Highlights in Mongolie

20 november 2014

Mongolie 1

Het is misschien niet iedereens cup of tea, maar voor diegenen die het wel aanspreekt smaakt de thee wel heerlijk zoet ;-) ! Want wat is Mongolië fantastisch! Uitgestrekte toendra’s en steppes, nomaden op paarden, gers en in de zomer een intens strakblauwe lucht met een zonnetje. Mongolië is wat mij betreft een fantastische bestemming voor natuurliefhebbers en reizigers die houden van bestemmingen met een rauw randje. Reizen door Mongolië is het makkelijkste als je een eigen auto hebt. Vandaag een verslag van een aantal te gekke highlights in dit enorme land!

Mongolie 2

Bovenstaande route moet je eigenlijk zien als een cirkel, het was niet helemaal mogelijk de route juist uit te tekenen via google maps, but it will do the trick. Wij reisden over land naar Mongolië met de Trans-Siberie expres. Vanuit Rusland dus…Dat betekent dus een paar uur stilstaan, wachten op grote laarzen die de trein door denderen op zoek naar het gezicht bij een paspoort. Dan maakt de trein weer vaart en zijn we echt in Mongolië! De nacht valt en het eerste dat ik ‘s morgens zie wanneer ik uit het raampje kijk, is een nomade, rijdend op zijn paard in het gouden zonlicht. Al snel komen de eerste gers in zicht en begint het echt tot me door te dringen: we zijn in Mongolië!

Mongolie 3

Wanneer we aankomen in Ulaan-Batar, de hoofdstad van Mongolië, ben ik blij dat we er zijn. Ik heb er zin in :-) . In Ulaan-Batar zelf zijn wel wat bezienswaardigheden die vooral te maken hebben met hun nationale held Dzjengis Khan. De Mongolen zijn trots op de tijd dat deze vorst zo ongeveer de grootste heerser op aarde was. Het Mongoolse rijk grensde zelfs tot aan de grenzen van Oost-Europa! Maar verder Stelt Ulaan-Batar eigenlijk niet veel voor. In tegenstelling tot veel andere Aziatische landen is Ulaan-Batar niet bepaald veilig. Let dus een beetje op waar je naartoe gaat ‘s avonds. Verwacht er ook geen restaurantjes die heerlijke maaltijden op de menukaart hebben staan. Achteraf zal blijken dat dit land de discutabele eer heeft met stip bovenaan mijn lijstje te staan van landen waar het eten ECHT niet te nassen is. Tenzij je van ingewanden en plakken vlees met stukken vet er aan houdt ;-) . Maar goed, je reist ook niet naar Mongolië voor de hoofdstad! Waar het om gaat, is de rest van het land. En dat blijkt fan-tas-tisch te zijn. Al een paar kilometer buiten de hoofdstad houdt de weg er ineens mee op. Niet dat het verandert in een zand- of gravelweggetje, nee de weg stopt gewoon. Schluss! Vanaf hier zul je grote delen rijden over het gras, vertrouwend op de kennis en kunde van de bestuurder.

Mongolie 4

Wij hebben er voor gekozen een reis te maken naar en door de meest noordelijk gelegen woestijn ter wereld, de Gobi woestijn. Want dat je moet kiezen in dit immens grote land is wel duidelijk. Tenzij je weken onafgebroken in de auto wilt zitten. De reis leggen we af in een oude Russische legerjeep zonder veren. Voordeel van die dingen is dat ze altijd wel doorrijden, maar het nadeel is dat je er pijn in je kont van krijgt. Serieus. Want reken er wel op dat je 6 tot 8 uur per dag in de auto zit. Het beste boek je trouwens een tour gewoon in het hostel of hotel waar je verblijft in Ulaan-Batar. Iedereen kan dit soort toertjes regelen. En het mooiste van alles is ook nog eens dat het echt spotgoedkoop is!

Mongolie 5

Die avond overnachten we in onze eerste ger. En het zal zeker niet de laatste zijn. Terwijl de zon het landschap langzaam goud kleurt, genieten we op een heuveltop van het indrukwekkende landschap. En ‘s avonds? Dan doe je er goed aan diep onder de dekens en je slaapzak te kruipen ;-) . Koud!! Na een paar dagen rijden blijkt dat het landschap veel afwisselender is dan je in eerste instantie zou denken. Het verandert continue! Van zand tot gras, rotsformaties, bergen, meren en bossen. Het landschap wisselt steeds. Af en toe kom je in dorpjes of overnacht je er zelfs. Dit is ook wel leuk om te doen. Even rondslenteren in dorpjes die zo anders zijn dan je gewend bent. Het heeft zeker een desolaat, wild-western achtig gevoel. Alsof er ieder moment een klapdeur van een bar kan opengaan met daarachter een man met hoed en pistool in zijn hand.

Mongolie 6

Een echte aanrader op deze route zijn de Orkhon watervallen. Zelden ben ik op zo’n serene plek geweest! Werkelijk prachtig. Zo ver het oog reikt grasland met af en toe een kabbelend riviertje en her en der een verloren ger. Een absolute aanrader! Een ander hoogtepunt zijn de zingende duinen van Khongoryn, klik hier voor meer informatie. Ineens duiken daar dan duinen op van enkele honderden meters hoog, die ook nog eens continue veranderen van ligging. Een betoverende plaats om de nacht door te brengen.   Een reis door Mongolie is er vooral een van eindeloze landschappen, immense bergen en stilte alom. Het voelt echt als ver van de bewoonde wereld. Wat mij betreft reizen ten top!

Tip: sinds 1 juli 2014 heb je als toerist geen visum meer nodig voor Mongolië. Dat scheelt je dus een heleboel gedoe en geld :-) . Dus pak je koffers en off to Mongolië! Spreekt Mongolië jou aan??

@Azië @Mongolië #reizen #backpacken #Azie #reistips #roadtrip #Mongolie #highlights #ulaan batar

8 reacties

 • Michel

  20 november 2014 om 09:11

  Spreekt me helemaal aan zelfs! Staat zelfs op de shortlist voor 2015 ;) Idd net als bij jullie icm de Trans-Siberië Express.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Michel

   20 november 2014 om 11:14

   Te gek Michel!! Benieuwd!

 • Kirsten | Travelaar.nl

  20 november 2014 om 09:23

  Wat heb jij toch ontzettend gave bestemmingen gezien! Mongolië zou ik heeel graag naartoe willen! En dan inderdaad ook met de Transmongolië Express.. Staat op dit moment nog niet op de planning, maar hopelijk gaat het binnen niet al te lange tijd gebeuren.. Lijkt me geweldig!

  Beantwoorden

 • Marijke

  20 november 2014 om 09:30

  Tgoh, ik wilde al zo lang naar Mongolië en elke keer als ik er iets over lees wordt het maar erger! Is alles daar echt zo goedkoop? Ook een auto huren? Jammer natuurlijk dat je voor Rusland wel een visum nodig hebt, anders kon zonder die administratieve rompslomp vertrekken. Is dat deel met de trans-siberië express ook de moeite?

  Beantwoorden

 • Rianne

  20 november 2014 om 14:01

  De transsiberië express staat echt heeeel hoog op mijn wishlist! Sinds ze met dat programma peking express zo'n route gingen maken lijkt het me al fantastisch! Mongolie lijkt me ook heel bijzonder, juist omdat het niet echt bekend staat als een vakantiebestemming en ik me er eigenlijk niet zo goed een voorstelling van kan maken.

  Beantwoorden

 • Jiska

  21 november 2014 om 18:27

  Mongolië is geweldig. Wij hebben een 18 daagse tour gedaan. Echt genieten :)
  Hoe lang mag je dan nu in Mongolie blijven nu je geen visum meer nodig hebt?

  Beantwoorden

 • Lotte

  24 november 2014 om 10:53

  Leuk! Wanneer heb je deze reis gedaan? Ik ben aan het nadenken over een trip met de Transmongolian in feb 2016, maar ben wat twijfelachtig over de temperatuur

  Beantwoorden

 • Mick

  01 augustus 2017 om 21:30

  Klinkt allemaal heel gaaf! Wat zijn prijzen waar je aan moet denken bij een tour die je daar boekt?

  Beantwoorden

 • Pop

  20 februari 2018 om 14:47

  Lolly

  Beantwoorden

  • M Pop

   05 augustus 2018 om 22:54

   Heel tof! Wij gaan ook transmorngolie doen, met een weekje in UB. Jullie zijn denk ik wat langer onderweg geweest niet? Wat zou je aanraden om te doen?

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.