Treinreis naar het dak van de wereld

26 juni 2013

Trein Chengdu Lhasa

Ik houd van treinreizen. Ja, niet van Groningen naar Maastricht met de NS, maar het meer serieuzere werk. Treinreizen van een dag of langer, die je door verschillende landschappen brengen en je de meest leuke ontmoetingen bezorgen. Fantastisch vind ik dat! De mooiste treinreis tot nu toe begon voor mij in Zuidelijk China; Chengdu om precies te zijn. 3360 kilometer en 44 uur later kom je in de hoofdstad van Tibet, Lhasa, aan. Deze treinreis is de hoogste ter wereld, je passeert zelfs een station op 4.200 meter! De landschappen onderweg zijn echt fenomenaal; van knisperend groen tot ijl grijs bespikkeld met bruine yaks. En met een beetje mazzel doe je ’s ochtends je gordijntje open en zie je een wolf. Het enige waar je even aan moet wennen is ’t wat eigenaardige gedrag van Chinezen ;-). Om het netjes te zeggen: ze zijn niet bepaald schoon of beleefd volgens onze standaard. Tip: ga dus zo weinig mogelijk naar ’t toilet en loop ’s ochtends vroeg niet door de gang als je maag niet tegen pittige-saus-slurpende-Chinezen bestand is ;-). Ben je ooit van plan naar Tibet te gaan, ga dan echt via Chengdu via deze trein. You won’t regret it! Nog wat belangrijke tips als je dit overweegt:

-          Los van de permit die je voor Tibet moet hebben (kun je vanuit Nederland regelen via elk reisbureautje dat gevestigd is in Lhasa), moet je ook een treinkaartje regelen. En dat gaat niet zo simpel als in Nederland. Het beste kun je vanuit Nederland een hostel boeken in Chengdu en hen vragen een treinkaartje voor je te regelen. Vaak moet je dit vooruit betalen ($90-$140 enkele reis), maar no worries; je treinkaartje ligt klaar als je aan komt.

-          Ga voor een ‘hard sleeper’ a $96 p.p. De trein heeft meerdere categorieën, met zowel zit- als slaapopties. Een hard sleeper heeft over ’t algemeen 2x2 stapelbedjes, die ook tot 6 stoelen om te bouwen zijn. Geloof me, in die 44 uur wil je echt af en toe even languit kunnen. Plus het geeft je soms ietsje privacy als je ff klaar bent met een smakkende, boerende Chinees ;-).

-          Neem voldoende water mee. Aangezien de trein over flinke hoogtes gaat, kun je last krijgen van wat hoogteziekte. Drink daarom veel water. Is weer een beetje lastig als je niet te veel van het toilet gebruik wilt maken, maar water helpt tegen hoogteziekte. Er zijn trouwens ook zuurstofmaskers in de trein aanwezig. Voel je geen sukkel als je zo’n ding op zet; daar zijn ze voor!

Trein Chengd Lhasa 2

#reizen

3 reacties

 • What to do in Chengdu? | Reismeisje

  08 augustus 2013 om 06:37

  [...] tellen dan de ruim 16 miljoen die we in Nederland in totaal hebben. Één van die steden is Chengdu in ’t Zuiden van China met maar liefst 10,4 miljoen inwoners. Eigenlijk een vieze stinkstad als [...]

  Beantwoorden

 • Leukste vervoersmiddelen | Reismeisje

  13 oktober 2013 om 12:37

  […] Ik heb er al eerder over geschreven; ik ben dol op treinreizen. De landschappen waar je door heen zoeft en de mensen die je ontmoet. Reizen ten top! Zoek wel echt […]

  Beantwoorden

 • Budget accommodatie tips | Reismeisje

  27 december 2013 om 08:15

  […] een nachttrein. Ik ben dol op treinreizen. Je ziet veel van een land en er ontstaat vaak een soort van eigen tijdelijke samenleving tijdens […]

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.