7 redenen om NIET naar Papoea Nieuw Guinea te gaan!

Reismeisje 20 oktober 2016

PNG 1 8318

Dit artikel is geüpdate in augustus 2020

Papoea Nieuw Guinea. Het blijft één van de meest avontuurlijke bestemmingen waar ik ben geweest. Ik heb er bijzondere herinneringen aan. Eerlijk is eerlijk, niet allemaal even fijn, maar wel stuk voor stuk bijzonder. Papoea Nieuw Guinea is onwijs rauw, eigen en authentiek. Buiten de hoofdstad Port Moresby gelden andere regels en wetten, dan de overheid centraal probeert te regelen. Het is inherent aan de vele stammen en hun diversiteit. Ze hebben allemaal hun eigen tradities en normen en waarden. Er worden zelfs meer dan 800 (!) talen gesproken in Papoea Nieuw Guinea. Tel daar het vrijwel ontbreken van een goede infrastructuur bovenop en het is wel duidelijk dat een land als Papoea Nieuw Guinea lastig centraal te regeren valt... Eerder heb ik verschillende artikelen geschreven met reistips voor Papoea Nieuw Guinea, over de prachtige hooglanden. en de veiligheid in Papoea Nieuw Guinea. Dit artikel steek ik echter eens anders in Knipogen. In dit artikel vertel ik je namelijk juist waarom ik denk dat je NIET naar Papoea Nieuw Guinea moet gaan. Niet omdat ik het er niet mooi vond, maar vooral omdat ik denk dat het geen bestemming is die geschikt is voor iedereen. Het is en blijft een bijzondere bestemming met een compleet eigen cultuur, gezicht en manier van leven. Authentiek en te gek, maar ook een tikkeltje spannend en bizar. Vandaag dus waarom je NIET naar Papoea Nieuw Guinea zou moeten willen reizen.

1. Papoea Nieuw Guinea is lang niet altijd veilig. Papoea Nieuw Guinea is een apart land. Wanneer je hoort dat er bijzondere stammen en dieren leven, dan denk je misschien niet meteen aan onveiligheid. En toch is dat wel regelmatig de situatie. Ondanks dat het qua locatie idyllisch gelegen is in de South Pacific waar je parels als Frans Polynesië vindt, is het in Papoea Nieuw Guinea zelf lang niet altijd zo idyllisch. Port Moresby is dus de hoofdstad, tevens de grootse stad van de Pacific. Het is er ronduit onveilig. Er is geen stad ter wereld waar ik me ooit ook onveiliger heb gevoeld. Serieus. Niet in Zuid-Amerika en ook niet in steden in Afrika. Port Moresby heeft een grimmige sfeer en je vóelt in sommige delen gewoon de spanning hangen. Overdag vinden er veel overvallen plaats en 's nachts nog heftigere dingen. Ieder hotel in Port Moresby is omgeven door hoge hekken en bewakingspersoneel. En zelfs alle pick-ups van en naar het vliegveld worden voor je verzorgd omdat ze je niet alleen laten gaan. Dat heeft echt een reden. In de rest van het land voelt het in die zin veel veiliger en kun je gerust als toerist alleen de straat op gaan. Zolang je je gezonde verstand maar gebruikt.

PNG niet leuk 7186

2. Het is er eigenlijk niet leuk. Dit klinkt misschien gek om te zeggen over een bestemming waar ik verder enthousiast over ben. En toch klopt het wel een beetje. Papoea Nieuw Guinea is niet een bestemming waar je een ontzettend leuke vakantie zult hebben. Bijzonder? Zeker. Bizar? Zonder meer. Avontuurlijk? Absoluut. Maar leuk? Nee, zo zou ik 't niet omschrijven. Het algemene gevoel van lichte onveiligheid gecombineerd met het feit dat de mensen je vaak niet al te vriendelijk aan kijken, maakt dat je het niet altijd als 'leuk' zult ervaren als je in Papoea Nieuw Guinea bent. Overigens zijn de locals niet onvriendelijk; ze hebben echter een bepaalde, wat kille basishouding met dito gezicht. 

3. Het eten in Papoea Nieuw Guinea is niet top. Over eten klagen doe ik niet snel of graag. Niet elke bestemming heeft een keuken zoals je die in Azië vindt Knipogen. In Papoea Nieuw Guinea is het eten over het algemeen heel eenvoudig en niet bijzonder smaakvol. Het is simpelweg wat ze daar kennen en kunnen. De meeste maaltijden bestaan uit wat rijst of aardappelen met wat gekookte groenten. Soms een klein stukje kip of een eitje er bij. Het is prima, maar als je een moeilijke eter bent is Papoea Nieuw Guinea niet per sé jouw bestemming.

4. Het is er duur! Ja, in tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, is bijna alles in Papoea Nieuw Guinea duur. Serieus duur. Een budget hotel in Port Moresby is bijna niet te vinden en kost je minimaal €60-80 voor een double. Wil je een iets beter hotel dan kun je al snel rekenen op prijzen van rond de €250. En dan heb je naar Europese maatstaven een middenklasse hotel. Zonder overdrijven. Ook tourtjes en transport zijn niet bepaald goedkoop in Papoea Nieuw Guinea. Alles moet er simpelweg geïmporteerd worden en dat maakt het duur. Pas wanneer je echt kunt leven als een local, dan kun je hier voor weinig geld reizen.

☛ Een relatief betaalbaar hotel in Port Moresby met een prima locatie is het Holiday Inn Express. Inclusief ontbijt boek je hier een double vanaf €130. 

Bekijk hier meer hotels in Papoea Nieuw Guinea

PNG geen wegen 8571

5. Je kunt moeilijk met de bus reizen. Papoea Nieuw Guinea heeft een slechte infrastructuur. Ik zei het al even. Buiten Port Moresby zijn er bijna geen verharde wegen. Het landschap bestaat overwegend uit bergen en jungle. Rondom de hoofdstad lopen een paar wegen en vanaf de kust van Madang loopt er een weg naar de hooglanden van Mount Hagen. Heel veel meer is er niet. En hoewel deze stukken te bereizen zijn met een lokaal busje, is dat vanuit veiligheidsoverwegingen niet aan te raden. Veel van deze busjes rijden namelijk ook in de nacht en daar moet je toch echt een beetje mee oppassen. Dat betekent dat je waarschijnlijk veel zult gaan vliegen. En dat is nou niet bepaald goedkoop. Reken al snel €150 voor een enkele vlucht. De lokale vliegmaatschappij van Papoea Nieuw Guinea is overigens heel prima. 

Bekijk hier de beste vliegtickets naar en in Papoea Nieuw Guinea

6. Geen stranden. Hoewel Papoea Nieuw Guinea een tropisch eiland is zul je moeite hebben met het vinden van een mooi, tropisch strand. Het is er gewoon allemaal wat ruiger en niet wat je je voorstelt bij een land in die regio. Het is er allemaal wel, maar het is nét wat anders dan gedacht Knipogen. Er ligt bijvoorbeeld veel rommel op het strand, het water is lang niet altijd schoon en iedereen, inclusief traditioneel uitgedoste mensen mét pijl en boog, loopt over het strand. 

PNG wild 0362

7. De mensen in Papoea Nieuw Guinea gedragen zich 'wild'. Ik heb er geen ander woord voor. Wild. Dat zijn de locals in Papoea Nieuw Guinea echt. Dat is natuurlijk ook maar vanuit ons perspectief bezien. Voor henzelf is het immers doodnormaal Knipogen . Als mensen om me heen foto's zien van de locals in Papoea Nieuw Guinea, vinden ze hen er vaak wat eng uit zien. Zoals op deze foto hierboven. Ruig. Een tikkeltje dreigend en onberekenbaar. Dat klopt ook allemaal wel. Tegelijkertijd heb ik me, buiten Port Moresby, niet echt onveilig gevoeld en hebben de locals helemaal niets tegen toeristen. Ze zijn gewoon anders en in sommige gebieden hebben ze nog nauwelijks een blanke gezien. Dat verklaart veel toch? Als je echter niet in bent voor wat avontuur, is Papoea Nieuw Guinea niet je bestemming denk ik. 

Reizen naar Papoea Nieuw Guinea

Maar waarom zijn wij dan eigenlijk naar Papoea Nieuw Guinea gegaan?! Simpelweg omdat het wat mij betreft één van de meest bijzondere reisbestemmingen ter wereld is. Oprecht. Wanneer je houdt van wat avontuur, gezonde spanning en een passie hebt voor het ervaren van andere culturen, dan is Papoea Nieuw Guinea een prachtige bestemming om naar toe te reizen. Het is één van de laatste écht onontgonnen delen op onze aardbol. Hier leven nog stammen op de manier zoals ze dat honderden jaren terug deden. Mannen met varkensbotten door hun neus, die op jacht gaan naar wild. Dorpen waarin de medicijnman een belangrijke rol vervult en waarin geluisterd wordt naar de roep van geesten. Er is een sterke verbinding met de natuur en veel van de klederdracht waarin mensen lopen is ook gebaseerd op de natuur. Weer andere stammen lopen rond met veren van papegaaien of kevertjes op hun hoofd. Oorlogen worden begonnen om varkens. En zo kan ik nog wel even door gaan Knipogen. Het is gewoon een heel bijzonder en authentiek land. Wat ik je sowieso wél aan zou raden, mocht je naar Papoea Nieuw Guinea gaan, is dat je je accommodaties van tevoren boekt en regelt dat er transfers zijn. Vanuit veiligheid. Dat heb ik zelf ook op deze manier gedaan, terwijl ik normaal gesproken voornamelijk op de bonnefooi reis.

Tot slot nog een aantal onmisbare items om niet te vergeten als je naar Papoea Nieuw Guinea reist:

Goed schoeisel. Echt onmisbaar! Zeker als je van plan bent om de hooglanden bij Mount Hagen te bezoeken. Ik loop zelf altijd, inclusief de wereldreis die ik heb gemaakt, op deze trailrun schoenen van Salomon. Ze zijn licht, lopen heerlijk, hebben veel grip en drogen snel weer. Ik kan ze je aanraden!

Reizen zonder camera lijkt me sowieso een no go Knipogen, maar zéker naar een bestemming als Papoea Nieuw Guinea! Dat is zo'n fotogeniek land. Fantastisch. Dit is de camera die ikzelf heb. Ik ben er al jaren erg tevreden over.

Een goed muskietennet voor om je bed. Het ligt een beetje aan het type accommodaties waar je verblijft, maar ik zou er sowieso één zelf mee nemen. Dat slaapt een stukje rustiger en fijner.

Ik ben benieuwd wat jij van Papoea Nieuw Guinea denkt? Spreekt het je aan?

@Azië @Papoea Nieuw-Guinea #backpacken #reizen #papoea nieuw guinea #Azië

12 reacties

 • Michel

  20 oktober 2016 om 08:14

  Tuuuuuuuurlijk!! Elke reden die je geeft om niet te gaan, is er (voor mij) 1 om juist wel te gaan! Erg gaaf hoor. Het enige wat wat minder is, is dat je er in de hoofdstad niet alleen op uit kan. Is het dan ook echt zo dat je zelfs overdag niet ff naar een restaurantje kan lopen of ergens een terrasje pakken o.i.d.?

  Beantwoorden

  • gerben Michel

   20 oktober 2016 om 08:53

   Hoi Michel,

   Haha, dit had ik wel van jou verwacht! :-) Denk dat jij het te gek zou vinden! Maar om op je vraag terug te komen: nee, ik zou echt afraden om er in Port Moresby alleen op uit te gaan. Sommige delen van de stad zijn misschien begaanbaar, maar zelfs het echte centrum is een no-go-area voor toeristen. Het zou misschien kunnen, maar dan is het wel verstandig een lokaal iemand mee te nemen. Geluk bij een ongeluk: er is in POM niet veel te zien, dus je mist niets als je de stad niet in gaat.

   • Michel gerben

    20 oktober 2016 om 12:02

    Ah das jammer. Opgesloten worden in een hotelcomplex is toch altijd minder, maar om mijn leven nou op het spel te zetten daar..... met een blanke huid zien ze je natuurlijk al van 200 meter afstand. Toch zijn dergelijke onontdekte pareltjes altijd leuk om te verkennen. THX voor dit verhaal over PNG. Hopelijk hebben jullie gastbloggers ook nieuwe onontdekte gebieden ter inspiratie ;-)

    • gerben Michel

     20 oktober 2016 om 16:06

     Dat laatste komt wel goed. Er zitten te gekke bestemmingen tussen!

  • Jelmar Jorritsma Michel

   25 mei 2019 om 21:10

   Nee dan word je op gegeten door kannibalen

 • Naomi

  21 oktober 2016 om 00:15

  Heftig maar ook super mooi en indrukwekkend! Zoals je zelf aangeeft niet voor iedereen maar die foto's, de puurheid, de stammen, de natuur wauw.. Zo kan ik nog wel even doorgaan haha.. Wel goed om af en toe ook zo'n soort artikel te schrijven want anders lijkt het allemaal geweldig en maken mensen misschien verkeerde keuzes gebaseerd op halve info!

  En ben je ook gratis in te huren voor foto's?! Hoef je alleen maar even naar NZ te vliegen en verplicht met ons mee hiken of op roadtrip. ;)

  Beantwoorden

  • gerben Naomi

   21 oktober 2016 om 07:25

   Hoi Naomi,
   Leuk te lezen zeg! Idd, PNG is echt rauw en grotendeels geïnspireerd op de natuur. Waar vind je dat tegenwoordig nog?!
   Haha, ja ik zou graag willen hoor. Daar valt ook genoeg te zien en fotograferen. Fantastische bestemming! Helaas ben ik nu weer gewoon aan het werk. Misschien een andere keer?! Zijn jullie op dit moment een rondreis aan het maken?

 • Maria

  08 februari 2018 om 23:02

  Dit is echt een bestemming van drie keer niks. Kijk naar het programma van Floortje Dessing vanavond:
  vrouwen zijn er tweederangs, worden regelmatig geslagen en belanden dan in het ziekenhuis. 's Avonds kun je er als toerist niet over straat en zeker niet als vrouw. Wat heb je eraan? In alle landen dien je je veiligheid altijd goed te beschermen, maar zeker in dit land. Misverstand hieronder: in dit land kun je 's avonds niet over straat. Ga gerust, als je meent het beter te weten. Ik zoek een mooier, fijner land!

  Beantwoorden

 • je oma is dik

  06 maart 2018 om 14:21

  je moeder heeft ebolalalala

  Beantwoorden

  • poep je oma is dik

   23 oktober 2018 om 09:28

   je bent niet goed

 • jalita

  22 september 2018 om 15:13

  ik ga er gewoon heen onlangs dit

  Beantwoorden

 • maartje

  24 december 2018 om 12:35

  mijn vader is er geboren het is daar wel heel leuk.

  Beantwoorden

  • Betty v Brink maartje

   08 april 2019 om 21:53

   Ik ben er ook geboren, mijn vader was vanuit nederland uitgezonden door de ptt

 • GJ Buunk

  20 januari 2019 om 12:17

  Zou toch graag wat meer informatie van jullie willen krijgen.

  Beantwoorden

 • Frank Klain

  28 april 2019 om 16:01

  ik zou er met plezier heengaan avontuur cultuur prachtig

  Beantwoorden

 • henk

  03 juni 2019 om 11:27

  ik vind het leuk daar want ik woon daar ik vind het een stomme side

  Beantwoorden

 • Marian

  24 september 2019 om 12:42

  7 redenen km niet te gaan, des te meer redenen km wel te gaan. Je treft een stukje van de wereld aan wat je nergens meer aantreft. En wat betreft port moresby, ga niet in een budget hotel zitten en zorg voor eigen vervoer ... dan komt alles goed

  Beantwoorden

 • jose coghe

  30 april 2020 om 09:48

  Wij zijn reeds tweemaal daar geweest voor 20 dagenreis en voor ons was het super. Ik zou het nogmaals willen herdoen

  Beantwoorden

  • Youssef El Yaakoubi jose coghe

   05 augustus 2022 om 20:11

   Dag jose. Zijn jullie op eigen houtje geweest ?

 • .....

  15 december 2020 om 15:02

  Mijn vriend woont daar en vind het gewoon leuk

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.