10 weetjes over Tibet

Reismeisje 06 december 2013

Roadtrips Tibet

Hoger dan hoog. Tibet ligt gemiddeld op 4.000 meter hoogte; dat verklaart ook de bijnaam ‘Het dak van de Wereld’ ;-). Als je naar Tibet reist, is het belangrijk dat je voldoende tijd neemt om te acclimatiseren. Zeker als je rechtstreeks vliegt op Lhasa en dus ineens een paar duizend meter hoger uitstapt dan je het vliegtuig in bent gestapt. Hoogteziekte voorkomen? Lees dan hier wat tips.

Meer Chinezen dan Tibetanen. De historie van Tibet is complex. Heel complex. In de jaren 50 zijn de Chinezen Tibet binnen gevallen en hebben ze dit land tot een provincie van China gebombardeerd. Vandaag de dag wonen er in de hoofdstad Lhasa meer Chinezen dan Tibetanen. De Chinese overheid stimuleert dit ook. Triest, maar waar.

Slingeren maar! Boeddhistische Tibetanen lopen de hele dag rond met een gebedsmolen. En maar draaien aan dat ding. In die gebedsmolen zit een rol met duizenden gebeden. Tibetanen geloven dat, door te draaien aan de molen, de gebeden de hemel in geslingerd worden en ze op die manier gerhoord worden. Mooie gedachte wel toch?

Van origine nomaden. Tibetanen zijn van origine een nomadenvolk. Met hun kudde yaks en yurt tent trekken ze door het land heen. Vandaag de dag woont een groot deel van de bevolking ook gewoon in steden natuurlijk, maar nog steeds leeft ruim een kwart van de Tibetanen als nomade.

Yakboter thee en tsampa. Het nationale gerecht is duidelijk tsampa. Tsampa is een soort gebrand gerstenmeel; soms eten ze dit in een gebakken vorm, maar meestal gaat er gewoon, hoppa, een schep meel naar binnen ;-). En daar achter aan dan een flinke slok, lekker zoute yakboter thee. Tsampa vind ik zelf eigenlijk best lekker, maar die yakboter thee went echt nooit. Griebels.

Potala heeft 13 verdiepingen. Het bekende Potala paleis in Lhasa is echt prachtig. Vroeger woonde de Dalai Lama daar, tegenwoordig zijn het vooral studerende monniken en ronddwalende toeristen die het paleis bevolken. Het Potala kent maar liefst 13 (!) verdiepingen, echt huge!

Regering zit in India. De Tibetaanse regering zetelt, samen met de Dalai Lama, in ballingschap. Ze zijn neer gestreken in Dharamsala in India. Je kunt er als toerist zelfs op bezoek gaan, echt bijzonder.

Elke vluchteling ontmoet de Dalai Lama. Decennia geleden maakte de Dalai Lama zelf de gigantische oversteek van Tibet naar India, dwars over de Himalaya heen. Ter nagedachtenis aan die enorm zware reis, krijgt elke Tibetaanse vluchteling een persoonlijke ontmoeting met de Dalai Lama bij aankomst in Dharamsala. Hoe bijzonder moet dat zijn zeg!

Apart begrafenis ritueel. Boeddhistische Tibetanen geloven dat ze na hun dood letterlijk weer in de Aarde op moeten gaan. Daarom hebben ze een nogal apart begrafenis ritueel. Na je dood brengt je familie je naar een klooster, daar vindt een ceremonie plaats, waarna een speciaal daartoe bevoegde monnik het lichaam in stukjes hakt en achter laat voor de gieren. Serieus. Voor ons niet voor te stellen waarom je dit zou doen, maar voor Tibetanen is het de ultieme manier om je leven te eindigen.

Tashi delé opent deuren. De nationale groet is Tashi delé, vaak ook 2x achter elkaar uitgesproken. Als je daarmee een gesprek opent, zul je met open armen worden ontvangen.

 

@Azië @Tibet #tibet #weetjes #Dalai Lama #lhasa #potala #boeddhisme

4 reacties

 • Mandy

  06 december 2013 om 10:18

  Mooie weetjes. Tibet lijkt me echt fascinerend.

  Beantwoorden

 • Evey | Style Spy

  07 december 2013 om 13:27

  Aww zo geweldig, hoop ooit er een keer heen te gaan voor een avontuurtje :D

  Beantwoorden

 • Yvon

  11 december 2013 om 14:11

  Fantastisch!! Ik ben al zo lang, zo (relatief) dicht bij, zou heel graag nog eens heen gaan!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Yvon

   11 december 2013 om 15:53

   Ik hoop dat dat snel gaat lukken Yvon, zou tof zijn!!

 • rozelma

  28 februari 2020 om 13:48

  je bent een ezel

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.