5 bestemmingen voor ervaren backpackers

Reismeisje 04 april 2017

Geef mij een rugzak, avontuurlijke bestemming en een Lonely Planet en ik ben in mijn element Lachen. Hoe relaxt het soms ook kan zijn om naar een Westerse bestemming te reizen met een praktisch rolkoffertje, uiteindelijk houd ik van het authentieke. Het ruige. Het pure. En vooral ook het andere. Ondertussen zijn we naar en door zo'n 90 landen gereisd, vrijwel allemaal backpackend. Net als heel veel andere backpackers zijn we begonnen in Zuidoost Azië. Chill, relaxt, makkelijk bereisbaar, goedkoop en barstensvol met faciliteiten die het leven van een backpacker makkelijker maken. Hoe langer je echter reist, hoe meer je toch het avontuur op gaat zoeken. Echt op zoek gaat naar andere, ook meer afgelegen bestemmingen. Ben jij ook een ervaren backpacker en houd je van een beetje avontuur? Dan zou ik je echt de volgende bestemmingen aanraden!

Vanuatu

1. Prachtig mooi Vanuatu. Ik kan me voorstellen dat de naam Vanuatu niet meteen een belletje doet rinkelen Knipogen. Niet bepaald een bestemming die bij ons bekend is. Vanuatu is een eilandengroep in de stille Zuidzee. Het is een flink eind vliegen, maar geloof me; het is het allemaal waard. Zeker als je een ervaren backpacker bent, flexibel bent ingesteld, van avontuur houdt en een unieke bestemming wilt bezoeken. Tijdens onze wereldreis zijn we ruim 3 weken in Vanuatu geweest en we hadden er met gemak nog 3 weken aan kunnen knopen. Elk eiland is weer anders en op haar eigen manier prachtig. En de bewoners? Die maken je verblijf helemaal tot een feestje! Open, gastvrij en heel behulpzaam. Je moet even moeite doen om Vanuatu te bezoeken en wel wat tijd hebben, maar als je beiden wilt/hebt; go for it!

2. Magisch Iran. Laatst schreef ik al eens een artikel over waarom Iran wat mij betreft de perfecte backpack bestemming is. Iran heeft zo veel te bieden! Mooie landschappen, een rijke cultuur, gastvrije locals, een intrigerend openbaar leven, fantastische keuken en eeuwenoude historie. Jarenlang is Iran vrijwel afgesloten voor toeristen geweest. Hoewel dit sinds een aantal jaren wel aan het veranderen is, blijft het een bijzondere bestemming waar je niet heel veel toeristen aan zult treffen. En al helemaal geen backpackers Knipogen. Faciliteiten voor backpackers vind je er ook niet superveel, dus je moet een beetje creatief en flexibel zijn. Als je wat ervaring hebt met backpacken en van avontuur houdt, zou ik zeker Iran op mijn bucketlist zetten!

Guyana

3. Rauw Guyana. Nog zo'n bestemming waar je niet 1-2-3 aan denkt. Zeker niet in Zuid-Amerika. Eerlijk gezegd wist ik zelf niets van Guyana, tot we er dus zelf rond liepen Knipogen. Guyana is een erg arm land en buiten de hoofdstad Georgetown heeft het land zich weinig ontwikkeld. Mensen leven er nog heel traditioneel, wegen zijn er nauwelijks en de natuur is er grotendeels nog in tact. Je vindt er eindeloze bossen, jungle en een rijk wildlife. En dan heb ik het nog niet eens over de inheemse stammen die je er nog veel kunt vinden. Aan zo'n 1.5-2 weken heb je zeker genoeg in Guyana, maar het is het bezoeken meer dan waard.

4. Prachtig Tibet. Tibet is en blijft een bijzondere bestemming voor mij. Ik ken ook echt niemand die in Tibet is geweest en daar niet geraakt is door de (politieke) situatie en de gastvrijheid en kracht van de Tibetanen...Nog los van de eindeloos mooie en ijle landschappen die je er hebt. Echt een prachtige, bijzondere regio. Vandaag de dag is het niet heel eenvoudig een visum voor Tibet te krijgen, omdat de Chinezen er alles aan doen jouw ervaring in Tibet volledig gekleurd te laten zijn. Naar hun perspectief. Vreselijk, maar het is wel degelijk mogelijk een authentieke reis door Tibet te maken waarbij je met de lokale bevolking reist. Je moet er alleen wel duidelijk moeite voor doen. Als je een beetje ervaren bent als backpacker en je hebt geen moeite met een minimaal niveau van comfort Knipogen; overweeg Tibet!

Frans Polynesie GvdW 3343

5. Bounty like Frans Polynesië. Iedereen heeft een beeld bij Bora Bora. Wit zand, intens blauw water en wuivende palmbomen naast je over the water bungalow. Zoiets. Klopt ook helemaal! Al heeft Frans Polynesië echt heel veel meer te bieden dan Bora Bora alleen. Het is een te gekke, onverwacht heel diverse regio waar je het ene mooie uitzicht na het andere hebt. Het meeste speelt zich natuurlijk wel op het water af, maar ook in het binnenland van de eilanden vind je meer dan genoeg dingen om te doen. De natuur is er adembenemend mooi! Een ticket naar Frans Polynesië is niet goedkoop en al daar moet je behoorlijk flexibel zijn om je tussen de eilanden te bewegen, maar dan heb je ook wat. Een heel gave, alternatieve backpack bestemming waar je bijna geen backpackers tegen zult komen!

Dat zijn mijn 5 tips voor ervaren backpackers. Heb jij nog een leuke aanvulling?

#reizen #backpacken

4 reacties

 • Frieke

  04 april 2017 om 19:00

  Leuk lijstje. Iran staat echt al jaren op mijn verlanglijst. De geschiedenis en cultuur spreken mij enorm aan. Nu alleen nog mijn man overtuigd krijgen. Ik schuif je blog nog eens onder zijn neus, wie weet ;).

  Beantwoorden

 • Susan

  07 april 2017 om 09:07

  Vanuatu net afgestreept en Iran staat heel hoog op de lijst. Ik merk grappig genoeg juist na veel backpacken dat ik juist liever naar ook naar wat meer 'westerse' landen wil reizen: zoals Canada en Scandinavië. Maar ook Nepal, Oeganda en India staan nog hoog... Never ending list I'm afraid

  Beantwoorden

 • Anja

  10 april 2017 om 12:52

  Wow jullie zijn al in 90 landen geweest??? Wat gaaf! (en ben ik wel beetje jaloers op^^). Dankjewel voor de tips en inspiratie. Vanuatu, Tibet en Iran stonden al op mijn to travel lijst maar ik zet de andere er ook snel op :) Toch fijn om naar avontuurlijkere landen te reizen waar geen miljoenen (20jarige) backpackers zijn en je de landen op een authentieke Manier kann verkennen.

  Leuke aanvulling? Hmmm..ben er zelf niet geweest, maar denk dat best wat afrikaanse landen voor de ervaren backpacker zijn (o.a. Senegal..). En India natuurlijk ;)

  Beantwoorden

 • Ellen

  02 mei 2017 om 19:31

  Ik heb een reactie op je tip over Tibet. Het is tegenwoordig helemaal niet moeilijk een permit voor Tibet te krijgen. Alleen moet je wel een van te voren georganiseerde reis boeken en moet je voor elke dag in Tibet een gids hebben en voor buiten Lhasa privé vervoer met chauffeur. Die vooraf georganiseerde reis kan een groepsreis zijn, maar ook een zogenaamde privé reis. En als je die boekt bij en echte lokale Tibetaanse reisagent in Lhasa (die dus ook gebruik maakt van Tibetaanse gidsen en chauffeurs) en als je buiten het toeristische hoogseizoen reist (in de winter maanden) dan krijg je zeker wel een echt Tibetaanse ervaring. En ook de hotels in Tibet worden steeds comfortabeler. Alleen in kleine plaatsen heb je nog echt basic overnachtingen. Maar die geven ook een echt Tibetaans gevoel. Tibet is geen backpackers bestemming omdat je niet zelf alleen mag rondreizen en je je reis programma van te voren vast moet leggen. En aan de gids en auto met chauffeur hangt zeker een behoorlijk prijskaartje. Maar Tibet is en blijf een prachtige en bijzondere bestemming. Dat vind ik nog steeds na er al elf keer te hebben rond gereisd.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.