5x waarom de hooglanden van Papoea Nieuw Guinea te gek zijn

Reismeisje 31 juli 2016

PNG hooglanden 1 GvdW 8879

Eerlijk is eerlijk. Ik had nooit verwacht dat ik een artikel over Papoea Nieuw Guinea zou schrijven, waarin ik zou gaan oproepen het land te gaan bezoeken. Als je regelmatig op Reismeisje te vinden bent, weet je ondertussen wel dat Papoea Nieuw Guinea niet bepaald bovenaan mijn wensenlijstje stond. En hoewel sommige plekken mijn vooroordeel van een wat grimmige, soms onveilig aanvoelende bestemming wel hebben bevestigd, zijn er zeker ook plekken die me positief hebben verrast. Meer dan! Vooral de hooglanden van PNG vond ik de max Lachen. Heel anders dan de grote steden of de kust. En dat terwijl juist de hooglanden als erg instabiel en onrustig bekend staan. Mocht je een reis naar PNG gaan maken, laat je dan niet wijs maken dat de hooglanden te onveilig zouden zijn voor je. Het is zeker goed om je door locals te laten informeren voor je er naar toe reist, maar verder: doen, doen doen! Waarom? Dat vertel ik je vandaag!

PNG hooglanden 5 GvdW 9762

De meest kleurrijke stammen en cultuur ever. Ik denk dat er serieus geen plek ter wereld is waar je meer culturele diversiteit vindt dan in de hooglanden van Papoea Nieuw Guinea. Hoewel de oorspronkelijke bewoners rondom Mount Hagen bijvoorbeeld allemaal tot de overkoepelende Melpa stam behoren, vallen daar weer oneindig veel sub-stammen, clans, sub-clans en uiteindelijk families onder. Het is een ontzettend complex sociaal en cultureel systeem, waar je als Westerling niet helemaal de vinger achter krijgt. Wat ik wel weet is dat je letterlijk op 5 minuten rijden van elkaar compleet andere clans vindt. Met compleet andere tradities, gebruiken en klederdracht. De één nog kleurrijker en traditioneler dan de ander. Prachtig om te zien! Op zichzelf wat mij betreft al de moeite van het bezoeken waard. Check deze prachtig geklede mannen op bovenstaande foto bijvoorbeeld. Zij behoren tot de heel traditionele Huli Wigmen en lopen er serieus veelal zo bij.

PNG hooglanden 2 GvdW 8576

Eindeloze berglandschappen. Bij Papoea Nieuw Guinea denk je misschien niet 1-2-3 aan bergen. Dat deed ik tenminste eerst niet Tong uitsteken. Toch vind je in PNG serieuze bergmassieven, waarvan Mount Wilhelm zelfs tot ruim 4.500 meter hoogte gaat. In combinatie met de meest groene, zachte valleien vormt het echt een te gek landschap! Op sommige plekken rondom Mount Hagen, de grootste stad in de regio, had ik zelfs bijna het gevoel in Oostenrijk te zijn. Prachtig!

Tari hotel GvdW 8794

De mooiste lodges met de leukste locals. Tijdens de 2.5 week die wij door Papoea Nieuw Guinea hebben gereisd, hebben we grotendeels gereisd via Trans Niugini; een lokale en heel kwalitatieve organisatie, die op de meest afgelegen plekken in PNG eigen accommodaties heeft. We wilden graag het maximale uit onze tijd in PNG halen en dat is zonder meer gelukt! Ik was vooral helemaal weg van de twee lodges die we in de hooglanden hebben bezocht; Rondon Ridge en Ambua Lodge. Beiden liggen op zo’n 45 minuten rijden buiten de stad (Mount Hagen respectievelijk Tari) en op ruim 2.000 meter hoogte, met prachtige vergezichten over valleien en ver gelegen bergen. Bovendien worden alle lodges van Trans Niugini volledig gerund door locals, wat het voor mij extra leuk maakte. Zeker de hooglanders in deze lodges zal ik niet snel vergeten…

PNG hooglanden 3 GvdW 8895

Warm welkom. In tegenstelling tot wat Lonely Planet over de hooglanden en haar bewoners schrijft, vond ik de mensen er juist erg open, warm en hartelijk. Waar we ook kwamen, overal werden we zwaaiend en lachend begroet. Juist omdat er niet superveel toeristen naar de hooglanden reizen, merk je dat je écht en oprecht contact met de locals maakt. Het grappige is dat zelfs de PNG’ers uit andere delen van het land wat angstig zijn voor de hooglanders. Ze vinden ze groot, sterk en emotioneel Tong uitsteken. Dat klopt ook, maar het betekent ook dat je warm en enthousiast welkom wordt geheten. Heerlijk toch?!

Terug in de tijd. Een reis door Papoea Nieuw Guinea is sowieso alsof je met een tijdmachine terug reist in de tijd. Het is duidelijk een derde wereld land, maar het is meer dan dat. Zeker in de hooglanden. Mensen zijn daar in veel gebieden pas in de jaren 30-40 van de vorige eeuw voor het eerst in contact gekomen met buitenstaanders. Relatief kort dus nog. Dat maakt dat hun manier van leven nog steeds enorm traditioneel is, compleet met oude gebruiken en rituelen, die overigens ook nog steeds heel intensief op de nieuwe generatie worden overgedragen. Ik ken geen ander land waar de oude manier van leven nog zo intens omarmd wordt. Echt bijzonder om te zien!

Kortom, genoeg redenen om de hooglanden van Papoea Nieuw Guinea een bezoekje te brengen. Ja, het reizen kan er bij vlagen instabiel en rauw zijn, maar je ervaringen zullen onvergetelijk zijn en je wordt met open armen ontvangen. Spreekt een bestemming als PNG en meer specifiek de hooglanden jou aan?

@Azië @Papoea Nieuw-Guinea #wereldreis #papoea nieuw guinea #RTW

5 reacties

 • Sander

  31 juli 2016 om 08:43

  Ik was al overtuigd in voorgaande artikelen ;-) Mooie foto's! Vooral die van de Huli stam. Ook op de homepage (foto bovenin) zag ik hen vaak staan en bleef ik er langer naar kijken.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Sander

   31 juli 2016 om 08:52

   Dank, credits uiteraard weer voor Gerben :-)!

 • Margreet Pruis

  31 juli 2016 om 11:02

  Jaaa zeker ! Het lijkt me daar geweldig, al die stammen !

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Margreet Pruis

   01 augustus 2016 om 09:26

   Lijkt me ook net iets voor jou Margreet!

 • Jeroen

  31 juli 2016 om 11:15

  Ik heb het niet vaak maar ik ga dit niet eens lezen...
  Heb geen zin om nog meer op de to-do, want so f*** badly, whish en buckit list te krijgen!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Jeroen

   01 augustus 2016 om 09:26

   Hahahaha!

 • last minute lover!

  05 augustus 2016 om 10:07

  wow! dit gaat zeker op mijn bucket list! weet alleen niet of het zo 1 2 3 a la <a href="https://lastminutes.be/">last minute</a> kan maar toch zeker mijn type vakantie! Mooie foto's!

  Beantwoorden

 • Marleen

  08 december 2016 om 15:22

  Hey hoi! Ik ben aan het bekijken of we, aan onze reis Azië, een week of 2 PNG kunnen plakken. Dit is natuurlijk ook wel een beetje afhankelijk van de kosten. Dus ben benieuwd of je mij kan vertellen hoe jullie naar PNG zijn gevlogen (waar vandaan) en wat jullie kwijt zijn geweest aan het reizen met de organisatie. Thanks!

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.