De gaafste estancia van Patagonië

Reismeisje 11 december 2015

Bahia Bustamante 1

Estancia. Een naam die je veel voorbij ziet komen in Argentinië. Meestal staan ze aangegeven op grote houten borden aan de autoweg, die verwijzen naar een vaag, onverhard weggetje landinwaarts. Officieel is een estancia van vroeger uit een boerderij, maar tegenwoordig gaat het bijna altijd om een accommodatie. Vaak kleinschalig, met eigen gidsen en in veel gevallen nog een klein beetje activiteit op de originele boerderij. Ongeveer 1.5 week geleden hebben we 2 nachten bij zo’n estancia geslapen. En ik weet nu al: dat was zonder twijfel de móóiste estancia van Patagonië Tong uitsteken!

Off the beaten track. Na een flinke rit vanuit Buenos Aires met aardig wat tussenstops kwamen we aan de Atlantische kust uit. Eerlijk gezegd een behoorlijk saaie rit met heel veel eindeloze vergezichten. Zonder bomen, dorpjes of bergen…Aan de kust veranderde dat langzamerhand wat, vooral ook door het prachtige wildleven dat je daar vindt. Orka’s, walvissen, pinguïns; je vindt het er allemaal. Te gek Knipogen! Toen ik in Lonely Planet las over een privaat kustreservaat van 80 hectare groot, in the middle of nowhere, mèt de meest uiteenlopende dieren wist ik meteen: daar wil ik heen! Bahía Bustamante ligt tussen de grotere steden Trelew en Comodoror Rivadavia, rechtstreeks aan de Atlantische kust. Het is niet bepaald gemakkelijk er te komen, zeker als je vanuit het Noorden komt. De laatste 80-100 kilometer zijn namelijk over een onverharde weg vol met keien en kuilen. Een bus rijdt er niet en taxi’s zijn we er ook niet tegen gekomen. Hoe onpraktisch misschien ook, het maakt juist dat Bahía Bustamente haar eigen, bijzondere karakter heeft weten te behouden. Zonder invloeden van buitenaf.

Bahia Bustamante 2

Van Wild West dorp tot prachtige accommodatie. Bahía Bustamante heeft een lichtelijk curieuze geschiedenis. Iets wat je ook wel voelt als je er bent. Ooit is deze plek namelijk ontdekt door een Spanjaard, die er massa’s zeekraal ontdekte waarmee hij een florerende handel opzette. Hij trok honderden werkers aan, die daar met hun gezinnen kwamen wonen. Een kerkje en politiebureau werden gebouwd, straten kregen namen en op een bepaald punt was er zelfs een gevangenis te vinden. In de decennia die volgden, verloor Bahía Bustamante haar glans en trokken steeds meer bewoners naar steden als Trelew en Comodoro Rivadavia. Wat overbleef was een soort spookdorp. Lege, verlaten huizen in stille straatjes. Gelukkig konden de afstammelingen van de originele oprichter door die leegte heen kijken en de authentieke charme van deze prachtige plek zien. Bahía Bustamante werd gerenoveerd en in ere hersteld tot wat het nu is. Een fan-tas-tische accommodatie met een rauw, eigen randje in een adembenemend mooie omgeving.

Bahia Bustamente 3

Wat doe je er? Als je niet van rust en natuur houdt, heb je bij Bahía Bustamante niet heel veel te zoeken Knipogen. Is dat wel je ding, weet ik zeker dat je het heel gaaf zult vinden! Omdat het zo afgelegen ligt, bieden de eigenaren een compleet pakket aan met 3x per dag (heel lekker!) eten en 2x per dag een begeleide excursie van rond 3 uur per keer. Die excursies zijn elke keer verschillend; per boot, met de auto of te voet ga je op zoek naar allerlei dieren. Van zeeleeuwen tot pinguïns en de meest uiteenlopende vogels. En allemaal op hun eigen terrein. Ik vond vooral de excursie per boot naar verschillende eilandjes superleuk. Elk eiland heeft namelijk z’n eigen bewoners. Zo heb je letterlijk een pinguïneiland en zeeleeuweneiland, waar je superdichtbij de dieren kunt komen. Echt te gek!

 Bahia Bustamante 4

Kortom, we hebben 2 heel leuke dagen gehad bij Bahía Bustamante. De huisjes zijn echt heerlijk, het eten is puur en je komt helemaal tot rust in de omgeving. Zeker een aanrader als je de beschikking hebt over eigen vervoer! Een overnachting bij Bahía Bustamante op basis van full board (inclusief 2x per dag excursies, 3 maaltijden per dag en de accommodatie) kost rond €125 per persoon. In eerste instantie lijkt dat misschien veel, maar als je al die verschillende onderdelen bij elkaar op telt is het zeker meer dan de moeite waard!

Ik ben benieuwd of zoiets je aanspreekt? Of mag het wel iets minder afgelegen voor jou?

@Argentinië @Zuid-Amerika #reistip #argentinie #patagonie #accommodatie #wereldreis

4 reacties

 • Laura

  11 december 2015 om 03:08

  Wauw, dat lijkt me super! Ik had nog nooit van een estancia gehoord... Schrijf hem op voor als wij daar wellicht ooit in de buurt zijn :)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Laura

   11 december 2015 om 17:31

   Zeker de moeite Laura! Heel bijzondere en unieke plek.

 • Jeroen

  11 december 2015 om 06:34

  Ziet er erg goed uit! Heerlijk zeg zo midden in de natuur en van niet en niemand last hebben. Ik zou me hier prima een tijd vermaken.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Jeroen

   11 december 2015 om 17:31

   Dat denk ik ook wel ja ;-). Zeker iets wat jij ook te gek zou vinden denk ik!

 • Michel

  11 december 2015 om 16:31

  Gaaf hoor!
  Zat trouwens in mijn volle belangstelling nog ff te kijken of jullie tijdens jullie wereldreis ook nog naar Bhutan gaan. Maar dat zijn jullie nog steeds van plan toch?? Als jullie er eerder heen gaan dan ik ben ik nu al reuze benieuwd hoe jullie het daar gaan hebben. Ik ga er in september heen in ieder geval.
  Veel plezier nog :)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Michel

   11 december 2015 om 17:33

   Dat zit op zich zeker nog in de planning ja :-). Het hangt er eventjes van af hoelang we uiteindelijk in Zuid-Amerika zullen blijven hangen, maar ik denk dat we Bhutan wel gaan doen. Zoals ik het nu in kan schatten, reizen we ergens rond april-mei richting Azië. Te gek dat jij er (ook) heen gaat! Lijkt me echt ene heel bijzonder land.

 • Ria Aandewiel

  11 december 2015 om 20:02

  Ik ben er vorig jaar december 3 dagen geweest en wat mij betreft 3 dagen te weinig! Fantastisch in 1 woord"

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.