De eerste week in Vanuatu

Reismeisje 20 mei 2016

Vanuatu GvdW 5401

Laatst schreef ik al eens over de bestemmingen waar ik voor de komende, laatste, maanden van onze wereldreis het meeste naar uit keek. Één van die bestemmingen was Vanuatu; een eilandengroep in de Pacific, ten Westen van Fiji gelegen. Ondertussen zijn we al weer een kleine week in Vanuatu en ik kan nu al zeggen dat het er fan-tas-tisch is Lachen. Alles wat ik er van gehoopt had en meer! Landschappelijk en cultureel net zo prachtig als Samoa, maar dan nog een stukje rauwer en spiritueler. Mensen die helemaal één zijn met de natuur en voor wie vuurspuwende vulkanen en alles vernietigende orkanen een teken van moeder aarde zijn. Vandaag neem ik je mee op onze eerste week in Vanuatu en vertel ik je waarom we het hier zo te gek vinden.

Aankomst op hoofdeiland Efate. Vanuatu bestaat uit heel veel eilanden, maar de 12 grootsten maken ruim 90% van het landoppervlak van Vanuatu uit. Hoewel Efate niet het allergrootste eiland is, is het wel het 'hoofdeiland’ van Vanuatu. De hoofdstad Port Vila ligt er, je vindt er de meeste voorzieningen en mensen lopen er veelal niet meer in traditionele kleding. Na prachtig Samoa hadden we een korte tussenstop op Fiji en zijn we van daaruit door gevlogen naar Port Vila.

Jack en Janelle

Na een kort autoritje kwamen we aan bij ons hostel: The Traveller’s Budget Motel. Wat een zalige plek! Het hostel wordt gerund door de Australische Jack en Janelle, die ondertussen al weer zo’n 10 jaar in Port Vila wonen. Ze kunnen je echt met álles helpen en geven je het gevoel dat je thuis bent. Een paar kamers rondom een zwembadje, een uitgebreide keuken en veel gezelligheid. De perfecte uitvalsbasis voor een reis door Vanuatu! Voor de binnenlandse vluchten mag je bovendien maximaal 10 KG per persoon mee nemen, dus het is superfijn om zo'n vertrouwde plek te hebben waar je je spullen veilig achter kunt laten.

Vanuatu GvdW 5018

Op weg naar vulkanisch Tanna. Na een nachtje Port Vila was het tijd voor het echte werk Knipogen. Met een klein vliegtuigje vlogen we naar het Zuidelijke eiland Tanna. Misschien wel één van de bekendste eilanden van Vanuatu, vanwege de extreem actieve vulkaan Yasur. Hoewel sommige toeristen letterlijk op een daguitstapje naar Tanna gaan om enkel Yasur te bekijken, kozen wij er voor 3 nachten op Tanna te blijven. En dat bleek een goede keus. Tanna heeft namelijk zo veel meer te bieden, al is de vulkaan wel echt de max! De eerste dag zijn we ’s avonds meteen Yasur op gegaan. Kosten: €70 per persoon. Inderdaad ja, geen kattenpis. Maar geloof me, het is elke cent meer dan waard. Na een korte ceremonie waarin de locals de vulkaan om toestemming vragen haar te beklimmen, werden we met een auto tot iets onder de top gereden. Lopen kan ook, maar dan betaal je hetzelfde en het is geen supermooie wandeling of zo. Vanaf het punt waar we gedropt werden, was het nog zo’n 10 minuutjes lopen en KABOEM! Daar explodeerde Yasur voor de eerste keer. Ik kan niet in woorden uitdrukken hoe gaaf het is om daar met je neus bovenop te staan…Je kijkt letterlijk in de kolkende lava massa en ziet de intens rode lavastukken boven je hoofd de lucht in schieten. En dat gebeurt zo ongeveer elke paar minuten. We hebben heel wat vulkanen beklommen en zijn er ook dicht bij in de buurt geweest, maar dat is echt allemaal kinderspel bij Yasur. Man man, wát een ervaring. Ik begreep op dat moment ook waarom Yasur voor de locals zo heilig is, met een naam die letterlijk ‘God’ betekent. Zo’n machtig verschijnsel dwingt niets dan respect voor de natuur af.

Vanuatu GvdW 5691

Nog een keertje. De volgende dag huurden we voor ongeveer €55 een dag een auto met een locale driver. Om lekker het eiland te kunnen verkennen, maar daarover later meer want ik kan nog wel 10 artikelen over Tanna schrijven Tong uitsteken. We zijn uiteindelijk ook nog een keertje Yasur op gegaan en Gerben zelfs een derde keer. De tweede keer betaal je rond €40 per persoon en de derde keer is het gratis. Ik vond zelf de tweede keer nóg gave, omdat we toen met zonsopgang Yasur op gingen. Dat betekent wel dat we al om 4 uur naar de top wandelden, maar geloof me: het is zo ontzettend spectaculair om de rode lava in de late donkerte van de nacht te zien! Echt de moeite. Het enige is wel dat je dit alleen kunt doen als je voor een accommodatie kiest die dicht bij de vulkaan is gelegen. De resorts liggen allemaal aan de andere kant van Tanna, maar de lokale guesthouses vind je vooral bij Yasur. Jack en Janelle van het hostel in Port Vila kunnen je hier mee helpen.

Na Tanna zijn we terug gegaan naar Port Vila, waar we nu zijn. Voor 2 daagjes. Morgen vliegen we naar het volgende eiland: Pentacost. Daar blijven we 3 dagen en dan vliegen we door naar Espiritu Santo; het grootste eiland van Vanuatu. Daar blijven we 5 dagen en dan gaan we weer terug naar Port Vila. In principe is het idee dat we dan naar de Salomoneilanden vliegen, maar ik moet eerlijk zeggen dat we serieus overwegen langer in Vanuatu te blijven Knipogen. Er zijn nog een aantal andere eilanden die we graag zouden willen zien en we vinden het nu al zó superleuk. We’ll see, ik houd jullie op de hoogte!

Ik ben benieuwd wat je van dit verslag vindt? Spreekt het je aan, Vanuatu?

@Oceanië @Vanuatu #vanuatu #port vila #wereldreis #RTW

4 reacties

 • Daphne | LiveTheLifeYouLove.nl

  20 mei 2016 om 08:37

  Dat ziet er zeker prachtig uit! Ik had eigenlijk niet echt een beeld van Vanuatu, maar ik snap nu wel waarom je hier zo graag naartoe wilde ;-)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Daphne | LiveTheLifeYouLove.nl

   20 mei 2016 om 10:02

   Snap ik, ikzelf eerst ook niet. Maar wat prachtig toch?! Zeker een bezoekje waard!

 • Jeroen

  20 mei 2016 om 09:19

  1 van de dingen die ik nog echt zou willen is een werkende lava vulkaan zien...
  Je krijgt het dus weer voor elkaar een nieuwe bestemming aan de al veel te lange lijst toe te voegen!! Deze komt dan ook nog eens met stip binnen op nummer hoog!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Jeroen

   20 mei 2016 om 10:04

   Haha, heel goed Jeroen! Ik denk zeker dat jij dit een te gekke regio zou vinden, serieus. Onontdekt, ruig, traditioneel en landschappelijk heel erg mooi.

 • Froukje

  20 mei 2016 om 09:45

  Oh ik ben gewoon een beetje jaloers... Vanuatu was een van mijn bestemmingen tijdens mijn wereldreis begin 2015. Helaas gooide een cycloon roet in het eten. Maar ik ben zo nieuwsgierig naar hoe het daar echt is. Fijn dat ik met jouw artikel(en) al een beetje kan voorgenieten van het echte werk dat er op een dag echt van gaat komen.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Froukje

   20 mei 2016 om 10:05

   Ow echt? Dat was cycloon Pam dan...Je ziet hier her en der nog de schade er van, vreselijk. Tegelijkertijd zijn de mensen hier zo vrolijk en positief. Superleuk! En Vanuatu is er zeker eentje voor op een tweede bucketlist ;-)!

 • Elizabethontheroad.com

  23 mei 2016 om 15:09

  Zo jaloers nu... Ik zou daar zo graag heen willen, het staat al jaren op mijn lijstje! Maar de tickets zijn helaas schreeuwend duur! Even doorsparen nog!

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.