Tikal in Guatemala vs Machu Picchu in Peru

Reismeisje 05 december 2018

Tikal of Machu Picchu

Tikal en Machu Picchu. Twee bezienswaardigheden. Historische wonderen. Opgravingen uit een ver verleden. Culturele mysteries in een diepe wildernis. Vóór ik er ooit was geweest, had ik er al een heel beeld bij. Ze stonden op mijn bucketlist. Jarenlang. En niet eens omdat ik zo veel met opgravingen heb. Het was vooral de culturele waarde die me aansprak. Dat mysterie. Het nét niet weten hoe die imposante bouwwerken zijn ontstaan. Hoeveel onderzoek ze ook doen, het blijft nog steeds een mysterie. Zowel Tikal als Machu Picchu.

Het is er voor mij niet minder op geworden nu ik ze beiden met eigen ogen heb gezien. Er rond heb gelopen en zelf heb kunnen zien hoe imposant het is. Hoe bizar gróóts. Hoe idioot ver van de bewoonde wereld.

Tikal 2

Tikal en Machu Picchu worden op de één of andere manier vaak in één adem genoemd. Terwijl de verschillen groter zijn dan de overeenkomsten. Tikal ligt in Midden-Amerika. In Guatemala. Dichtbij het heerlijke plaatsje Flores. Tikal was één van de grootste steden van de Maya's. Een overkoepelende naam voor allerlei inheemse volkeren die je vandaag de dag met name in Mexico en Guatemala vindt. De Maya's waren slim. Heel slim. Er wordt gedacht dat ze rond 2.000 vóór Christus al een compleet eigen cultuur hadden. Eigen gebruiken, een eigen taal en een eigen schrift. Uniek voor die tijd. Tikal was naar verwachting één van hun meest belangrijke en machtige steden. De stad werd bewoond tussen 400 voor Christus en 1.000 na Christus. Een bizarre gedachte. Zeker als je er rond loopt. De tempels en bouwwerken zijn enorm. In grootte én decoratie. Ik kan me gewoon niet voorstellen hoe ze dat in die tijd hebben kunnen bouwen. Ook niet qua locatie, want Tikal ligt diep in de Noordelijke jungle van Guatemala. Hoe ze het materiaal voor al die bouwwerken alleen al daar kregen. Onvoorstelbaar.

Reistip voor Tikal

Je kunt met gemak een volle dag bij Tikal door brengen. Ik zou je aanraden er te overnachten, zodat je de volgende dag de bussen vol toeristen voor bent. Dan heb je Tikal voor heel even voor jezelf ♥. Toen ik er was, zo'n 3.5 jaar geleden, had je 3 hotels bij de ingang van het national park. De leukste en meest betaalbare optie is een tent te boeken. Bij een aantal hotels hebben ze een paar overdekte tenten staan. Ingericht en wel. 's Avonds val je in slaap met het geluid van de krekels om je heen. Een aanrader! 

Machu Picchu3

En dan Machu Picchu. Een totaal andere beleving. Een andere tijd. Een andere cultuur ook. Eigenlijk is het enige vergelijkbare met Tikal, dat het een oude stad is van een inheemse cultuur, die diep weg gestopt in de jungle is gebouwd. C'est ca. Machu Picchu is een stuk kleiner dan Tikal. Het was ooit een belangrijke stad voor de Inca's in Peru. Er wordt aangenomen dat het een soort buitenverblijf was voor rijke mensen. Koningen met name. Er zijn weinig 'normale' woningen te vinden. Men denkt dat de bouw van Machu Picchu rond 1.440 is gestart en dat de stad tot halverwege de 16de eeuw bewoond is gebleven. Een veel korter tijdbestek dan bij Tikal het geval is. Wat Machu Picchu voor mij echter zo bijzonder maakte, is de hele reis er naar toe. Je loopt óf je gaat met een bus die een flink eind omhoog slingert. Diep in die intens groene jungle. Je wandelt een stuk door wat nietszeggende opgravingen en dan ineens sta je op die bekende plek. De foto's die je vast van Instagram kent. Dat fenomenale uitzicht over de stad. Wayna Picchu noemen ze dat punt.

Dat vond ik wel echt een magisch gezicht. Ik voelde me klein. De wereld oneindig veel grootser. Een fantastische ervaring ♥.

Reistip voor Machu Picchu

In het hoogseizoen is het noodzakelijk dat je toegangskaartje van tevoren aanschaft. Het heeft dan echt geen zin om op de bonnefooi naar Aguas Calientes te reizen; de toegangspoort tot Machu Picchu. Het laagseizoen heeft als voordeel dat het zo strikt niet is. En de prijzen liggen wat lager. Voor een toegangskaartje tot Machu Picchu en Wayna Picchu betaalde ik rond €40. Ik zou je ook aanraden om 6 uur 's ochtends bovenop de berg te staan. Ook hier geldt dat je dan de massa's toeristen vóór bent en met mazzel even op jezelf van dit wereldwonder kunt genieten.

Tikal en Machu Picchu. Ze stonden jaren op mijn bucketlist en hebben me op geen enkele manier teleurgesteld. Druk as hell en je moet er wat voor over hebben, maar oh zo de moeite waard. Beiden. Op hun eigen manier. Ik kan ze onmogelijk met elkaar vergelijken ook. Bezoek ze gewoon en ervaar zelf hoe groots de wereld eigenlijk kan voelen ♥. 

 

@Midden-Amerika @Guatemala @Zuid-Amerika @Peru #tikal #guatemala #machu picchu #peru #Midden-Amerika #zuid-amerika #reizen #backpacken #reistips

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.