De gaafste route door Patagonië

Reismeisje 15 november 2015

Argentinie GvdW 0014

We reizen nu zo’n 9 dagen met onze eigen auto door Argentinië. We begonnen in Buenos Aires, reden in twee dagen zo’n 1.200 kilometer naar Peninsula Valdes, vertrokken een paar dagen later nog 5 uurtjes Zuidelijker naar Bahia Bustamante en reden daarna in twee dagen naar El Calafate in het Westen van Argentinië. Daar zijn we nu. Een supermooie plek in adembenemend ruige natuur. Het is ook de eerste keer dat we bergen van dichtbij zien. Tot nu toe is het landschap eigenlijk vrij vlak en saai geweest Knipogen. Eindeloze horizonten. Vanaf nu zou dat echt moeten veranderen! En, één van de lang verwachte hoogtepunten gaat nu ook dichterbij komen: Ruta 40.

De langste weg in Argentinië. Ruta 40 is een enorm lange autoweg die vanaf de grens met Bolivia in het uiterste Noorden tot aan Cabo Vírgenes in het verre Zuiden loopt. Een weg van in totaal bijna 5.300 kilometer lang. Daarmee is Ruta 40 meteen de langste weg die dwars door Argentinië loopt. In 1935 zijn ze gestart met de aanleg van Ruta 40, maar er wordt nog steeds volop aan de weg gewerkt. Niet zo vreemd met meer dan 5.000 kilometer Knipogen. Het schijnt dat 2/3 van de hele weg geasfalteerd is en de rest is onverharde weg. Ondertussen hebben we al best wat stukken onverhard gereden en ik moet zeggen dat dat in Argentinië behoorlijk mee valt. Ik ben benieuwd hoe dat verder op Ruta 40 zal zijn! Op onderstaand kaartje vind je het deel van de Ruta 40 dat wij zullen gaan rijden, te beginnen dus bij El Calafate.

Route Tenzing Travel

Reisroute van Tenzing Travel. Wat Ruta 40 vooral zo episch moet maken, is het prachtige, diverse landschap waar je door heen rijdt. Van enorme gletsjers tot aan massieve bergen, aquablauwe meren en charmante (berg-)stadjes; na elke bocht is weer iets nieuws te zien. Ik moet zeggen dat de laatste 50 kilometers vanuit de kust richting El Calafate al te gek waren, dus dat belooft wat! Hoewel Ruta 40 natuurlijk een en dezelfde weg is, zijn er verschillende routes die je kunt volgen en punten waar je de lange reis op kunt breken. Wij gaan de Zuid-Patagonië reis van Tenzing Travel volgen. Tenzing Travel biedt een prachtige reis over Ruta 40 aan, waarbij je vanuit het Noorden langzaam Zuidelijker reist, in totaal op 7 plekken stopt in zowel Argentinië als Chili en bij accommodaties verblijft die allemaal iets unieks hebben. Vaak prachtig in de natuur gelegen en met een lokale, eigen sfeer. Ideaal dus voor als je graag individueel en avontuurlijk wilt reizen in Patagonië, maar wel graag het comfort van een bepaald reisschema en bijbehorende reserveringen wilt hebben. Wij zullen de route dus vanuit het Zuiden naar het Noorden rijden en aan het einde van de reis 2 plekken in Chili bezoeken. Torres del Paine bewaren we even voor later Knipogen.

De komende weken zal ik zeker  verslag gaan doen van onze roadtrip over Ruta 40. Je kunt ons ‘live’ volgen via Instagram of check meer uitgebreid de route die we gaan volgen! Heb jij toevallig ook een roadtrip over Ruta 40 gemaakt? Of wat was jouw gaafste roadtrip tot nu toe?

@Argentinië @Zuid-Amerika #argentinie #patagonie #roadtrip

3 reacties

 • Lisanne

  15 november 2015 om 01:03

  Wij hebben vandaag geluncht bij Viva La Pepa in El Calafate: aanradertje!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Lisanne

   15 november 2015 om 01:27

   Ow echt? Dat is ook toevallig :-). Goede tip! Wij zitten nu 2 nachtjes op een camping met een supergoed restaurant, maar we gaan zeker ff kijken bij La Pepa!

   Beantwoorden

 • Gerdien

  15 november 2015 om 04:05

  Als je van hiken houdt, doe dan zeker de W-track in Torres de Paine en ook in El Chaltén zijn prachtige hikes te doen met zicht op de berg Fitz Roy. Echt een aanrader!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Gerdien

   15 november 2015 om 18:18

   Yes, die staan op de planning :-). El Chalten willen we over 3 dagen heen en de W trek wordt waarschijnlijk halverwege december denk ik. Heel benieuwd!

   Beantwoorden

   • Lisanne Reismeisje

    15 november 2015 om 23:21

    Nog een tip.. Niet de meest fancy tip, maar goed.. Mocht je zelf willen koken in El Chalten, of bijv net als ik af en toe een mueslireep willen tijdens een hike, doe dan vast boodschapjes in El Calafate: veel meer keuze! Nog beter: haal lekkere empanadas van Green Market Patagonia in de hoofdstraat van El Calafate mee! Volgende dag ook nog lekker ;)

    Beantwoorden

 • Jeroen

  16 november 2015 om 08:25

  Super gave route en juist de omgeving van El Calafate en El Chalten staan erg hoog op mijn verlanglijst.
  Heel veel plezier daar!

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.