De Surinaamse jungle in!

Reismeisje 10 april 2016

Suriname GvdW 2833

De afgelopen dagen was het zo ver; we gingen eindelijk de Surinaamse jungle in. Na een aantal heel ontspannen dagen in Paramaribo vol gênant Hollandse pannenkoeken met spek en broodjes met oude kaas Tong uitsteken, was het weer tijd om ons als avontuurlijke backpackers te gaan gedragen. En dus stapten we ’s ochtends vroeg in een minibusje dat ons in 3 uur naar het kustplaatsje Atjoni reed. Op weg naar het Marron dorpje Boto Pasi. In Atjoni werden we meteen weer ondergedompeld in het echte reisgevoel; kleurrijke chaos, schreeuwende mensen en heerlijke etensgeuren. We aten de lekkerste bami ever in de keuken van tante Anna Knipogen en stapten vervolgens in één van de vele houten bootjes, waarmee we ongeveer 3 uur later bij Boto Pasi aan zouden komen. De tocht was echt práchtig! Chocoladebruin water, weelderig groene jungle en vrolijke Marrons langs de waterkant. Een totaal andere wereld dan Paramaribo. En na 3 uur was daar inderdaad Boto Pasi, met aan de overkant Jungle Hotel Botopassie.

Suriname GvdW 2796

Boto Pasi. Ik zag meteen dat we het hier wel 3-4 dagen uit zouden gaan houden Knipogen. Wat een plaatje! Jungle Hotel Botopassie wordt gerund door de Nederlandse Corry en haar Surinaamse man Haidy. 14 jaar geleden werd Corry verliefd op haar man en zijn land Suriname. Ze besloot hier te blijven en een paar jaar later startten ze met de bouw van hun lodge. Samen met de lokale Samarakaners, één van de Marron stammen, die in Boto Pasi wonen. De lodge bestaat nu uit 7 houten huisjes en een gemeenschappelijk gebouw, waar gegeten wordt en je daarna heerlijk in een hangmat uit kunt buiken. Overal heb je uitzicht op de machtige Suriname rivier en de groene jungle. Echt een heerlijke plek!

Suriname GvdW 2888

In het dorpje Boto Pasi zelf leven officieel 2.000 mensen, maar een groot deel daarvan verblijft voor werk of studie in Paramaribo. Als je er door heen wandelt, heb je dan ook eerder het gevoel dat er maar een paar honderd mensen leven. Aan de Suriname rivier liggen zowel Christelijke als de zogeheten traditionele dorpen; Boto Pasi behoort tot deze eerste groep. In vergelijking met andere dorpjes aan de rivier zie je dan ook dat huizen minder traditioneel zijn gebouwd en dat de mensen westerse kleding dragen. Het Christelijk geloof is in de 19de eeuw door Europese zendelingen naar het Surinaamse binnenland gebracht. Sommige dorpen accepteerden dat en andere niet. Het blijven echter allemaal Samarakanen en Marrons, zelf maken ze ook weinig onderscheid tussen de dorpen onderling.

Suriname GvdW 2798

Meer leren over de Marron cultuur. Een bezoekje aan Boto Pasi Jungle Lodge is de perfecte manier om meer te leren over de lokale Marron en Samarakaanse cultuur. Lindy, één van de gidsen waar Corry en Haidy mee werken, behoort zelf tot deze stam en vertelt er vol enthousiasme en passie over. Zo zijn er in totaal zo’n 64 dorpen aan de Suriname rivier te vinden, waar om en nabij 90.000 Samarakaners wonen. Ze zijn afstammelingen van de slaven, die ooit vluchtten van de plantages in het Noorden. Op zoek naar een veilige plek om te leven, kozen ze de binnenlanden van Suriname aan. Vandaag de dag leeft het grootste deel van de Samarakaners vrij traditioneel en zelfvoorzienend. Ze verbouwen hun eigen groenten, rijst en fruit, bouwen hun eigen huis en jagen voor vlees of vis. Van origine wonen mannen en vrouwen gescheiden van elkaar en hebben mannen bovendien 2-3 vrouwen. Hoewel nog steeds een statussymbool, verandert dit voor de huidige generaties en zijn monogame huwelijken geen uitzondering meer. Verder hebben alle dorpen aan de Suriname rivier een zogeheten hoofdkapitein; een soort bestuurder van het dorp, die weer onder het algehele opperhoofd valt. Mensen mogen de hoofdkapitein nooit rechtstreeks aanspreken, dat gaat via een zogeheten boodschapper. Het sociale en maatschappelijke systeem zit in elk geval een stuk complexer in elkaar dan je in eerste instantie zou denken! In het dorpje Pikin Slee, mind the name Knipogen, vind je het Saanaka Marron Museum; een leuk, klein museum waar je van alles kunt leren over de Marron cultuur. Vanaf Boto Pasi kun je er via een mooi junglepad naar toe wandelen, het is ongeveer 5.5 kilometer lopen. Vanaf Pikin Slee kun je vervolgens een bootje terug pakken naar Boto Pasi Jungle Lodge.

Suriname GvdW 2794

We zijn uiteindelijk 4 dagen bij Jungle Hotel Botopassie gebleven en hebben echt genoten van de gastvrijheid van Corry en haar mensen. Als je op zoek bent naar een authentieke kennismaking met de Surinaamse Marron cultuur, is dit echt een dikke aanrader! Een overnachting in één van de 7 huisjes kost €40 per persoon en dat is dan op basis van volpension. Dus inclusief heerlijk ontbijtje, fijne lunch en uitgebreid diner. Ik ben benieuwd of een verblijf in de Surinaamse jungle jou aan spreekt?

@Zuid-Amerika @Suriname #suriname #jungle #reistips #outdoor

3 reacties

  • Jeroen

    11 april 2016 om 08:21

    Klinkt al een erg mooie trip die jullie gemaakt hebben. En leuk zo ook iets te leren over een andere cultuur waar ik zelf dus nog nooit van gehoord had.
    En dan toch ook wel weer jammer dat sommige dingen veranderen... 3-4 vrouwen!! Hoewel... dat kan me ook een kippenhok worden zeg ;-)
    Maar ziet er goed uit en ik kan me goed voorstellen dat jullie het daar naar de zin hebben gehad. En natuurlijk ook te gek dat jullie je even te goed konden doen aan een oer Hollandsch voedselpatroon :-)

    Beantwoorden

    • Reismeisje Jeroen

      14 april 2016 om 07:10

      HAHAHA! Daar moet je toch niet aan denken, 3-4 vrouwen ;-)?! Suriname is echt een heel leuk land om door heen te reizen inderdaad. En het eten is zalig!

  • Tessa

    15 april 2016 om 13:29

    Klinkt echt fantastisch! En soms mag dat he, even lekker Nederlands eten :)

    Beantwoorden

  • Laura

    21 juli 2019 om 01:53

    Botopasi is prachtig, maar er zijn nog veel authentiekere dorpjes te bezoeken in het gebied van boven suriname. Je zult dan echter wel een stuk minder luxe slapen. Ik ben daarom eerst gaan slapen bij mensen in het dorp Djumu en daarna hebben we nog 2 'luxe'
    dagen bij Botopasi gehad. Daarnaast zou ik absoluut aanraden om de ananasberg en de taprawatra vallen te bezoeken. Beiden bevinden zich dichtbij het dorpje djumu.

    Beantwoorden

    • Alie Laura

      28 oktober 2019 om 13:08

      Hallo Laura,
      Heb je een naam/mailadres van dat verblijf in Djumu? Daar heb ik ook wel belangstelling voor.
      Bvd Alie

      • Laura Alie

        28 oktober 2019 om 17:26

        Hoi Alie,
        Ik heb dat toen geregeld via AllSuriname tours

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.