7x stomme reacties als je terug bent van een lange reis

Reismeisje 10 oktober 2016

Iran

Dit artikel is geüpdate in augustus 2020

Toegegeven. Verreweg de meeste reacties op onze wereldreis waren leuk. Warm, open en geïnteresseerd. En natuurlijk begrijp ik echt wel dat het na een half uurtje voor de meesten wel klaar is. Voor mij trouwens ook, want hoe kan ik die reis om de wereld in godsnaam uitleggen zonder in clichés te vervallen?! Ik heb er dus alle begrip voor dat de wereldreis niet meer zo heel veel onderwerp van gesprek is. Het was immers onze keuze om te gaan. Dat dat vervolgens zo veel met je doet, ligt niet bij anderen en blijft ook lastig te begrijpen als je zoiets dergelijks zelf nooit zou overwegen. Ondanks dat ik dat dus heel goed begrijp, heb ik me soms wel wat verbaasd over de minder leuke reacties. Ronduit stom zelfs in sommige gevallen, ook al zijn ze in de minderheid. Aangezien er op vorige artikelen over hoe het is om weer terug te zijn na een wereldreis zo superveel fijne reacties van herkenning kwamen, leek het me leuk ook eens een artikel te schrijven over de meest stomme reacties die we hebben gekregen. Komen ze Lachen:

#1 Dan is het reizen nu zeker wel klaar

De meest voorkomende, minder leuke reactie. Ook hiervoor geldt: het is niet dat ik deze reactie in de basis niet begrijp. Zeker als je niet veel reist of er simpelweg een heel andere levensstijl op na houdt. Dat maakt dat je op een heel andere manier kijkt naar mensen die hun baan opzeggen en een jaar over de wereld gaan reizen. En dus waarschijnlijk kunt denken 'dan is dat reizen nu wel klaar'. Los van dat het feit dat ik het voor nu heerlijk vind om weer thuis te zijn, heeft de wereldreis mijn liefde voor het reizen alleen maar groter gemaakt! De wereld is zó ontzettend groot; die kun je wat mij betreft blijven ontdekken. Steeds opnieuw. Waar ik ook kom, het brengt me elke keer weer iets nieuws en maakt dat ik nooit klaar ben met het reizen. Verre van Knipogen.

Bekijk hier mijn favoriete reismagazines en -boeken voor maximale reisinspiratie

Wereldreis reacties

#2 Dat je het hebt aangedurfd een wereldreis te maken

Tja. Wat kan ik hier op zeggen? Ik begrijp dat niet iedereen dat zou willen. 1.000 beren op de weg ziet. Zeker vanuit het gestructureerde leven dat we hier dagelijks leiden. Angst om daar uit te breken en het 'comfort' los te laten, heeft in mijn beleving te maken met deze uitspraak. Het bijna op kijken tegen mensen die iets als het maken van een wereldreis ook daadwerkelijk dóen. Ik begrijp het ergens wel. Ik vond het zelf ook spannend en heb veel opgegeven en achter me gelaten van wat me dierbaar was. Waar ik blij van werd. Alleen was die droom er altijd al. De droom van onbeperkt de tijd hebben om de wereld te ontdekken. Van al het moois te genieten, inspirerende mensen te ontmoeten en mezelf op een andere manier te verrijken. Ik kon mijn angsten opzij zetten, omdat ik daar bewust voor gekozen heb. Ik wil nooit spijt hebben van dingen die ik níet heb gedaan. Nooit. En dus sprong ik. Ik kan het je alleen maar aanraden Knipogen.

Hulp nodig met je wereldreis planning? Bekijk hier de ultieme reisplanner van Lonely Planet.

#3 Ben je het reizen met iemand anders nooit zat?

Uh nee Knipogen. Ik heb vaak genoeg in mijn eentje gereisd. En daar heb ik ook altijd van genoten. Dat neemt niet weg dat het superleuk is om samen met iemand anders te reizen. Je partner, een vriend of vriendin. Simpelweg omdat je je ervaringen dan kunt délen. Op de een of andere manier maakt dat een reis voor mij nog intenser en mooier. Zeker ook als je terug bent van iets als een wereldreis. In het begin was ik daar nog heel vol van en het is dan fijn als je dat met iemand kunt bespreken en delen, die precies hetzelfde heeft mee gemaakt. 

Als je niet in de gelegenheid bent om samen met iemand te reizen, zou ik nog steeds aanraden lekker te reizen. Zelfs een wereldreis, als dat je droom is. In dit artikel vind je tips om als solo reizende vrouw langer te reizen. Mocht je toch graag in een groep reizen, denk dan eens aan een georganiseerde reis. Dat klinkt misschien niet 1-2-3 aantrekkelijk, maar het is echt een heel leuke manier om gelijkgestemden te ontmoeten en tegelijkertijd lekker te kunnen reizen. Voorbeelden van dit soort reisorganisaties zijn:

☛ Shoestring voor het breedste aanbod aan georganiseerde reizen

SNP voor prachtige natuurreizen in georganiseerd verband

Wereldreis reacties 2

#4 Ik zou ook wel een wereldreis willen maken, maar ik heb een huis, baan, kinderen, geen geld,...

Eerlijk gezegd kan ik daar niet zo veel mee. Voor mij is dat vooral een heel beperkende gedachte. Eentje die je zelf creëert en bent gaan geloven. Ik begrijp dat bepaalde situaties een uitdaging kunnen zijn als je de droom hebt een wereldreis te maken. Daar kun je tegen aan hikken. Je omgeving zal er misschien ook van alles van vinden. Maar als je écht, écht wilt, kun je alles realiseren toch? Dat geloof ik echt. Als je écht graag op wereldreis wilt, of je nu kinderen hebt of niet (om dat maar even als voorbeeld te gebruiken), maak je dat mogelijk. Misschien heb je een langere voorbereiding nodig, wil je meer geld sparen of korter reizen. Dat kan allemaal. Maar het mogelijk maken kan altijd. Lees ter inspiratie onderstaand boek maar eens Lachen. Het zal je anders naar dit soort dromen en hoe je die kunt realiseren aan doen kijken. Een te gek boek!

Bekijk hier 'Een werkweek van 4 uur van Timothy Ferris' 

#5 Ik begrijp niet waarom je naar al die enge landen reist

Dit is voor mij misschien nog wel de meest onbegrijpelijke reactie. Serieus. We zijn zo geconditioneerd om maar voor zoete koek te slikken wat de bladen ons voorschotelen en de TV ons laat zien! Dat maakt dat we denken te weten hoe het er in landen als Iran, Colombia en Papoea Nieuw Guinea aan toe gaat. Onveilig. Daar moet je vooral niet zijn. Nu zeg ik niet dat je je niet goed moet verdiepen in een bestemming vóór je er naar toe reist, maar dóe dat dan ook! In plaats van zo maar aan te nemen dat bepaalde landen onveilig zijn. Ik heb me oprecht in nog geen enkel land écht onveilig gevoeld. In mijn ervaring komt het aan op gezond verstand en je intuïtie volgen. En lees je in. Dan kom je een heel eind.

Wereldreis kosten

#6 Wat hebben jullie veel geld uitgegeven op wereldreis!

Klopt. Weinig is het niet. Als ik het echter af zet tegen het leven in Nederland en wat we er nu allemaal van hebben gedaan, is het een lachertje. Het is maar hoe je het bekijkt en wat belangrijk voor je is. Uiteindelijk hebben we ruim €30.000 per persoon uitgegeven, waar we gedurende 11 maanden van over de wereld zijn gereisd, we alles hebben gedaan wat we wilden en ik als een 'rijker' mens terug ben gekomen. Daar komt bij dat we hier jaren naar toe hebben gewerkt en voor hebben gespaard. Ook omdat we met Zuid-Amerika en het Pacifisch gebied niet bepaald de goedkoopste regio's ter wereld zouden bezoeken. Alles is in elk geval relatief zou ik zeggen. 

#7 Wat heb je veel landen bezocht, ik word er al moe van als ik er aan denk...

Ja, dat begrijp ik wel Knipogen. We hebben ook een hele route afgelegd en veel landen bezocht. Dat is een feit. Ons reistempo heeft altijd vrij hoog gelegen. Na 3 á 4 dagen reizen we gemiddeld weer door. Ik merk dat dat voor mij langzamerhand ook wat te snel begint te worden. Daar moet ik eerlijk in zijn. Voor de komende jaren is mijn doel qua reizen te vertragen. Rustiger te reizen. Langer op één plek te blijven en dan maar iets minder te zien. Wát ik zie helemaal te beleven op het moment zelf. Dus deze opmerking begrijp ik stiekem wel goed...

Lijkt een wereldreis jou ook wel iets en ben je vooral op zoek naar wat praktische handvatten en tips? Download dan mijn e-book over het maken van een wereldreis! Bomvol praktische tips over reisroutes, budget, verzekeringen, vaccinaties, verhuren van je (koop-)huis en veel meer.

Bekijk hier mijn e-book over het maken van een wereldreis

Dat zijn eigenlijk wel de meest stomme reacties die ik heb gehad. Zoals gezegd, gelukkig het merendeel juist positief. Heb jij al eens een langere reis gemaakt en herken je bovenstaande reacties??

#wereldreis #reizen #backpacken #RTW

41 reacties

 • Naomi

  10 oktober 2016 om 06:47

  Haha, herkenbaar. En mensen vragen ook altijd of je dan nu eindelijk aan het "echte leven" gaat beginnen. Uh, dit is ons echte leven! Nu wij voor de 2de keer weg zijn is bijna iedereen enthousiast maar er zijn een aantal mensen die er toch helemaal niks meer van snappen. We zijn toch al op reis geweest dus waarom gaan we weer?

  Ach, ergens is het ook wel fijn dat niet iedereen hetzelfde is, anders zouden we met dezelfde mensen aan de andere kant van de wereld zitten :).. En dat blijft er niet zoveel spannends en te ontdekken over!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Naomi

   10 oktober 2016 om 07:34

   Snap helemaal wat je bedoelt Naomi ;-). Maar klopt, gelukkig is ook niet iedereen hetzelfde inderdaad.

 • Jeroen

  10 oktober 2016 om 07:49

  Hier op het werk letterlijk: "Op reis gaan? Je kunt toch ook op google wat foto's opzoeken?"
  Ik blijf het een topper van een reactie vinden. Eentje die mij met open mond deed afdruipen omdat dit ook daadwerkelijk echt gemeend was.
  Ach, ik maak mij er niet druk om, iedereen moet inderdaad lekker doen en denken wat ze zelf willen. Laat gaan :-D

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Jeroen

   10 oktober 2016 om 08:00

   Hahahaha, die is prachtig inderdaad :-).

  • Linda | One Day Trip Jeroen

   10 oktober 2016 om 10:25

   Haha, die opmerking is inderdaad wel een topper ja, haha.

 • Pip

  10 oktober 2016 om 08:00

  Herinneren, avonturen zijn voor altijd....das volgens mij t antwoord op alle rare reacties...

  Beantwoorden

 • Suus

  10 oktober 2016 om 08:09

  "Ik zou wel willen maar ik heb een huis/baan/werk etc." Ik maakte een paar weken terug een reportage over dromen. Ik vroeg aan mensen op straat wat hun grootste droom was en veel bleven clichématig hangen bij wereldreis of een reis naar... En elke keer dacht ik, ja hallo, waarom blijft het bij een droom!? Ga zorgen dat je dit voor elkaar krijgt zeg! Het KAN! Een vliegticket naar Alaska is echt niet onmogelijk, misschien moet je flink sparen en kan je eerst twee jaar niet op vakantie, maar als Alaska jouw grote droom is, fix het dan!

  Beantwoorden

 • Herma | 2feelfree.com

  10 oktober 2016 om 08:50

  Herkenbaar! Vooral dat mensen zeggen eigenlijk wel te willen reizen, maar niet kunnen. Vind ik altijd zo frustrerend! Als je écht wilt, dan zorg je ervoor. En dan kan het ook echt. Gewoon DOEN. Als het je droom is, doe je wat er voor nodig is om die uit te laten komen, toch? En mensen vragen ook vaak 'waar we het van doen'. Nou, gewoon sparen en geen gekke uitgaven doen; waar anderen dure meubels hebben, vaak uit eten gaan, dure merkkleding of de nieuwste gadgets kopen, gaat bij ons dat geld op de spaarrekening voor de volgende reis. Goed, frustraties genoeg over de stomme reacties ;) Leuk artikel!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Herma | 2feelfree.com

   10 oktober 2016 om 10:09

   Helemaal met je eens :-). En dank voor je compliment!

 • Kim

  10 oktober 2016 om 09:09

  Ik reis eigenlijk altijd alleen. Iets wat ik heerlijk vind omdat ik dan echt tot rust kan komen. Daarbij heb ik geen partner en vriendinnen hebben kinderen en ik blijf niet thuis omdat ik anders alleen reis. Geregeld krijg ik de vraag of dat niet eenzaam is en opmerkingen als 'ik zou dat niet kunnen'. Het leuke is dat ik juist wanneer ik alleen reis leuke mensen ontmoet en meer open sta voor andere mensen

  Ook krijg ik geregeld een vraag over de veiligheid. Eigenlijk voelde ik mij op reis juist veiliger dan in Nederland. Ja, vorige maand zag ik in Peru agenten met geweren. Voor sommige voelt dat onveilig, voor mij juist extra veilig omdat er gelijk ingegrepen kan worden als er iets gebeurt

  Ook komt het woordje 'respect' geregeld terug. Respect omdat ik dit alleen doe. Leuk, maar ik ben nu gezond om te reizen. Misschien over 30 jaar niet meer

  En geld komt ook geregeld ter sprake. Afgelopen reis in Peru heb ik iets meer uitgegeven dan de bedoeling was, komt vooral door de leuke spulletjes die ze daar verkopen. Aan de andere kant werk ik er hard voor. Ga ik niet naar een dure sportschool omdat ik liever buiten sport. Rook ik niet en shop ik twee tot drie keer per jaar en dan koop ik wat ik echt nodig heb. Alleen sportkleding koop ik wat vaker. Waardoor sparen makkelijker gaat

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Kim

   10 oktober 2016 om 10:10

   Niets dan herkenning Kim. En super dat je je hart zo volgt! Kunnen veel mensen nog iets van leren ;-).

  • Geja Kim

   31 december 2016 om 00:04

   Oooooo Peru........ Daar ben ik in 2004 geweest. Wat een bijzonder land, in elke zin van het woord bijzonder

 • Diana | Stripe Away

  10 oktober 2016 om 09:16

  Nog nooit een wereldreis gemaakt maar sommige reacties kreeg ik al toen ik maar 3 weken ging. Of bijvoorbeeld toen ik met een singlereis naar Jordanië ging. Redelijk wat mensen begrepen echt niet wat ik daar ging doen, in de dat enge land maar heb me daar veiliger gevoelt dan hier in Nederland. Dus...idd oordeel niet te snel ;). Maar goed ik ben ook iemand die graag het onbekende voor mezelf opzoekt.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Diana | Stripe Away

   10 oktober 2016 om 10:10

   Haha, typisch toch? Terwijl Jordanië zeker in die regio een van de veiligste landen is!

  • Esther Diana | Stripe Away

   13 oktober 2016 om 00:48

   Haha, ik heb exact dezelfde reacties gehad toen ik naar Jordanië ging!
   Sowieso is dat verreweg de eerste reactie op al mijn reisplannen: Is dat wel veilig daar? Alsof het op het moment in Europa zo veilig is!

 • Kim - Kim Adound the World

  10 oktober 2016 om 09:17

  Ik heb ooit vijf jaar in het buitenland gewoond. Toen ik terug was in Nederland, helemaal vervreemd, vroeg iemand aan mij: "En? Hoe was het?"
  Ik moest echt even nadenken over die vraag. Wat bedoelde hij nou? Hij dacht dus serieus dat ik vijf jaar op vakantie was geweest!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Kim - Kim Adound the World

   10 oktober 2016 om 10:11

   Ow jaaaaaa! Die is ook goed. Heb ik inderdaad ook erg vaak gehoord; hoe was je vakantie? Huh?

   • Linda | One Day Trip Reismeisjenl

    10 oktober 2016 om 10:28

    Inderdaad, hoe was je vakantie. Grappig hoe mensen tegen rezien aankijken hè?

 • Arlette

  10 oktober 2016 om 10:10

  Zou ik nooit gedurft hebben, knap hoor!! Héel herkenbaar en vaal gehoord. Of de eeuwige vraag: je blijft nu dan weer hier en gaat werk zoeken? Uhhhhhh.... nja nu heb ik dat uiteindelijk wel gedaan. Mensen hebben gewoon een bepaald verwachtingspatroon.. heel apart!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Arlette

   10 oktober 2016 om 10:12

   Ja precies. Het is blijkbaar lastig om daar uit te stappen voor veel mensen.

 • Dionne

  10 oktober 2016 om 10:10

  Niet een langere reis nee, maar mensen vinden het onbegrijpelijk dat wij in een oudere auto rondrijden en zelfs nog een dikke televisie hebben.
  Maar ook de opmerkingen, als de kinderen het leuk hebben, hebben de ouders ook vakantie, pffft. Laten we nou gewoon allemaal een leuke vakantie hebben. Wij zijn met elkaar juist op ons best op vakantie, laten we dan vooral zo vaak mogelijk gaan...
  Een wereldreis met kinderen is overigens, nu ze in de basisschoolleeftijd zitten, wel echt ingewikkeld, ze zijn gewoon leer- en schoolplichtig en daar kom je niet zomaar onderuit, Om over de kosten maar te zwijgen. Dan maar wat vaker op reis...

  Ach je, mensen zijn ook vaak jaloers.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Dionne

   10 oktober 2016 om 10:13

   Kan ik me voorstellen hoor. Het is ook soms lastig, maar het besef dat je überhaupt een keuze hebt; dat zit er bij zo veel mensen niet in. Nou ja. Gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde, dat is ook weer zo ;-).

 • Linda | One Day Trip

  10 oktober 2016 om 10:23

  Ik herken bovenstaande punten absoluut. En die eerste opmerking wordt soms dan ook echt gebracht van, nu zijn jullie eindelijk wel een keer uitgereisd hè, want het is nu wel tijd om verstandig te zijn en voor een serieuze baan te gaan. Dus niet eens van dat we nu wel genoeg hebben gezien.
  En inderdaad ook dat mensen verre landen al snel als onontwikkeld en gevaarlijk zien. Wel heel simpel gedacht.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Linda | One Day Trip

   10 oktober 2016 om 11:41

   ;-) Yes yes yes

 • Mera Schouten

  10 oktober 2016 om 10:54

  De organisatie met schoolgaande kinderen is niet iets wat je moet onderschatten. Natuurlijk het kan, maar ik kan mij heel goed voorstellen dat de drempels dan wel erg hoog komen te liggen. Neemt niet weg dat je dan 'gewoon' in de vakanties kunt reizen.
  Want reizen met kinderen is wel erg gaaf om te doen.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Mera Schouten

   10 oktober 2016 om 11:42

   Ja precies. Iedereen moet ook zijn eigen keuze daarin maken. Er zijn echter genoeg voorbeelden die laten zien dat er altijd keuzes zijn.

 • Judith

  10 oktober 2016 om 11:23

  haha zo herkenbaar!! Je kunt beter geld investeren in mooie herinneringen dan een dure auto waar je het over 5 jr niet meer over hebt! reisverhalen blijven voor eeuwig!! Ooh en Namibië is echt een aanrader! Wat een prachtig land, lieve mensen en makkelijk met een auto te bereizen!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Judith

   10 oktober 2016 om 11:42

   Vind ik ook :-)!

 • Ruud Kok

  10 oktober 2016 om 12:48

  Heel herkenbaar, of van 'neem het er nu nog maar even lekker van', alsof er een standaard moment in ieders leven gaat komen waarna het niet meer kan...

  Blijkt maar weer dat ontzettend veel mensen enkel en alleen vanuit een standaard huisje-boompje-beestje situatie redeneren, en absoluut niet begrijpen dat er ook mensen zijn die andere keuzes maken.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Ruud Kok

   10 oktober 2016 om 14:19

   ;-) Amen

 • Marloes

  10 oktober 2016 om 14:00

  Wat hebben jullie toch een geluk! Vond ik een erg stomme reactie. We hebben er zelf hard voor gespaard en veel voor moeten laten. Ik denk dat iedereen die dit graag wil Gewoon kan gaan! Hier hoef je geen geluksvogel voor te zijn. :)

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Marloes

   10 oktober 2016 om 14:20

   Jaaaaaa! Klopt Marloes. Ook eentje die wij vaak gehoord hebben...

  • Daniel Marloes

   16 december 2016 om 16:45

   Tja.. ik vind het wel een beetje kort door de bocht gedacht hoor. Natuurlijk spaar je er hard voor en het is jullie ook enorm gegund, maar besef ook wel dat je enorm veel geluk hebt met de positie waar je je in verkeerd. 1 op de 10 huishoudens van Nederland zit op of onder de armoede grens. Deze mensen werken vaak ook hard maar verdienen gewoon minder of hebben hun geld hard nodig om de nodige kleding en eten voor hun gezin te voorzien. Een kwart!! van de Nederlanders is niet op vakantie geweest vaak omdat er geen ruimte voor was in het budget. Dit is niet omdat ze wekelijks uit eten gaan of merkkleding kopen. Nee, voedselbank en tweedehands winkels. Dus ik gun het iedereen enorm om lekker te reizen, maar besef ook dat je je werkelijk in een luxe positie verkeerd.

   • natasja Daniel

    18 december 2016 om 14:43

    Fijn dat iemand dit ook even aanstipt! De opmerking in het blog dat 'je altijd een keuze hebt' vond ik erg bekrompen. Je hebt zoveel van de wereld gezien, maar heb je weleens in NL gekeken? De ouders van mijn pleegkind bijv zullen nooit oftenimmer überhaupt op kunnen, laat staan een wereldreis. Het idee van veel mensen hier dat iedereen dit moet kunnen als je maar echt wilt, raakt me. Jullie zijn wel degelijk bevoorrecht.

 • Myrthe

  10 oktober 2016 om 14:19

  Zo herkenbaar vooral als je omgeving het niet helemaal begrijpt. Dus nu jullie terug zijn gaan jullie trouwen en een huis kopen? Uh, het huis is er maar over drie jaar gaan we weer gewoon een half jaar weg hoor. Onbegrijpelijk voor sommige. Volledig natuurlijk voor ons!

  Beantwoorden

 • Henk

  10 oktober 2016 om 15:40

  Heerlijk om te lezen. Zo waar en herkenbaar. Stomme vraag nummer 8: "alweer een beetje gewend in NL?" Nee! Natuurlijk niet! Reizen verpest je leven wat dat betreft. Je wilt nooit meer anders en je wilt helemaal niet wennen aan NL. Beste remedie: zo snel mogelijk weer een ticket boeken. Let's go!

  Beantwoorden

  • Lindsay Henk

   21 december 2016 om 22:40

   Wow Henk, je slaat de spijker op zijn kop! Reizen verpest je leven helemaal en het duurt weken voordat je weer met beide benen op de grond staat. Dat is het nadeel van reizen, maar betekent ook dat je het goed hebt gehad.

 • Jeroen

  10 oktober 2016 om 15:44

  Toch ook wel fijn dat er ook mensen zijn die het juist stimuleren. Lig hier echt dubbel om alle bovenstaande reacties maar er zijn ook collega's die echt zeggen dat ik moet gaan! Die het juist mooi vinden en het ook volledig snappen.

  Beantwoorden

 • Loes

  10 oktober 2016 om 16:29

  De stomste vraag vind ik: "Al weer een beetje gewend?". Nou uh NEE NEE NEE en nog eens 10 keer NEE hahahaha, maar goed uit beleefdheid zeg ik meestal ja goh gaat snel hoor ;-)
  Stiekem gewoon de volgende reis alweer aan het plannen in mijn hoofd :-)

  Beantwoorden

 • Lianne

  10 oktober 2016 om 19:18

  Ik mis de 'En wanneer ga je eens wat doen aan je carrière?!' :-(

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Lianne

   11 oktober 2016 om 07:38

   Whahahaha! Die is goed Lianne!

 • Dominique || dominiquetravels.com

  10 oktober 2016 om 20:41

  Dit soort reacties kreeg ik over reizen in het algemeen van mijn griekse collega's. Ha, die snape echt niet waarom mensen inderdaad naar niet-Westerse landen reizen en daar zoveel geld aan uit geven. Ze snapten ook niet dat ik mijn vakantiedagen alleen wilde gebruiken voor reizen. Zij gebruikten ze vaak liever om iets aan het huis op te knappen. In Nederland merk ik dat er vaak iets enthousiaster over mijn ideeen gedaan wordt :)

  Beantwoorden

 • Es

  11 oktober 2016 om 13:21

  Net terug van een maand backpacken door Vietnam met onze dochter van 1. Ging perfect en zou het zo weer doen. Vind het raar dat mensen zeggen dat het leven stopt als je kinderen hebt. Ze heeft zo genoten van de reis!

  Beantwoorden

 • Kim

  13 oktober 2016 om 13:15

  "Maar je bent helemaal niet bruin geworden..." Nee klopt, ik had veel diepzinnigere dingen te doen dan bakken op een bedje :)

  Beantwoorden

 • Lin McQueen

  14 oktober 2016 om 06:42

  Haha love it. Herkenbaar, vooral jouw antwoorden. Altijd blijven reizen en ontdekken :))

  Beantwoorden

 • Monique

  16 oktober 2016 om 16:16

  Ja hoor, sommige reacties herken ik wel. Mijn lief en ik hebben 1 keer negen weken door Australië gereisd en 1 keer drie maanden door West Australië en Nieuw-Zeeland. De meest voorkomende reactie komt neer op duur/waar betaal je het van/dat geld heb ik niet. Tja, ik heb ook geen geldboom in mijn tuintje staan, maar met sparen en zuinige keuzes tijdens de reis kom je een heel eind :-) we zouden zo weer gaan! Reizen, andere culturen en natuur ontdekken blijft fantastisch! <3

  Beantwoorden

 • Marijke

  16 oktober 2016 om 19:19

  Over 4 weken ga ik naar Australië voor een jaar. Ik heb een work and holiday visa.. Vrienden en onbekenden zeggen: ik vind het dom dat je deze keuze maakt, je bent bijna 24 wil je niet huisje boompje beestje? Pfff zo frustrerend! Nee ik wil reizen, de wereld ontdekken!

  Beantwoorden

 • Roos

  25 oktober 2016 om 08:16

  Dat andere mensen een andere mening hebben wil niet zeggen dat de reactie stom is. Het zegt alleen, dat jij van reizen houd en zij niet. Verschil mag er zijn. Zelf lijkt me het geweldig een reis te maken, maar ik snap ook dat er mensen zijn die zeggen; waarom moet je naar die niet westerse landen? Zij zijn niet bekrompen, maar vinden andere dingen leuk, dan wij.

  Beantwoorden

 • Marloes

  25 oktober 2016 om 17:46

  Geniaal artikel! En inderdaad erg herkenbaar ;) zelf geen wereldreis gemaakt, maar lange reis naar/door Costa Rica gemaakt en over ruim 2 weken voor dik 2 maanden naar Peru. Men vind het zonde van het geld, had je ook een mooie auto voor kunnen kopen zodat we niet alles met fiets/ov hoeven te doen, of onze ouwe beeldbuis vervangen door een hippe flatscreen... Ja, dat had gekund inderdaad, maar gelukkig zijn wij beide niet materialistisch en genieten we veel meer van zo'n reis en de herinneringen die we eraan overhouden. Ik geniet ook bijna van elk uur dat ik werk omdat ik weet wat ik ervoor terug ga krijgen!

  Beantwoorden

 • Mariama

  10 december 2016 om 12:25

  Hehe grappig om te lezen. Ik krijg vooral vaak de vraag of ik niet aan kinderen wil beginnen of een huis wil kopen, waar ik beide geen behoefte aan heb. Of de vraag waar ik het geld vandaan haal (uh tja geen kids en koophuis). Ohja en vorige week kreeg ik ook de opmerking dat diegene liever de moeite niet doet en net zo goed reisprogrammas op tv kan kijken

  Beantwoorden

 • Inge

  15 december 2016 om 11:17

  Ik vind deze het allerergste: "Misschien kom je wel met ee Vietnamees/Thai/Chinees/Aziaat thuis".... zucht ja ik ben Single maar ben niet wanhopig.

  "Ga je alleen?" Ja "is dat niet eenzaam?" Nee, overal zijn de mensen wél sociaal in plaats van hier waar geen mens je hoi zegt op straat

  Beantwoorden

 • Nienke

  16 december 2016 om 20:07

  Ja of deze, zo irritant:
  Oh maar je bent helemaal niet bruin!

  Alsof dat het hoofddoel is van je reis..

  Beantwoorden

 • Joyce

  18 december 2016 om 15:41

  Oooh, zo herkenbaar! De reizen die ik heb gemaakt hebben me echt rijk gemaakt.....maar heel veel mensen snappen dat inderdaad niet! Is toch zonde van je geld? Zeggen ze dan......

  Beantwoorden

 • jenny

  22 december 2016 om 20:39

  herkenbaar...en nu we met de kinderen gaan komt de volgende stomme reactie....daar hebben de kinderen toch niks aan

  Beantwoorden

 • Laura

  02 januari 2017 om 00:23

  Oh, zó herkenbaar! Ik ken er nog een paar:
  - Ja, maar wat als er nou iets ergs gebeurt?
  - Moet je écht per se naar de andere kant van de wereld? Nederland is ook mooi, toch?
  - Is het niet veel verstandiger om eerst aan je carrière te beginnen en dan pas vakantie te nemen? Je moet het wel verdienen natuurlijk.
  En als topper:
  - Denk maar niet dat ik op je verhalen zit te wachten, zodra je terug bent. Ik heb óók een leven hoor...
  Even vriendelijk glimlachen en de andere kant op kijken, heeft tot nu toe altijd gewerkt. Behalve bij de persoon van de laatste opmerking, die heb ik nooit meer gezien daarna.

  Beantwoorden

 • Janneke Postma

  10 september 2019 om 19:20

  Ja zeker herken ik dat. Na een jaar reizen was de meest "stomme" reactie: wat had je niet een mooie auto vaan dat geld kunnen lopen

  Beantwoorden

 • Chantal

  11 september 2019 om 07:16

  Ik vind dit artikel een beetje jammer, mensen geven vaak reactie omdat ze geïnteresseerd zijn en proberen vanuit hun perspectief te begrijpen hoe jij het doet. Dat je dan niet direct begrijpt waar zij vandaan komen of niet zo bent, maakt een reactie nog niet "stom". Waarom zo vanuit het negatieve?

  Beantwoorden

 • Agnes

  10 oktober 2019 om 08:47

  Heeel herkenbaar. De thuisblijvers vinden het leuk om een paar verhaaltjes te horen maar verder zijn ze niet bezig met jouw reis/leven. De meest rare die ik me weet te herinneren was. 'en wat ga je nu doen'?

  Beantwoorden

 • Ilse

  24 februari 2020 om 19:45

  Heel herkenbaar inderdaad! Puur onbegrip, mensen zien vaak ook niet wat je er allemaal voor laat! Kwestie van andere prioriteiten

  Beantwoorden

 • Robert

  25 februari 2020 om 09:04

  Heerlijk! Leuk te lezen dit. Ik woon/werk al een aantal jaren in het buitenland met mijn gezin en ik vlieg 4 keer per jaar naar NL voor mijn bedrijf. Deze reacties zijn dan zo herkenbaar! Wat ik ook wel eens heb gehad is dat ze zeggen: je bent helemaal niet bruin het is daar toch altijd mooi weer...... En ik lees hier idd ook, ja dat zou ik ook wel willen maar...... En ik moet zeggen dat ik het in het begin wel een beetje lastig vond om hier dan verder op in te gaan, hebben meer mensen dat?

  Groet vanuit een zonnig oord ; )

  Beantwoorden

 • Ingrid

  25 februari 2020 om 17:35

  Leuk geschreven en heel herkenbaar. Heb zelf 20 jaar geleden een wereldreis gemaakt en zit nu in zo'n baan/huis/kids situatie. DUS zetten we alles opzij om onze kids de wereld te laten zien, ook in verre landen, soms in een groep maar steeds vaker zelfstandig. Leuk om mooie landen te herbeleven maar ook om samen nieuwe landen te ontdekken! Als je dat reisvirus eenmaal hebt ...

  Beantwoorden

 • Milly

  30 maart 2020 om 19:34

  De stomste reactie die wij na onze reis van heel veel mensen kregen was meestal in de trant van ooh nou dat moet je nu weer op zoek naar werk, dat zal wel niet meevallen he! Nouja je kunt nog altijd productiewerk gaan doen! Alsof reizen het onmogelijk maakt om weer een leuke baan te vinden..

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.