Fotoverslag van 2.5 week reizen door Papoea Nieuw Guinea

Reismeisje 20 juni 2016

Vóór we naar Papoea Nieuw Guinea reisden, heb ik heel wat rond gesurft op websites en blogs. Op zoek naar praktische informatie over PNG, maar bovenal naar persoonlijke ervaringen en reistips. Juist omdat Papoea Nieuw Guinea zo’n andere bestemming is en het een niet bepaald veilig imago heeft, had ik behoefte aan échte informatie van échte reizigers. Er was helaas weinig te vinden, maar nu we er zelf 2.5 week rond hebben gereisd, kan ik natuurlijk niet achter blijven Tong uitsteken. Vandaag neem ik je mee in een fotoverslag van onze 2.5 week reizen door PNG. Ik ben benieuwd of het je aanspreekt!

 PNG Port Moresby

Onze reis begon in de hoofdstad, Port Moresby. Geen fijne plek om te beginnen. Of überhaupt te zijn. Als er íets van het onveilige imago dat PNG heeft klopt, is het grotendeels gestoeld op Port Moresby. Er zijn weinig steden waar ik me minder prettig heb gevoeld. Serieus. Je ontkomt er als toerist niet aan wat tijd in de hoofdstad door te brengen, maar ik zou het echt zo kort mogelijk laten zijn. Wij hebben er 2 nachten door gebracht en vlogen toen meteen naar onze eerste échte bestemming: Madang.

 PNG Madang

Madang ligt aan de zee en wordt door Lonely Planet omschreven als ‘de mooiste stad van Papoea Nieuw Guinea’. Think again! Er is wat mij betreft weinig moois aan Madang zelf te ontdekken Knipogen, maar de ligging is wel erg mooi en het is er een stuk rustiger dan in Port Moresby. In Madang ontmoetten we ook onze lokale gids voor de eerste dagen, Koud. Aangezien wij in ruim 2 weken toch zo veel mogelijk van PNG wilden zien, de infrastructuur er echt nihil is en ik me niet helemaal save voelde bij zelfstandig backpacken, hebben we er voor gekozen via Trans Nuigini te reizen. Een fantastische en bovendien lokale organisatie, die custommade programma’s samenstelt door het hele land. In Madang merkten we meteen hoe relaxt het was om via hen te reizen.

 PNG Madang festival

Het jaarlijkse Madang festival bleek net te zijn! Mazzel! We verbleven bij Malolo Plantation Lodge op ongeveer 40 minuutjes rijden buiten Madang en via Trans Nuigini en Koud konden we elke keer een busje fixen. Perfect. Het festival was prachtig, met stammen uit de wijde omtrek die hun mooiste dansen kwamen laten zien. Bijzonder! Verder hebben we rondom Madang vooral lokale dorpjes bezocht en gedoken.

 PNG Mount Hagen Rondon Ridge

Na Madang vlogen we, via Port Moresby, naar Mount Hagen. In de hooglanden. Één van de gebieden die binnen Papoea Nieuw Guinea als erg onrustig en instabiel bekend staat. Op het vliegveld werden we opgehaald door Michael; een superleuke lokale gids, die echt enorm veel weet over van alles. Er wachtte ons nog een verrassing, want de accommodatie waar we zouden verblijven bleek een plaatje te zijn! Gelegen op 2.100 meter hoogte, met een wijds uitzicht over de Waghi Vallei en met niets dan stilte om je heen. Hier woont trouwens ook de eigenaar van Trans Niugini, dus misschien speelt dat mee Tong uitsteken.

 PNG Mount Hagen2

Mount Hagen en omgeving hebben me echt aangenaam verrast. Ik was op alles voorbereid, behalve op de enorme gastvrijheid en warme glimlachen waarmee we overal werden begroet Lachen. Zo superleuk! Mocht je ooit een reis naar PNG overwegen, laat je dan niet afschrikken door alle verhalen over de ‘hooglanders’. Het zijn echt de leukste mensen ever! En dan de omgeving. Check die foto; do I need to say more?!

 PNG Mud men2

Rondom Mount Hagen wonen veel verschillende stammen. Sowieso is dat een beetje waar je voor naar PNG reist. Er worden maar liefst 820 (!) talen gesproken in heel het land en er is letterlijk geen één die op de ander lijkt. Tijdens de dagen die wij in Mount Hagen door hebben gebracht, hebben we verschillende stammen bezocht. De één nog kleurrijker dan de ander en allemaal even traditioneel. Op deze foto zie je de zogeheten Mudmen. Deze stam smeert zich in met klei en draagt grote maskers gemaakt van klei. Om hun vijanden angst aan te jagen. Ik denk dat dat wel lukt Tong uitsteken.

 PNG Tari lodge

Na Mount Hagen was het tijd om door te reizen naar Tari; het terrein van de zogeheten Huli. Een stam die binnen Papoea Nieuw Guinea als behoorlijk agressief bekend staat. Dat merkten we meteen, want in de dagen voor onze aankomst was er een tribal fight geweest. Tussen 2 verschillende clans van de Huli. In PNG bestaat elke stam uit verschillende clans, die vervolgens weer zijn opgebouwd uit sub-clans en die op hun beurt weer bestaan uit families. Erg complex. In Tari was de strijd tussen twee clans zo hoog opgelopen, dat er aan beide kanten 6 doden waren gevallen…Ai. Wegen waren verlaten en mensen waren ver weg gevlucht van het geweld. Op zich merk je als toerist niets van dat geweld, zo lang je zorgt dat je er niet fysiek midden in komt te zitten.

In Tari zouden we 2 nachten bij Ambua Lodge verblijven; wat mij betreft de allergaafste accommodatie ever. De uitzichten over de weelderig groene vallei omringd door massieve bergen en de knusse ‘huiskamer’ met open haard maakten dit meteen mijn favoriet!

 PNG Tari Wigmen

Uiteraard stond tijdens ons verblijf in Tari een bezoekje aan de Huli Wigmen op het programma. Deze mannen staan bekend om de prachtige en enorme pruiken die ze dragen, gemaakt van hun eigen haar. Vanaf ongeveer hun 6de jaar leven ze gescheiden van vrouwen en zodra ze richting hun 20ste levensjaar gaan, beginnen ze met het groeien van hun eigen pruik. De Wigmen geloven heel sterk dat vrouwen op een bepaalde manier ‘giftig’ zijn en hun haargroei belemmeren. Daarom leven ze vanaf dat moment strikt in een zogeheten mannenhuis. Net zo lang tot hun teacher aangeeft dat hun haar lang en mooi genoeg is om geknipt te worden voor hun eerste pruik. Een speciale pruikenmaker gaat er vervolgens mee aan de slag en maakt er een prachtige pruik van zoals je op bovenstaande foto kunt zien. Ze steken er allerlei veren van paradijsvogels in en maken de boel af met een heftig soort make up. Echt heel bijzonder om te zien. Zó anders dan alles wat ik tot nu toe heb gezien. Ik zal er later nog meer over vertellen.

 PNG Tari locals

Verder hebben we een aantal mooie wandelingen gemaakt rondom de lodge, prachtige paradijsvogels gespot en leuke locals ontmoet Lachen. Na 2 nachten hadden we eigenlijk nog 2 nachten in Tari gepland staan. Het idee was om bij locals te gaan slapen, maar door de erg gespannen situatie bleek dit niet veilig te zijn en mochten we nog 2 nachtjes bij Ambua Lodge blijven. Superlief! We hebben er uiteindelijk niet veel meer gedaan, omdat veel dorpjes waren plat gewalst en veel gebied rondom Tari simpelweg niet veilig was. Ook al was het geweld absoluut niet tegen toeristen gericht.

En toen was het tijd om terug te gaan naar Port Moresby. In zo’n 2.5 week hebben we heel wat van Papoea Nieuw Guinea gezien, maar nog veel meer niet. Het is een groot land met een ontzettende diversiteit aan landschappen, klimaten en culturen. Onmogelijk om in een paar weekjes allemaal gezien te hebben. Plus dat echt álles tijd en moeite kost om geregeld te krijgen. Ik zou dan ook echt aanraden om een (eerste) reis door PNG met Trans Niugini te maken. Je haalt er op die manier verreweg het meeste uit, komt op de meest afgelegen plekken in PNG en alles loopt via locals. Echt top!

Nu ben ik natuurlijk heel benieuwd wat je van dit verslag vindt! Spreekt Papoea Nieuw Guinea je aan? Waarom wel of niet?

@Azië @Papoea Nieuw-Guinea #papoea nieuw guinea #plog #wereldreis

22 reacties

 • Mariska

  20 juni 2016 om 05:31

  Wat een mooi verslag! Goed om te horen over zowel de onveilige kant van reizen in PNG als de prachtige plekken en de beste mogelijkheid om die toch te bezoeken. Dus bedankt

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Mariska

   21 juni 2016 om 01:22

   Graag gedaan! Er gaan nog heel veel posts volgen over dit kleurrijke, bijzondere land ;-).

 • Jolande | mijnreisparadijs.nl

  20 juni 2016 om 07:04

  Wow bizar! Ik had ook eens gehoord dat die stammen een van de meest agressieve zijn... gek dat je dat dan ook daadwerkelijk mee maakt. Verder klinkt het wel echt heel bijzonder en ook echt de moeite waard om te bezoeken. Heel uniek!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Jolande | mijnreisparadijs.nl

   21 juni 2016 om 01:23

   Was het ook echt een tikkeltje inderdaad. Vreemd om daar midden in te zitten, ook al weet je dat hun strijd niet de jouwe is. Het was in elk geval zeker de moeite!

 • Margreet Pruis

  20 juni 2016 om 07:10

  Een compleet andere wereld. Ik denk dat ik dit zeker als 1 van de hoogtepunten van de hele reis had gevonden ! Heel bijzonder die stammen allemaal. Gerben wilde hier graag naar toe, zijn zijn verwachtingen uitgekomen ? En ben jij blij, dat je dit land toch bezocht hebt ?

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Margreet Pruis

   21 juni 2016 om 14:08

   Ja, Gerbens verwachtingen zijn wel uitgekomen ja. Hij vond het echt ongelofelijk gaaf en zou graag nog eens terug willen! Ik ben ook blij dat we naar PNG zijn geweest. Hoewel het me nog steeds niet echt geraakt heeft, is het zonder meer een heel bijzonder en uniek land. Zeker de moeite!

 • Anke

  20 juni 2016 om 07:25

  Heel bijzonder zeg, leuk verslag! Maar waar ik heel nieuwsgierig naar ben is waarom Port Moresby niet prettig is. Heb je voorbeelden van wat je er zag of meemaakte?

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Anke

   21 juni 2016 om 14:11

   Thanks! Er waren verschillende opstanden in Port Moresby, die hard door de politie de kop in werden gedrukt...En je merkt meteen dat er gewoon een grimmig sfeertje op straat hangt. Nodigt echt niet uit om zelf over straat te gaan...

 • Jeroen

  20 juni 2016 om 08:05

  Zo gaaf! Dit ga je echt je leven niet meer vergeten. Het lijkt me geweldig om die verschillende stammen te zien en dan ook nog in zo'n overweldigend mooi landschap en natuur. Super!
  Ben benieuwd naar de volgende artikelen.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Jeroen

   21 juni 2016 om 14:26

   Is ook net iets voor jou ;-). En klopt , juist dit soort ervaringen vergeet je nooit.

 • Mandy

  20 juni 2016 om 08:49

  Heel gaaf!! PNG staat heel hoog op mijn to travel list, het lijkt mij geweldig! Mijn familie in Indonesië laat mij elke keer ook zulke mooie foto's zien. Snel een keer met eigen ogen bekijken. Geniet van Bali!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Mandy

   21 juni 2016 om 14:25

   Wat leuk Mandy :-). Het is ook een heel bijzondere bestemming inderdaad. Thanks, gaan we doen!

 • Lotte

  20 juni 2016 om 09:04

  Wat een gave foto's ook !!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Lotte

   21 juni 2016 om 14:27

   Dank! Credits voor Gerben hoor :-).

 • Elizabethontheroad.com

  20 juni 2016 om 18:17

  Klinkt als een erg bijzondere reis! PNG staat al jaren hoog aan mijn lijstje!
  Jammer dat je zo weinig foto's heb geplaatst!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Elizabethontheroad.com

   21 juni 2016 om 14:28

   Bedoel je de afgelopen weken? We hadden helaas nergens internet, alleen in de hoofdstad. De komende weken zullen er verschillende artikelen met mooi beeld van Gerben volgen :-).

   • Elizabethontheroad.com Reismeisjenl

    22 juni 2016 om 19:31

    Van mij mogen er wel bij elk artikel meer foto's! Zeker van zulke bijzondere bestemmingen, waar nog niet veel mensen heen gaan.
    Maar ik ben dan ook gek op foto's kijken! :-D

 • Dominique || dominiquetravels.com

  20 juni 2016 om 20:30

  Wat een goed en eerlijk verslag! Het land zelf spreekt me nog wel aan, zeker al die verschillende stammen, maar ik denk wel dat een gids of lokale touroperator onmisbaar is! Zeker als ik hoor hoe vaak er in dit artikel staat dat iets niet veilig genoeg is, vervelend als je dan niets hebt om op terug te vallen! Thanks voor dit interessante verhaal!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Dominique || dominiquetravels.com

   21 juni 2016 om 14:30

   Ja precies. Dat was ook een beetje mijn gevoel. Al moet ik zeggen dat je er ook wel ok alleen rond kunt reizen hoor. Dan moet je alleen wel serieus de tijd hebben, flexibel zijn en goed informeren bij locals. Plus dat de situatie wel erg veranderlijk is. Wij vielen wat dat betreft wel met onze neus in de boter ;-).

 • Tamara//Tamarasreizen

  23 juni 2016 om 16:23

  Leuk verslag en wat een gave foto's zeg! Lijkt me een hele bijzondere bestemming. Het is echt een andere wereld en dat is toch iets wat me altijd wel aantrekt. Het onveilige imago houdt me wel een beetje tegen, maar het blijft toch op mijn wensenlijstje staan. Reisden jullie met een groep, of alleen met een gids door PNG?

  Beantwoorden

 • Loes

  20 april 2017 om 10:21

  Leuk om een keer een goed verhaal over dit stuk land te lezen. Er is inderdaad niet veel over te vinden. Ik ben benieuwd of jullie de hele 2,5 week geregeld hadden bij deze organisatie. Ik vind het wel verschrikkelijk duur. Ben benieuwd of je denkt dat het goedkoper kan als je het allemaal zelf regelt. Dank alvast voor je antwoord.

  Beantwoorden

 • Mathieu

  18 oktober 2017 om 22:09

  Super leuk verhaal! Zit er over na te denken om nadat ik naar Indonesië ben geweest hier ook nog een stop te maken van 2 weken. Wat is eigenlijk de beste reistijd voor PNG? En voegt het iets toe als je ook al in Indonesië bent geweest? Ook las ik dat PNG een duur land is doordat het zo onveilig is en als je dan een veilige reis wil maken moet je flink wat geld betalen, klopt dit? Bedankt voor de reactie alvast.

  Beantwoorden

 • Edwin

  09 maart 2018 om 15:36

  Gaaf en goed voor inspiratie dit, bedankt voor het delen van je ervaring! Ik vroeg me af, na de lokale touring maatschappij Trans Niugili te hebben gechecked, of je naderhand niet hebt gedacht, 'ik had dit ook op eigen houtje kunnen doen'? Ik zie namelijk dat de prijs voor een week touren al gauw boven de 3000 euro hangt, Daarvoor kun je een heel hoop dingen doen.

  Beantwoorden

 • Mayke

  10 maart 2018 om 10:12

  Hallo, hallo,

  Wij zijn al eens naar de Balie-vallei gereisd in 2005. Geweldige tijd gehad. Het is altijd een wens om nog eens terug te gaan en andere delen te bezoeken. Wij reizen net als jullie meestal op eigen gelegenheid en dan is info van reizigers een mooie aanvulling.
  Blijf reizen en geniet.

  Beantwoorden

 • Marjolein

  27 maart 2018 om 17:56

  Hoi! Ik vind t enorm intressant. Reis altijd alleen dus georganiseerd lijkt me idd het beste i.p.v. backpacken wat ik normaal doe. Plus het feit dat er nog zoveel authentieke stammen wonen trekt me enorm.

  Beantwoorden

 • Lisa

  05 april 2018 om 11:27

  Hey! Je schrijft dat je aanraadt om te boeken via Niugini tours. Mag ik vragen welke tour(s) je hebt gedaan? Ik heb de tweede in het rijtje aangeklikt, namelijk New-guinea encounter, maar dit kost 5000 dollar?! Voor 1 week!
  Groetjes Lisa

  Beantwoorden

 • Smithf57

  26 april 2018 om 19:11

  I was very pleased to discover this website. I wanted to thank you for your time for this fantastic read!! eeecccekbcefbdee

  Beantwoorden

 • Otto Vaessen

  03 juli 2018 om 16:43

  Ik ben in de zomer van 2009 vijf weken naar Papua Nieuw Guinea op vakantie geweest. Ik maakte aldaar een groepsreis met het inmiddels failliete Discovery Expeditions. Ik vind het vandaag de dag nog steeds eeuwig zonde dat zulke reisbureaus het niet redden omdat hun doelgroep simpelweg te klein is. Bij die Papuareis bracht ik een bezoek aan het Sepikgebied, de Hooglanden, Nieuw Brittanie, Nieuw Ierland, Trobriand eilanden en de Noord Salomoneilanden. Het was echt een "one in a livetime experience" die eenmalig in deze vorm werd aangeboden. Ik voelde mij ook een zeer dankbaar mens dat ik ondanks mijn autistische beperking in staat ben geweest om naar dat bijzondere (ei)land af te reizen. Ondanks dat ik begeleid woon in een beschermende woonvorm heeft een royale erfenis er voor gezorgd dat ik mijn droom na kon jagen. En dat was het bezoeken van een van de authentiekste (ei)landen in de wereld. In Papua heb ik mijn beste eigenschappen leren kennen en zijn aldaar tot bloei gekomen. Vandaar dat ik het in mijn beleving de mooiste vakantiebestemming vind die ik bezocht heb. Verder vind ik het heel erg leuk dat jij dat (ei)land ook bezocht heb. Hier nog een linkje van mijn fotoverslag die ik aldaar gemaakt heb. Link: https://flic.kr/s/aHsjZorZrR

  Beantwoorden

 • Mark

  18 juli 2018 om 06:10

  Heb er 3 jaar gewoond en gewerkt, in Madang en Rabaul. Mijn zoon is er nu op vakantie. Verteld over de hoge kosten bij pin transacties en opnames van geld. Wat is jouw ervaring daarin?

  Beantwoorden

 • Mieke

  16 augustus 2018 om 21:04

  Hi, volgend jaar wil ik met ons hele gezin mijn oom opzoeken die al meer dan 45 jaar in PNG woont. Hij is pater en nu met pensioen. Het lijkt mij geweldig om de binnen landen in te gaan om te zien waar hij gewerkt heeft en nog meer andere mooie dingen te zien.
  Super fijn om jouw tips te lezen.

  Beantwoorden

 • kaarin van miegem

  05 september 2018 om 16:43

  ik vond dit een uiterst interessant verslag. Wij zouden graag volgend jaar ernaar toe gaan maar dan 5 weken proberen daar te zijn. Vooral de doorverwijzing naar de locale reisgids vind ik super!!! Ik hou er ook van om zo veel mogelijk de plaatselijke bevolking te steunen in plaats van grote reisorganisaties.

  Beantwoorden

 • fred

  17 juni 2019 om 08:45

  goed en vlot leesbaar verslag waar vlg mij wat aan hebt mocht je naar Papua willen reizen.
  bedankt fred

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.