8 redenen om in 2017 naar Papoea Nieuw Guinea te reizen
In een eerder artikel heb je vooral kunnen lezen waarom je niet naar Papoea Nieuw Guinea zou moeten afreizen. Mocht je die argumenten overtuigend vinden, dan moet je dus vooral niet gaan . Voor mij is Papoea Nieuw Guinea echter een van de meest bijzondere, gave bestemmingen ever. Vandaag vertel ik je waarom ik vind dat je juist wel naar PNG zou moeten willen reizen. Bij voorkeur dit jaar nog!
1. Diversiteit. PNG kent grote diversiteit en is zelfs één van de meest cultureel diverse landen ter wereld. Er wonen vele stammen met evenveel verschillende talen. Het land kent maar liefst 820 talen! Volgens Wikipedia zijn het er zelfs 852. Dat is toch bizar! We hebben meegemaakt dat mensen een dorp een kilometer verderop niet kunnen verstaan. Ware het niet dat alle stammen wel een gedeelde taal hebben: Tok Pisin. Het is een verbastering van Engels en Duits. Je hoort het al bij het uitspreken van deze woorden "talk pidgin". Het is één van de vier officiële talen van het land en wordt vooral gesproken in samengestelde families. Dat zijn families waarvan de moeder uit stad A komt en de vader uit stad B. Die hebben beiden dus een eigen taal en besluiten hun kinderen daarom op te voeden met de algemene taal. Die taal "pidgin" komt weg van het Engelse woord voor duif. Dit omdat een duif het hele land kan overvliegen en zo de mensen met elkaar kan verenigen.
2. Vreemde gebruiken. De ène stam heeft gebruiken die nog meer apart te noemen zijn dan de ander. Waar ze allemaal wel in geloven zijn de natuurkrachten en -geesten. De mensen geloven er heel erg in geesten van voorouders, kwaad of goed. En die kun je maar beter te vriend houden. Maar daarnaast heet iedere roep zijn eigen rituelen. De Huli Wigmen bijvoorbeeld maken pruiken van hun eigen haar. Om dit te kunnen doen moeten ze samen met andere jonge mannen in een aparte hut wonen. Vrouwen mogen hier niet komen en ze mogen ook geen fysiek contact hebben met vrouwen. Anders groeit hun haar minder goed. Okè . En in die hut krijgen ze les van iemand die ze de fijne kneepjes van het vak bijbrengt. Da betekent dat ze er leren rituelen met water uit te voeren, hoe je op een stokje kunt slapen zonder dat je daarbij je haar kreukt, en natuurlijk hoe je je haar knipt en daar een pruik van maakt en deze versiert met veren van paradijsvogels. Deze jonge mannen blijven met z'n allen in de hut wonen en groeien hun haar, totdat ze gaan trouwen. Op dat moment mogen ze hun haar nooit en te nimmer meer gebruiken voor het maken van een pruik. Op die manier zijn de pruiken die de mannen gemaakt hebben dus ook super waardevol. Logisch toch ?!
3. Avontuur. In PNG is alles een avontuur. Er zijn bijna geen wegen, ontmoet mensen die in de basis zo anders zijn dan wij en het is er een tikkeltje onveilig op sommige plekken. Tel daarbij op dat het land voor een deel nog onontgonnen gebied is (zeker op de toeristenradar) en je hebt één van de meest avontuurlijke reislanden ter wereld te pakken. Hier kun je je nog een beetje voelen als de ontdekkingsreizigers in de 19e en 20ste eeuw. Super cool toch?
4. Rauwe natuur. Ok, het is niet makkelijk een trip in de jungle te plannen, maar het kan wel degelijk. In PNG vind je kangoeroes die in bomen klimmen, vele diersoorten die nog niet eens ontdekt zijn en, voor de liefhebbers, prachtige vogels; paradijsvogels! En in tegenstelling tot wat je zou verwachten, zijn deze best makkelijk te vinden. Voordat wij naar PNG gingen had ik echt mijn zinnen gezet op het vinden van een Bird of Paradise. Nooit geweten dat we vijf verschillende soorten zouden zien! Zo hebben we de Superb Bird of Pardise gezien (wil je weten wat ik bedoel met prachtige en bizarre vogels? Check dan dit filmpje. Niets teveel gezegd, toch?!), de King of Saxony, Raggiana, Ribbontail en Brown Sicklebill. Ik heb er geen foto's van maar het was echt te gek om te zien.
5. Wie is er verder nog geweest? Noem me een aantal mensen uit je omgeving die er ook geweest zijn? Nee, dat bedoel ik! Niet dat dat nou een reden op zich moet zijn, maar het is toch leuk, vind ik persoonlijk tenminste, om af te reizen naar landen die gewoon net wat onbekender zijn. Dat je terug komt van een reis en dat je je collega's ziet denken " waar the F#$% is dat? Prachtig .
6. De hele wereld verandert in hoog tempo. En zo ook PNG. Hoewel culturen en bepaalde rituelen erg belangrijk zijn in dit land, loopt ook hier lang niet iedereen meer in zijn nakie of met een tooi met veren op zijn hoofd. De meeste mensen dragen ook gewoon kleding en wonen in (primitieve) woningen. De stammen die je je misschien voorstelt bij dit land zijn er nog wel, maar daar moet je echt naar zoeken. En dan vind je ze wel. Maar wil je daar zeker van zijn, dan moet je niet al te lang meer wachten. Je ziet nu al dat jongeren niet meer zo geïnteresseerd zijn in het maken van een pruik. Het kan dus maar zo zijn dat deze traditie over een aantal jaren is uitgestorven. Jammer genoeg.
7. Stabiel. Hoewel het land met betrekking tot veiligheid een discutabele reputatie heeft, is het land op dit stabiel. Op meerdere vlakken. Dat dat zo kan omslaan hebben we meegemaakt toen we er waren (er brak een studentenopstand uit in de hoofdstad en binnen twee dagen was de noodtoestand afgekondigd en waren vluchten uit Australië gecanceld en zelfs omgekeerd!). Maar op het moment is het er relatief veilig en daarom is 2017 een prima jaar om hier naartoe te reizen.
8. Duiken. Duiken in PNG is echt out of this world. Ik heb er maar een paar duiken kunnen maken, maar die waren echt te gek! Niet voor niets behoort PNG tot één van de absolute toplanden om te gaan duiken. In 2017 zal het er nog net zo mooi zijn. Met de geleidelijke opwarming van de aarde weet je maar nooit hoe het er in bv 2020 uit ziet... Jammer genoeg.
En, heb ik je kunnen overhalen?
Sander
02 mei 2017 om 22:08Blijf het gaaf vinden die verhalen over PNG op de website, de meest mystieke foto's en inderdaad alsof je een 19e eeuwse ontdekkingsreiziger bent. Gaaf hoor!
Beantwoorden