Budgettips voor de Trans Siberie Express

01 april 2014

TransSib

Wanneer je het hebt over epische,  klassieke treinreizen, dan is er eigenlijk maar eentje. En welke reis dat is zie je op de zijkant van de trein op de foto; de Rossiya! Dit is de trein die je in 7 dagen en 7 nachten van Moskou naar Vladivostok brengt. Het is met 9288 kilometer de langste treinreis ter wereld en gaat ook nog eens door één en hetzelfde land. Het is een fantastische ervaring in een Europees land op de trein te stappen en langzaam het landschap en de mensen te zien veranderen. Steden maken plaats voor steppes en sparren, Europeanen voor Aziaten en huizen voor gers.  Het spoor blijft maar onder je door schieten en aan het einde van week, twaalf tijdzones verder, sta je halverwege de andere kant van de wereld.

De reis.

Tijdens de rit kun je zo vaak uitstappen als je wilt. Bedenk alleen wel dat dat niet zo gaat als bij de NS :-). Zo kun je bijvoorbeeld niet van A naar C reizen via B. Je koopt in dit geval een kaartje van A naar B en van B naar C. Hoe vaker je stopt, hoe meer je betaalt. Toch loont het wel één of meerdere stops te maken. Sowieso omdat het je reis wat opbreekt, maar ook omdat bijvoorbeeld het Baikalmeer echt een aanrader is.

Budgettips.

1. Reis buiten het hoogseizoen (vooral de eerste, maar ook de tweede klas is snel volgeboekt met toeristen en locals).

2. Voor die die hards: boek een tickets derde klas; geen bed, maar een stoel.

3. Koop een kaartje direct bij het treinstation en niet bij een reisorganisatie. Dit scheelt je echt handenvol geld, maar je moet wel flexibel zijn. Het kan namelijk voorkomen dat je in het hoogseizoen enkele dagen moet wachten.

4. Reis de route in omgekeerde richting, dus koop een kaartje in Vladivostok of Beijing. Het klinkt gek, maar ook dit kan je handenvol geld besparen.

Wat was jouw mooiste treinreis ooit? Heb je de Trans Siberië of Mongolië Express nog op je lijstje staan?

@Europa @Rusland #reizen #backpacken #trein #rusland #trans siberie express

4 reacties

 • Mandy

  01 april 2014 om 12:05

  Goede tips, vooral het andersom reizen. Waarom niet? Het lijkt mij een prachtige reis, hij staat zeker op mijn lijstje.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Mandy

   01 april 2014 om 14:38

   Ja tof he? Eindeloos door het landschap reizen, supermooi!

 • Christa

  01 april 2014 om 13:17

  Leuke tips, ik ben er nog niet helemaal uit of deze eerst of eerst de silk route!

  Beantwoorden

 • Yvon

  01 april 2014 om 20:28

  Bij mij staat-ie op mijn lijst. Ik schreef er toevallig nog niet zo lang geleden over :)

  Beantwoorden

 • Roosroundtheworld

  04 april 2014 om 19:40

  Deze staat zeker nog op mijn lijstje! Maar eerst heb ik nog een paar duizend kilometer spoor door de VS te gaan. Ook een klassieker van Oost naar West, net als de vroegere goudzoekers ;) En ook de orient express staat nog op mijn wenslijstje.
  Ik ben jaren geleden verliefd geworden op treinreizen. Heerlijk. Dank je voor deze tips! Wellicht ook toe te passen op andere (lange) treinreizen.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.