10 backpacker foutjes die je moet voorkomen

Reismeisje 02 januari 2017

Laatste update: augustus 2020

Toen ik voor het eerst ging backpacken en een reis maakte naar India, verliep dat eigenlijk best soepel. Het is natuurlijk ook geen rocket science Knipogen, maar ik ben nu ook niet per se een geboren backpacker. Voor zover dat bestaat. Al reizende heb ik in al die jaren in elk geval veel geleerd. Van meer generieke dingen als 'wat neem je mee in je backpack' tot 'welke bestemmingen passen me eigenlijk het beste'. Tijdens de wereldreis die ik een aantal jaren geleden maakte heb ik mezelf als backpacker het meeste ontdekt denk ik. Niet zo gek als je zo'n lange tijd onderweg bent en uit je backpack leeft. Het maakte het leven eenvoudiger. Vanuit die langere reis en alle andere reizen die ik heb gemaakt, deel ik vandaag een aantal backpacker 'foutjes' met je, die je liever wilt voorkomen. Hopelijk heb je er iets aan!

Backpacken foutjes spullen

#1 Te veel spullen meenemen. Lijkt misschien onwijs logisch en tóch gebeurt het veel backpackers: te veel spullen mee nemen. Ik heb het zelf ook vaak genoeg mee gemaakt. Toch nog even dat extra shirtje inpakken, dat paar leuke schoenen óf die handige hangmat. En aan het einde van de reis rolden dat soort items ongebruikt weer uit mijn backpack... Ik raad je aan echt zo minimaal mogelijk in te pakken en vooral ook intuïtief. Als je (hevig) over bepaalde spullen twijfelt, laat ze lekker thuis. Je sleept immers alles op je rug mee. Daar komt bij dat, mocht je dan tóch iets missen op reis, vrijwel alles wel op locatie kunt kopen. Een aantal van de reisitems die ik wél altijd bij me op reis zijn:

Een goed hoofdlampje. Ideaal voor 's avonds/'s nachts en tijdens hikes!

Een lakenzak, zodat je altijd en overal fris en schoon kunt slapen Knipogen.

Een pacsafe, waarmee je je backpack of dag rugzak altijd kunt beschermen. Dat kan zijn tijdens lange reisdagen, maar ook in accommodaties waar je je spullen net even wat beter wilt beschermen. Ideaal!

Een goede en toch lichte camera. Los van dat ik die natuurlijk ook bij me heb vanwege Reismeisje, is reizen zonder camera voor mij sowieso geen optie Knipogen. Ik heb zelf een voorloper van deze Nikon D3500, waar ik nog steeds heel blij mee ben. Ik kan 'm je aanraden!

En een e-reader. Wát een uitvinding is dat! Het weegt niets en je hebt altijd weet ik hoeveel boeken bij je.

#2 Je van tevoren onvoldoende in een reisbestemming verdiepen. Het woordje backpacker roept bij veel mensen iets van vrijheid-blijheid op, maar met een beetje voorbereiding wordt het pas echt fijn reizen Knipogen. Júist ook als backpacker. Dan gaat het echt niet om dingen vast leggen of een heel schema uitwerken, maar gewoon om weten waar je heen gaat. Hoeveel tijd het je kost om van A naar B te komen, wat gebruiken zijn, hoe het met geld pinnen zit; dat soort praktische dingen. Zeker ook qua lokale vervoer opties heb ik er vaak profijt van gehad om van tevoren al vast uit te zoeken hoe het zit, zodat ik geen kostbare tijd op reis verlies.

Tips backpacken

#3 Je laten bedonderen. Tja. Elke backpacker krijgt er vroeg of laat wel eens mee te maken. Een taxi chauffeur die ineens een dubbel tarief rekent, een gastvrije Chinees die geld wil zien voor het kopje thee dat je met hem dronk of een fooi die ineens niet bij de prijs inbegrepen zat...Helemaal voorkomen doe je dit niet, maar zorg in elk geval dat je van tevoren altijd duidelijke afspraken maakt over wat iets moet kosten. En wat de 'tegenprestatie' is. Wees je er bewust van dat je (soms) een makkelijk slachtoffer bent.

#4 Als stelletje op een slaapzaal met 10 anderen gaan liggen. Kan zijn dat niet iedereen dit als een 'foutje' ervaart Knipogen, maar ik in elk geval wel. Man man. Om een paar cent uit te sparen lagen we daar tussen 10 ronkende, naar alcohol ruikende reisgenoten. Herrie 's nachts en 's ochtends moet je op de tast je spullen bij elkaar scharrelen. Een slaapzaal is op zich een prima optie als je écht op de centen moet letten, maar dan zou ik nog altijd voor een kleinere slaapzaal gaan met maximaal 4 bedden. En zelf? Zelf betaal ik toch liever $5 meer voor een eigen kamer...

#5 Visa vergeten uit te zoeken. Dit kan echt een vervelende zijn: je dácht dat je geen visum hoefde te regelen voor je volgende reisbestemming of dat je 'm bij aankomst kon regelen en dan blijkt dat niet te kloppen... Gelukkig kun je als Nederlander in veel landen een visum on arrival krijgen, maar zorg dat je dit in elk geval goed hebt uitgezocht van tevoren. Mocht het toch zo zijn dat je het visum van tevoren al had moeten regelen en je hebt dat níet gedaan, sturen ze je linea recta terug naar huis.

#6 Geen cash op zak hebben. Raad ik je zeker niet aan. Het is ook weer niet zo dat je duizenden dollars mee moet nemen, maar cash is wel superhandig als je backpackt. Om een minibusje te betalen, een gids fooi te kunnen geven en zelfs in sommige hostels je kamer te kunnen afrekenen. Daarbij kan het soms een uitdaging zijn geld uit een pinautomaat te krijgen, dus zodra het wel lukt pin ik altijd een lekker bedragje. Dat geld verdeel ik vervolgens over een geldbuidel, m'n backpack en een dag portemonneetje. 

Backpacker foutjes LP

#7 Je Lonely Planet vergeten. Of denken dat je wel zonder kunt Tong uitsteken. Ik vind Lonely Planet op zich helemaal geen leuke, gezellige reisgids, maar er staat zo superveel praktische, handige informatie in dat ik echt niet zonder zou kunnen tijdens mijn reizen. En volgens mij geen enkele backpacker. Rough Guide schijnt trouwens ook fijn te zijn. Hoe dan ook, neem één van beiden mee.

#8 Zonder eten komen te zitten. Dit hangt natuurlijk wel af van de bestemming waar je bent, maar er zijn gewoon best wat landen waar de hygiëne net even wat minder is en je soms moeite moet doen om een hygiënisch hapje eten te vinden. Voor die situaties heb ik altijd muesli repen, nootjes en zakjes met bouillonpoeder bij me. Ik kan namelijk nogal crancky worden als ik niet eet Knipogen.

#9 Geen EHBO kit bij je hebben. Gevuld! Echt belangrijk als je backpackt. Serieus. En zorg dat je kit gevuld is met wat aspirine, verband, pleisters, betadine en injectienaalden. Geloof me, je wilt niet in de situatie komen waarin je je EHBO spullen echt nodig hebt en je niets bij je hebt. Je kunt allerlei handige spullen vinden bij Tropenreisartikelen.

Bekijk hier alles voor een goede EHBO kit

 

Backpacker foutjes dubbeltje

#10 Te veel voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Ook al heb je een beperkt budget, je kunt echt veel leuks doen van je geld. Juist ook in verre landen, waar het prijsniveau over het algemeen een stuk lager ligt. Hoewel het misschien aanlokkelijk is om alles te willen doen voor zo weinig mogelijk geld, is mijn tip: maak keuzes. Mijn ervaring is echt dat je spijt krijgt als je bepaalde dingen niet doet. Als je iets echt graag wilt, doe het. En doe dan iets anders een tikkeltje minder. Zo verdient iedereen een eerlijk boterham en kun jij de ervaringen op doen die je niet wilt missen.

Tot slot; ben je van plan voor langere tijd te gaan backpacken? Of misschien zelfs wel een wereldreis te gaan maken? Download dan mijn e-book! Daarin heb ik al mijn persoonlijke en praktische tips verzameld voor het maken van een langere reis of wereldreis. Verzekeringen, visa, reisroutes, budgetten; je leest 't allemaal in mijn e-book Lachen!

Download hier mijn e-book

Ik hoop dat je hier iets aan hebt! Heb jij nog handige aanvullingen?

#backpacken #reizen #reistips

9 reacties

  • Kim

    02 januari 2017 om 09:37

    Erg herkenbaar, vooral wat kleding en eten betreft. Bij aankomst koop ik vaak als eerste een rode bus pringels (voor het zout ), flesje water, flesje cola (tegen eventuele misselijkheid en voor de suiker ) en een pak met koekjes (voor de eventuele honger). In sommige plaatsen was het ontbijt niet altijd even lekker en dan zijn koekjes een prima alternatief voor even.

    Kleding probeer ik steeds minder mee te nemen en dan het liefst kleding wat niet erg is om achter te laten. Scheelt weer ruimte en zo kan ik dat ene souveniertje meenemen

    Beantwoorden

    • Reismeisjenl Kim

      02 januari 2017 om 10:45

      Goede aanvullingen Kim! En ook heel herkenbaar ;-).

  • Katja

    02 januari 2017 om 10:31

    Wat een herkenbare fouten! Het is grappig om te merken hoe snel ze er toch insluipen, zeker wat kleding betreft!

    Ik moet zeggen dat ik het reizen met een reisgids nog niet echt onder de knie heb. Ik heb zelf een rough guide en een vriendin een LP, maar het voegt me op de een of andere manier niet. Of het nou de opbouw is, de lange saaie stukken tekst... ik durf het niet te zeggen! Nu heb ik voornamelijk door Azie gereisd en daar kon het vrij makkelijk zonder. Ik kan me voorstellen dat je in andere continenten meer afhankelijk bent, zeker als je gaat kamperen. Heb jij tips 'hoe' jij je reisgids raadpleegt? Ik sjouw hem nu altijd mee zonder hem te gebruiken!

    Beantwoorden

    • Reismeisjenl Katja

      02 januari 2017 om 10:50

      Kan ik me wel voorstellen Katja. Ik vind de LP ook geen superleuke reisgids door die lappen tekst inderdaad, maar om te weten wanneer bussen gaan, waar je op moet letten bij een grensovergang etc vind ik 'm wel errug handig moet ik zeggen. Ik pak de LP er meestal pas bij als ik 'm ook echt nodig heb en lees dus heel doelgericht. Maar als je zegt een reisgids niet te missen, is het toch ook goed? Relaxt juist ;-).

  • Daphne

    02 januari 2017 om 11:21

    Leuk en herkenbaar!
    Ander zeer goede reisgids: trotter.
    In het nederlands, veel info en met humor. Voor mij al jaren de gids die meegaat en waar je van te voren ook al lekker in kan bladderen. Juist misschien ook omdat ie het nederlands is?net as in de lp geen foto's maar allen bruikbare informatie en toch ook dat stukje geschiedenis.

    Beantwoorden

    • Katja Daphne

      02 januari 2017 om 12:19

      Ik zal daar eens naar kijken, misschien dat ik daar beter mee uit de voeten kan dan met een LP of Rough Guide! Goeie tip :)

    • Reismeisjenl Daphne

      02 januari 2017 om 12:49

      Thanks voor je aanvulling Daphne!

  • Denise - Followmyfootprints

    02 januari 2017 om 14:50

    Ja, ik heb nog wel een aanvulling: niet naar de wc gaan voordat je een lange busreis gaat maken. In de haast deed ik dat weleens niet (uit angst een bus te missen of omdat ik dacht dat de bus echt wel regelmatig zou stoppen onderweg). Nou, ik heb best veel langeafstandsbusreizen meegemaakt waarbij er vrijwel NIET gestopt werd en ik echt op ontploffen stond. In Myanmar, maar ook in Maleisië en Thailand. En op de boot in Laos.
    O ja, en voor dat soort reizen zorg ik dus ook altijd dat ik een pak crackers of koekjes bij me heb.

    Beantwoorden

    • Reismeisjenl Denise - Followmyfootprints

      02 januari 2017 om 15:54

      Jaaaaa! Heel herkenbaar Denise :-).

  • KimB

    02 januari 2017 om 18:39

    Goede tips! Alleen de slaapzaal & lonely planet kan ik mij niet in vinden. Andere tip is om te zorgen dat je paspoort nog lang genoeg geldig is. Het is mij niet zelf gebeurd gelukkig, want ik was wel op de hoogte. Maar er wordt nog weleens geëist dat je paspoort nog een half jaar geldig is.

    Beantwoorden

    • Reismeisjenl KimB

      03 januari 2017 om 07:48

      Dat is zeker een goede aanvulling inderdaad, dank!

  • laurien

    03 januari 2017 om 19:18

    Goeie tips! Ik ga over een paar maanden voor het eerst rondreizen in Azié. Heel spannend! Deze tips kan ik zeker goed gebruiken.

    Nu mis ik eigenlijk nog wel een tip. Namelijk welke backpack kun je het beste kopen? Op Klezzer https://nl.klezzer.com/backpacks/ staat een mooi overzicht maar ik heb totaal geen idee welk formaat ik nu het beste kan nemen!

    Ben ook al in een aantal winkels geweest maar ik heb nog niet echt het juiste formaat gevonden. Ik ben ook niet heel groot. Het voelt al snel alsof ik een hele berg moet meezeulen :-)

    Ik hoor graag een aantal tips van je of van medelezers over het kiezen van de juiste backpack!

    Beantwoorden

    • ernst laurien

      06 januari 2017 om 17:51

      Hey

      Ik heb mezelf vorig jaar ook maar op een nieuwe backpack getrakteerd en ik kan je aanraden om er in de winkel een uit te kiezen met een verkoper die zelf ook ervaring heeft met backpacken daar kan je je nieuwe backpack ook gelijk testen met gewicht er in....

  • Senna

    04 januari 2017 om 10:06

    Heel goed lijstje. Mag ik je nog een tip geven over nummer 9? Ik heb in Azië dengue opgelopen, geen pretje, kan ik je vertellen. Ik mocht toen absoluut geen aspirine nemen, omdat ik door de dengue al een vrij lage bloeddruk had en die door de aspirine nog lager zou worden. Het is dus slim om ook paracetamol en/of ibubrofen mee te nemen.

    Beantwoorden

  • Gli

    04 januari 2017 om 13:02

    Je was bewaren in plastic tassen ipv een waszak. Plastic tassen kraken... Prima als je een eigen kamer hebt, maar vervelend als je op een slaapzaal slaapt en jij degene bent die heel vroeg op moet en ondertussen nog in je tas moet rommelen

    Beantwoorden

  • Mike

    04 januari 2017 om 22:24

    Wat ik altijd regel is dat ik met een vlucht overdag aan kom. De meeste steden zijn overdag vriendelijk maar s avonds een stuk minder. Zorg dat je voldoende tijd hebt om bij je hostel te komen en check van de voren de mogelijkheden op er met het ov te komen. Als taxichauffeurs weten dat je geen andere opties hebt dan de taxi zullen ze je sneller bedonderen.

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.