Reistips voor de Transsiberie Express

19 februari 2015

Written by Gerben

De Transsiberië Express. Waarschijnlijk één van de meest mythische treintochten die er is. Een tocht die je door compleet verschillende landschappen, klimaten en soms zelfs landen brengt. Met recht een epische tocht van superlatieven :-) . Kijk alleen al naar de afstand die de trein aflegt tussen Moskou en zo ongeveer de meest oostelijke bestemming in Rusland, Vladivostok: 9302 kilometer! Starend uit het raam passeer je maar liefst 7 tijdzones en doorkruis je Europa en Azië. En dat je heerlijk tot rust komt, dat is een ding wat zeker is ;-) . Het ritmische getik van de trein op de rails werkt bijna hypnotiserend.


Verschillende routes.

Er zijn verschillende routes die je met de Transsiberië Express kunt volgen. Wij namen de trein van Moskou naar Irkutsk, halverwege het traject. Daar doe je ruim drie dagen over. Vervolgens zijn we afgebogen naar het Zuiden richting China. We kozen voor deze route omdat dit een lekker afwisselende route is qua landschappen. Je reist over de steppes van Mongolië en eindigt voor je gevoel letterlijk aan de andere kant van de wereld waar je geen straatbord meer kunt lezen; Beijing. Het stuk van Irkutsk naar Ulaanbatar, de hoofdstad van het oude wereldrijk van Dzjengis Khan, duurt ongeveer een dag. Over de laatste etappe, van Ulaanbaatar naar Beijing, doe je nog eens een dag. In totaal kun je deze route dus in 5 dagen afleggen. Het mooie van deze reis is dat je het landschap en de mensen letterlijk voor je ogen ziet veranderen. Dennenbossen maken plaats voor uitgestrekte heuvels en Kaukasiërs veranderen langzaam in Aziaten. Ik weet ook nog goed dat ik op de vierde dag in de ochtend mijn gordijntje open deed en een Mongool op zijn paard zag zitten. Te gek! En daarnaast is het ook nog eens superleuk om je reis op te knippen in een meerdere delen. Want vijf of zeven dagen achter elkaar in de trein is wel erg lang…


Transsiberie Express 2

Welke route je uiteindelijk ook kiest, het voelt aan als een avontuur. Alsof je honderd jaar bent teruggeworpen in de tijd en vliegtuigen nog niet bestaan. Je ziet bijzondere Russische steden als Jekaterinaburg en Novosibirsk. Of wat te denken van een stop bij het grootste zoetwaterreservoir ter wereld; het Baikalmeer? Compleet dichtgevroren in de winter en snikheet in de zomer; het is zo groot dat het zelfs een eigen ecosysteem heeft! Alsof dat nog niet genoeg is vind je er ook nog eilandjes met inwoners die nog een animistisch geloof aanhangen.


Alleen reizen en toch georganiseerd!

Natuurlijk kun je een reis met de Transsiberië Express zelf organiseren. Je kunt dat bij mijn weten alleen niet direct vanuit Nederland doen. De Russische spoorwegen hebben namelijk een aantal contracten met partners die exclusief tickets mogen verkopen in het buitenland. De enige optie om dus zelf aan tickets te komen is naar het loket te gaan in Moskou. De Transsiberië Express vertrekt op alle oneven dagen.  Flexibiliteit is in dit geval wel een handig, zeker in het hoogseizoen. Het kan namelijk maar zo zijn dat alle tickets zijn uitverkocht en je pas op zijn vroegst twee of vier dagen later kunt vertrekken. Of dat er alleen nog eerste of derde klas tickets beschikbaar zijn.  En ook de taalbarrière en doorgaans niet bijster vriendelijke Russische spoorwegmedewerkers helpen niet mee :-? . Naast het regelen van  treintickets heb je natuurlijk ook een (transit-)visum nodig voor meerdere landen. En nu zijn China en Rusland niet de meest eenvoudige landen om aan een visum te komen…. Dus voor wie geen zeeën van tijd heeft, is het erg aan te raden je tickets te bestellen bij een bureau dat dit voor je afhandelt. Een goed voorbeeld hiervan is Mevo reizen. Je kunt bij hen alle soorten tickets kopen voor de verschillende Transsiberië routes en ze nemen je ook nog eens het visumwerk uit handen. Daarnaast biedt Mevo reizen ook veel tourtjes aan op de verschillende plekken waar je langs komt. Zo heb je alles in één klap geregeld, maar reis je nog steeds avontuurlijk en ben je niet gebonden aan een groep. Super toch?

Transsiberie Express 3

Praktische reistips. Tot slot nog een aantal handige tips bij het boeken van treintickets.

-In Rusland reis je niet van A naar C via B. Je moet in dit geval een kaartje kopen van A naar B en van B naar C. het zijn dus echt twee losse tickets. Houd hier rekening mee! Je kunt dus ook niet zomaar een trein later nemen.

-Hoe minder stops je maakt, hoe goedkoper de reis is (en omgekeerd)!

-Wil je eens iets anders en weinig geld uitgeven? Reis dan in omgekeerde volgorde, dus vanuit Beijing of Vladivostok naar Moskou. Deze route is een stuk minder druk (zeker in het hoogseizoen met toeristen die veel kaartjes in de tweedeklas wegkapen) en ook nog eens minder duur.

-Wil je echt low budget reizen, boek dan een stoel in de derdeklas.

-Houd er rekening mee dat je in de tweedeklas met andere mensen in een coupe reist. Met een beetje pech zit je een aantal dagen opgescheept met een aantal Russen die al om 11 uur in de ochtend de eerste fles wodka opentrekken…

-Iedere trein heeft een samovar. Dat is een apparaat wat je in iedere wagon aantreft en waaruit je warm water kunt tappen. Zo kun je lekker thee maken en noodles eten.

-Onderweg kun je allerlei lekkers kopen op de perrons, vers gemaakt door oude babushka’s. Stouw je tas dus niet helemaal vol met spullen uit de supermarkt.

-Sinds 2014 heb je geen visum meer nodig voor Mongolië! Hop :-) !  

Lijkt de Transsiberië Express jou iets of juist helemaal niet?

@Europa @Rusland #reizen #backpacken #reistips #trein #rusland #beijing #treinreis #transsiberie express #moskou

16 reacties

 • Lisette | Travellust

  19 februari 2015 om 08:26

  De Transmongolie express lijkt me helemaal geweldig! Lijkt me tof om dan een stop van 2 weken in Mongolie te maken om dat land te ontdekken.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Lisette | Travellust

   19 februari 2015 om 09:36

   Jaaaa, zeker gaaf!

 • Manon

  19 februari 2015 om 09:30

  Real Russia is ook zeker een aanrader voor het kopen van tickets. Zit in Londen en is via de livechat super behulpzaam. In Rusland zijn Yekaterinaburg en het Baikalmeer inderdaad echt super mooi!
  In Mongolie vond ik het echt geweldig om een meerdaagse tour door het binnenland te doen en het nadaam festival te bezoeken. Echt een aanrader!
  Wij moesten overigens nog 'gewoon' met een visum reizen vorig jaar...waren we vast net te vroeg haha

  Beantwoorden

  • Reismeisje Manon

   19 februari 2015 om 09:36

   Thanks voor de tip Manon!

 • Eva - eighty7

  19 februari 2015 om 10:02

  Gaaf! Ik ga hem in mei doen, van Moskou naar Beijing, met een stop in Irkutsk en Ulaanbaatar, lijkt me echt zo ontzettend tof. Leuk om dit te lezen alvast :)

  Beantwoorden

 • Marijke

  19 februari 2015 om 11:52

  Goh, elke keer als ik hier iets over lees, word ik meteen enthousiast! Goede tip om het traject eventueel om te keren! Ik sliep trouwens in een slaapwagon tussen Moskou en Sint-Petersburg en heb geen oog dichtgedaan door snurkende Russische vrouwe. Oordopjes zijn geen overbodig luxe :-) Toch was het de moeite waard!

  Beantwoorden

 • Stéphanie | Expeditie Aardbol

  19 februari 2015 om 18:09

  Goeie tips, ooit stap ik aan boord. Ooit ;)!

  Beantwoorden

 • Caro

  19 februari 2015 om 18:31

  De Transsiberie express staat zó hoog op mijn lijstje! Om al die plekjes in Rusland te zien, mensen te ontmoeten en natuurlijk ook die hele treinreis zelf! Kan daar echt bij wegdromen haha

  Beantwoorden

 • Henk

  20 februari 2015 om 10:59

  Toffe en nuttige post weer. Goede tips. Herkenbaar verhaal ook. Alleen zelf tickets boeken is eigenlijk heel goed te doen! Wij hebben dat via realrussia.co.uk gedaan. Een bureau in Londen die per mail super service levert. Omdat wij Moskou al hadden gezien en bij aankomst direct verder wilden hebben we kinnen fixen dat ze onze treintickets bij de receptie van ons airporthotel hebben laten bezorgen. Kostte een tientje maar echt super geregeld. Ook de tickets voor het traject vanaf irkutstk en verder. Wellicht handig om te weten?

  Beantwoorden

  • Reismeisje Henk

   20 februari 2015 om 17:48

   Dank Henk voor de aanvullingen. Super!!

 • Let's travel and see

  22 februari 2015 om 12:04

  Dit staat heel hoog op mn lijstje, lijkt me zo gaaf! Goede tip om de route andersom te doen! Ga ik onthouden..

  Beantwoorden

 • Linda

  22 februari 2015 om 22:48

  Super vet, staat absoluut op mijn travel wishlist! Hoeveel hebben jullie ongeveer betaald voor een ticket?

  Beantwoorden

 • Els

  02 maart 2015 om 17:55

  Ik heb de transmongolië route in september 2013 gedaan, echt super!!! Zeker een aanrader.
  Via de website van de Russian Railways (Russische NS) heb ik gewoon tickets besteld voor de dagen dat ik wilde reizen, heel eenvoudig en geen gedoe aan Russische balies. De website is namelijk ook in het Engels (http://pass.rzd.ru/main-pass/public/en). Ik had tickets van St. Petersburg naar Moskou, Moskou naar Novosibirsk, en Novosibirsk naar Irkutsk. Het enige nadeel is dat ze geen internationale treintickets verkopen. Het ticket van Irkutsk naar Ulaanbaatar heb ik via Real Russia (.co.uk) geboekt en opgehaald op het kantoor in Moskou toen ik daar was.
  Als je tijd hebt zou ik zeker een aantal stops maken in Rusland, echt een bijzonder land. Bovendien, meer dan 24 uur in de trein vond ik achteraf ook wel veel. Ik had één lang stuk van 49 uur, dan ben je er echt wel klaar mee. En als je pech hebt, heb je niet echt leuke coupé genoten (er zijn inderdaad Russen die om 7 uur 's ochtends al aan de wodka zitten..)
  Al met al is het een fantastische reis om te maken. Ook Mongolië is prachtig en zeker een aanrader! Ik heb een rondreis van 10 dagen gedaan, maar ik had er zo nog twee weken kunnen verblijven. Voor mijn ervaringen en foto's kan je even kijken op els-op-reis.blogspot.nl

  Beantwoorden

 • lieke

  13 april 2015 om 10:51

  Ik heb al veel (zonnige) bestemmingen bezocht, zuid amerika, azie en afrika, maar deze staat ook nog erg hoog op mijn lijstjes. Wat ik mij alleen afvroeg op wat voor een bedrag moet je ongeveer rekenen dat je kwijt bent voor z'on trip. Ik vind het zo moeilijk inschatten met tickets en wat het levensonderhoud daar kost. Iemand enige indicatie?

  Beantwoorden

 • Okke

  27 juli 2015 om 13:46

  Bucketlist wordt alsmaar groter!

  Beantwoorden

 • onbekend

  16 juni 2017 om 22:37

  2017: absoluut gewoon een visim a bijna 150 pp nodig...

  Beantwoorden

 • Sjuul

  15 mei 2018 om 14:12

  Ik ga volgende week met de transsiberië expres, maar voor Mongolië moet ik gewoon een visum hebben.

  Beantwoorden

 • Lotte

  30 maart 2019 om 11:29

  Ik las dat je sinds 2016 wel weer een visum nodig hebt voor Mongolië, klopt toch?

  Beantwoorden

 • Marianne

  16 april 2019 om 11:32

  Wij hebben de Trans Mongolië Express ,met de kinderen gedaan. Super bevallen dus een aanrader. De kinderen vonden het geweldig. Voorbereidingen hebben we wel samen geregeld met een reisorganisatie want dat vonden we wat verstandiger. Tiara Tours medewerkers hebben zelf ook met kinderen gereisd en konden ons zo de beste tips en tricks vertellen. Erg goed voorbereid dus en we hebben veel aan de meeneemlijst gehad. Ik kan iedereen deze reis (en organisatie) aanbevelen!

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.