Liefs vanuit het onveiligste land van onze wereldreis

Reismeisje 07 juni 2016

PNG reizen 1

Er zijn maar weinig mensen die de afgelopen weken enthousiast werden toen ik ze vertelde dat we naar Papoea Nieuw Guinea zouden reizen. Dat begrijp ik eerlijk gezegd goed. Ik ben er zelf lange tijd ook niet erg enthousiast over geweest. Het stond al jaren op Gerbens bucketlist en dat is vooral waarom het voor onze wereldreis überhaupt op de planning kwam. Gerben is gek op heel traditionele en avontuurlijke bestemmingen. Dan zit je in Papoea Nieuw Guinea goed Knipogen. Hoewel ik ook best een avontuurlijk typje ben, werd ik niet heel blij van het niet bepaald veilige imago wat aan PNG kleeft. Een imago dat bovendien ook nog eens terecht blijkt te zijn. Ondertussen is het echter een feit en zijn we in PNG aangekomen. Wat we er gaan doen en hoe ik er nu in sta, vertel ik je vandaag!

Reizen door Papoea Nieuw Guinea. PNG is één van de meest off the beaten track bestemmingen die je maar kunt bedenken. De infrastructuur om van A naar B te komen of überhaupt iets geregeld te krijgen, ontbreekt simpelweg. Er zijn vrijwel geen wegen en tourbureautjes die een compleet tourtje voor je kunnen regelen. Het gevolg is dat je, als je zelfstandig door PNG wilt reizen, over tijd moet beschikken, flexibel moet zijn en bereid moet zijn kosten te maken. Door het ontbreken van toeristisch aanbod is letterlijk álles in PNG duur. Van binnenlandse vluchten tot accommodaties, lokale gidsen en boottochten. Het is dus niet bepaald een budgetbestemming…En dan heb ik het nog niet eens over de veiligheidssituatie in PNG. Feit is dat imago vaak maar één kant van de medaille laat zien en dat is voor PNG niet anders. Je kunt echt niet zeggen dat reizen door PNG overal onveilig of ronduit gevaarlijk is. Zeker in de rurale gebieden ontvangen de locals je met open armen en zal je je niet snel bedreigd voelen. Dat gezegd hebbende is het gewoon een feit dat PNG een erg instabiel land is. Op allerlei fronten. Dat maakt dat de situatie in the blink of an eye van relaxt en ontspannen over kan slaan naar anarchistisch en bedreigend. Letterlijk. In de stedelijke gebieden heeft dit met de instabiele politieke situatie te maken, maar in met name de hooglanden spelen oorlogen tussen stammen een rol. Dit laatste klinkt misschien als iets uit een slecht sprookjesboek, maar geloof me; in PNG is het reëel dan je ooit ergens vindt. Dat alles maakt dat PNG niet bepaald een doorsnee bestemming is en je er zeker op je hoede zult moeten zijn als je er als twee backpackers naar toe reist.

PNG reizen 2

Plannen in Papoea Nieuw Guinea. Nu denk je misschien: wat-moet-je-daar-dan?! Tja. Dat heb ik mezelf ook lange tijd afgevraagd en Gerben heeft me niet bepaald kunnen overtuigen van het tegendeel tot nu toe. Gerben wordt vooral aangetrokken tot het traditionele. Tot de wereld die zó ontzettend anders is dan hoe wij die kennen. En de endemische paradijsvogels, want die vind je ook in PNG. Op dit moment zijn we nog in de hoofdstad van PNG, Port Moresby. Klinkt best ok, is het niet. Er is geen onveiligere plek dan Port Moresby. Het is er zelfs zó onveilig dat ons hostel bewapende escorts mee stuurt als we de stad in gaan. Dus. Dat laten we maar even uit ons hoofd. Port Moresby is voor ons puur een hub en je ontkomt er, helaas, niet aan als je door PNG reist. Morgen begint echter ons echte avontuur hier! Na lang wikken en wegen hebben we besloten 9 dagen door PNG te reizen met één van de weinige lokale tourbureaus die er hier zijn, PNG Tours. Op die manier halen we het maximale uit onze tijd hier en kreeg ik vooral ook een meer gerust gevoel Tong uitsteken. Wat we precies gaan doen, vertel ik je later, maar we zullen 4x binnenlands vliegen en de kust, hooglanden, traditionele stammen en paradijsvogels bezoeken. Als het goed is, krijgen we op die manier een supermooie en brede eerste kennismaking met PNG. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er ondertussen wel echt zin in heb gekregen en me als bergfan vooral verheug op de hooglanden. Ik ben echt reuze benieuwd hoe ik het ga ervaren en of ik mijn beeld van PNG straks bij moet gaan stellen. Hope so!

De komende tijd verwacht ik niet al te veel toegang tot internet te hebben. Of eigenlijk helemaal niet…Het kan dus zijn dat er een poosje weinig nieuwe artikelen live komen te staan, maar dan weten jullie waar het aan ligt. Na PNG vliegen we naar Bali en maak ik het helemaal goed!

Vertel, wat denk jij van een bestemming als PNG als je dit zo leest? Spreekt het je wel aan of wil je er het liefste hard voor weg rennen?

@Azië @Papoea Nieuw-Guinea #papoea nieuw guinea #wereldreis #veiligheid #RTW

14 reacties

 • Suzanne

  07 juni 2016 om 06:06

  Bijzonder!! Erg benieuwd naar jullie ervaring! Veel plezier :)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Suzanne

   07 juni 2016 om 07:09

   Dank Suzanne. Keep you posted!

 • Jeroen

  07 juni 2016 om 07:06

  Ah, nog even en dan ben je weg uit de stad. Dat maakt het vaak al zoveel beter!
  En ik weet zeker dat jullie ruimschoots beloond gaan worden voor de avontuurlijke inslag. Dit gaat een stukje reis worden waar je nog vaak op terug gaat kijken!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Jeroen

   07 juni 2016 om 07:09

   Leuk om je reactie te lezen vlak voor we lekker de stad uit gaan Jeroen ;-). Je hebt vast helemaal gelijk! Ik ben reuze benieuwd!

 • Ellen

  07 juni 2016 om 09:04

  Het lijkt mij een hele gave bestemming! Tot eergisteren had ik in de planning om hier in september 10 dagen naartoe te gaan voordat ik naar Australië vlieg, maar heb uiteindelijk toch besloten om niet te gaan omdat het verre van veilig is om als vrouw in je eentje PNG te bezoeken. In de toekomst zou ik er zeker naartoe willen, maar dan met iemand samen. Erg benieuwd naar jullie ervaringen daar, ik hou je blog in de gaten!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Ellen

   19 juni 2016 om 07:00

   Kan ik me wel een beetje voorstellen hoor. Het voelt toch een tikkeltje vreemd allemaal, ook al denk ik niet dat je je echt zorgen hoeft te maken hier. We zijn net terug van 10 dagen door de hooglanden, dus binnenkort zal ik er flink over gaan bloggen!!

 • Marijn

  07 juni 2016 om 09:05

  Heel veel plezier! Mijn schoonzusje komt uit PNG. Zij en mijn broer zijn samen 2 keer die kant op geweest en de foto's waren schitterend.

  Beantwoorden

 • marianne

  07 juni 2016 om 10:40

  Nou reismeisje je bent welkom on ons huis in port moresby

  Beantwoorden

  • Reismeisje marianne

   19 juni 2016 om 07:02

   Ha! Dat meen je zeg?! Wat jammer dat ik pas net weer internet heb en je reactie zo laat lees :-(. We zijn net terug van 10 dagen reizen door de hooglanden en vertrekken morgen naar Bali. Jammer! Ik onthoud het zeker.

 • Angelique

  07 juni 2016 om 10:50

  Hi reismeisje (en Gerben), wij wonen hier in Port Moresby en er zijn nog een paar Nederlandse expats . Mochten jullie hulp nodig hebben mag je me gerust bellen (+67572891770). Geniet van de highlands en wellicht de eilanden! Haal eruit wat erin zit. Check ook even if jullie nog een cultureel festival kunnen meepikken : Hest fedtival seizoen begint komend weekend in Madang. Veel plezier in t bijzondere PNG.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Angelique

   19 juni 2016 om 07:05

   Heel erg bedankt Angelique. Superlief! Jammer dat ik je reactie pas zo laat heb kunnen zien :-(. We slapen vanavond nog 1 nachtje in POM en morgen vliegen we door naar Bali. Maar inderdaad, het was superbijzonder en speciaal om door PNG te reizen. Wauw!

 • Adi

  07 juni 2016 om 11:30

  Wens jullie een heel veilige, mooie reis op PNG en hoop dat alles goed verloopt. (Fijn is het op voorhand al de reactie van Angelique hierboven te lezen; je weet nooit). Geniet ervan!!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Adi

   19 juni 2016 om 07:03

   Dat hebben we gedaan Adi ;-). Morgen komt er een eerste fotoverslag live. Het was prachtig, maar ook soms een tikkeltje spannend...

 • Dominique || dominiquetravels.com

  07 juni 2016 om 20:27

  Wat een spannende locatie, zeg! Dat had ik aan de ene kant wel verwacht; want ik had er vroeger verhalen over gehoord, maar de laatste tijd zie ik toch steeds meer reizen die kant op gaan dus ik dacht dat het mee zou vallen. Een vriendin van mij (die met haar vriend erg veel gereisd heeft) zei dat Guyana naar haar idee het onveiligste land is waar ze is geweest, omdat ze daar constant werden lastig gevallen en zelfs bedreigd werden. Ik heb echt het verlangen zoveel mogelijk van de wereld te ontdekken, maar als ik dit soort verhalen hoor weet ik niet of ik die bestemmingen wel zou willen bezoeken. Het is een beetje een dubbel gevoel, want juist het feit dat het niet zo bereisd is, maakt het heel interessant! Moeilijk moeilijk! Ik ben in ieder geval benieuwd naar je ervaringen!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Dominique || dominiquetravels.com

   19 juni 2016 om 07:07

   Tja. Guyana vond ik ook niet altijd even fijn aanvoelen, maar echt onveilig heb ik me er zeker niet gevoeld. Alleen in de hoofdstad Georgetown kun je beter 's avonds niet over straat gaan. Dubbel he, die avontuurlijke bestemmingen? Ik ken het gevoel ;-).

 • Marianne

  09 juni 2016 om 18:42

  Wauw klinkt geweldig en avontuurlijk! Momenteel ben een maand in madagascar. Ook een plek waar je enkele toeristen ziet!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Marianne

   19 juni 2016 om 07:08

   Ahhhhhh! Dat staat serieus hoog op mijn lijstje, Madagascar. Wat vind je er van? Het lijkt mij echt prachtig en zo divers!

 • Tom

  10 juni 2016 om 00:00

  Ben erg benieuwd naar jullie avonturen. Wij gaan op wereldreis en willen ook door PNG backpacken, maar zullen nog moeten afwegen of het het echt gaan doen. Enerzijds de mooie landschappen, culturen, vogels, etc. Anderzijds de onrust!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Tom

   19 juni 2016 om 07:10

   Ondertussen zijn we weer terug van onze reis door de hooglanden en inderdaad, het kan er erg onrustig zijn. Morgen verschijnt er een artikel over. Maar tegelijkertijd is het een prachtig land met een enorme culturele diversiteit. Echt heel bijzonder. Ik zou het zeker overwegen als je van avontuurlijke bestemmingen houdt, maar laat je wel echt goed informeren voor je het binnenland in reist.

 • Suzanne

  13 juni 2016 om 13:53

  Dit ruikt naar meer..! heel benieuwd naar je komende updates.. Veel plezier!

  Beantwoorden

 • Sander

  13 juni 2016 om 21:57

  Supergaaf hoor die bestemming. Volgens mij kun je niet dichterbij komen hoe het voelt om een 19e eeuwse ontdekkingsreiziger te zijn, In een land vol koppensnellers en tribal wars. Supergaaf toch? Toch mooi dat Gerben zo overtuigend was in zijn argumentatie ;-) . Denk dat Bali dan een cultuurshock zal worden... Enne, vanuit Ubud alleen maar Noordelijk trekken hé... ;-)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Sander

   19 juni 2016 om 07:11

   Haha, ja he. Dat vindt hij zelf ook ;-). En ik nu ook wel moet ik zeggen. We zijn net weer aangekomen in de hoofdstad en ik kan niet anders zeggen dan dat PNG echt uniek is. Heel authentiek en rauw. Soms ook een tikkeltje spannend, maar prachtig!

 • Lotte

  17 juni 2016 om 03:13

  Ik heb drie jaar in png, wewak, gewoond en het is echt niet enger dan elk ander vreemd land waar je komt. Super mooi en cuktureel, zo zie je de wereld bijna nergens meer!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Lotte

   19 juni 2016 om 07:12

   Wauw Lotte! Wat een avontuur moet dat zijn geweest zeg. In die regio zijn we niet geweest, maar ik moet inderdaad zeggen dat PNG prachtig is!

 • Jacomijn - Safe and Healthy Travel

  18 juni 2016 om 00:45

  Heel gaaf!! Ik heb me er ook wel eens in verdiept! Veel plezier!!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Jacomijn - Safe and Healthy Travel

   19 juni 2016 om 07:13

   Thanks!!!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.