The house of Buddha

06 september 2015

reisfotografie 5952

Een klooster in Tibet is als een kerk in Vaticaanstad; bijna een eerste levensbehoefte. Een plek waar sereniteit heerst. Waar het schaarse zonlicht via kleine raampjes naar binnen valt, mensen fluisteren en de geur van wierook alles overheersend is. Het zijn bijzondere plaatsen waar je jezelf het liefst wegcijfert zodat je rustig alles kunt aanschouwen. Gewoon zachtjes neerhurken in een hoekje en daar het leven in het klooster aanschouwen.

Vooral in Tibet struikel je haast over de kloosters. Omdat Tibetanen zo ongeveer het meest spirituele volk op aarde zijn, neemt de rol van het klooster hier een  belangrijke rol in. Grofweg kun je de Tibetaanse samenleving ook opdelen in drie categorieën, a) boeren, b) gewone mensen en c) monniken. Alle jonge kinderen worden geacht enige tijd door te brengen in het klooster. Op deze manier wordt hen de lessen van Boeddha bijgebracht. Wanneer ze besluiten te blijven, dan is dit een grote eer voor de familie, monniken hebben namelijk aanzien in de maatschappij.

 Deze foto is genomen in het Drepung klooster. Het is rond een uurtje of 10/11 en de monniken zijn op dit moment allemaal ergens anders, de gezamenlijke meditatieruimte ligt er dan ook verlaten bij. We lopen stilletjes wat rond en bekijken de vele, jarenoude  gebedsrollen die zijn opgeborgen in speciale ruimtes in grote kasten. Aan de muur hangen afbeeldingen van goden en demonen en overal zijn afbeeldingen te vinden van grote geestelijken en koningen. Er branden kaarsjes die gemaakt zijn van yakboterolie en daarom heen liggen bloemetjes en briefjes geld die dienen als offers. Dan loop ik de hoek om en zie de foto al helemaal voor me. Het licht valt prachtig naar binnen en er liggen nog wat gewaden van monniken op de grond. Omdat het rustig is heb ik alle tijd positie te kiezen en mijn camera op de juiste instellingen te zetten.

Als ik deze foto thuis weer tegenkom dan voel ik weer precies wat ik daar in Tibet in dat klooster ook voelde. Een gevoel van gelukzaligheid dat ik deze dingen mag meemaken. Ik hoor de monniken gebeden prevelen, ruik de wierook en verlang naar het vriendelijke “Tashi delek” van de Tibetanen. En wanneer ik dat voel, dan weet ik dat mijn foto geslaagd is!

#reizen #fotografie #reisfotografie #tibet

1 reactie

  • Adi

    08 september 2015 om 10:24

    Leuk, dit nieuwe onderdeel. Mooie foto (zijn ze eigenlijk altijd wel) en prachtig omschreven; 't leest alsof je er zelf bij bent geweest!

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.