Costa Rica, Nicaragua, Guatemala en Belize: de verschillen

Reismeisje 04 april 2019

Midden-Amerika. Mijn favoriete continent ♥. Natuurlijk, elke regio heeft iets. Elk land ook. Er is alleen geen werelddeel dat ik in totaliteit mooier, fijner en diverser vind dan Midden-Amerika. De afstanden zijn goed te doen en elk land heeft weer haar eigen sfeer, cultuur en highlights. Het leek me leuk om je eens mee te nemen in juist die verschillen. Tussen Costa Rica, Nicaragua, Guatemala en Belize. Honduras en El Salvador laat ik achterwege, omdat ik daar nog niet geweest ben. Dat komt nog Knipogen. Vandaag de verschillen tussen de andere Midden-Amerikaanse landen. Ik ben benieuwd wat jou het meeste aanspreekt!

Costa Rica3

Ontwikkeld en groen Costa Rica

Costa Rica is wat mij betreft het meest ontwikkelde land van deze vier. Zonder twijfel. Ontwikkeld volgens westerse maatstaven. De infrastructuur is er goed, voorzieningen vind je in vrijwel alle steden te over en mensen spreken er goed Engels. De welvaart ligt er relatief gezien ook hoger. Dat is niet zo vreemd. Costa Rica wordt ook wel de 'backyard of the USA' genoemd. Veel gepensioneerde Amerikanen gaan er op latere leeftijd wonen. Of hebben er een tweede huis. Dat doet iets met het land. En de inwoners. Ik zeg niet dat Costa Rica geen authenticiteit heeft. Of afgelegen plekken heeft. Dat heeft het zeker. Zeker het Noorden richting Nicaragua en het Zuiden richting Corcovado zijn van die gebieden. Ruraal, weelderig groen, wilde dieren en een glimp van hoe de locals er vroeger allemaal hebben geleefd. Supermooi. En tegelijk hoef je niet naar Costa Rica als je écht op zoek bent naar oude beschavingen. Stammen. Inheemse tradities. Die zijn er in vergelijking met andere landen minder of minder gemakkelijk te vinden. Costa Rica is absoluut wél je land als je van natuur, dieren, mooie stranden en surfen houdt.

Nicaragua3

Rauw Nicaragua

Misschien wel het meest pure land in dit rijtje. Het meest ruraal en op een bepaalde manier rauw. Nicaragua heeft met Ometepe, Granada en Managua zeker bestemmingen waar je redelijk wat toeristen kunt vinden. Waar de ontwikkeling niet stil heeft gestaan. Het overgrote deel van het land is echter anders. Nog heel origineel en zoals het waarschijnlijk 100 jaar geleden al was. Ten Noorden van de nog wat grotere stad Estelí is er sowieso vooral jungle en landbouwgrond te vinden. De mensen leven er nog met grote families bij elkaar. Zelfvoorzienend en hun eeuwenoude tradities in acht nemend. Heel mooi ♥. Dat rauwe randje dat voor mij zó typisch is voor Nicaragua heeft ook gemaakt dat het één van mijn favorieten is. Het reizen is er niet altijd even gemakkelijk en het eten bestaat vooral uit bonen met rijst Knipogen, maar ook dát draagt bij aan de positieve ervaring die ik met Nicaragua heb gehad. Als je op zoek bent naar het meest originele land in Midden-Amerika, van deze vier, en vooral van natuur en dieren houdt, zou ik voor Nicaragua gaan.

Guatemala3

Kleurrijk Guatemala

Guatemala. Bekend van fascinerend Tikal en bulderende vulkanen. Een adembenemend prachtig land vind ik het. Landschappen die ik nergens mee kan vergelijken. Een beschaving die zo onwijs oud is en waar je vandaag de dag nog steeds veel van terug ziet. De mensen zijn er trots op. Dat merk je. Ze lopen in originele klederdracht en geven uiting aan hun geloof in het universum met eigen rituelen. Guatemala is zeker niet zo 'ontwikkeld' als Costa Rica is, maar het heeft voor mij net even een wat minder ruraal, rauw randje in vergelijking met Nicaragua. De reis die ik door Guatemala maakte ging ook meer over cultuur. Stammen in het Noorden. De historie van de Maya's. Dat wat daar nu nog van over is. De kleurrijke gewaden die het straatbeeld op veel plekken bepalen. Guatemala is echt jouw land als je geïnteresseerd bent in culturele rijkdom. Dan zit je hier helemaal goed!

Belize3

Caribisch Belize

Belize is het land dat me by far het meeste heeft verrast. Van tevoren had ik er weinig beeld bij. Het leek me een land met weinig ziel. Weinig eigenheid. Ik had er niet méér naast kunnen zitten Knipogen. Ik weet nog dat ik de grens over reisde en dat de wereld in Belize compleet anders was. Ik stapte in een chickenbus waarin mensen met rasta haren nonchalant uit het raam hingen en Bob Marley over de spiekers stond. Een compleet eigen, Caribisch sfeertje. Prachtig! Hoewel Belize een klein land is, zijn er meer dan genoeg plekken die de moeite van het bezoeken waard zijn. Je kunt heel mooi hiken in Cockscomb National Park en je vindt er tal van nederzettingen waar de Mennonieten, een soort Amish, zich hebben gevestigd. Heel bijzonder om te zien. En natuurlijk Caye Caulker; een ontspannen eiland vanwaar je heerlijke boottochtjes kunt maken. Kunt snorkelen en duiken. Op en top vakantie kunt vieren. Belize is een onwijs leuk land om te combineren met Guatemala of Mexico. Echt heel anders.

Alle landen hebben íets. Ze hebben stuk voor stuk een eigen indruk bij me achter gelaten. En ik zou ze allemaal aanraden. Om hun eigen redenen. Ik ben benieuwd naar jouw ervaring? Herken je dit of is jouw ervaring misschien heel anders geweest?

 

@Belize @Costa Rica @Midden-Amerika @Guatemala @Nicaragua #Midden-Amerika #nicaragua #guatemala #costa rica #belize

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.