3x favoriete bestemming in India

Reismeisje 21 oktober 2015

India is gróót. Heel groot. Ooit was het mijn allereerste bestemming voor een verre reis. Ik had geen groter contrast met Nederland uit kunnen kiezen Knipogen. Ow my. Een eerste kennismaking met India kan schokkend zijn. Heftig. Zwart en wit, blij en verdrietig. Het is voor mij een land van contrasten; een land dat me aantrekt en tegelijkertijd genadeloos af kan stoten. Als ik er ben, wil ik regelmatig het liefste zo snel mogelijk weer weg, maar eenmaal thuis kan ik niet wachten om weer naar India te reizen. Als je zelf ook wel eens in India bent geweest, weet je vast wel wat ik bedoel Knipogen. Sinds die eerste reis heb ik meerdere delen van India gezien en nog steeds valt er van alles te ontdekken. Smaakt het naar meer. Vandaag neem ik je mee door mijn 3 favoriete bestemmingen in Noord-India!

India Leh

Leh in Ladakh. Ladakh ligt in het uiterste Noorden van India en lijkt eigenlijk in niets op andere delen van het land. Het is er rustig, met extreem koude winters en een bevolking die rechtstreeks uit Tibet lijkt te komen. Dat laatste klopt ook wel, want veel van de inwoners van Ladakh zijn vanuit Tibet naar het Noorden van India gevlucht. Ondertussen zijn er generaties overheen gegaan, maar hun manier van kleden, leven en geloof is nog steeds Tibetaans. Ladakh is een afgelegen provincie; het kost tijd om er te komen en vooral ook om van A naar B te reizen, maar dat maakt het voor mij juist ook zo’n bijzondere regio. Je komt er weinig andere toeristen tegen en locals vinden het superleuk dat je er bent. Hoewel de charme van Ladakh vooral in de dorpjes, de rauwe bergen en te gekke hikes ligt, vind ik de hoofdstad Leh een dikke aanrader Lachen. Leh ligt op zo’n 3.500 meter hoogte en wordt helemaal omringd door enorme bergen. Prachtig! Op een eenvoudige manier vind je er alle gemakken voor toeristen, zonder dat de stad haar ziel heeft verloren. Voor mij één van de favoriete bestemmingen in India.

India Haridwar

Risikesh en Haridwar aan de Ganges. Indiërs zijn over het algemeen Hindoeïstisch. Het merendeel ook duidelijk praktiserend en los van welke kaste dan ook. Een voor ons moeilijk in te verplaatsen ‘geloof’, maar prachtig om te zien en te ervaren. Binnen het Hindoeïsme speelt de rivier de Ganges een erg belangrijke rol. Die wordt als heilig beschouwd en Indiërs bezoeken dan ook massaal dorpen en steden die aan de Ganges zijn gelegen. De stadjes Risikesh en Haridwar zijn daarbij echt mijn favoriet! Hoewel waarschijnlijk wat minder bekend bij toeristen, komen er dagelijks Indiërs naar deze steden toe om offers te brengen aan de Ganges. Vooral als de zon onder gaat en de Ganges oranje kleurt van de geofferde Afrikaantjes is het er prachtig. Magisch. Haridwar is bovendien één van de meest heilige plekken aan de Ganges, waardoor er regelmatig (kleine) festivals plaats vinden. Zelf heb ik er eens Kumb Mela mee gemaakt; een bizar groot festival waar echt tienduizenden Indiërs op af komen. Als het even kan, zou ik vóór vertrek naar India checken of je zo’n soort festival mee kunt pakken tijdens je reis. Echt te gek!

India grens

De grens met Pakistan bij Amritsar. Amritsar is een behoorlijk grote stad in het Noordwesten van India. Eigenlijk bekend van de gouden tempel; de meest heilige plek voor de Sikh, een vrij grote minderheid in India. Naast de gouden tempel is er echter nog een andere reden waarom Amritsar zo de moeite is Lachen . Op ongeveer een half uurtje rijden van de stad vindt je namelijk een grensovergang met Pakistan. Nu zijn dat soort grensgebieden over het algemeen niet de meest veilige plekken om je als toerist op te houden, maar in dit geval kun je er meer dan prima heen reizen. Elke dag wordt de grens tussen India en Pakistaan namelijk symbolisch ‘gesloten’. Met bijbehorend machtsvertoon en toneelspel Tong uitsteken. Hilarisch. Natuurlijk zit er een diepgeworteld patriottistisch gevoel onder, maar serieus; het spelletje wat je daar ziet is gewoon te grappig. Vanaf de Indiase kant kun je de tribunes in Pakistan zien, helemaal vol met enthousiaste en vaderlandslievende Pakistani. Er wordt over en weer flink gezongen en gejoeld en de Indiërs vinden het helemaal geweldig als er toeristen in hun midden zijn, die mee joelen voor hun land. Echt een heel bijzondere ervaring, die ik niet snel zal vergeten.

Dat zijn mijn 3 favoriete bestemmingen in het Noorden van India. Ik hoop dat we tijdens de wereldreis die we nu maken, ook langs de provincie Darjeeling gaan komen op de terugweg richting Centraal Azië en Europa. Dat lijkt me echt een prachtige bestemming! Ben jij al eens in India geweest? Wat vond je er van?

@Azië @India #India #haridwar #Amritsar #Ladakh #Leh

4 reacties

 • Jeroen

  21 oktober 2015 om 07:30

  Toeval dat je dit plaats op de eerste dag van het Vijayadasami-Hindu Festival?
  En als je toch in de buurt bent (Dajeeling) zijn The Root Bridges of Meghalaya echt een aanrader. Die staan tenminste hoog op mijn bucket list.
  Als het goed is ga ik volgend jaar weer voor 2 weken (werk). Heb er nu al zin in en kan niet wachten. Het is in het zuiden van India maar ook zeker de moeite waard.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Jeroen

   21 oktober 2015 om 12:01

   Nou, eigenlijk wel ;-). Dat wist ik niet! Het Zuiden van India is zeker ook heel erg mooi. Rustiger ook en heel mooi groen. Je hebt echt een topbaan :-).

 • Daphne | food & flip flops

  21 oktober 2015 om 16:51

  I love India! Juist de enorme contrasten tussen alles is geweldig. Wat een prachtig land. Dit is bijna met geen pen te beschrijven, je moet het zelf ervaren maar het is mijn nr. 1 van vakantiebestemmingen. You love it or you hate it. Maar ga zeker nog terug. Nieuwsgierig naar mijn ervaring, je leest het hier http://www.foodandflipflops.com/india-azie/

  Beantwoorden

 • Margreet Pruis

  21 oktober 2015 om 17:31

  Ik zit je verhaal voor te lezen aan mijn man en die roept tussendoor : nou IK niet ! Smerig land ! Ik wil erg graag naar India, maar kan mijn man (nog) niet overhalen !! Ik heb al zo vaak gehoord en gelezen over India....of je houdt ervan of je haat het ! Mijn vriendin die al zo,n 80 of meer landen heeft gezien gaat de laatste jaren bijna alleen nog maar naar India...het is idd een heel groot land ! Lijkt mij een schitterend land om foto's te maken !

  Beantwoorden

 • Linda op Reis

  21 oktober 2015 om 22:23

  Leuk! Ik kijk al enorm uit naar mijn eerste reis naar India aan het eind van dit jaar!

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.