5x all time tips om je wereldreis voor te bereiden

Reismeisje 09 augustus 2017

Wereldreis5

Over een paar dagen is het gewoon al weer een jaar geleden dat we terug kwamen van onze wereldreis. Een jaar! Op dit moment waren we van onze laatste dagen in Iran aan het genieten en vlogen we over een paar dagen voor een comfortabele bling bling afsluiting naar Dubai Knipogen. Het lijkt soms gisteren dat we die gave reis maakten. Iets waar we zo lang mee bezig zijn geweest qua voorbereiding. Regelmatig krijg ik vragen over hoe je zo'n wereldreis nu eigenlijk voorbereid? Waar je aan moet denken en wat handige tips zijn. Ik heb er in het verleden wel vaker over geschreven, maar vandaag geef ik je mijn 5 all time favorite tips, op basis van mijn eigen ervaring, ter voorbereiding van je wereldreis. Komen ze!

1. Gebruik je bucketlist als uitgangspunt. Kijk. Het is natuurlijk een beetje onlogisch om een wereldreis te plannen waarin je van Argentinië naar Oeganda via China en Guatemala weer naar huis toe vliegt Knipogen. Maar als dat de landen zijn die je supergraag wilt bezoeken, waarom niet?! Mijn advies is echt om je bucketlist met bestemmingen en/of ervaringen als uitgangspunt te pakken voor het plannen van je wereldreis. Dus niet logica qua geografische ligging of budget. Dat komt later wel. De kans dat zo'n wereldreis best een bijzondere gebeurtenis in je leven gaat zijn is behoorlijk groot, dus make the most out of it!

2. Zorg dat je meerdere bankpassen hebt, Amerikaanse dollars cash op zak en maak potjes. Tijdens je wereldreis wil je niet zonder geld komen te zitten. Echt zonder hebben we niet gezeten, maar in bijvoorbeeld Uruguay werd het wel eventjes spannend. We hadden flink veel cash nodig om door Argentinië, het volgende land, te kunnen reizen, maar onze bankpassen werkten niet altijd en vervolgens bleek dat je maar $200 per dag uit de muur kon trekken. Uiteindelijk kwam het goed, maar alleen doordat we rekeningen bij verschillende banken hebben lopen, altijd zorgen dat we best wat Amerikaanse dollars cash bij ons hebben en we geld bij ouders hadden gestald, die dat via Western Union bij ons konden krijgen. Voor je op wereldreis vertrekt, zou ik echt goed kijken naar die praktische kant van je financiën. Zorg dat je gespreid bent qua risico's en dat je altijd iets extra's achter de hand hebt. Altijd. 

Wereldreis 13

3. Check het reisadvies van Buitenlandse Zaken. Ik ben de eerste om te zeggen dat je qua veiligheid in relatie tot het plannen van je wereldreis vooral je gezonde verstand moet gebruiken. Bestemmingen als Papoea Nieuw Guinea, Iran en Guyana staan ook niet bepaald te boek als veiligste landen ter wereld, maar met je gezonde verstand en wat simpele voorzorgsmaatregelen kom je een heel eind. Nederlandwereldwijd.nl of de 24/7 BZ Reis App zijn perfecte bronnen om je voor te bereiden op je wereldreis. Zowel voor als tijdens het reizen zelf. Zo hadden we, door het gebruik van deze app, het probleem met het pinnen van maximaal $200 per dag in Uruguay wat ik hierboven beschreef, beter voorbereid kunnen zijn. In de app vind je namelijk voor alle landen praktische reisinformatie als waar je het beste kunt pinnen, waar je extra op moet letten qua veiligheid, gegevens van ambassades of consulaten en handige kaartjes van de landen. En het fijne is dat je de app ook prima kunt gebruiken als er geen internet is. Echt een aanrader!

4. Neem je eigen medicijnen en naaldjes mee en wees kritisch in het gebruik van malaria tabletten. Voor je op wereldreis gaat breng je ongetwijfeld een bezoekje aan de GGD om je te laten informeren over welke vaccinaties je nodig hebt voor de gebieden die je wilt gaan bezoeken. Grote kans dat daar ook malariagebied tussen zit. Ik heb al eens eerder een artikel over malaria tabletten geschreven en de manier waarop ik daar tegenaan kijk. Ik predik absoluut niet dat je ze niet moet slikken, maar ik raad je wel aan er kritisch naar te kijken. Malaria komt namelijk in bepaalde delen van een land voor, soms maar heel kleine gebieden, waar jij bijvoorbeeld maar heel kort verblijft of überhaupt niet komt. En toch zul je vanuit de GGD dan het advies krijgen die pillen te gaan slikken. 4 weken van tevoren al...Doesn't make sense toch? Zeker niet als je ook nog eens bedenkt dat malaria tabletten soms nare bijwerkingen kunnen hebben. Het wordt een heel ander verhaal als je weken achteraan in Afrika zit en er overal malaria voorkomt, maar wees verder gewoon kritisch. Ow en neem een goed uitgerust EHBO koffertje mee inclusief je eigen medicijnen, gaasjes en naalden. Je weet maar nooit. In de 24/7 BZ reis app vind je trouwens ook veel handige verwijzingen naar landspecifieke informatie over inentingen en medische zaken.

Wereldreis 14

5. Leg zo weinig mogelijk van tevoren vast, maar check wel de seizoenen. Wat ik persoonlijk als het meest te gek heb ervaren tijdens onze wereldreis, was de luxe van vrijheid. Echte vrijheid. Geen agenda's of dingen die echt moeten. Natuurlijk heb je een beeld van de landen die je wilt bezoeken en waarschijnlijk ook wel een bepaalde route in gedachten, maar ik zou je zeker aanraden zo min mogelijk vast te leggen. Laat het gaan en kijk hoe het onderweg verloopt. Behoud ruimte om ergens veel langer te blijven hangen of juist een bepaalde bestemming bij nader inzien over te slaan. Het is daarbij wel goed om de seizoenen van tevoren goed te checken. Regenseizoen is meestal lang zo erg niet als het wellicht klinkt, maar je wilt toch het allerliefste een beetje op de juiste momenten door gebieden reizen. Check dat goed, sla het op en go with the flow Lachen.

Dat zijn mijn 5 tips qua voorbereiding voor het maken van een wereldreis. Ik hoop dat je er iets aan hebt! Heb jij al eens een wereldreis gemaakt of langer rond gereisd? Tips?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Rijksoverheid. 

#wereldreis #RTW #reizen #reistips

1 reactie

 • Jeroen

  09 augustus 2017 om 07:17

  Nog 4 weken....
  De app ben ik nu aan het downloaden. Toch eens even een goede blik op werpen.
  Voor midden en zuid Amerika kreeg ik het advies (AMC Tropencentrum) alleen een noodkit mee te nemen. Dat moet meer als voldoende zijn. Andere gebieden op de wereld raadden ze wel wat anders aan dus goed advies is wel van belang.
  Een extra bank ga ik deze week nog even regelen, stond nog op mijn to-do lijstje :-) En voor de rest... ach ik heb een enkeltje Guatemala geboekt en dan zie ik wel verder.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Jeroen

   09 augustus 2017 om 18:41

   Yessss! Te gek Jeroen! Wat heerlijk. Laat je af en toe van je horen? Heel veel plezier en pas goed op jezelf!

   Beantwoorden

   • Jeroen Reismeisjenl

    10 augustus 2017 om 08:27

    Ga ik doen... alleen beetje gekkenhuis de laatste tijd hier. Komt straks vast weer goed :-D

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.