5 highlights in fantastisch Beijing

07 december 2014

Beijing, oftewel Peking, vind ik zelf één van de leukste grotere steden om tijdens een reis te bezoeken. Je hebt er echt het gevoel ver van huis te zijn en nieuwe dingen te kunnen ontdekken. Waarom ik het zo’n gave stad vind? Ik zet een aantal highlights voor je op een rijtje!

Beijing 1

Verdwaal in de hutongs.
Hutongs zijn de traditionele volksbuurten van China. Het zijn kleine, nauwe straatjes met gebouwen van vaak maar een verdieping hoog. Omdat de huisjes in de hutongs vaak klein zijn en de woonomstandigheden niet al te best, kiezen veel Chinezen ervoor de hutongs te verlaten zodra ze kunnen. Begrijpelijk, want deze buurten kennen bijvoorbeeld alleen gezamenlijke sanitaire voorzieningen. Toch niet zo heel fijn wanneer je in de sneeuw je woning uit moet om in het holst van de nacht naar het toilet te kunnen :-? . De hutongs verdwijnen dus in rap tempo en dat is jammer. Want het zijn zulke prachtige buurten waar je als toerist geweldig in kunt verdwalen. Je ziet mensen de was doen, op straat eten koken, oude mannetjes die Mahjong spelen en naast de deur hangen zangvogeltjes in kleine kooitjes. Je voelt aan alles dat je ver van huis bent. Dus ga op avontuur en trek de hutongs in!


Beijing 2

Ga op culinaire ontdekking.
Iedereen die wel eens in China geweest is die weet het; Chinezen houden van eten, big time. Het is een soort nationale hobby. Van ‘s morgens vroeg tot ’s avonds laat, Chinezen eten graag! En dat zie je terug in de hoofdstad. Van de bekende shabby eettentjes met plastic stoeltjes op de stoep tot superdeluxe restaurants waar je je in je afgetrapte backpack kleren niet bepaald op je gemak voelt; Beijing heeft het allemaal! Hoewel ik normaal gesproken nooit eend eet, kan ik het in Beijing zeker aanbevelen: de bekende Pekingeend! Zoek een toprestaurant uit dat om dit gerecht bekend staat en je weet niet wat je ziet! Verwacht alleen geen romantisch diner by candellight… Je meldt je aan op een wachtlijst en vervolgens wordt een poosje later je naam omgeroepen door een vrouw die met een megafoon in de lobby van het restaurant staat. Maar wanneer het eten dan eindelijk komt… :-) :-) .


Beijing 3

Huur een fiets.
Wat dat betreft zijn Chinezen net Nederlanders; ze pakken de fiets wanneer ze maar kunnen. En dat zie je terug in het straatbeeld. Beijing barst van de fietsers. Alleen de fietspaden ontbreken nog wel eens... Kijk dus wel goed uit bij het oversteken van de weg want je zult de eerste niet zijn die ondersteboven gereden wordt…Beijing leent zich verder bij uitstek voor het verkennen van de stad per fiets. Dus zet koers richting het zomerpaleis, de nightmarket of het Plein van de Hemelse Vrede. Superleuk!


Beijing 4

Bezoek The Great Wall.
Natuurlijk is een bezoek aan China niet compleet zonder een bezoekje aan The Great Wall. De muur is duizenden kilometers lang, je kunt deze dus op meerdere plekken bezoeken. Mijn tip: bezoek een niet-gerestaureerd deel van de muur. Loop dus niet met de massa mee naar bijvoorbeeld Badaling. Het is toch veel mooier om de muur voor een deel te zien in zijn originele staat? Overweeg daarom een bezoek aan Simatai. Hier kun je een wandeling over de muur maken naar Jinshanling. Ongeveer een kilometer of 10 en het uitzicht is fantastisch! Je komt er met de bus of taxi en het is ongeveer 110 km verwijderd vanaf het centrum van Beijing. Plan een bezoek vroeg in de ochtend of aan het einde van de middag. Of blijf slapen op de muur ;-) , klik hier voor meer informatie.


Beijing 5

Bezoek Tiananmen Square en de Verboden Stad.
Een bezoek aan Beijing is ook niet compleet zonder een bezoek aan het grootste plein ter wereld en de stad van de voormalige keizers van China. Het plein zelf is absurd groot en je treft er dan ook van alles en nog wat. Maar het meest nog binnenlandse toeristen (die met je op de foto willen). Vergeet uiteraard niet een kijkje te nemen in de tombe van Mao, nu je er toch bent. Ook de Verboden Stad moet je absoluut niet overslaan. En om hiervoor wat meer in de sfeer te komen kun je voor vertrek nog eens de film “The last Emperor” kijken :-) . Fascinerend te zien hoe het er in deze stad in vroegere tijden aan toe ging. Tip: ga in de vroege ochtend of late middag. Zo ontloop je hopelijk een beetje de horden toeristen. Of breng een bezoek aan Beijing in de winter.  

Ben jij al eens in Beijing geweest? Wat vond je er van?

@Azië @China #reizen #backpacken #Azie #stedentrip #china #reistips #highlights #peking #chinese muur #beijing

8 reacties

 • Joke

  07 december 2014 om 09:30

  Wat een prikkelent verhaal ,zou er zo naar toe willen om er lekker rond te slenteren !

  Beantwoorden

  • Reismeisje Joke

   07 december 2014 om 11:28

   Ik ga mee :-)!

 • Ruud Kok

  07 december 2014 om 12:08

  Supergave stad! Afgelopen oktober een week naartoe geweest voor een citytrip. Naast de Forbidden City is ook het zomerpaleis een absolute topper. Bij Simatai is de muur echt prachtig, en ook lekker rustig (zelfs terwijl wij er in een Chinese feestweek waren).

  Qua eten is hotpotten een absolute must!

  Beantwoorden

 • Kimber

  07 december 2014 om 12:50

  Beijijng lijkt me echt een geweldige stad. Ik hou van dat gevoel wat je omschrijft: het gevoel dat je écht ver van huis bent en dat alles wat bevreemdend over komt. Fijn artikel!

  Beantwoorden

 • Yvon

  07 december 2014 om 13:06

  Beijing is geweldig!!
  Je hebt echt de highlights gepakt, top! Beijing heeft nog zoveel meer te bieden dan dat. Ik woon er nu twee jaar en ben nog niet uitgekeken :)

  Beantwoorden

  • gerben Yvon

   08 december 2014 om 08:53

   Wauw, te gek. Als je nog goede tips hebt dan horen we dat natuurlijk graag ;-)

 • Joost

  07 december 2014 om 13:13

  Ik vond een bezoek aan het 'Temple of heaven park' op zondag ook echt een mooie ervaring!

  Beantwoorden

 • Rianne

  07 december 2014 om 15:20

  Ik ben zelf nooit in Beijing geweest, maar wat je omschrijft is wel een beetje het idee wat ik bij de stad heb inderdaad. Behalve dan de fietsen, dat had ik niet verwacht haha!

  Beantwoorden

 • Tikva

  08 december 2014 om 07:17

  Wij zijn 3,5 dag in Beijing geweest, veel te kort!. Zelf vond ik de verboden stad een beetje tegenvallen. De hele tijd een soort gebouw en kleurschema gekopieerd. Het summerpalace vonden we wel geweldig. Elke keer weer wat nieuws te ontdekken. Wandelen over de chinese muur ook heel bijzonder. Dat slapen lijkt me ook een goed idee mocht er nog een volgende keer komen.

  Beantwoorden

  • gerben Tikva

   08 december 2014 om 08:53

   Misschien moeten jullie nog maar een keer terug :-)

 • Roadtrip door Noord en midden China | Reismeisje

  31 december 2014 om 07:46

  […] sliepen op de Chinese muur en in de hutongs. En nog steeds hebben we de helft niet gezien. Hier vind je meer highlights in […]

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.