinen die het stadje met elkaar verbinden. Op deze sfeervolle pleinen vind je uitkijktorens en een kerk. Gezelligheid kun je hier zeker vinden en de voetjes zullen dus al snel van de vloer gaan! 

Mijn reistips

Zelf bezocht ik Cuba op doorreis en bracht ik er 10 dagen door. Tien dagen waarin ik intens heb genoten en waarin ik wilde dat ik langer kon blijven. Voordat je Cuba bezoekt, zijn een paar praktische voorbereidingstips niet geheel onmisbaar. Het internet in het land is zeer beperkt en het uitzoeken van bepaalde zaken gaat dus niet zo gemakkelijk als we vaak gewend zijn. Deze tips heb ik voor je:

♥ Allereerst is het van belang dat je zorgt dat je in het bezit bent van een visum voor Cuba, ook wel toeristenkaart genoemd. Dit visum moet je op voorhand regelen en dit kan gemakkelijk via de website CubaVisa.
♥ Regel een verzekeringsbewijs voor medische kosten. Dit is verplicht en is gemakkelijk op te vragen bij je ziektekostenverzekering of reisverzekering. Wanneer er naar gevraagd wordt in het land en je kunt niks laten zien, dan moet je ter plekke een Cubaanse verzekering afsluiten voor enkele CUC per dag en dat is natuurlijk zonde.
♥ Regel genoeg cash voor vertrek. Het wordt steeds makkelijker om geld op te nemen op Cuba. Maar het blijft lastiger dan in andere landen, dus regel je geldzaken goed voor vertrek.
♥ Download maps.me en maak gebruik van de offline map en gps signaal. 
♥ Bedenk vooraf goed welk vervoer je wilt gebruik en koop zo nodig (vooral in het hoogseizoen) bus tickets via Viazul. Wees niet getreurd als dit niet meer lukt, want in het land wordt ook veel gebruik gemaakt van taxi colectivo (gedeelde taxi). Dit is een heel handig vervoermiddel en de locals willen je hier graag bij helpen.
♥ Slapen op Cuba doe je veelal bij casa particulares. Je slaapt dus bij de mensen thuis. Deze geweldige vorm van accommodatie kun je vooraf boeken via Airbnb.nl of homestay.com. Op de bonnefooi gaan kan natuurlijk ook altijd, maar geadviseerd wordt om toch vooraf te boeken om tegenslag te voorkomen. Wanneer je van een beetje spanning en avontuur houdt kun je natuurlijk ook gewoon gaan. Je zult dan merken dat de mensen van je laatste casa particular  je ook graag verder willen helpen. Gastvrij en behulpzaam zijn Cubanen namelijk zeker. Zij zullen dan altijd wel weer een kennis weten die ze op kunnen bellen om te vragen of je op het volgende plekje misschien weer bij hun kunt verblijven. 

Ondanks dat ik 'slechts' op doorreis was via Cuba, heb ik ontzettend genoten van dit prachtige eiland. Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt, mocht je zelf overwegen Cuba te bezoeken. Ben jij al eens in Cuba geweest?

@Caribisch gebied #Cuba #Cariben #reistips #havana #reisroute #reizen

2 reacties

 • Digna

  26 november 2018 om 12:38

  Hoi Stefanie, mooi verslag, maar wat jammer dat je alleen in de toeristische driehoek bent geweest. Ik ben het niet met je eens dat Cuba snel zal veranderen. Sterker nog, ik denk dat er de komende veertig jaar helemaal niets veranderd. Waarom, dat lees je in mijn boek Avontuurlijk Cuba. Wij maakten in januari van dit jaar een rondreis van 4.225 kilometer door Cuba. Wij zijn verder gegaan dan de bekende driehoek en hebben het hele land van Oost naar West en van Noord naar Zuid gezien. Door gesprekken met de mensen in de niet-toeristische gebieden weet ik dat er helemaal niets gaat veranderen. In het Oosten hebben ze geen idee wat zich 10 kilometer van hun woonplaats afspeelt. Simpelweg omdat ze nooit verder komen dan hun eigen dorp. Er is geen vervoer en geen geld. Die mooie gekleurde oldtimers worden door de overheid instant gehouden voor de toeristen in Havana, Trinidad en Viñales. In de rest van het land rijden ossenkarren en paardenkarren en een enkele oude roestige auto. Ga nog eens terug en ga dan verder dan de toeristische driehoek. Dan zie je pas het echte Cuba.

  Beantwoorden

  • Stefanie Digna

   26 november 2018 om 15:59

   Hoi Digna! Dank voor je reactie. Het is zeker iets wat ik graag nog een keer zou willen doen!

   • Reismeisjenl Stefanie

    27 november 2018 om 09:04

    Dank voor je uitgebreide reactie Digna. Hieraan merk je dat reizen niet zwart-wit is. Dat iedereen een bestemming op zijn/haar eigen manier ervaart ♥.

 • annelies

  26 november 2018 om 18:00

  Hoi Stefanie, Bart en ik hebben 5 weken door Cuba gereisd. Dat was in 2007. (Ik zou een geweldig adres voor je hebben gehad in Trinidad) Ik ben het niet eens met Digna. Het is namelijk al veranderd. En het zal verder veranderen. Natuurlijk zullen ze de oldtimers zo lang mogelijk in stand houden, zoals wij onze molens. Is de riolering hier en daar al verbeterd? Wij hebben een bijzondere vakantie gehad, de mensen zijn inderdaad heel vriendelijk. Toch is het overschaduwd door een beroving in Havana. Toen we terug kwamen stond in die buurt op elke hoek een agent :)

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl annelies

   27 november 2018 om 09:05

   Dank voor je reactie Annelies!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.