Wat kost 3 weken reizen in Vanuatu?

Reismeisje 05 juli 2016

Vanuatu budget 1 GvdW 6098

Vanuatu is waarschijnlijk niet de eerste bestemming die bovenaan je bucketlist staat Knipogen. Los van dat het niet bepaald een mainstream vakantiebestemming is, ligt het voor ons ook nog eens letterlijk aan de andere kant van de wereld. Toen we onze wereldreis aan het voorbereiden waren en we in elk geval naar de South Pacific wilden gaan reizen, was het een kleine moeite om Vanuatu ‘mee te pakken’. Voor we het wisten waren we er 3 weken en hadden we er met gemak nog wel 2 weekjes aan vast kunnen plakken. Wat een prachtige, diverse eilandengroep! Hoewel het erg af hangt van wat je precies in Vanuatu gaat doen en welke eilanden je bezoekt, vertel ik je vandaag wat 3 weken reizen door Vanuatu kost. Ik ben benieuwd wat je er van vindt!

Vliegen naar en binnen Vanuatu. Het mag duidelijk zijn dat vliegen naar Vanuatu vanuit Europa niet bepaald goedkoop is…Je beste optie is te vliegen op Australië of Nieuw-Zeeland en van daaruit door te vliegen naar Port Vila op het hoofdeiland van Vanuatu: Efate. Een retourticket boek je in dat geval vanaf ongeveer 1.800 euro per persoon. Daar ben je er echter niet mee, want Vanuatu bestaat uit veel verschillende eilanden en je wilt er zeker een aantal van bezoeken!

Vanuatu budget vliegticket GvdW 4742

Aangezien de afstanden tussen de eilanden deels vrij groot zijn en boten bovendien erg infrequent en onbetrouwbaar zijn, ben je al snel aangewezen op binnenlandse vluchten. Je vliegt dan met kleine vliegtuigjes van de lokale maatschappij Air Vanuatu. Prima vliegtuigen trouwens Lachen. Het ligt een beetje aan de afstand die je moet overbruggen, maar reken op 60-100 euro per persoon voor een enkel vliegticket. Kleine tip; als je ter plekke in Port Vila je vliegtickets regelt, krijg je 15% korting. Toch weer lekker! En check goed van tevoren waar je precies heen wilt en hoe vaak per week er vluchten gaan. Op sommige eilanden kun je bijvoorbeeld maar 1x per week vliegen.

Accommodaties. Vanuatu is niet spotgoedkoop. Ook weer niet zo duur als andere eilanden in de Pacific zoals Frans Polynesië, maar toch. In een leuk hostel in de hoofdstad Port Vila betaal je voor een double al snel rond 40 euro, op het te gekke eiland Tanna ligt dat rond 30 euro en op het veel minder toeristische Pentacost kost het je ongeveer 20 euro per nacht. Er zit dus best wat verschil tussen de eilanden, maar verwacht zeker in alles buiten Port Vila geen luxe of een eigen douche Knipogen.  Accommodaties zijn prima, maar simpel en vrijwel altijd bij mensen thuis.

Eten en drinken. Dat hoeft in Vanuatu niet de hoofdprijs te kosten. Hoeft zeg ik bewust, want dan moet je wel voor de simpelere eethuisjes en guesthouses gaan of gewoon lekker zelf koken. Zeker in Port Vila vind je veel fijne restaurantjes, maar dan betaal je al snel rond 10-15 euro per persoon voor een hoofdgerecht. Terwijl je voor 5 euro een lokaal visje met rijst kunt eten of voor nog minder geld wat pasta, groenten en tomatensaus bij de Chinese supermarkt en lokale markt kunt kopen. Your choice! Op Tanna en Pentacost hebben we in een guesthouse van locals geslapen en zat het eten er bij in. Dat is dan een soort daghap inclusief drinken en klein toetje waar je rond 5-7 euro per persoon voor betaalt.  Een ontbijtje kost rond 3-4 euro per persoon.

Vanuatu budget transport GvdW 4947

Transport. Openbaar vervoer is in Vanuatu niet zo goed ontwikkeld. Mensen liften veel of ze maken gebruik van de publieke busjes die je voor de deur van je bestemming afzetten. Dat laatste is dus wel een vorm van openbaar vervoer, maar je moet letterlijk langs de kant van de weg gaan staan en een busje aanhouden met een kentekenplaat beginnend met ‘P’. Serieus Tong uitsteken. Zo’n publiek busje kost niet veel. Reken op ongeveer 1.50-2.00 euro per persoon voor een ritje van 10-15 minuutjes. En anders is liften dus een goede optie. Je wordt zo mee genomen!

vanuatu GvdW 6373

Tourtjes. Hoewel je prima kunt backpacken in Vanuatu en veel zelfs kunt regelen, zijn er natuurlijk altijd leuke tourtjes om te doen. Dingen die je gezien of gedaan moet hebben. Die tourtjes maken reizen door Vanuatu duurder, want er is gewoon relatief weinig toeristische infrastructuur.  Zo kost een eerste tochtje de Yasur vulkaan op Tanna op 75 euro per persoon, betaal je voor een duik op Espiritu Santo 65 euro per persoon en kost alleen al de toegang tot het land diving op Pentacost 80 euro per persoon. Flinke prijzen toch? Het is het allemaal stuk voor stuk waard, maar zorg wel dat je een apart potje reserveert voor dit soort uitstapjes.

Totale kosten. Uiteindelijk zijn we bijna 3 weken in Vanuatu geweest en hebben we de eilanden Efate, Tanna, Pentacost en Espiritu Santo bezocht. Aangezien we vanuit het dichtbij gelegen Samoa naar Vanuatu zijn gereisd, hebben we een retour ticket vanuit Nederland kunnen besparen, maar daar kwamen wel de kosten voor vliegen tussen de genoemde eilanden voor terug. In totaal hebben we daar bijna 300 euro per persoon aan uitgegeven. Met name op Tanna hebben we verder flink wat uitgegeven, omdat we graag vaker de vulkaan op wilden (dat wordt wel goedkoper als je vaker gaat) en een aantal tourtjes hebben gedaan. Tot slot hebben we op Pentacost het land diving bezocht en hebben we op Espiritu Santo gedoken, gesnorkeld en de Millenium Cave hike gedaan. Uiteindelijk zijn we uitgekomen op ongeveer 1.500 euro per persoon, exclusief retourticket naar en van Vanuatu, maar inclusief de vluchten tussen de eilanden onderling. Een tikkeltje over ons budget, maar desalniettemin het helemaal waard wat mij betreft!

Ik ben benieuwd of Vanuatu jou aanspreekt? Wat vind je van de kosten?

@Oceanië @Vanuatu #vanuatu #budget #Pacific

5 reacties

 • Margreet Pruis

  05 juli 2016 om 07:02

  Tja duur, helemaal vanuit Nederland. Je gaat daar niet zo snel naartoe. Het is ook zo ver weg, maar lijkt me wel ontzettend mooi. Een paradijs ! Wat hebben jullie ongelooflijk veel gezien het afgelopen jaar !

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Margreet Pruis

   05 juli 2016 om 13:24

   Ja he. Is het ook hoor. Maar zeker een bestemming om te bezoeken als je toch in de regio bent!

 • Jeroen

  05 juli 2016 om 07:57

  Spreekt me zeker aan. Maar denk dat het op zo'n moment kiezen wordt voor Samoa of Vanuatu.
  Budget (behalve de tickets vanuit NL dan) valt me ook nog wel mee als je bekijkt hoe afgelegen het ligt en er waarschijnlijk veel per schip word geïmporteerd. Natuurlijk is het veel geld maar je bent dan ook wel op een unieke plek!
  En die foto van het land diving is echt erg gaaf!!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Jeroen

   05 juli 2016 om 13:25

   Samoa is wel een stukje voordeliger, dat scheelt wel wat. En inderdaad, je betaalt vooral meer omdat het zo ontzettend afgelegen ligt.

 • Dominique || dominiquetravels.com

  05 juli 2016 om 20:39

  Het is echt een kwestie van goed plannen! Ik zou er graag heen willen, maar ik zou er niet voor vanuit Nederland vliegen. Een langere reis is dan nodig... Als je één Pacifisch eiland(engroep) vanuit Nieuw Zeeland zou kunnen bezoeken - zou dat dan Vanuatu zijn of toch een andere?

  Beantwoorden

 • Susan

  02 november 2016 om 08:35

  Hoi Wendy, heb je misschien tips voor accomodatie op Tanna voor mij? Dank!!

  Beantwoorden

 • Marjan

  23 april 2018 om 14:06

  Hoi reismeisje
  Wij willen samen naar familie in vanuatu..
  Ik vraag me af wat het leukste is km te doen...combineren met australie the outback
  Of met nieuw zeeland...
  Heb je tips...we willen ongeveer 3,5 week gaan
  Heb geen flauw idee hoe ik mijn vskantie moet jndelen...
  Vind vanustu te duur en te ver om er een week heen te gaan en de rest te passeren...

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.