5 redenen waarom Guyana op je bucketlist moet staan

Reismeisje 31 maart 2016

Guyana GvdW 2603

Guyana was vóór onze wereldreis niet bepaald een bestemming die op mijn bucketlist stond. Ik wist eerlijk gezegd nauwelijks waar het lag Tong uitsteken. Laat staan dat ik er een beeld bij had. Tot we dus helemaal door Zuid-Amerika reisden en we vanuit Colombia graag naar Suriname wilden reizen. Tja. Dan maar meteen Guyana ‘mee pakken’. En wat bleek? Guyana is prachtig!! Een bijzondere, echt ándere bestemming in Zuid-Amerika. Hoewel ik zou aanraden een reis naar Guyana te combineren met Suriname en/of Frans Guyana, is Guyana zonder meer een bestemming die op de bucketlist van elke reis- en natuurfan zou moeten staan. Waarom? Dat vertel ik je vandaag!

1. Off the beaten track tot de max! Ik geloof dat we de afgelopen 6 maanden in Zuid-Amerika niet sterker het gevoel te hebben gehad in een compleet andere wereld te zijn beland, dan tijdens onze dagen in Guyana. Er zijn natuurlijk wel wat Westerse gemakjes in de hoofdstad Georgetown te vinden, maar daar houdt het dan ook wel zo’n beetje mee op. Guyana is wat dat betreft echt een ontwikkelingsland; in Georgetown zie je veel armoede, de wegen zijn er slecht, het openbaar vervoer is slecht geregeld en er is een groot verschil tussen arm en rijk. De keerzijde is echter dat Guyana zo’n ontzettend mooi binnenland heeft! De uitgestrekte jungle en de originele stammen die er wonen zijn echt prachtig om te zien. En het mooiste van alles; in Guyana ben je als toerist één van de weinigen.

Guyana GvdW 2571

2. Inheemse stammen in Rupununi. Hoewel er meer landen zijn waar je prachtige, inheemse stammen kunt vinden, vond ik de kennismaking met de Makushi in de prachtige jungle van Rupununi toch wel één van de mooiere ervaringen. De Makushi zijn in staat gebleken om zich open te stellen voor (eco-) toerisme en het daarbij horende moderne leven, terwijl ze tegelijkertijd hun eigen cultuur beschermen en door geven aan volgende generaties. Je kunt de Makushi voor een aantal dagen bezoeken en zo met eigen ogen zien hoe ze leven. En je geniet meteen van een prachtig stuk van Guyana, want hun leefgebied in Rupununi is groener dan groen en barst van het wildleven. Trek er wel minimaal 4-5 dagen voor uit als je over land reist, want het kost je ongeveer 12 uur hobbelen over een beroerde weg om er te komen.

Rainforest BB

3. De fijnste B&B ever midden in Georgetown. Georgetown heeft ansich niet superveel highlights die de moeite waard zijn. Toch zal je bij een reis door Guyana zeker in Georgetown moeten verblijven, omdat het simpelweg de hub is voor van alles. Plus dat het ook wel z’n eigen, charmante sfeertje heeft en je er bovendien een meer dan te gekke B&B vindt, waar je ongemerkt nacht na nacht blijft hangen. Rainforest B&B van de supergastvrije Syeada en Jerry. Man, wat hebben we het daar heerlijk gehad! Syeada en Jerry hebben jaren geleden een prachtig huis gebouwd en verhuren nu de benedenverdieping als B&B. De kamers zijn stuk voor stuk smaakvol en huiselijk ingericht en de woonkamer lijkt echt zo uit de Guyaanse versie van VT Wonen te komen Knipogen. En de tuin is echt een soort paradijs van Eden vol met bomen, bloemen, hangmatten en spelende honden. Elke ochtend maakt Jerry een vers gemaakt ontbijtje voor je en ’s avonds staat er regelmatig een glaasje rum-ginger ale (my new favorite!) op je te wachten. Kortom, een heerlijke plek waar we dus ongemerkt 4 nachten zijn blijven hangen.

4. Eten tot je niet meer kunt! Guyana is echt een mix van Caribische en Indiase cultuur. Kleurrijke hindoe tempels worden afgewisseld met grootste moskeeën en kerken waar de gospel muziek van meters al te horen is. Ik heb echt nog niet eerder zo’n bijzondere mix van culturen gezien. Dat vertaalt zich natuurlijk ook door in het eten. Het moet een beetje je ding zijn, maar als je van de Indiase, Chinese en/of Surinaamse keuken houdt, zit je in Guyana helemaal goed! Het is allemaal net even anders dan je gewend bent, maar echt heerlijk! In Georgetown zou ik aanraden een kijkje te nemen bij de eetstalletjes van Stabroek Market of werk voor €5 een enorm bord noedels met zoetzure kip en wantons weg bij The New Thriving Restaurant. Za-lig.

5. Veel contact met locals. Ik heb het wel eens vaker gezegd: het mooie van reizen is voor mij echt het contact met andere mensen en het ontdekken van nieuwe culturen. Jaarlijks zijn er op dit moment nog geen 4.000 mensen die als toerist naar Guyana reizen, wat meteen ook maakt dat de Guyanen het superleuk vinden als mensen hun land komen bezoeken. Zeker in de afgelopen Rupununi en Iwokrama regio. Daar word je met open armen ontvangen en maken de locals je heel graag deelgenoot van hun manier van leven. En dan is het meteen lekker praktisch dat de voertaal in Guyana Engels is Knipogen.

Kortom, 5 redenen waarom je wat mij betreft een reis naar Guyana zou moeten overwegen. Zeker als je van onontdekte, authentieke en een tikkie ruige bestemmingen houdt. Ik ben erg benieuwd of Guyana jou aanspreekt? Heb je wel eens overwogen er heen te gaan?

 

@Zuid-Amerika @Guyana #guyana #bucketlist #backpacken

6 reacties

 • Daniella

  01 april 2016 om 06:45

  Na jou enthousiaste verhaal ga ik deze bestemming zeker op mijn bucketlist zetten.

  Beantwoorden

 • Janis | CuddlingYaks.com

  01 april 2016 om 11:44

  Ik moet eerlijk toegeven dat ik net als jou, nauwelijks tot nooit aan Guyana heb gedacht als bestemming om naartoe te reizen. "Onontdekte, authentieke en een tikkie ruige bestemming" sounds perfect to me ;-) Goede tip!

  Beantwoorden

 • Anoniem

  03 april 2017 om 03:25

  Ben er toevallig ooit langere tijd geweest, mijn toenmalige meid woonde daar. Het is een bijzonder land. In het oosten doet het je denken aan India, koeien die je tuin inlopen. Geiten op de weg en veel hindoestaanse tempels en mensen. Rond de hoofdstad Georgetown waar mijn toenmalige schoonfamilie woonde heb je meer het gevoel in Jamaica te zijn vanwege de kleding, uiterlijk en het pigeon engels dat de mensen spreken. En zodra we over land naar Brazil zijn gereden dwars door de jungle had ik weer meer het gevoel dat ik in Afrika was met een mix van indianen die je in zuid Guyana nog volop tegenkomt. En het grappige is dat er nog een hoop straatnamen en gebouwen Nederlandse namen dragen. Anyway een mooi en interessant land voor degene die met wat minder luxe kan maar wel mooie en vreemde ervaringen kan waarderen.

  Beantwoorden

 • Crista

  24 januari 2018 om 00:13

  Welke plaatsen en bezienswaardigheden hebben jullie gedaan/ gezien en hoe lang moet je ongeveer voor het land uittrekken?

  Beantwoorden

 • Crista

  24 januari 2018 om 00:14

  Welke plaatsen en bezienswaardigheden hebben jullie gedaan/ gezien en hoe lang moet je ongeveer voor het land uittrekken?

  Beantwoorden

 • Leandro

  18 november 2020 om 23:00

  Mijn roots. Prachtig daar en heel veilig(ondanks alle negatieve berichten). Zoek wel een local die je overal brengt om alle leuke plekjes van Guyana te zien.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.