Wild spotten in Afrika on a shoestring

Reismeisje 24 augustus 2015

Safari Afrika

Afrika en wild gaan hand in hand. En hoewel Afrika niet mijn meest favoriete continent is, is er geen werelddeel waar ik meer of unieker wild heb gezien. Zeker in de Zuidelijke helft van Afrika. Het punt is alleen wel dat wild spotten in veel Afrikaanse landen niet bepaald goedkoop is…Natuurlijk gaat een groot deel van de inkomsten naar natuurbehoud en bescherming van dieren, maar het blijft toch vrij kostbaar allemaal. Vandaag geef ik een aantal praktische tips om prachtig wild te kunnen zien in Afrika. On a shoestring 8-) .


1. Ga niet naar Kenia, Tanzania en Zuid-Afrika.
Begrijp me niet verkeerd. Stuk voor stuk prachtige landen, die zeker het bezoeken waard zijn! Het zijn echter ook landen die op toeristen zijn ingesteld. Al jaren. In deze landen weten ze heel goed hoe ze geld kunnen verdienen aan toeristen. Ik geef ze geen ongelijk, maar als je niet al te veel budget te besteden hebt zijn er andere Afrikaanse landen waar je dan beter naar toe kunt gaan. Denk aan landen als Malawi, Oeganda en Ethiopië. Misschien een stuk minder voor de hand liggend, maar juist daardoor heel aantrekkelijk qua prijzen. En bovendien supermooi!

2. Ga slim met je toegang om.
In heel veel national parken betaal je een bepaalde entreeprijs waarmee je vervolgens 24 uur toegang hebt tot het park. Vroeg in de ochtend of aan het einde van de middag zijn over het algemeen de beste momenten om wild te spotten. Als je een beetje slim met die 24 uur om gaat, kun je op die manier wel 3 tot 4 ‘gamedrives’ uit 1x toegang halen. En verleng je toegang niet als je niet zeker weet dat je ‘m volledig zult gaan gebruiken. Zonde!


Safari Afrika 2

3. Maak een roadtrip.
Er zijn maar weinig national parken in Afrika waar je zonder auto in kunt. Of soms kun je er in, maar je komt niet zo ver. En dat terwijl het wild vaak enorme afstanden af kan leggen en zich wijd verspreid door een park bevindt. Daarom kun je het beste een safari maken met een auto. Als je niet met een eigen auto reist, zul je bij de parkingang een auto moeten huren. Je raadt het al: dat is meestal erg prijzig. Een goede tip is daarom om een roadtrip te maken door het hele land. Op die manier ben je lekker flexibel en kun je met je eigen auto door het park rijden. Je betaalt dan over het algemeen een kleine fee, maar dat staat niet in verhouding tot het huren van een auto.

4. Kies voor een lokale gids.
Ik ben sowieso fan van lokale gidsen ;-) . Je steunt de lokale gemeenschap, bent vaak lekker flexibel en de kosten zijn eigenlijk altijd minder dan dat je gidsen van tevoren boekt via een organisatie bijvoorbeeld. In veel Afrikaanse landen hebben de hotels of lodges contacten met goede, lokale gidsen, die op afroep beschikbaar zijn. Ze zijn vaak opgegroeid tussen de dieren en kunnen je superveel leuke weetjes vertellen. En qua kosten kan het echt zo de helft schelen.

5. Kies voor onbekende parken.
Hoe mooi het Krugerpark of Queen Elizabeth NP ook zijn, voor hun bekendheid betaal je. Terwijl er natuurlijk voldoende andere national parken zijn die meer dan de moeite waard zijn. Parken die minder bekend zijn en heel graag toeristen willen trekken met aantrekkelijke tarieven. Door een aantal keren voor minder bekende parken te kiezen kun je eenvoudig kosten besparen. Lees je dus van tevoren goed in om te bepalen welke parken echt de moeite waard zijn.

En zo kun je toch redelijk on a shoestring wild spotten in Afrika. Ben jij als eens in Afrika op safari geweest? Waar?

@Afrika #reizen #Afrika #budget #reistips #wild #safari

14 reacties

 • Marijke

  24 augustus 2015 om 06:47

  Ik ben op zoek naar het soort sandalen zoals jij die op de foto aan hebt. Van welk merk zijn ze? En wat voor schoenen neem je nog meer mee op reis? Slippers, wandelschoenen, gympen, instappertjes?

  Beantwoorden

  • Reismeisje Marijke

   24 augustus 2015 om 11:46

   Ik draag zelf sandalen van Merrel. Vind ze superfijn zitten, je hebt er nog wat leuke modelletjes in ook en ze kunnen goed tegen water en slecht terrein. Zeker de moeite. Verder heb ik altijd mijn trailrun schoenen mee (hardloop schoenen, maar dan voor ruiger terrein) en slippers.

 • Leonie | Troikatripper

  24 augustus 2015 om 07:08

  Handige tips! Op safari gaan lijkt me heel mooi, maar ik was er altijd vanuit gegaan dat het vrij duur zou zijn. Gelukkig hoeft het dat niet te zijn zo blijkt. :)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Leonie | Troikatripper

   24 augustus 2015 om 11:45

   Nee inderdaad. Er zijn zeker opties als je niet al te veel uit kunt/wilt geven! Fijn dat je er iets aan hebt.

 • Tikva

  24 augustus 2015 om 07:19

  In Kenia heb je trouwens nog best betaalbare parken hoor. Zo heb je het Hell's gate national Park waar je met de fiets!! (ja je leest het goed) door heen kunt rijden. Entree 30 dollar en een fiets huur je ook voor een paar dollar, best bijzonder langs een giraf fietsen. Ook het Nairobi national park is erg betaalbaar, moet je wel in het weekend gaan dan is er een grote schoolbus (bedoeld voor locals, maar toeristen zijn ook welkom) die je meeneemt door het national park. Bovendien zagen we hier neushoorns en ook grappig wildlife met wolkenkrabbers in de background.
  We zijn later nog naar Serengeti, lake Manyara en Ngorongoro geweest (tanzania) dat is inderdaad niet goedkoop, omdat je naast de kosten per persoon ook een paar honderd dollar per auto betaald kan je hier juist beter met een georganiseerde tour gaan omdat je dan de autokosten met meer mensen kunt delen.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Tikva

   24 augustus 2015 om 11:45

   Top! Dank voor de goede aanvulling!

  • Erwin Tikva

   18 september 2015 om 09:54

   Tikva, wat leuk dat je met namen van parken komt! Die neem ik zeker mee als ik op safari ga!

 • Casper van Wees

  24 augustus 2015 om 07:56

  Ik en mijn vriendin zijn een aantal keren naar AFrika geweest (op een budget trip) maar voor goed wild spotten zijn de duurdere landen toch wel de moeite waard. Als je dan een reis gaat maken in Afrika kan je de kosten het best net als je vliegticket los begroten. Wij zijn in alle landen geweest die je noemde behalve Kenia, maar qua safaris zijn Tanzania en Kruger in Zuid Afrika wel het best. Leuk in Uganda in Kidepo valley national park is als je daar een dier spot weet je zeker dat je daar als enige naast staat met je auto in Tanzania konden wel een 10 auto's naast elkaar staan bij 1 leeuw.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Casper van Wees

   24 augustus 2015 om 11:44

   Ja precies, dat vonden wij ook zo gaaf in Kidepo! Het is zo jammer als je met veel auto's rondom dieren staat te loeren. Maar ja, soms ontkom je er gewoon niet aan.

 • Sieds | Sieds My Travels

  24 augustus 2015 om 08:24

  Hele handige tips! Als je aan safari denkt denk je idd toch vaak aan de landen Zuid-Afrika, Tanzania en Kenia, zelf stond ik er ook niet zo gauw bij stil dat je in andere landen ook veel wilde dieren treft en het is ook nog een goedkoper alternatief dus.. :-) Oeganda lijkt me prachtig met de berggorilla's. Ben zelf op safari geweest in Namibië en Botswana, ge-wel-dig!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Sieds | Sieds My Travels

   24 augustus 2015 om 11:43

   Kijk, die landen staan dus heel hoog op mijn lijstje! Zeker Botswana.

 • Marlon

  24 augustus 2015 om 10:14

  Wij gaan in oktober 3 weken door Zuid-Afrika reizen. Als je weet dat je veel nationale parken gaat bezoeken, kan het lonen om een nationale parkenpas aan te schaffen. Zo hoef je niet bij elk park apart entree te betalen. Kijk wel goed voor welke parken dit geldt, maar met zo'n 3 a 4 parken heb je de pas er alweer uit.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Marlon

   24 augustus 2015 om 11:42

   Goede extra tip Marlon. Veel plezier al vast!!

 • Linda op Reis

  24 augustus 2015 om 16:39

  Etosha National Park in Namibië is ook echt een aanrader voor een safari!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Linda op Reis

   25 augustus 2015 om 07:49

   Thanks voor de aanvulling!

 • Sandra

  24 augustus 2015 om 18:22

  Leuk om te lezen! Alhoewel ik voor volgend jaar plannen heb om de Kilimanjaro te beklimmen (even de mening van de longarts afwachten), zijn er toch wat dingen die je kan doen om het goedkoper te maken, ook al is het in een 'duur' land.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Sandra

   25 augustus 2015 om 07:48

   Ik hoop voor je dat het gaat lukken!! Supermooi cadeautje voor jezelf.

 • Rianne

  24 augustus 2015 om 18:58

  Goeie tips! Oeganda staat ver boven aan ons lijstje!
  Sowieso vinden wij zelf reiden op reis altijd het fijnste. Geeft op de een of andere manier toch het echte gevoel van vrijheid. Wij zijn 4 weken op safari in Namibië en Botswana geweest. Botswana was iets prijzigere maar toch vond ik deze twee landen echt niet duur. We hebben dan wel 4 weken gekampeerd.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Rianne

   25 augustus 2015 om 07:47

   Botswana staat dan weer hoog op mijn lijstje :-). Oeganda is zeker heel gaaf! Mocht je vragen hebben of op zoek zijn naar tips weet je me te vinden!

 • Sander

  24 augustus 2015 om 19:21

  Ga kamperen! Scheelt heel veel! Ik lees al een paar keer Etosha Namibië, dat kan ik ook aanraden! Botswana leek ons ook heel leuk, maar dat is juist knetterduur. Die willen dezelfde inkomsten genereren als de drie genoemde landen, maar dan met minder toeristen. Dus dat betekent veel luxe lodges, wat weer een bepaalde bovenlaag trekt die het wel kan betalen. Of kijk eens naar minder bekende bestemmingen als Zimbabwe, Zambia of Malawi.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Sander

   25 augustus 2015 om 07:47

   Kamperen inderdaad. Heel goede en leuke!

 • Stéphanie | Expeditie Aardbol

  24 augustus 2015 om 19:52

  Wat een supergoede tips! Ik wil graag een keer de big 5 spotten, maar heb niet echt een land waar ik dat heel graag zou willen. Dat ik dus beter naar de onbekendere safarilanden kan gaan klinkt dus heel erg goed!

  Beantwoorden

 • Stephanie

  24 augustus 2015 om 20:57

  Handig artikel dit, fijne tips! Ik ben helaas nog nooit in Afrika geweest, maar het staat nog wel op mijn lijstje :)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Stephanie

   25 augustus 2015 om 07:46

   Fijn dat je er iets aan hebt Stephanie!

 • Janice

  25 augustus 2015 om 19:03

  Ja, kamperen in een wildpark is echt te tof. Ik ben zelf in Hwange geweest in Zimbabwe, erg leuk om te combineren met de Victoria Falls. Mooie kampeerplekken, midden in het wild!

  Beantwoorden

 • Bo

  04 september 2015 om 09:47

  Wij zijn in juli 2009 drie weken naar Zuid-Afrika geweest met 2 personen en waren uiteindelijk €3200 kwijt. We hadden een auto gehuurd en zelf een tent meegenomen, maar hebben ook 6 keer in een hotel of huisje geslapen.
  We vlogen op Johannesburg en vervolgens was dit onze route. Drakensbergen (1n.), Ithala (2n.), St. Lucia Wetlands (2n., walvistocht), Hluhluwe-Umfolozi (2n., game drive), Swaziland Hlane Nationaal Park (2n., game walk en game drive), Swaziland Malolotja Nature Reserve (1n.), via Mlilwane Wildlife Sanctuary naar Malelane Krugerpark (1n.) daarna via de Panorama route (1n.) naar Hoedspruit (vliegsafari) Tsukudu Game Lodge (1n., game drive en game walk) en weer naar het Krugerpark Camp Letaba (2n.), Camp Satara (1n., night drive), Camp Orpen (2n.) en Lower Sabie (2n., game walk).
  Wij hadden een Wild Card aangeschaft, waarmee we toegang hadden tot alle parken, waar we dus ook nog zelf heel veel doorheen gereden hebben. Het was echt een super ervaring en zeker een aanrader.

  Beantwoorden

  • Erwin Bo

   18 september 2015 om 09:58

   Is dat € 3200,- per persoon of samen?

   • Bo Erwin

    18 september 2015 om 10:59

    Dat was wat we samen uiteindelijk kwijt waren. Een kampeerplek kostte geloof ik 10 tot 15 euro per nacht en daar was altijd wel een barbecue of keuken om te koken bij aanwezig, dus de dagelijkse kosten zijn dan niet zo hoog.

    • Bo Bo

     18 september 2015 om 11:22

     Ik moet even in mijn geheugen graven. Vliegtickets waren dacht ik €700 p.p., auto huur €470, vliegsafari €60 p.p. en wildcard voor de entree in alle parken €200.

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.