Tips voor wildlife fotografie (deel 1)

13 september 2015

Zoals jullie misschien wel weten ben ik dol op dieren. En dus ook op Afrika. Voor mij zijn er weinig dingen mooier dan met zonsondergang in een tentje zitten op de vlaktes van bijvoorbeeld de Serengeti. Karakteristieke savannegeluiden klinken overal waar je komt en gedurende de nacht lijkt het wel alsof de leeuwen naast je oor staan te brullen. Heel intens allemaal. Het mag dan ook niet als een verrassing komen dat ik het fantastisch vind om hier dieren te fotograferen. Maar hoe doe je dat zo goed mogelijk? Hieronder komen een aantal van mijn tips:

Maak oogcontact

tips fotografie 4163

Klinkt misschien wat raar, maar het is echt zo. En dit gaat echt niet alleen op voor zoogdieren als leeuwen of apen. Wanneer je oogcontact weet te maken met een  dier dan zie je dit onherroepelijk terug in de foto, waardoor deze een stuk aansprekender wordt. Een goed voorbeeld hiervan is de baviaan op deze foto.

Deze prachtige Gelada bavianen komen alleen voor op de hoogvlaktes in Ethiopië. Ze zijn tegen de kou beschermd door een prachtige dikke vacht. Overdag struinen ze al plukkend het gras af, op zoek naar eetbare dingen. Langzaam liep ik naar een groepje bavianen toe, tot een meter of twintig. Daar heb ik even gewacht en ben vervolgens langzaam nog iets dichterbij geslopen. Ondanks dat ik dichtbij was, heb ik toch een aantal foto’s genomen met mijn telelens. Je kunt zien dat de baviaan van mening is dat ik dicht genoeg bij hem in de buurt ben gekomen. Je ziet (althans, dat maak ik ervan) een blik in zijn ogen die zegt “nog één stap dichterbij en….”. Ik vind het mooi om die interactie terug te brengen in foto’s die je maakt. 

Fotografeer op ooghoogte

Wanneer je een kijker echt het gevoel wilt geven dat die het moment beleeft zoals jij dat beleeft, dan moet je proberen op gelijke hoogte te komen met het dier. Een foto van bijvoorbeeld je huisdier is veel aansprekender als je het recht in het gezicht kijkt, dan wanneer je staand een foto maakt. Soms kan een omgekeerd perspectief ook heel leuk werken, dus wanneer je een vogel juist van bovenaf fotografeert. Zo’n foto is in basis vaak aansprekender omdat we gewend zijn vogels van onderen te bekijken.

Zoek dieren niet altijd op

tips fotografie 7763

Deze foto van een kolibrie is het resultaat van geduldig wachten. Kolibries zijn erg snel en vliegen voortdurend van bloem naar bloem, op zoek naar nectar. Je kunt dan proberen er achteraan te lopen en te hopen dat hij ergens lang genoeg blijft zitten. Maar je kunt ook naar een deel van de struik toelopen waar je de kolibrie nog niet gezien hebt. Grote kans dat hij alle bloemetjes af gaat en dus ook langs de bloem zal komen waarop jij je lens van tevoren al hebt scherp gesteld. 

Vooral veel afdrukken

Heb je (eindelijk) het dier voor je lens waarnaar je op zoek bent? Bezuinig dan niet op geheugenruimte. Mijn Nikon camera zet ik op de CH-stand (Continuous High) en dan schiet ik geregeld zoveel mogelijk foto’s per seconde. Vooral bij vogels is het soms lastig een dier goed te “vangen”. Wanneer je meer foto’s afdrukt, is de kans simpelweg ook groter dat er een geschikte foto tussen zit.

Hoge sluitertijd

tips fotografie 6584

Misschien spreekt het voor zich, maar stel de sluitertijd van de camera hoog in. Bijvoorbeeld op 1/1000ste of 1/1500ste van een seconde. Het lijkt zo makkelijk, maar vaak genoeg zie je toch nog bewegingsonscherpte wanneer een dier een snelle beweging maakt, ook bij mezelf. En dat is jammer, want de kans dat een soortgelijke situatie zich opnieuw voordoet is waarschijnlijk niet heel groot.

Heb jij nog goede tips bij het fotograferen van wildlife? 

#reizen #fotografie #reisfotografie #wildlife #dieren

2 reacties

 • margreet pruis

  13 september 2015 om 22:27

  Supermooie foto's maak je Gerben ! Ik hou zelf ook erg van fotograferen. We zijn gister terug gekomen uit Sri Lanka, en ik heb 3000 foto's gemaakt....Ik ben erg benieuwd, hoeveel foto's jij nou maakt tijdens een reis van bijv. 3 weken...Ben ik nou de enige 'gek' die zoveel foto's maakt ? By the way, nog van harte gefeliciteerd met jullie huwelijk, veel geluk, liefde en prachtige reizen !

  Beantwoorden

  • Reismeisje margreet pruis

   14 september 2015 om 06:20

   Dank namens Gerben :-). Vind ik ook haha. Gerben maakt ook altijd erg veel foto's hoor. Op een verre reis van 3 weken schiet hij zo 1.500 foto's. De helft van jou weliswaar, maar evengoed best veel.

 • Jeroen

  14 september 2015 om 09:21

  Vooral hier in NL of andere drukke gebieden ga ik s'ochtends erg vroeg of in de avond op pad om wildlife vast te leggen. Het is dan rustiger in de leefomgeving en ze hebben zich dan niet teruggetrokken op de meest beschutte plekken. En het licht is ook nog eens een stuk mooier rond die tijden.
  En natuurlijk is een close-up erg mooi maar graag laat ik er ook wat van het landschap bij zien.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.