Slapen op de Chinese Muur

03 juni 2014

Chinese muur 1

Slaapmatje, lakenzak en kussensloop; check. Trui en eten en drinken; check. Het is een uurtje of vier en nog steeds 30°C en onbewolkt in Peking. De zon laat zich vanwege een dikke laag smog vandaag niet zien, maar dat mag de pret niet drukken. We hebben uitgecheckt in ons hostel en houden een taxi aan. Op een briefje gekrabbeld staat waar we naartoe willen. Onze bestemming voor vanmiddag en vannacht: de Chinese muur.  

Slapen op de muur.

We hebben het idee opgevat op de Chinese muur te gaan slapen. S’ ochtends wakker worden op die duizenden kilometers lange, slingerende muur. Gaaf toch?! Na een uurtje rijden komen we aan bij een authentiek deel van de muur. Hier geen horden Chinezen hollend achter hun begeleider. En ook geen gerestaureerde muur. En dat merken we al snel. Het is een beetje klimmen en klauteren, maar we vorderen gestaag. Na ongeveer anderhalf uur te hebben gelopen, en het laatste half uur niemand meer tegen te zijn gekomen, ploffen we neer in een wachttoren. De zon staat al laag aan de hemel en de lucht kleurt rood. Kilometers verderop is een boertje hout aan het verbranden en tussen de heuvels door beginnen zich enkele mistbanken te vormen. Muisstil is het, alleen de wind ruist zachtjes langs onze oren. Even zijn we sprakeloos, want daar zit je dan; midden op een enorm stuk historie met een fantastisch uitzicht. In mijn gedachten zie ik de Chinese grenswachten nog zitten in de wachttoren, turend uit het raam naar mogelijk aanstormende Mongoolse hordes te paard. Fascinerend dat je daar nu dan zelf zit.

Chinese muur 2

Is dit wel slim?

Terwijl de hemel alsmaar roder kleurt en de zon langzaam verdwijnt, maken wij ons op voor de nacht. Erg comfortabel ligt het niet, maar ach, daar zijn we ook niet voor gekomen :-) . Even schiet het door mijn hoofd of dit nou wel zo’n goed idee was, er ging namelijk het verhaal over een Amerikaanse toeriste die hetzelfde had bedacht en waarvan nooit meer iets vernomen is. Vast een broodje aap verhaal, denk ik dan. 

 Chinese muur 3

Een enkele keer denk ik ‘s nachts stemmen te horen en ik kijk naar buiten of ik wat zie. Niets. Waarschijnlijk zijn het boeren uit de omgeving. Dat idee stelt me gerust. Uiteindelijk worden we vroeg in de ochtend wakker wanneer de zon alweer iets boven de horizon staat te schijnen. We staan op, poetsen onze tanden en eten wat meegenomen broodjes. De eerste persoon die we tegen komen is een boerinnetje die postkaarten probeert te slijten aan toeristen. Om nog een beetje van de rust te kunnen genieten kopen we een stapeltje. Dan maken we ons klaar voor we weg terug en grinniken breeduit over ons geslaagde avontuurtje.

We zouden het zo weer doen. En jij, lijkt zoiets jou leuk?

@Azië @China #reizen #backpacken #china #chinese muur

8 reacties

 • Robert

  03 juni 2014 om 07:06

  Leuk idee! Ik zou het ook doen, want buiten slapen vind ik persoonlijk erg fijn. Heb ooit twee nachten in de outback, bij Uluru en King's Canyon verbracht. Gewoon geweldig!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Robert

   03 juni 2014 om 07:49

   Wauw, dat klinkt ook gaaf!!

   Beantwoorden

 • Michel

  03 juni 2014 om 13:05

  Jaaaa daar kom je nu mee!?!?!? Wat een ontzettend gaaf idee (hoe kom je erop??), moet ik nog maar eens terug he? ;-)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Michel

   03 juni 2014 om 14:07

   Lijkt me heel goed plan ;-), mooi excuus!

   Beantwoorden

 • Marcella

  04 juni 2014 om 20:54

  Dat klinkt ergggg bijzonder!

  Beantwoorden

 • Simone

  04 juni 2014 om 21:58

  O dat klinkt wel heel spannend! Echt veel verder als een nacht op een boot aan dek slapen ben ik niet gekomen... Maar dit had ik ook wel mee willen maken!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Simone

   05 juni 2014 om 08:26

   Mooi excuus om naar Peking te gaan ;-)!

   Beantwoorden

 • Sarah

  09 juni 2014 om 12:58

  Echt gaaf dit! En nog eens kei-spannend ook!

  Beantwoorden

 • Yvon

  15 juni 2014 om 04:52

  Gaaf!!
  Voor volgend weekend heb ik nog geen plannen... Zaterdag aan het eind van de middag dan maar richting de muur?

  Beantwoorden

 • 5 highlights in fantastisch Beijing | Reismeisje

  07 december 2014 om 06:27

  […] een bezoek vroeg in de ochtend of aan het einde van de middag. Of blijf slapen op de muur , klik hier voor meer […]

  Beantwoorden

 • Kylian

  01 december 2015 om 07:52

  Kan dit wel dan en krijg je geen boete? Zo niet wat is het adres? Ik ga eind december er heen

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.