Mijn backpack en waar let je op bij aanschaf?

Reismeisje 30 september 2019

Reismeisje7

Regelmatig krijg ik vragen over wat ik allemaal mee neem op reis. En meer specifiek over de backpack waar ik mee reis. Gedurende de jaren waarin ik heb gereisd, ben ik een aantal keren van materiaal gewijzigd. Eerlijk is eerlijk. Tijdens mijn allereerste backpack reis naar onder andere India en Tibet, wist ik simpelweg nog niet goed wat te verwachten. Of wat ik handig zou vinden tijdens het reizen. Uiteindelijk is het wat mij betreft ook erg persoonlijk wat je fijn óf belangrijk vindt aan je backpack. Dat moet je ervaren. De wereldreis is daarin wel een kentering geweest. Een jaar over de wereld reizen met één backpack en een dagrugzak. Meer had ik niet. En dus was het nóg belangrijker voor mezelf dat ik het meest fijne, comfortabele materiaal bij me zou hebben. Sterk, stevig en praktisch. Ondertussen wist ik ook heel goed wat bij me paste en dus schafte ik voor de wereldreis een nieuwe backpack aan, waar ik tot op de dag van vandaag mee rond reis. In dit artikel vertel ik je welke backpack dat is, waarom ik er zo blij mee ben én waar je zelf het beste op kunt letten bij de aanschaf.

Backpack kopen

Mijn backpack en criteria voor de aanschaf

Ik reis ondertussen dus al weer een aantal jaren met dezelfde backpack: de Nomad Batura 55 liter. Ik ben er erg blij mee. Mijn backpack heeft heel wat kilometers in bussen, vliegtuigen, treinen en op boten door staan. En dus dat jaar intensief reizen over de wereld. Onverwoestbaar is ie en ik pak ‘m nog steeds met heel veel plezier in. Ik vind het vooral een fijne backpack vanwege de volgende praktische elementen, aspecten die ik je aan kan raden om op te letten bij de aanschaf:

☛ de backpack bevat verschillende compartimenten waar je lós van elkaar bij kunt. Dat vind ik echt een dikke pré. Mijn eerste backpack was er één waar je alleen een opening had aan de bovenkant en onderkant. Alles wat in het midden van de rugzak zat, was daarmee lastig te pakken te krijgen. Gevolg: chaos in mijn backpack. Je kunt er altijd nét even niet goed bij. Bij mijn huidige backpack zit aan de voorzijde een lange, verticale rits. Daarmee kan ik altijd overal perfect bij. Daarnaast bevat deze backpack verschillende compartimenten, waardoor ik spullen ook afgesloten op kan bergen en ook daar gemakkelijk bij kan. Dit is echt een criterium dat ik je aan raad bij de aanschaf van je backpack!

☛ de schouder hengsels zijn verstelbaar en zitten als gegoten. De backpack die ik heb is specifiek ontworpen voor vrouwen. Afgestemd op de vrouwelijke anatomie zoals ze dat zo mooi zeggen. Geen idee wat dat technisch exact betekent, maar ik weet wél dat ik nog nooit zo’n goede pasvorm heb gehad qua backpack als met deze. Deze backpack is er trouwens ook specifiek voor mannen.

Backpack hiken

☛ de heupbanden zijn extra dik gevoerd. Dit vind ik echt een heel belangrijk iets! Zeker met de langere hikes die ik in het verleden heb gemaakt. Dan nam ik mijn backpack mee en loop je soms 8 uur met dat ding op je rug. De heupbanden zijn dan broodnodig, om het gewicht goed over je lichaam te verdelen. De heupbanden van mijn backpack zijn van een extra dik gevoerd materiaal, waardoor ze niet schuren en comfortabel de boel op zijn plek houden.

☛ de backpack bevat een geïntegreerde regenhoes. Superfijn vind ik dat! Ik gebruik ‘m eigenlijk bijna altijd; regen of geen regen. Het beschermt de rugzak namelijk ook tegen vuil. Vroeger had ik een aparte regenhoes, maar bij deze backpack zit de hoes vast in een vakje aan de onderkant van de rugzak. Je trekt ‘m er in één keer gemakkelijk over heen en je raakt ‘m nooit kwijt.

☛ 55 liter is niet de meest grote uitvoering qua inhoud, maar mijn ervaring is dat je er meer dan voldoende ruimte aan hebt. Ik kan er voldoende in kwijt en heb nog nooit te weinig ruimte gehad. Zelfs mét souvenirs op de terugreis. Ik moet wel zeggen dat 55 liter vooral een geschikte grootte voor vrouwen is. Voor mannen begint het veelal vanaf 65 liter, al blijft wat mij betreft het belangrijkste criterium wat je allemaal mee wilt nemen op reis.

Kortom, ik ben nog steeds onwijs blij met mijn backpack en hij gaat de komende reis naar Thailand en Laos ook weer mee.

Backpack kopen tips

Backpack kopen

Mocht je op zoek zijn naar een (nieuwe) backpack, hoop ik dat je aan bovenstaande tips iets hebt. Nogmaals, het is erg persoonlijk wat je belangrijk vindt en je zult het vooral ook zelf moeten ondervinden tijdens het reizen. De criteria die ik in dit artikel heb opgesomd, kan ik je in elk geval echt aanraden om mee te nemen. Een aantal backpacks voor je op een rijtje:

- Mijn backpack: Nomad Batura 55 liter. Let wel op: dit is een specifiek vrouwen model! Je kunt deze rugzak hier kopen (in een andere kleur Knipogen) vanaf €110. 

- Een goed alternatief, voor mannen én vrouwen die wat meer ruimte zoeken in hun backpack, is de Nomad Karoo 70 liter. Deze rugzak kun je hier kopen vanaf €152.  

- Één van mijn vroegere backpacks was een Osprey Aether AG 70 liter. Deze kun je hier kopen vanaf €270. 

Ik ben benieuwd welke backpack jij hebt en of je wellicht nog aanvullingen hebt qua criteria voor de aanschaf?

#backpacken #reizen #reistips

1 reactie

 • Nicky

  02 oktober 2019 om 07:37

  Haha zo grappig om te lezen dat een backpack zo persoonlijk is.
  Ik had op reis naar Azie voldoende aan 45 liter, Dat was een goedkope rugzag waarbij ik altijd dacht dat die kapot zou gaan, dus standaard nam ik ducktape en nylon touw mee. Mijn tas ik na 8 reizen (3 weken - 4 maanden) niet kapot gekregen.
  Vervolgens ging ik 1+ jaar reizen. Daar wilde ik juist een macpack omdat je dan juist geen vakken hebt. Vakken zijn vaak te groot of klein voor wat je erin wil stoppen of je vergeet wat je erin hebt gestopt.
  Met pakkingcubes behield ik overzicht (en gooide ik ook af en toe wat weg.
  Bij de joho Utrecht of Leiden kreeg ik perfect advies.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Nicky

   02 oktober 2019 om 09:13

   Inderdaad, zo zie je maar ;-). Dank voor je aanvullingen!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.