Een jaar na onze wereldreis; spijt of weer plannen?

Reismeisje 06 juni 2017

Wereldreis 11

Het is al weer juni... Vorig jaar was dat de laatste volledige maand waarin we op wereldreis waren. Echt ongelofelijk hoe snel de tijd gaat! Hoe snel je weer aan het leven hier 'gewend' raakt en zo'n reis op een bepaalde manier al weer veel langer geleden lijkt. Regelmatig krijg ik vragen over hoe ik nu tegen dat jaar reizen aan kijk? Of ik het opnieuw zou doen en vooral of we ondertussen al weer aan het sparen zijn voor de volgende wereldreis Tong uitsteken? Nu we bijna een jaar verder zijn, leek me dit een leuk moment om de balans op te maken en mijn conclusies met jullie te delen. 

Wat doet een wereldreis met je? Tja. Hier heb ik ondertussen al best wat over geschreven, omdat zo'n wereldreis je simpelweg niet in de koude kleren gaat zitten. Mij in elk geval niet Knipogen. Lange tijd leef je naar die droom toe, zet je er elke euro die je kunt voor opzij, blader je zondagen lang door Lonely Planets en bepaal je uiteindelijk een datum waarop je het vliegtuig in stapt. In de maanden dat je op reis bent is het heus niet altijd fan-tas-tisch, maar over het algemeen komt het daar toch wel redelijk in de buurt. Je hopt van de ene bijzondere bestemming naar de andere en beleeft elke dag nieuwe dingen. Als je langere tijd reist, wordt dat op een gegeven moment je dagelijkse leven en realiseer je je echt niet altijd meer hoe te gek 't is wat je aan het doen hebt. Maar eerlijk is eerlijk; je leeft toch een tikkeltje op een roze wolk of zo. Heerlijk. En dan komt het moment dat je terug naar huis gaat. Dat je je familie en vrienden weer ziet, in je eigen bedje slaapt en je verbaast over de enorme keus bij Albert Heijn. De eerste weken weer thuis heb ik als een feestje ervaren. Een soort roes. Genieten van alles en iedereen. Daarna wordt het leven hier ook al snel weer 'gewoon', met het verschil dat ik merk dat ik alles hier tot op de dag van vandaag scherper zie. En ervaar. Het besef dat we het hier toch maar verdomd goed hebben, de wisseling van de seizoenen die me ineens heel erg opvalt en meer van die dingen. Heel bijzonder hoe dat blijkbaar nog heel lang door werkt. Ik merk ook dat ik een stukje emotioneler ben geworden. Als ik bijvoorbeeld de nijpende situatie van vluchtelingen op tv zie of ik hoor over een of andere orkaan die een eilandje bijna heeft weg gevaagd, komt dat nog meer binnen dan voor onze wereldreis al het geval was. 

Hoe kijk ik er op terug? Daar kan ik kort over zijn: heel erg goed Lachen. Onze wereldreis is oprecht een van de gaafste, meest bijzondere ervaringen ever geweest en ik kijk met niets dan enthousiasme en blijheid terug op afgelopen jaar. Het was een aan een schakeling van mooie bestemmingen, leuke ontmoetingen en te gekke ervaringen. En dat zonder gehinderd te worden door de factor tijd. Superluxe en onvergetelijk. Ik heb in de voorbereiding best wat dingetjes moeten overwinnen, maar ben uiteindelijk echt heel blij dat we de sprong gewaagd hebben en gegaan zijn. 

Wereldreis 12

Spijt of weer plannen? Ha! Nou, spijt heb ik er dus niet bepaald van. Zeker met alles wat ik nu weet, zou ik het zo opnieuw doen als ik weer voor de keuze stond. Voor Gerben was dit zelfs de tweede keer dat hij een wereldreis maakte, dus hem hoef je het al helemaal niet te vragen Knipogen. In de eerste weken na onze thuiskomst, kreeg ik best weer de kriebels. Gerben was al weer begonnen met zijn werk, het 'nieuwe' van thuis komen was er een beetje van af en daar zat ik dan. Ik voelde me onrustig en wilde eigenlijk wel weer weg. Toen ik zelf ook weer aan het werk ging, veranderde dat echter en begon ik juist meer de behoefte te voelen wortel te schieten. Gewoon hier even te aarden en te focussen op ons fijne leven hier. En dat is nog steeds het geval. Ik heb echt gemerkt dat Nederland aan het einde van de dag mijn thuis is en dat ik me op dit moment helemaal lekker voel bij ons leven hier. Met andere woorden; nee, een nieuwe wereldreis plannen zit er voorlopig even niet in Knipogen. We gaan natuurlijk zeker wel mooie reisjes maken, maar dan kort en duidelijk met dit hier als onze basis. En wat de toekomst brengt? Dat zien we dan wel weer!

Vertel, zou jij graag een wereldreis willen maken? Of misschien heb je er al eens eentje gemaakt?

#wereldreis #reizen #backpacken

3 reacties

 • Maud

  06 juni 2017 om 22:49

  Ja, wij overwegen het voor over een paar jaartjes! En daartoe maak ik graag gebruik van al jullie tips ;)

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Maud

   07 juni 2017 om 07:33

   Fijn Maud :-). Hoop dat je er veel aan hebt!

 • Mariëlle

  07 juni 2017 om 06:59

  Jaaaaa we willen in 2019!!!

  Beantwoorden

 • Kim

  08 juni 2017 om 07:11

  Een wereldreis is fantastisch, inderdaad een roze wolk! Maar juist de terugkomst vond ik echt lastig, ik herken helemaal wat je schrijft. Juist daarom houd ik het voorlopig denk ik op kortere reizen om de wereld te ontdekken:)

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.