Reistips voor avontuurlijk Papoea Nieuw Guinea

Reismeisje 21 juni 2016

Tari Huli GvdW 9752

Als je regelmatig op Reismeisje te vinden bent, weet je ondertussen wel dat we in het laatste land van deel 2 van onze wereldreis zijn aangekomen: Papoea Nieuw Guinea. Een land met een niet bepaald veilig imago, waarvan veel mensen zich afvragen wat je er te zoeken hebt. Eerlijk is eerlijk, ik behoorde zelf langere tijd ook tot die groep mensen Tong uitsteken. Het was dat Papoea Nieuw Guinea al zo lang bovenaan Gerbens bucketlist stond, maar anders was het ook niet per se mijn bestemming geweest. Tot ik me er iets meer in ging verdiepen en ik de afgelopen weken zelf echt kennis kon maken met dit bijzondere land. Ja, Papoea Nieuw Guinea ís rauw, intens en bij vlagen een tikkeltje dodgy, maar tegelijkertijd is de natuur er adembenemend mooi, de cultuur onaangetast puur en het onderwaterleven rijker dan waar ook ter wereld. Kortom, ik heb er genoeg redenen ontdekt om nog een keer voor terug te komen! Omdat ik best wat vragen krijg over Papoea Nieuw Guinea, de manier van reizen daar en de eventuele risico’s, geef ik je vandaag een aantal praktische reistips voor een bezoek aan dit avontuurlijke land.

1. Neem de tijd of maak keuzes. Zelfstandig reizen kost tijd. Je bent een ochtendje kwijt met het vinden van een pinautomaat die wérkt, de bus doet 3 uur over 50 kilometer en het tourbureautje  waarmee je wilde gaan hiken blijkt niet (meer) te bestaan. Hoewel dit voor elk land kan gelden waar je als zelfstandige backpacker door heen reist, geldt dit nog 100x sterker voor Papoea Nieuw Guinea. De tijd heeft er stil gestaan en letterlijk al-les kost tijd en moeite. Wil je een boottocht maken op de Sepik? Prima, maar dan moet je zelf de boot regelen, iemand die ‘m kan besturen, eten en zelfs benzine. En dat kost dus tijd. Je kunt in PNG gerust zelfstandig meerdere bestemmingen bezoeken, maar dan moet je wel echt een flink aantal weken de tijd hebben. Heb je dat niet? Maak dan echt keuzes. Ik zou zeggen: niet meer dan 2 bestemmingen per week tijd die je hebt.

2. Skip Port Moresby zo veel mogelijk. Er zijn van die steden waar je als toerist ’s avonds beter niet alleen over straat kunt gaan. Of waar wijken zijn waar je zelfs overdag wat op je tellen moet passen. Ik ben in genoeg steden geweest waar dat het geval was, maar geloof me; niets haalt het bij de hoofdstad van Papoea Nieuw Guinea, Port Moresby. En dan in negatieve zin bedoel ik. Los van dat Port Moresby geen enkele highlight te bieden heeft, is het bovenal een erg onveilige plek. Vooral voor toeristen, die je er dus ook bijna niet vindt. Bij een reis naar en door PNG ontkom je er echter niet aan om via Port Moresby te reizen. Zorg dan sowieso dat je ofwel meteen een binnenlandse vlucht hebt ofwel een hotelletje hebt geboekt inclusief pick up van het vliegveld. Als je verder nog wat tijd te doden hebt in Port Moresby, zou ik vooral zorgen dat je een goed boek hebt en een hotel met internet Knipogen. Wil je toch de straat op? Overleg dan echt even met de locals van je accommodatie. Er zijn gewoon echt plekken waar je niet moet komen.

MH uitzicht GvdW 8571

3. Ga naar de hooglanden! Het onveilige imago dat aan PNG kleeft heeft deels te maken met de politieke en economische instabiliteit en deels met de rivaliteit tussen inheemse stammen. Zodra je buiten Port Moresby bent, zal je van dat eerste weinig meer merken. De conflicten tussen stammen spelen met name in de hooglanden. Tenminste, dat zijn de verhalen. En hoewel het zeker speelt, hoef je je als toerist daar in principe geen zorgen om te maken. Het zijn juist de hooglanden die PNG wat mij betreft zo uniek en bijzonder maken! In de regio Mount Hagen en rondom Tari vind je de meest fantastische landschappen en meest authentieke stammen die je ooit zult zien. Hier regeren niet de wetten van het land, maar het geloof in en het respect voor de natuur en lokale sjamanen. Je waant je echt in een compleet andere wereld, prachtig om te zien! Laat je niet bang maken en bezoek deze regio echt. Zo lang je respect toont voor hun cultuur, zullen de locals je met open armen ontvangen en je trots deelgenoot maken van hun tradities en gebruiken.

4. Reis (deels) met een groep Australiërs. Normaal gesproken ben ik niet van de georganiseerde reizen. Totaal niet zelfs. Laat mij maar lekker op eigen houtje een land verkennen Knipogen. Voor PNG hebben we na lang wikken en wegen echter toch een uitzondering gemaakt. Vooral omdat het zelfstandig regelen van wat dan ook enorm veel tijd kost en we graag, als eerste kennismaking, verschillende delen van het land wilden zien. Omdat we sowieso alleen met een lokale organisatie een dergelijke reis wilden maken, hebben we eerst wat vooronderzoek gedaan op allerlei blogs en inspirerende reisplatforms zoals Vakantieboulevard.nl. Uiteindelijk zijn we uitgekomen bij een lokale organisatie, die veelal custommade reizen organiseert door heel PNG. Toevallig waren ze net bezig met een 9-daagse reis voor een groep Australiërs, waar wij bij aan zouden kunnen sluiten. De route was helemaal perfect dus dat hebben we uiteindelijk gedaan. Ik zal er zeker nog uitgebreid over gaan bloggen, maar ik kan al vast wel zeggen dat het voor een land als PNG zeker het overwegen waard is. We hebben in die 9 dagen waanzinnig veel gezien en gedaan en hebben geen seconde hoeven besteden aan dingen regelen. Een te gekke aanvulling op de dagen die we wèl zelfstandig door PNG hebben gereisd!

Dat zijn de eerste en belangrijkste reistips die ik voor PNG voor je heb. Zolang je de hoofdstad dus wat mijdt en verder met gezond verstand reist, is er echt niets aan de hand. Mocht avontuurlijk reizen door PNG je aanspreken, maar je vindt het toch allemaal wat spannend, overweeg dan dus met een groep te gaan. Dat geeft wat meer lucht en een gevoel van extra veiligheid. Ik ben heel benieuwd; spreekt Papoea Nieuw Guinea jou aan? Waarom wel of niet?

Dit is een gesponsord artikel. Het artikel is door mijzelf geschreven, op basis van mijn eigen mening en ervaringen.

@Azië @Papoea Nieuw-Guinea #papoea nieuw guinea #reistips #backpacken

4 reacties

 • Sarah @TravelCake

  21 juni 2016 om 04:33

  PNG staat ook bovenaan mijn wish-list! Misschien voor binnenkort aangezien ik nu in Bali woon. :) Trouwens, zou het kunnen dat ik jullie net in Ubud centrum zag rondlopen? :D

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Sarah @TravelCake

   21 juni 2016 om 14:05

   Haha, yes :-). Dat kan zeker! We zijn sinds gisteren in Ubud aangekomen en blijven hier nog wel een paar dagen! Wat gaaf dat je hier woont zeg!

   • Sarah @TravelCake Reismeisjenl

    23 juni 2016 om 08:54

    Super! Wel, als jullie zin hebben om af te spreken, misschien een gezond ontbijtje zonder eirern ;) of een lekker bakje koffie, stuur me een mailtje! De expat scene in Ubud is best wel anders dan die van de reiziger! :)

 • Jeroen

  21 juni 2016 om 08:08

  Ja dit komt wel met stip binnen! Ik had er nooit zo over nagedacht om naar PNG te gaan maar het klinkt echt wel als een avontuur. Ik ga er eens heel goed over nadenken hoe, wat en of wanneer ;-)
  (p.s. waar blijven da paradijsvogels? :-) )

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Jeroen

   21 juni 2016 om 14:07

   Ha! Leuk om te horen Jeroen. Lijkt me ook echt een bestemming voor jou! Heel avontuurlijk en puur. Paradijsvogels hebben we veel gezien, maar niet goed op de foto gekregen. Beesten zijn snel joh!

   • Jeroen Reismeisjenl

    22 juni 2016 om 09:34

    Ja nu ik dit zie begin ik echt te denken hoe ik dit ergens ga inpassen. Wat super gaaf lijkt het me!

    • Reismeisjenl Jeroen

     24 juni 2016 om 02:42

     Ha! Zeker doen Jeroen, je gaat het fantastisch vinden! En we hebben zeker nog een aantal goede tips voor je.

 • Dominique || dominiquetravels.com

  21 juni 2016 om 21:51

  Ik zou ook met een reisorganisatie gaan denk ik. Geeft toch misschien een iets fijner gevoel met een groep. Als er dan iets uitvalt of er gevechten uitbreken, dan heeft iemand ten minste de ervaring om de groep de juiste kant op te leiden. Ik ben in ieder geval benieuwd naar je verhalen over de tour!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Dominique || dominiquetravels.com

   24 juni 2016 om 02:43

   Ja precies ja. Dat was ook vooral mijn gevoel;-). Al moet ik zeggen dat je ook wel prima door PNG kunt reizen zonder organisatie. Er volgen snel meer artikelen!

 • Shuul

  11 juli 2017 om 19:06

  Het is al even geleden, maar weet je misschien nog de naam van de lokale tourorganisatie die je 9-daagse reis door PNG heeft georganiseerd? Alvast bedankt!! :)

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.